icon

Zprávy o bojích v Charkově. Aktuálně a přehledně.

elencze
27. únor 2022

Pro obsáhlost komentářů a špatné načítání a zpětné dohledávání informací zakládám tuto diskuzi. Nově si budeme zprávy psát sem. Dle nových zpráv jsou Rusové v Charkově, kde probíhají boje v ulicích.

levandule_k
16. srp 2022

Kyiv Independent: Ukraine to prepare for possible attacks on Independence Day.

According to Yuriy Ihnat, spokesman for the Air Force Command, intelligence shows that Russia is building up military capacity in the Belarusian territory, and it may be in preparation for attacks on Aug. 24.

Ukrajinu, aby se připravila na možné útoky v Den nezávislosti.

Podle mluvčího velitelství vzdušných sil Jurije Ihnáta zpravodajské informace ukazují, že Rusko buduje na běloruském území vojenské kapacity, a to možná v rámci příprav na útoky 24. srpna.

levandule_k
16. srp 2022

ČT24:Finsko sníží množství víz udělovaných občanům Ruska na deset procent současného počtu. Podle Reuters to uvedl finský ministr zahraničí Pekka Haavisto.

CT24:Z ruské letecké základny u Simferopolu na Krymu po explozích stoupá dým, hlásí svědci. Úřady podle Kommersantu prověřují, zda nešlo o útok dronu.

levandule_k
16. srp 2022

Lukáš Kovanda: Jedna z největších evropských zinkoven "zavírá krám". Nizozemský závod končí kvůli vysokým cenám plynu. Do Bruselu, za panem Timmermansem (první místo předseda Evropské komise a v letech 2014, to odtamtud není daleko. Jistě propuštěným rád připomene, co říkal loni, že Green Deal si žádá obětí.
Číňané rádi zaberou uvolněnou pozici.Čím dříve si lidé v Evropě uvědomí, že Green Deal je jen masivní přesun uhlíkových emisí, pracovních míst a ekonomického bohatnutí z EU do nevyzpytatelných a Rusku nakloněných autokracií typu Číny nebo Turecka, tím lépe. Ale už teď začíná být pozdě.

Moje pozn: Timmermans (první místo předseda Evropské komise od 2014 a v letech 2014 19, působil jako komisař pro lepší regulaci. institucionální vztahy, vládu práva a chartu základních práv. Tvl. pro lepší regulaci, to je funkce jak někde z Orwella. Životopis mám z wiki, tak snad to mají dobře...)

levandule_k
16. srp 2022

Lukáš Kovanda: Gazpromu se v srpnu prvně od března daří meziměsíčně navyšovat množství vyvezeného plynu. To je varovné z hlediska Západu. Do EU totiž teď ruský podnik dodává extrémně snížené množství plynu. Rostl-li by i tak jeho celkový vývoz, značí to, že dodávky přesměrovává třeba do Číny.

brunetka11
16. srp 2022

@levandule_k Kovanda začíná být takovým zvláštním "mluvčím" ekonomiky, jako býval (snad) Kubek s coronavirem.

levandule_k
16. srp 2022

@brunetka11 Na druhou stranu, pokud nizozemská zinkovna končí kvůli cenám plynu, tak je to špatně. Ono je dobré si zachovat určitou výrobu. Navíc Čína se třepe na to, aby si urvala další trhy a fakt nechci skončit tak, že budeme závislí na Číně. Jo Kovanda není fanda Green Dealu, úplně to z něj číší 🙂 Já jsem pro, aby výroba byla ekologická, ale musí zůstat konkurenceschopná a nijak mě neoslovují současné zelené praktiky. Třeba jádro je podle mě dobrá volba a nechápu, proč od něj Němci upouští.

amenophus
17. srp 2022

@levandule_k tak ono s jadrem je taky problem. Jednak jsou Nemci poprdeni z jaderne katastrofy (coz ted russaci hezky pripominaji ostrelovanim Zaporozske JE), a druhak potrebuji palivo. Hasejte odkud se importuje nejvic uranu? To za prve. Za druhe nechapu, proc uz zase svaluje ceny plynu na Green Deal, kdyz ten je v konecnem dusledku nejen ptostredkem k nasi bezpecnosti pred dusledky imaticke zmeny, ale i zarukou energeticke samostatnosti. Jinak nez prechodem na obnovitelne zdtoje se proste zavislosti na totalitach jako ke Ru a Cn nemuzem zbavit (odtamtud je vetsina uhli, ropy, plynu i uranu). Plyn je tak moc drahy kvuli valce, ne kvuli snaham o snizeni zavislosti na fosilnich palivech. Chapu, ze pan si potrebuje nekde vylejvat frustraci, ale zacinam jeho prispevky brat s rezervou. Ale ano, uznavam ze je problem, pokud velke evropske podniky konci a prenechavaji tak prilezitost cinanum (kteri ale v soucasnosti investuji do obnovitelnych zdroju vic nez kdokoliv jiny, mimochodem...a per capita jsou mnohem mensim znecistovatelem nez zapadni zeme).

