icon

Jak na dětskou obuv?

17. pro 2020

Dobry den,
prcek zacina chodit, tak jsem se dala do studia obuti. A wtf?
Jak shanet zdrave boty pro dite, kdyz nejde zaplatit co dva mesice patnact stovek za nove barefoot boticky a v jinych mu navzdy znicim nohu, bazarove jsou seslapane a nechutne? Etc.
Priznam se, ze jsem ted z te situace dost frustrovana a asi pisu dost zahorkle. Opravdu si dneska muzou deti porizovat jen lide, co mohou dat deset tisic za autosedacku a tisice za boty na chvilku?
Nemyslim si, ze bychom museli skudlit za kazdou cenu, ale nestacim zirat, co to stoji a hlavne nad tou manipulativni masazi kolem vsech tech detskych produktu.

Strana
z3
jakreb
18. pro 2020

No moje deti v zivote nemali barefoot a nemaju znicene nohy. Len maju normálnu kvalitnu obuv. Nekupujeme v bazare.
A ako pises je to len o tom ako sa necháš zmanipulovat tovarom s "nalepkou detske"...

konidana
18. pro 2020

@jakreb pokud ma dite prumernou nebo spis uzkou nohu je to v pohode... pro lidi s ploutví sirokou v prstech se blbe shani i mezi batefoot. Pred 10 lety jeste nebyl takovy vyber jako je ted a syn holt chodil v konfekcnich botech. Jak jsem se po par tydnech divila , ze ma puchyre na malickach. Jako maly mi nerekl ze ho neco tlaci, pokud to vubec vnimal. Ted v 11 letech ma mirne vbocene malicky i palce. A jako spravny pubertak, ktery musi zapadnout, jakoukouli obuv se sirsi spickou odmita, protoze to jinak vypada🙄. Se starsi dcerou problemy s botama nebyly... ma mnohem užší nohu

andelka
18. pro 2020

@jakreb no já až teď když jsem začala bf obouvat nejmladšího vidím, že jsme starším kupovali blbé boty. Protože v obchodech jiné snad ani nebyly a nejsou. Letos na jaře si dám záležet a už teď je mi jasné,že to bude velký oříšek. Nechci pro ně vyloženě bf, ale kdybychom sehnali schopné široké boty s dobrou špičkou a nestály by majlant, byla bych šťastná. Bohužel je to jako hledat jehlu v kupce sena.
Hodně dětských bot absolutně neodpovídá tvaru chodila. Leda by děti měly jen tři prsty, nebo nejdelší třetí prst ( což je výjimečné, běžné jsou širší chodila, prsty a dominantní palec).

jakreb
18. pro 2020

@andelka Tak syn ma širokú nohu a vyhovuju topanky od Deichmann aj dcérka podobne. Ale kupujeme aj cez net kvalitne topánky. Ale je pravda ze nemame problem dat za par aj 30-100Eur. Ale naozaj sme nikdy neriesili BF. Nemali sme preco. Je to podla mňa zase len o nejakom "boom". Kvalitné topanky nájdeš ked chces.

jipe
18. pro 2020

@jakreb tak ono nejde o kvalitu materiálu, ale o tvar špičku, moje mamka taky tvrdí, že má kvalitní kožené boty, ale když ji postavím na stélku, tak jí noha přesahuje na všechny strany, z čehož je zřejmé, že jí ta bota deformuje nohu. Co vím, tak z konfekce má lepší šířku u některých bot Rieker a Decathlon, sandály i Sprandi nebo Nike některé typy. Docela by mě zajímala fotka široké nohy na vložce z běžných bot

jakreb
18. pro 2020

@jipe Kde pisem len o materialoch? Proste kupujem detom topánky co im vyhovuju a su im pohodlné. Nic im nepresahuje vsetko je v poriadku. Len to nie su BF. A je mi jedno koľko stoja.
Napríklad ja mam 41-42 a širokú nohu. Vyhovuju mi Merrell, addidas terex. Detom Willard.
Napr.aj Bata ma niektoré pekne široké.😉

