icon

Bezpečnost dětí. Je cyklovozík na silnici bezpečný?

26. dub 2025

Jen takový výkřik do tmy, třeba mi to někdo objasníte. Dneska lidi hrozně řešej bezpečnost dítěte, nejlepší autosedačky, helmu už na odrážedlo, radši ji nechaj i na hřišti, ale pak jedou na výlet po silnici, kde se běžně jezdí 100km/h a dítě maj v cyklovozíku.... Nevim, nějak v tom nevidim logiku, asi jsem ze starý školy, ale prostě to mám jinak ....

Strana
z2
martina1317
27. dub 2025

Tak ja zazila i pani, co vencila psa a desne ji vadilo, ze se musi vyhnout me s kocarkem, mym dvema starsim detem a kamaradce s kocarkem a jejim dalsim dvema detem. Jo slo nas hodne, ale to ze mela pani nevychovanyho pejska, kteryho sotva drzela, neni nas problem, ale musela si pani ulevit, ze je to jako nase chyba, ze je nas hodne a musi se nam vyhybat … proste stacilo by trosku empatie, nehledat furt hned chybu ve druhych…

vanilkacka
27. dub 2025

V nasem okoli ty cyklovoziky potkavam malokdy a kdyz uz je potkam, tak jsou pro me jakoby maloviditelne, ze bych byla schopna ho prehlednout. My ho nepouzivali a celkove jsme s detmi na kolech jezdili malo v te cyklosedacce za zady a kdyz uz, tak na malofrekventovane silnici nebo cyklostezce. Helmy maji uz od plastoveho odrazedla a i dneska s nimi jezdime radeji bocnimi cestami na projizdku nez hlavnimi tahy.

llluckaaa
27. dub 2025
@martina1317

Tak ja zazila i pani, co vencila psa a desne ji vadilo, ze se musi vyhnout me s kocarkem, mym dvema starsim detem a kamaradce s kocarkem a jejim dalsim dvema detem. Jo slo nas hodne, ale to ze mela pani nevychovanyho pejska, kteryho sotva drzela, neni nas problem, ale musela si pani ulevit, ze je to jako nase chyba, ze je nas hodne a musi se nam vyhybat … proste stacilo by trosku empatie, nehledat furt hned chybu ve druhych…

Rozhodne jsem za svůj život viděla víc dětí v aute bez sedačky než cyklovoziku na silnicích. Nekdo možná helmu na odrazedle neřeší, ja jo. Za me to byla podmínka, bez které se na odrazedlo nejde, ty pády kolikrát nejsou zrovna bezpecne.
@martina1317 Jooo, pejskaři na cyklostezkách, to je taky téma, ta jejich neviditelná vodítka natažená přes cestu, to je na presdrzku.

konidana
27. dub 2025
@vanilkacka

V nasem okoli ty cyklovoziky potkavam malokdy a kdyz uz je potkam, tak jsou pro me jakoby maloviditelne, ze bych byla schopna ho prehlednout. My ho nepouzivali a celkove jsme s detmi na kolech jezdili malo v te cyklosedacce za zady a kdyz uz, tak na malofrekventovane silnici nebo cyklostezce. Helmy maji uz od plastoveho odrazedla a i dneska s nimi jezdime radeji bocnimi cestami na projizdku nez hlavnimi tahy.

@vanilkacka ano to je jidiny problem voziku, ze je nizky a jde blbe videt. Proto na nem ma byt ten praporek, my na nem zezadu vozily reflexni vestu. S vozikem to byla rozhodne mnohem vetsi pohoda nez s detma.

Takove dve blechy, od 4 a 6 let let na kolech, je masakr uhlidat. Samozrejmne jsme jezdili po vedlejsich silnicich, deti na sobe povinne i reflexni vesty, ale holt byly nejake useky i po hlavnich. A musim rict, ze voziku se vsichni ridici v pohode vyhli, o detech to uplne rict nemuzu. Nekolikrat nem nektere ridic malem sejmul. A vetsinou to byla chyba ridice debila, nikoli ditete na kole.

konidana
27. dub 2025

A jinak statisticky nam kazde dite spadlo z odrazedla a dalo si hodne na kokos minimalne 1x spis i 2x za jeho karieru na odrazedle, vozik nam za celkem 2 roky a tisice km neohrozil na silnici nikdo.