pratensis
17. srp 2022

Spekulace o plavbě "ukrajinské" kukuřice do Sýrie zřejmě potvrzeny:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-z...

levandule_k
17. srp 2022

@amenophus Protože Zelená loby v Německu se nesnažila o diverzifikaci zdrojů, ale plyn brala jako ekologický zdroj a neřešila, že tím vzniká závislost na Rusku.
Pokud se bavíme od obnovitelných zdrojích, tak solární panely se vyrábí hodně v Číně tam se zase posiluje závislost na Číně.
V Evropě, když něco vyrábíš, tak musíš odpad ekologicky likvidovat, v Číně to vylejou do řeky a moc se s tím nemažou a hodně průmyslové výroby je už přesunuto do Číny, takže se mi úplně nechce věřit, že jsou menší znečišťovatelé než Evropané a čínské statistiky budou kapitola sama o sobě...

levandule_k
17. srp 2022

ČT24:Čína vyšle své vojáky do Ruska, aby se zúčastnili společného vojenského cvičení. Podle Pekingu jeho účast nesouvisí s aktuální mezinárodní situací.

amenophus
17. srp 2022

@levandule_k jojo, Nemecko je v pytli, ale to bych nezamenovala s Green Dealem. A vyroba uplne vseho je presunuta do Ciny, to je dalsi problem a uplne nesouvisejici s Green Dealem. Proste si budeme muset zacit vyrabet veci sami (nejen solarni panely, ale i elektroniku, cipy do aut apod). Tady nas nepali cena energii ale cena lidske prace (odpovidajici plat + zdravotni a socialni pojisteni a dalsi vyhody vs miska ryze). S tim znecistenim mas pravdu, mela jsem na mysli emise sklenikovych plynu, ne kontaminaci. Spatne jsem to napsala.
Ale oou, spolecne vojenske cviceni uz je pruuuuuser...

barumrallyebum
18. srp 2022

@amenophus pry takhle spolu cvicivali uz driv.

nadja73
18. srp 2022

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/valne-sh...

videokonference je idealni reseni, i kdyz i to chce poradne odolnej zaludek na poslouchani tech jeho lzi a sraček.......ale on si stejne chce jenom nakoupit novy Iphone, dziny a dojit si k mekaci 😅

amenophus
18. srp 2022

Okrajově, k té energetické krizi a Číně: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/cina-energi...

pampeliska1313
18. srp 2022

Ru voják údajně emigroval do Ameriky a něco málo napsal o tom proč

https://www.securitymagazin.cz/defence/byvaly-r...

pampeliska1313
18. srp 2022
pampeliska1313
18. srp 2022

🙂

sakura21
19. srp 2022

@pampeliska1313 nějak mi tam nesedi věk 🙄 má mu být 34, mel bojovat v Čečensku a od roku 2000 dělat s konmi... V roce 2000 mu bylo 12 🙄

amenophus
19. srp 2022

@sakura21 vidis, ja si automaticky prekladala ze je mu 43! Tak budto je to spatne prelozeny, preklep v tom veku nebo je to cely podvrh.

sakura21
19. srp 2022

@amenophus ty jo, nevim, snad preklep, ono i tech 43 je s odrenyma ušima... Teď jsem to četla znovu, fakt je tam čtyřiatřicet 🙄

pampeliska1313
19. srp 2022

@sakura21
@amenophus to myslíte ten článek o tom vojákovi? Zkusím se podívat, jestli o tom není něco ještě někde jinde, přiznám se, že jsem si toho vůbec nevšimla.🙂

sakura21
19. srp 2022

@pampeliska1313 to bys byla hodná, kdybys to našla. Mne to uhodilo do očí, protože v roce 2000 mi bylo 17, tak mi to bylo divny

pampeliska1313
19. srp 2022

@sakura21 jako štve mě to.:D tak nemám to radši smazat? Zas aby to nebylo šíření blbosti.)

betysch
19. srp 2022

@pampeliska1313 už to je i na Seznamu.

sakura21
19. srp 2022

@betysch ten na seznamu jsem prolitla, ale nevsimla jsem si toho údaje s rokem 2000, musim se k tomu vratit a v klidu procist

betysch
19. srp 2022

@sakura21 to tam myslím ani není.Taky jsem to jen prolítla.Těžko říct.Propaganda pojede na obou stranách.

sakura21
19. srp 2022

@betysch není to tam... bůh ví, co je na tom pravda...

barumrallyebum
20. srp 2022

Nevite co ten Thaiwan a Srbsko? Uz je klid?

pampeliska1313
20. srp 2022
pampeliska1313
20. srp 2022
Strana