jipe
18. pro 2020

@jakreb nikde 🙂 pod pojmem kvalita si primárně představím, že se nerozpadnou 🙂 Jo, dají se najít v konfekci s dobrou špičkou, ale je to bojovka

jakreb
18. pro 2020

@jipe To hej. To je jasne. No proste my ideme väčšinou do shopu a co vyhovuje kúpime. Hlavne nech to maju ako treba😉

bassetlady
18. pro 2020

Já bych třeba boty bazarky taky nekoupila, ale když jsem po malé prodávala BF nebo kompromis boty ve velmi dobrém stavu ( měla několikero bot) tak jsem nestíhala odpovídat na reakce na inzerát. Takže měla v pohodě “vyděláno” na nové podzimní a zimní. Za mě se ta investice vyplatí, zvlášť když je nějaká atypičnost tlapky.

andelka
19. pro 2020

@jakreb no to nevím. V Deichmann jsme občas něco sehnali,ale pořád jen z nouze ctnost,ne že by to bylo úplně dobré. A kvalita většinou žádný zázrak. Pro šířkou nohu a vyšší nárt sehnat něco vhodného je problém.

veroniquecz
19. pro 2020

@aneta_v Tady srovnání. Já jedu BF i kompromisní boty. Je pravda, ze do klasické obuvi už se nenarvu. Rozšíří se noha protože má prostor, viz. Obrázek.

aneta_v
19. pro 2020

@bbubble věřim, nejsem jejich odpůrce, ptala jsem se ze zvědavosti, protože o nich vlastně moc nevím. My máme v práci dress code a já mám 163 cm, takže nosím podpatky, nicméně nemám nijak deformovanou nohu viz příspěvek od @veroniquecz, naopak tvar mojí nohy odpovídá zelenému obrázku, a to jsem na nohou BF nikdy neměla (většinu času mám podpatky - lodičky, sandály na platformě, nosím i žabky a občas tenisky). To ale neznamená, že jsem proti nim. Já mám velmi úzkou nohu a dcera také, takže ani nemám potřebu vyhledávat alternativy 🤷‍♀️ A musím říct, že dcera nemá ani žádné vady chůze, její boty po sezóně stačí omýt a můžu je nabízet jako nové. Ale chápu, že u široké nohy může být problém a klasická (nebudeme jí tedy říkat normální 😉) obuv může nohu deformovat.

@jakreb u Deichmanna bych teda kvalitní boty nehledala, to je hodně low cost obuv...

jakreb
19. pro 2020

@andelka Ano je. A netvrdim ze som zohnala vzdy. Ale prekvapivo ked som potrebovala a presne len na par týždňov. Co stačí ked dieťaťu rastie noha.😉
@aneta_v Svoju ulohu splnili. Siroke, pohodlné na par týždňov. Nebolo mi luto ked sa rozpadli a kupili sme nove. Tod vsjo. Len som napísala, že prekvapivo napr.Deichmann ma sirsie topanky a vhodne na siroku nozku, nie ze kupujem len tam. Nemam problem dat za topanky kolko treba ale pride mi zbytocne dat 50-200Eur a dieťa to ma tak mesiac-dva-mozno a potom treba nove...A nie nešetrím na kvalite, nemusím. Len tiez neznamená ze ked si môžem niečo dovolit tak budem utracat zbytočne. 😉
A ty píšeš o sebe. Ano dospelý uz moze investovať. A mas vystarano. A to fakt synovi rastie noha závratnou rýchlostou a kupujeme kvalitne topánky (ziadny Deichmann) -lebo ak z nich nevyrastie tak ich urcite znici...😀😉

andelka
19. pro 2020

@jakreb no mým už noha tolik neroste, takže boty hledáme na celou sezónu,půl roku, rok..teď mají 34 a 38. A v běžné obuvi bohužel bych nekoupila ani na dvouletého, u kterého chci,aby byla bota vhodná tvarově, váhou, ohebností atd. Jemu opravdu kupuju boty na dva měsíce, a nepřijde mi to krátká doba,abych se kvůli tomu spokojila s nevhodnou obuví ( některé děti ale mohou mít nohu do takové boty vhodnou). Starším jsem tam kupovala,protože bf bylo v plenkách. Bohužel v těch větších číslech schopnou botu aby pohledal.