zuzkasim
27. dub 2025

Nevím, jestli je ta diskuze pro tebe tak citlivá, že je anonymní... Já se za to nestydím, ve vozíku jsme s dětmi najezdili asi tisíce kilometrů, děti máme tři. S manželem jsme byli cyklonadšenci, vozík za kolo jsme řešili dřív než kočárek😉 Já tento způsob přepravy znala z Rakouska, tady to ještě nebylo tolik rozšířené, nejstarší dítě bude mít teď 20. Vybrali jsme vozík odpružený kvůli pohodlí dětí a konstrukčně dobře řešený. Samozřejmě jsme se zajímali o bezpečnost, která je výrazně větší jak u cyklosedačky. Pokud spadne rodič, vozík se nepřevrhne, cyklosedačka ano. Vozík je velmi dobře viditelný z dálky, vysoká vlaječka trčí, řidiče celkem dost motivuje k tomu, aby si dali dostatečný odstup při předjíždění. Kolo se sedačkou tolik nemotivuje k dostatečnému odstupu. Nevím, možná má řidič dojem, že by vozík mohl více vybočit, nebo si uvědomuje, že kolo s vozíkem je delší a tak je stejně potřeba víc času na předjetí, takže už si dá i tu práci s dostatečným odstupem... Najezdili jsme toho opravdu hodně po celé republice a nikdy jsme neměli dojem, že by vozík někdo jen zdánlivě ohrozil. Dávali jsme vždy přednost cyklostezkám, ale ne všude jsou... Pro děti je takový vozík výrazně pohodlnější. Naší rodině to za to stálo, mohli jsme provozovat náš koníček spolu, děti mají kolo rády taky. Helmu na odrážedlo jsem obvykle nedávala, až na kolo.

antoinet
27. dub 2025

Přijde mi to srovnatelné jako jet po silnici s kočárkem. Někdo má pevnější nervy, hlídá si kraj a věří řidičům, že je objede. Někdo panikaří jen z té představy a nikdy by to neudělal. To dítě tam samozřejmě nic nechrání, pokud do něj najede auto, ale zase mějme k sobě respekt. Děti učíme jezdit na kole (tam je taky smrt skoro jistá při strážce s autem), lyžovat, plavat v rybníce má taky rizika...tohle vše beru jako riziko, co patří k životu, a je na každém, jak ho vyhodnotí.
Odsuzovat lidi můžeš za jiné věci (násilí na dětech, život s rodiči alkoholiky, zanedbání...), ale cyklovozík si to nezaslouží.

drep
27. dub 2025
@antoinet

Přijde mi to srovnatelné jako jet po silnici s kočárkem. Někdo má pevnější nervy, hlídá si kraj a věří řidičům, že je objede. Někdo panikaří jen z té představy a nikdy by to neudělal. To dítě tam samozřejmě nic nechrání, pokud do něj najede auto, ale zase mějme k sobě respekt. Děti učíme jezdit na kole (tam je taky smrt skoro jistá při strážce s autem), lyžovat, plavat v rybníce má taky rizika...tohle vše beru jako riziko, co patří k životu, a je na každém, jak ho vyhodnotí.
Odsuzovat lidi můžeš za jiné věci (násilí na dětech, život s rodiči alkoholiky, zanedbání...), ale cyklovozík si to nezaslouží.

@antoinet tohle jsou trollí diskuze. Anonym, který založil diskuzi na totálně neintimní téma a viditelně s cílem, aby se tu pohádaly holky, co pohyb nemusí a dětství svých dětí strávily na pískovišti (což je naprosto v pořádku) a holky, co nezodpovědně nosily děti v nosítku po skalách (a jo, párkrát jsem měla sevřený zadek, že se někam obě zřítíme) nebo jezdily na kole (my měli sedačku na manželově kole, spadnul s ní a vlastně to bylo horší než kdyby měl cyklovozík).

amenophus
27. dub 2025

Tak cyklovozik nebo bez voziku, na te rusne silnici by vubec nemely byt kola. Na druhou stranu to kolikrat neni chyba tech lidi - oni si naplanuji vylet na cyklostezce nekde, kde to neznaji, a az na miste zjisti, ze nejakej chytrak tu cyklostezku v nejakem useku, ktery nejde objet jinudy, mrsknul na silnici 1.tridy. nekolikrat jsem takhle jela (v aute!) a najednou koukam, ze je tam cyklostezka. Za tohle bych spis zavrela.toho, kdo ji tak naplanoval, nez vycitat rodinam, ze tam jezdi na kole.

lennus
27. dub 2025

A proč to řešíte?
My jsme cyklovozík využívali hodně, převážně na cyklostezkách a mimo silnice, jen občas bylo nutné po silnici někam popojet. Jela jsem vždy za vozíkem na úrovni vnitřní strany vozíku blíže do středu silnice.

