icon

Dětské oblečení a citlivost na materiál. Jak to řešit?

petulejan
28. srp 2025

Ahoj maminky holčiček.
Mám dceru,šest let a poslední dobou je velký problém s oblékáním...
Nejde vůbec o styl,ale o materiál,o kterém tvrdí,že ji škrábe. Už jsem z toho fakt zoufalá,protože už dělá scény i u ponožek a kalhotek. A to má vše z většiny bavlněné.
Každý den odchod s pláčem,já jen nervy.
Jak to řešíte vy? Nekompromisně? Domlouváte? Nebo máte nějaké doporučení na obchod s příjemným materiálem?
Děkuji

krisstina93
28. srp 2025

A neni to spis proto, ze se ji oblečení nelíbí? Vybírá si ho sama?

1pomnenka
28. srp 2025

Vyzkoušej bambusové spodní prádlo i oblečení. Já jsem tomu nikdy nevěřila, že je možné mít alergii na bavlnu, ale kamarádka ji má. Lékař doporučil bambus, protože umělé materiály jsou v létě na holém těle nepříjemné.

petulejan
autor
28. srp 2025
@krisstina93

A neni to spis proto, ze se ji oblečení nelíbí? Vybírá si ho sama?

@krisstina93 ano vybírá si ho sama.

ninive211
28. srp 2025

Může být hypersenzitivní, může být možná ADHD (prý citlivost na meteriál oblečení může být jedním ze skrytých a ne moc známých projevů). Dříve ten problém neměla, až teď? Je opravdu důvodem to, že ji něco škrtí, škrábe, nebude to zástupný problém? Vybírá si oblečení sama (myslím v obchodě) anebo jí ho kupuješ ty, bez domluvy s ní? (je ještě malá, tak hádám spíš druhý způsob)
Dcera (skoro 11) je taky citlivka přecitlivělá, nosí jen kalhotky s rovným okrajem, jakékoliv volánky kraječky, záhyby jí vadí. Stejně tak nesnese střih "brazilky", nohavičky, bokový střih, naopak si kalhotky vytahuje až kamsi nad pas. Než se s ní dohadovat, už jsem rezignovala a na veškeré dovolené a vícedenní návštěvy babičky si oblečení chystá sama, nebudu pak poslouchat, že jsem jí nachystala "blbý triko" a "debilní ponožky, který jí nejdou oblíct".
Jak pereš prádlo, v jakém pracím prostředku? Co třeba zkusit změnit způsob praní, změnit aviváž?

jancazao
28. srp 2025

Syn má “diagnózu, která nezapadá do tabulek, takže nemá název “ a je od malička velmi citlivý na oblečení. Naštěstí to nebylo spodní prádlo, ale nikdy tričko s dlouhým rukávem, když si měl obléct bundu na tričko s krátkým rukávem, tak scéna. Do svých 11 let na sobě neměl rifle, vždy jen měkké kalhoty do gumy.
Pomohlo jen mu to nenutit, jinak scéna. Naštěstí to s věkem polevuje.

ninive211
28. srp 2025
@jancazao

Syn má “diagnózu, která nezapadá do tabulek, takže nemá název “ a je od malička velmi citlivý na oblečení. Naštěstí to nebylo spodní prádlo, ale nikdy tričko s dlouhým rukávem, když si měl obléct bundu na tričko s krátkým rukávem, tak scéna. Do svých 11 let na sobě neměl rifle, vždy jen měkké kalhoty do gumy.
Pomohlo jen mu to nenutit, jinak scéna. Naštěstí to s věkem polevuje.

@jancazao Já si pamatuju, jakou šílenou scénu odkázala dcera ztropit ve věku cca 2 let, když jsem na ni chtěla narvat punčocháče s králíčkem...to byl afektivní min. půlhodinový záchvat, to bylo hrozný! Prostě punčocháče nee, jedině legíny, dneska zase legíny moc nee, radši volné látkové kalhoty s nohavicemi do zvonu (ale rifle taky nee, ty jsou blbý a už vůbec ne typ baggy, ty vypadají děsně - jo, na tom se teda s ní shodnu, že baggy jsou hrůza hrůzoucí 😀) )

zuzkasim
28. srp 2025

Může být skutečně citlivá, je potřeba hledat vhodné materiály. Biobavlnu, vůbec nic umělého, bambus, merino? Dcera nesnese umělé materiály, žádné trčika s vyšitými obrázky nebo šaty s gumičkováním, vše ji to škrabe, cítí to. Merino jí nevadí, někdo nesnese ani to.

babka
28. srp 2025

asi ji realne chapu, ja taky spoustu veci na kuzi nesnesu. Proste zkuste jiny material, jinou upravu. Ona ani kazda bavlnena ponozka neni stejna jako druha od jineho vyrobce. Zalezi i na zpusobu zpracovani, kvalite materialu. Jiny strih taky dela zazraky. Posledni roky nesnesu ani bavlnene spodni pradlo. Nosim jen mikrovlakno, nebo merino, bambus, hedvabi....