rebe
19. pro 2020

@aneta_v Ono záleží na tvaru nohy. Pokud máš dominantní palec, tedy je to tvůj nejdelší prst, tak do klsických bot se noha musí ohnout a zdeformovat tak, jako na tom červeném obrázku. Není to o tom, že tak ta noha vypadá i po vyndání z boty, noha vydrží hodně, ale uvnitř v té botě ta noha vypadá takhle. Logicky, zkus si obrys té boty přiložit na ten obrázek zelené nohy nebo si zkus bosky stoupnout na vložku z klasické boty. Prsty budou přečnívat, musí se do boty zmáčknout, aby se tam vešly.
Když nosíme kalsickou obuv od dětství, tak nám to nevadí, ty prsty jsou na to zvyklé, takže nám to nijak nepřekáží a boty jsou i tak pohodlné. Někdo z toho má haluxy, bolesti zad a hlavy, ale spousta lidí ne. A když pak přejdeš na BF, tak se noha narovná, začneš při odrazu používat prsty, protože najednou to jde, začneš chodit trochu jinak. A pak opravdu cesta zpět ke klasické obuvi nevede, proto že pakuž ti ty zmáčknuté prsty vadí, tlačí tě, nemůžeš pořádně chodit, protože prsty nemají prostor na práci. A logicky pak nechceš, aby totéž prožívalo tvoje dítě, vnímáš to jako nepohodlné, často až bolestivé.
Ale je zapotřebí říct, že spousta lidí nemá dominantní palec, má nejdelší ukazováček nebo prostředníček, a pokud mají úzkou nohu, do některých klasických bot se obují bez mačkání prstů. A u BF je tvar špičky naprosto zásadní, tenká, ohebná podrážka a absence podpatku jsou méně důležitá kritéria.

aneta_v
19. pro 2020

@rebe já mám teda dominantní palec (ačkoliv ne o centimetr delší než ostatní) a jasně, u lodiček se musí zmáčknout do špičky, ale dokonce mám lodičky se širokou špičkou ☺️ Chápu smysl BF, jen si nedovedu představit, že bych do práce vyrazila v luxusních šatičkách a k tomu nazula BF boty 😆 a navíc byla jak ustřelený kecky. U dětí mi to přijde fajn, ale právě bych je nechtěla odkázat do budoucna jen na BF, chtěla bych jim nechat svobodnou volbu, co chtějí nosit a ne jim nalajnovat, že klasickou obuv nosit nebudou moct. Proto se snažím kupovat kvalitní klasické boty, vždycky vyndaváme v obchodě stélku a stavíme nožku, aby bylo jasné, že se noha nebude deformovat (např. Superfit má různé šířky bot). Když pak budou chtít v dospělosti nosit BF, bude to jejich volba a ne moje.

andelka
19. pro 2020

@rebe přesně takové boty bych pro ty starší uvítala. Nemusí mít tenkou podrážku apod,ale aby byly dost široké a respektovaly prsty. A u staršího aby do nich vešel přes nárt. Já mám úplně normální nohu si myslím,jako mnoho jiných,a do běžné obuvi se dostanu těžko a aby mi to vůbec neutlacovalo prsty,tak vůbec. V létě jsem hledala v obchodech balerínky do kterých bych vlezla a nula bod ( mám běžnou vel 38, nic nestandardního). Předloni jsem si koupila kožené kotníkové boty, jsou mi pohodlné,ale i proto,že mně nevadí že jsou do špičky. Dítěti bych je dát nemohla, zabilo by se, tomu nadměrek v této části opravdu vadí.