Slyšel někdy někdo o tom, že by vozík smetlo auto? Když jede menší dítě na kole po silnici, může to být nebezpečnější než vozík. Je to na zodpovědnosti každého rodiče. Je to jako u všeho ostatního, třeba jak dětí stravujeme, pro mě je to zásadní a neřeším, co dělají jiní rodiče, je to každého věc. A všichni děláme to nejlepší pro sebe a své děti. Je lepší dávat energii do sebe než řešit ostatní. 🙂

kosi_cek
27. dub 2025

Helmu samozřejmě dětem dáváme už i na plastové odrážedlo, zároveň s vozíkem jezdíme i po silnici, samozřejmě se silnici snažíme co nejvíce vyhnout, však i proto nemáme auto, protože se aut fakt bojím, bohužel, ne vždy to cestou za určitým cílem jde úplně 100%, ne vždy člověk předem ví, jak to na trase bude přesně vypadat (provoz, silnice), i některé vedlejší silnice dokáží dost nepříjemně překvapit, někdy je to úžasná trasa pro kola, ale bohužel, kousek člověk musí třeba 1-2km po hlavní (často je to značené jako cyklotrasa a je to součást napojení na cyklostezky), nejhorší jsou úzké silnice bez krajnic, nejlíp ještě samá serpentýna, to fakt nechce cyklista, ani řidič. Nicméně mám zkušenost, že řidiči jsou o dost ohleduplnější a mají větší respekt, když jede člověk s vozíkem, většina objíždí, tak jak je to správně, to bohužel nemohu napsat o situaci, kdy člověk jede bez vozíku, ale s dětmi na volno nebo třeba na tažném zařízení a úplně nejhorší je to, když člověk jede sám, to klidně vyloženě škrtají zrcátky, z toho důvodu bych klidně tahala vozík i prázdný, abych se na silnic, když už na ní musím, abych někam dojela, cítlila bezpevčněji. S vozíkem jezdíme už 20 let, jedno dítko ustálo, narozdíl od vozíku, kterému se zlomila kola, kolizi s couvajícím autem, ty couvající auta jsou obzvlášť nebezpečná, už před tím jsme měli s couvajícím autem namále, praporek nepraporek, asi to není vidět dostatečně 😔

michaela666
27. dub 2025

Moje dítě bude mít helmu i na všem co nějakým způsobem jede.
Jedinkrát jsem ji na odrážedlo nedala, že jedeme jen kousek a nenáviděla jsem se za svoji lenost jít pro ni zpátky domů ještě dlouho.
Dvouletá, do té doby na odrážedle poslechla na slovo. Až jednou hrozná sranda " maminko ujedu ti" a zatočila do sjezdu ke sklepům u paneláku.
Bylo to pár vteřin a když jsem doběhla, tak se mi naskytl obrázek kdy dítě v plné rychlosti jede z kopce proti betonové zdi. Vzala to hlavou o zeď a ta jí odmrštila na zem, kde schytala druhou ránu od země. Obě v šoku, do nemocnice na pozorování a naštěstí jen otřes mozku.
Tolik k tomu údivu " matky dávají helmu snad i na odrážedlo"....

cherie24
30. dub 2025

My třeba jezdíme s cyklovozíkem zejména mimo silnice. Využíváme cyklostezky a polní cesty. Když už jedeme po silnici, vždy jedeme spolu ve 2 a ten druhý v zadu jede vzadu u levého boku, aby jsme donutili auta pořádně objíždět vozík. Co se týče aut a bezpečnosti, tak z naší zkušenosti, cyklovozík řidiči více objíždějí, kdežto cyklistu se sedačkou na kole klidně krouhnou tak na těsno, že člověk skončí i batoletem v příkopě. K cyklovozíku jsou ohleduplnější. Já sama nerada lezu na silnici na kole, řidiči jsou vážně hovada. Můj muž jezdí na kole hodně a s dětmi se taky vyhýbá silnicím, co nejvíc to jde. Po silnici s nimi jezdit nechce. Máme kamarády, kteří nás kolikrát lákali na společnou vyjížďku s vozíky, ale jezdí po silnicích, takže jsme je odmítli. Oni to neřeší, jezdí všude, jsou to jejich děti a jejich zodpovědnost. Nám do toho nic není... Z bezpečnostního hlediska dělají lidé spousty nezodpovědných a nelogických věcí, které se týkají dětí (špatné autosedačky, chodítka, nevhodná ne ergonomická nosítka, dovolená s pár týdenními miminka u moře). Cyklovozík je ještě slabý odvar.

Strana
z2