Co dělat, když rodiče neschvalují přítele?
Ahojte, idem si k vám po radu. Pár mesiacov dozadu som sa dala dokopy s kamarátom. Poznali sme sa už dlhšie a ja som bola do neho zaľúbená už dávnejšie, on bol ale v tej dobe zadaný, takže samozrejme, som to v sebe potláčala. Keď sa rozišiel, začali sme spolu viac chodiť von a postupne sa mi vyznal, že ku mne niečo viac cíti. Bola som šťastná, ale mojím rodičom sa nepáči a to je celý kameň úrazu. Ide totiž o to, že predtým som mala jeden vzťah, kde sa môj bývalý mojím rodičom tiež nepáčil, bol im vyslovene nesympatický. Ja som ich reči ignorovala a on ma po štyroch rokoch vzťahu podviedol. Odvtedy sa bojím spoliehať na môj úsudok, čo sa týka chlapov. A čo sa im nepáči na aktuálnom priateľovi sú pomery z akých pochádza. Ide o to, že v jeho rodine sa vo veľkej miere vyskytuje alkoholizmus, gambling a domáce násilie. On samozrejme na to hrdý nie je, od rodiny odišiel, vyštudoval a teraz má dobrú robotu. Moji rodičia tvrdia, že genetika sa môže prejaviť aj v neskoršom veku a plánovať si budúcnosť s takýmto chlapom je zbytočný risk. Na prvý pohľad im prišiel sympatický, ale keď toto vysvitlo, tak už nie sú veľmi z neho nadšení, dokonca mi už aj niekoľkokrát povedali, že by som si mala hľadať niekoho spoľahlivejšieho. No a ja neviem, čo mám robiť. Priateľa ľúbim, správa sa ku mne dobre, ale po predošlej skúsenosti sa bojím ignorovať rady mojich rodičov. Čo by ste na mojom mieste spravili vy?
Nemáš v sobě podle mě zpracovaný minulý vztah a jsi ve svém věku stálw velmi ovlivnitelná rodiči a jejich názorem. Samozřejmě jejich názor si vyslechni, ale důrazně bys jim měla vysvětlit, že jejich obavy sice akceptuješ, ale že je to tvůj život a tvoje odpovědnost, jak s ním naložíš. A tak by ses k tomu také měla postavit. Pokud stále ještě bydlíš s rodiči, tak se nejdřív odstěhuj a sestěhuj se s přítelem - za mě jedině při společném bydlení a řešení každodenních záležitostí, jako kdo půjde nakoupit, kdo uvaří, kdo uklidí, jak se rozdělí domácí práce, se teprve ukáže jaký jako partner pro život je. To nepoznáš ze dvou tří randíček týdně a občasného přespání. Pobavte se s přítelem o společné budoucnosti, sděl mu svoje obavy a klidně i obavy rodičů, nějak opatrně, ne agresivně, že prostě alkoholismus je pro tebe no go a při prvním náznaku tohoto problému prostě končíš. Sklony k alkoholismu jako takovému se podle mě opravdu nedědí, je to spíš dané tím, že člověk v tom vyrůstal a a jaké prostředí ho formovalo a zde jsou právě dvě cesty -buď to přijmeš jak otvoje socioekonomické zázemí, že takhle to v rodině je, takhle to dopadá, to, že chlap trochu více pije, bereš jako normu a nevzepřeš se tomu...pak to může dopadnout, že tomu propadneš taky. Anebo právě si vezmeš příklad z toho, že TAKHLE přesně to ty dále nechceš a uděláš všechno proto, aby to tak nebylo. Např. omezíš kontakty s problémovými příbuznými na minimum. Nebudeš je vytahovat z bryndy, nebudeš je v jejich závislosti podporovat apod. Pokud má přítel v hlavě srovnané, že chce jít tím druhým směrem odpoutání se od původní rodiny a jít svojí vlastní cestou, měla bys ho podpořit. A sama se též odpoutat od rodiny. Jinak nebudeš nikdy doopravdy dospělá, pokud ti bude ve všem tolik záležet na názoru rodičů, který budeš vždy stavět nad názor sebe samé.