malytlustyhroch
28. srp 2025

@petulejan pokud je to nejake normalni obleceni a tebe nenepada nic, co by mohla nosit misto toho, doporucuju z vlastni zkusenosti: oblikat malo, jak se kuze povoli v teple je citlivejsi. A po obleknuti rychle odvest pozornost k necemu jinemu. Dat vetsi velikost.

petulejan
autor
29. srp 2025
@ninive211

@jancazao Já si pamatuju, jakou šílenou scénu odkázala dcera ztropit ve věku cca 2 let, když jsem na ni chtěla narvat punčocháče s králíčkem...to byl afektivní min. půlhodinový záchvat, to bylo hrozný! Prostě punčocháče nee, jedině legíny, dneska zase legíny moc nee, radši volné látkové kalhoty s nohavicemi do zvonu (ale rifle taky nee, ty jsou blbý a už vůbec ne typ baggy, ty vypadají děsně - jo, na tom se teda s ní shodnu, že baggy jsou hrůza hrůzoucí 😀) )

@ninive211 Máme to podobně. Do dvou let nebyl problém,pak už nesnesla žádné rifle,riflovou bundu,nic co by bylo těsnější. Skončila s legínama,pak už také pouze volné kalhoty do zvonu.
Stejně i s botami,to je také velký problém,celé léto nosí pouze teniskx,které má vychozené,pokud dám nové,uplakaná scéna. Přitom si je odskouší,schválí ...
Mám pocit,že by ji stačilo chodit nahá 🙄 Už teď se děsím zimy,protože vrstvení je také za trest.

petulejan
autor
29. srp 2025
@zuzkasim

Může být skutečně citlivá, je potřeba hledat vhodné materiály. Biobavlnu, vůbec nic umělého, bambus, merino? Dcera nesnese umělé materiály, žádné trčika s vyšitými obrázky nebo šaty s gumičkováním, vše ji to škrabe, cítí to. Merino jí nevadí, někdo nesnese ani to.

@zuzkasim A kde prosím nakupujete?

ninive211
29. srp 2025
@petulejan

@ninive211 Máme to podobně. Do dvou let nebyl problém,pak už nesnesla žádné rifle,riflovou bundu,nic co by bylo těsnější. Skončila s legínama,pak už také pouze volné kalhoty do zvonu.
Stejně i s botami,to je také velký problém,celé léto nosí pouze teniskx,které má vychozené,pokud dám nové,uplakaná scéna. Přitom si je odskouší,schválí ...
Mám pocit,že by ji stačilo chodit nahá 🙄 Už teď se děsím zimy,protože vrstvení je také za trest.

@petulejan No boty, to bylo hlavně v období 4-5 let hrůza, ona má hodně úzkou nohu a hlavně drobnou v kotníku a nízký nárt...a tehdy všechno utahovala úplně na max, že si až skštila nohu a stejní jí ty boty prý padaj a normálně jedno léto prochodila v crocksech, protože tenisky i sandály "se nedají utáhnout a padají", přitom utáhla to tak, že jí to až škrtilo, padat jí rozhodně boty nemohly, ale prostě prý "padají". To bylo na nervy tohleobdobí. pak to naštěstí přestalo, ale v tomto období jsme přestala řešit BF, neBF, kompromis, hlavně když si holka boty vybere SAMA a má tam dostatečný nadměrek a je schopná si je utáhnout. Protože dřívější BF či kompromisní boty k vzteku, "padaj".

petulejan
autor
29. srp 2025
@ninive211

@petulejan No boty, to bylo hlavně v období 4-5 let hrůza, ona má hodně úzkou nohu a hlavně drobnou v kotníku a nízký nárt...a tehdy všechno utahovala úplně na max, že si až skštila nohu a stejní jí ty boty prý padaj a normálně jedno léto prochodila v crocksech, protože tenisky i sandály "se nedají utáhnout a padají", přitom utáhla to tak, že jí to až škrtilo, padat jí rozhodně boty nemohly, ale prostě prý "padají". To bylo na nervy tohleobdobí. pak to naštěstí přestalo, ale v tomto období jsme přestala řešit BF, neBF, kompromis, hlavně když si holka boty vybere SAMA a má tam dostatečný nadměrek a je schopná si je utáhnout. Protože dřívější BF či kompromisní boty k vzteku, "padaj".

@ninive211 nemáme náhodou stejné ditě?? 😅 x bot zničených jen skrz extrémní utahování...Papučky na suchý zip max na měsíc,pak už nedrží 🙈

zuzkasim
29. srp 2025
@petulejan

@zuzkasim A kde prosím nakupujete?

@petulejan Já právě šiju. Jestli chceš, klidně se ozvi.

amenophus
2. zář 2025

A zkouseli jste zmenit praci prostredky? Jeatli to treba neni alergie na to.

j83
2. zář 2025

@petulejan Spodní prádlo nakupuju v Marks & Spencer, teď už pro celou rodinu. U dospělých mají označení cotton rich, neuvědomuju si, jestli to je i na dětských. Jsou dražší, ale rozdíl poznáš na první dotek. Na léto mám ráda viskozu, bambus a merino celoročně, ale muž třeba merino nesnese. Zkoušela jsi změnit prací prostředek, vynechat avivaž (dávám ocet)?