icon

Barefoot od 1 roku. Poradíte, prosím?

dejvitka
5. pro 2020

Dobry den,

syn zacal pred mesicem chodit. Zatim doma, venku moc kroku neudela, v terenu mu to tolik nejde. Dosud boty nemel, jem capacky.
Resim ale jak ho obout az to bude potřeba. Precetla jsem spoustu článku o prospesnosti i skodlivosti BF a cim vic přečtu, tim mene jsem si jista jakou obuv zvolit. A kazdym resenim mi prijde, ze ho poskodim 🙈

Kolem sebe mam silne ortodoxní zastankyne BF, kterym kdyz jsem rekla, ze chci na zimu nejake obyc zimni boty, kdyz v tom malej udela dvacet kroku tejdne, tak me strasne sepsuli, ze mu uplne a trvale znicim chuzi. Jedine reseni, striktni BF, nizke boty.

Opravdu diteti tak uskodim ? Vubec nevim co vybrat a jak s tim nalozit. To jsou tak protichudne nazory 🤔.
Ale dat za boty 2000, kdyz poradne nechodi a venku je zima, mokro a BF tenoucke, mi prijde divne.

Navic prijdou mi super do travy (jaro az podzim), ale tvrdy beton a BF mi nesedi.

Strana
z2
mourovatakocka
5. pro 2020

@dejvitka Já jsem koupila jako první botky kompromisní a ačkoliv takřka brečím při každém nákupu, tak do bot se snažím investovat. Jediná odchylka teď budou přezůvky k prarodičům, kde je max jednou do týdne, tak to by tam přežila i ve dřevácích 😁 Za mě ale jedna věc - vypouštěla jsem z kočárku, až když byla doma zdatná chodkyně, takže dvacet kroků nee ale prostě cca dvousetmetrova cesta do krámu a zpátky klidně v kočárku na procházkou. Ale tím že jsem čekala, až si bude ťapat celkem jistě, mi nebylo líto peněz, protože už ty první boty rozhodně použila dost 🙂

dejvitka
autor
5. pro 2020

@mourovatakocka diky moc 🙂. Mne nevadi cena tech bot jako takova. Pokud je vyuzije naplno, vyplati se. Jen ted v tom zacatku a s kombinaci zimy jsem na vazkach. Trasu co ujde jsem nezkousela, ono je to u nas spis o tom vypustit ho z kocaru na chvili ven, kdyz ma ted obdobi, ze ho to v kocaru stve 🙂. Venku ma radost, ze je volnej a zas muzem pokracovat
Kdyby bylo teplejc, neresim, mel vzdy jen zatepleny capacky. Ale do mokra, blata, snehu nejsou. Stonz jsem mela pujcene od kamosky a jsou moc siroke, slapal si na nem a nejake echt vyteplene a vodeodolne capacky jsem nenasla. Proto hledam zpusob jak to vse vyresit.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@fandysek_1 dekuju, mrknu. Az ted koukam kolik moc druhu je.

mourovatakocka
5. pro 2020

@dejvitka To chápu, přesně tak to má teďka sousedka, kluk se jí v kočárku nudí, ale ona chce vytrvat až do jara. A teď jsme myslím obě zvědavé, jak to bude. Já jsem proto z kočárku nevyndavala vůbec, dokud jsem si nebyla jistá, že to spolu dáme. A to jsem měla a mám extrémně pohyblivé dítě, naštěstí. U druhého to chci dělat taky, pěkně zdržovací strategie a pak šup, koukej makat normální chození. Na zimu je to na pytel, máš těžké rozhodování. Obecně si ale myslím, že pokud to nebude aušus z Kauflandu za dvě stovky s podrážkou tvrdou jak beton, žádná děckovražda se nestane. A na jaro uvidíš, co vás v obuvi cvrnkne do nosu 🙂

zlorenka
5. pro 2020

@dejvitka spis nez fb skupina barefoot boty se pridej do Zdrave neobouvani, tam mas i kompromisni boty, ne jen bf. Kdyz zvladnes mladeti premerit nohu, tak treba i poradime tady 🙂

zlorenka
5. pro 2020

@dejvitka jo a novy bych nekupovala, tyhle prvni botky byvaj na bazaru v perfektnim stavu a zas to prodas

dejvitka
autor
5. pro 2020

@mourovatakocka aaano, ja ho z kocarku nevyndavala, aby nevedel, ze to vubec jde, ale hlida mi pravidelne babi a vzala ho na hriste, ktere mame od domu tak, ze kolem nej musime projet. A mladej si proste pamatuje 🙄. Takze chtela jsem jeste vyckat, ale uz to nejde, chce venm zas dobry, ze staci par minut a necha se zas zavrit do kocaru a muzem drandit. Tak mi to neva.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@zlorenka merila mi ta kamoska meridlem, nekam jsem si psala, tak najdu

dejvitka
autor
5. pro 2020

@fandysek_1 jo, ty mu zrovna nesedly. To byly jedny z tech co zkousel. First walker nebo pre walker, ted nevim presne

dejvitka
autor
5. pro 2020

@fandysek_1 dekuji a prosim jake to konkretne jsou, co mam hledat ?

dejvitka
autor
5. pro 2020

@zlorenka dekuji, ja bych spis koupila nove a pak prodala. Co jsem kdy mela mela z bazaru byl prusvih, mam na to vylozene smulu 🙄

rebe
6. pro 2020

@mourovatakocka Pro začínající chodce jsou ohebné boty dobrého tvaru extrémně důležité, tvoří se jim teprve klenba a styl chůze a pevnou botu neohnou, svaly na noze pak nemůžou pracovat. Té zimy se zase tak neboj, zima je, když stojí a nohy se nehýbou, ale pokud bude běhat a noha se bude moct hýbat, krásně se zahřeje. Podívej se na FB do Skupiny zdravé neobouvání do bazaru, tam jsou u všech bot napsané rozměry na délku a šířku i tvar špičky. Vy máte dominantní palec, to tě ve výběru hodně limituje, ale tam ti poradí. Až budeš mít vybranou botu, můžeš ji klidně koupit novou. Ale není důvod bát se bazarových, v tomhle věku mnhody vydrží botky pár týdnů a jsou jako nové.