andelka
19. pro 2020

@aneta_v kdysi jsem prostřednímu koupila sandále Superfit. Kožené, barevné, fakt drží dodnes, mám je schované,ale pochybuju,že je nejmladšímu obuju,i kdyby mu velikostně byly. Špička je úplně nevhodná a podrážka tuhá, neumím si představit že to ušlápne. Zřejmě bude mít znovu Fare bare ( super špička a měkká podrážka, bez tuhého opatku).
Já do bf už asi nepůjdu, ale třeba hodně holek nosí k šatům balerínky nebo sandálky. Já jsem taky malá. Ale na příležitosti mám ráda podpatky. Nicméně v létě nosím taky nízké boty ( ale nechodím do práce s dress codem).

martiniquest
19. pro 2020

Synovi od malicka kupuju BF boty a beru bud z Aliexpressu nebo z bazaru. Jsem docela frfna, ale pouzite boty mi nevadi. Poradne si je vycistim a vypadaji jak nove po tydnu noseni. Vyhoda BF je, ze se vevnitr nevyslapou. A peclive vybiram, co kupuju (napriklad neokopane z odrazedla atd)

martiniquest
19. pro 2020

Pak je taky moznost kupovat levnejsi znacky, pokud vyhovuji, napriklad Protetika. Nove celorocky koupis za 900-1000 a za pulku prodas

andelka
19. pro 2020

@martiniquest no já jen doufám,že se malému trošku růstem změní noha,aby do Protetika vlezl.

rebe
19. pro 2020

@aneta_v Mně připadá, že pod vlivem sílícího tlaku od rodičů, kteří chtějí pro děti boty respektující tvar nohy, přibývá výrobců klasické obuvi, kteří nabízejí i BF nebo kompromisní řady. Takže než naše děti dospějí, nepochybuji o tom, že budou mít mnohem lepší výběr než my dnes. Ale koupit elegantní baleríny nebo kozačky se dá už dnes, takže věřím, že časem budou dostupné i lodičky s lepším tvarem špičky.

zelenaesmolda
20. pro 2020

@sajul z ali bych boty opravdu nekupovala

zelenaesmolda
20. pro 2020

@bassetlady
Taky bych bazarove boty nekoupila,prijde mi to nechutne.

sajul
20. pro 2020

@zelenaesmolda ty možná ne, ale spousta ostatních ano.

prejeta_zaba
20. pro 2020

@zelenaesmolda A z kama myslíš, že většina bot typu Deichmann, CCC, Sportisimo, je? Z pravé kůže ze Zlína už dávno ne, všechno to odpadne že stejné linky v Číně. 🤭 I na Ali nebo na těch bazarech se dá sehnat velmi rozumné věci, pro nohu kolikrát mnohem lepší než naběhnout do "zdravé obuvi" a nakoupit pětikilové okovy s podpatkem pro dítě. 😉 Samozřejmě o certifikátech na materiály by se dalo polemizovat, to ti vymlouvat nebudu.

zelenaesmolda
20. pro 2020

@prejeta_zaba
Taky nekupuju deichmann,ccc apod.To jsou sunty.
Zatim ma mala bf protetika a tedka zimni keen.

zelenaesmolda
20. pro 2020

@sajul
Tak to je pak smutne,ze jim nezalezi na spravnem vyvoji nohy u deti.Obzvlast kdyz si kazdy dneska informace muze lehce na netu dohledat.

sajul
20. pro 2020

@zelenaesmolda tak každý má jiný názor na to co je správná, nebo nesprávná obuv. Někdo kupuje bf, někdo dokonce bf na Ali, někdo kupuje kompromis a někdo běžnou obuv. Přesně jak píšeš, ať si podle informací na netu každý rozhodne podle sebe, co bude jeho dítě nosit.

maargit
21. pro 2020

@zelenaesmolda A proc si myslite, ze spravny nazor na zdrave obouvani je ten vas? Jste ortoped? Ptam se naprosto bez stopy sarkasmu, nazor odbornika by me zajimal.

Strana
z3