dejvitka
autor
6. pro 2020

@rebe a za dominantni palec se bere palec kdykoliv presahuje ostatni prsty, nebo musi mit treba vyraznejsi postavení, az jako byt oddelen od ostatnich prstiku ?

rebe
6. pro 2020

@dejvitka Když je v rovině s ostatními prsty, tak se za dominantní nepovažuje, ale záleží na celkovém tvaru nohy, moje děti třeba ty prsty v rovině mají, ale přesto jde ten palec do strany a je výrazně nejdelší, takže je potrěba vybírat boty na dominantní. Do skupiny BF i zdravé neobouvání můžeš dát fotku nohy a rozměry a poradí ti s výběrem.

dejvitka
autor
6. pro 2020

@rebe diky moc

dejvitka
autor
Autor odpověď smazal
dejvitka
autor
6. pro 2020

@rebe mrknu na vse. Jeste me napada - mam treba zkusit i nejake z tech celorocnich (ne tedy zimni), ze bych k nim zastrihla nejakou ovci vlozku pro vytepleni ? O kolik pak volit vetsi botu ?

dejvitka
autor
6. pro 2020

Aktualne ma nohu 12,7 x 5,9. Nart normalni, nohy nema buclate, je hubenour. Palec je nejdelsi, prsty pote presne sestupne se zmensuji az k maliku.

hanve
6. pro 2020

Já třeba u syna musím striktně bf,protože má tak širokou nohu,že mu nejsou ani kompromisy, natož klasické boty. Jediné,co mu sedí jsou Bedy,takže od jara do jara kupuju jen ty. Když byl mladší,zkoušela jsem i klasiku,ale smajdal v tom,vtacel špičky dovnitř a koukat na to,jak chodí,z toho mě bolelo tělo. Dcery máj naopak extrémně hubené nohy s dominantním palcem,úzký kotník a téměř žádný nárt,tam zas sedí jen Filii a z klasických některé Superfity,ale tam se musí hodně vybírat tvar špičky.

zlorenka
6. pro 2020

Na tuhle nohu by mohly sedet baby bare febo ve 21 🙂

dejvitka
autor
6. pro 2020

@zlorenka moc dekuju, podivam se na ne. A prosim, kolik max vybirat nadmerek do sirky ? Kdyz jsem se na vice bot divala, tak u tech na sirsi nohu by mel prostor i 1 - 1,5 cm, to uz je asi moc, ze jo ? To se mam asi radeji divat po uzsich, nebo je to jedno.

zlorenka
6. pro 2020

@dejvitka na dylku potrebuje 5mm na chuzi+dalsi pro rust, davala bych 1cm(u vetsich az 1,5cm,ale tam pak hrozi ze zakopne), na sirku v letnich botech staci 3mm, v zime s teplou fuskou koziskem klidne 5mm

dejvitka
autor
6. pro 2020

@zlorenka diky moc 🙂

lobella
6. pro 2020

@dejvitka co zkusit nejake kompromisy? Ja dceri kupovala boty, kdyz chodila 2 mesice, kupovali jsme kompromisni DDstep za necelych 900,-,mely mekkou podrazku, krasne ohebne, dost prostoru ve spicce, ale pevnou patu a klasicky teply kozisek, vyborne, chodila v nich denne 2 hodky i dyl, nebyla kocarova, doporucuju

rebe
6. pro 2020

@lobella DD střepy jsou kompromis na nohu, která nemá nejdelší palec, na nožku s nejdelším palcem se nehodí.

rebe
6. pro 2020

@dejvitka O moc větší zase nekupuj, mohl by zakopávat. Vhodná je bota, která je zateplená, tedy ne jenom jedna slupka z kůže, ale není potřeba kožešinka, spoustá má fleece a to stačí. Jim se fakt noha hodně zahřeje pohybem.

dejvitka
autor
6. pro 2020

@rebe myslis do sirky ? Do delky jsem cetla tady i jinde max ten 1 cm. To je ok, nebo jeste mene, kdyz jsou to prvni ?
Nasla jsem ruzne botky co by delkou mohly sedet, ale ta sirka je nekdy o 1 cm, to nevim zda je ok. Kdyz zkousel siroke Stonz tak si na ne slapal a neumel v tom.

dejvitka
autor
6. pro 2020

@rebe ja zkusim vybrat treba patery ruzne a budem proste zkouset, snad to eshopy vezmou normal zpet. Okouknu i obuvi v okoli. Jen nechci uplne strilet od boku. Tak prochazim vsechny mozne.

dejvitka
autor
15. pro 2020

Holky vsem vam moc dekuji za rady, hodne mi to pomohlo. Vzala jsem prcka do obchodu, tam mi slecny spravne premerily, zadne botky co zrovna mely ale nesedly, jen jedny DDstep, ale prckovi vadilo, jak ho obepinaly kolem kotniku, odmital v nich chodit, sedel, jecel a sundaval je 😀. Zkusila jsem podle rozmeru pak pohledat v eshopech a nakonec sedly Filii a jedny od Protetika, ale vzali jsme Filii. Tak jsem zvedava jak dlouho vydrzej nez mu poporoste noha 🙂.

Strana
z2