Ad expřítel - pokud soudíš z jednoho vztahu, který jsi měla a není to opakovaná zkušenost, že narážíš na kluky, kteří tě pak odkopnou, tak bych to rozhodně nebrala tak, jako že máš špatný odhad na lidi a že si nevěříš v tom, že si správně vybereš partnera. Hele, pochybnosti máme všichni. Jak tu už zaznělo, že se dva rozejdou z nějakého důvodu, že si najdou jiného partnera, to se prostě stává a stává se to ve více jak 50 % případů. To by sis nesměla najít nikdy nikoho, protože pokaždé u každého budeš mít od začátku pochybnosti, jestli to s tebou myslí vážně a jestli ti náhodou za pět let nezahne a nepustí k vodě. Pokud máš takovéto nastavení a předem vidíš vše černě, zůstaň radši rovnou sama.
@levandule_k ja si tú podporu cením, musím sa nejako sama pohnúť ďalej, len je to ťažké. Vždy keď som sa chcela do istej miery osamostatniť alebo urobiť niečo bez požehnania rodičov, zle to dopadlo. Skončilo to tak, že mi vyhodili na oči, že oni ma varovali a ja blbá som ich nepočúval. Myslím tým kamarátstva, ktoré neschvaľovali alebo aj môj predošlý vzťah. Ten tiež podľa mňa nebol dobrý od začiatku, len ja som bola pohodlná a zo zvyku som v ňom zotrvávala. Moji bratia takisto nie sú nadšení. Nemajú proti priateľovi nič, slušne sa k sebe správajú, ale tiež mi hovoria, že by s takým exotom nechodili. Takže fakt mám obavy, či som niečo neprehliadla, viem, že málokedy sa dá presne predpovedať úspešnosť vzťahu, ale v rámci možností by som chcela ísť čo najviac na istotu. Či už kvôli sebe, ale aj kvôli deťom, aby mali dobrého otca.
@happy1234 Z jakého důvodu bratři nazývají partnera "exotem"? Mají k tomu nějaký reálný důvod? Jaké jsou reálné obavy a argumenty rodičů proti příteli? To, že jeho otec a děd měl problém s alkoholem? Anebo je za tím ještě něco jiného, hlubšího?
@happy1234 Z jakého důvodu bratři nazývají partnera "exotem"? Mají k tomu nějaký reálný důvod? Jaké jsou reálné obavy a argumenty rodičů proti příteli? To, že jeho otec a děd měl problém s alkoholem? Anebo je za tím ještě něco jiného, hlubšího?
@ninive211 bratia priateľa tiež poznajú a je to taký extrovertný typ človeka, predtým než sme sa dali dokopy, zvykol rozprávať svoje zážitky zo strednej, ktoré boli niekdy trochu na hrane, teraz už samozrejme, je kľudnejší, nepije toľko ako stredoškolák, snaží sa aj zdravšie žiť.
@levandule_k ja si tú podporu cením, musím sa nejako sama pohnúť ďalej, len je to ťažké. Vždy keď som sa chcela do istej miery osamostatniť alebo urobiť niečo bez požehnania rodičov, zle to dopadlo. Skončilo to tak, že mi vyhodili na oči, že oni ma varovali a ja blbá som ich nepočúval. Myslím tým kamarátstva, ktoré neschvaľovali alebo aj môj predošlý vzťah. Ten tiež podľa mňa nebol dobrý od začiatku, len ja som bola pohodlná a zo zvyku som v ňom zotrvávala. Moji bratia takisto nie sú nadšení. Nemajú proti priateľovi nič, slušne sa k sebe správajú, ale tiež mi hovoria, že by s takým exotom nechodili. Takže fakt mám obavy, či som niečo neprehliadla, viem, že málokedy sa dá presne predpovedať úspešnosť vzťahu, ale v rámci možností by som chcela ísť čo najviac na istotu. Či už kvôli sebe, ale aj kvôli deťom, aby mali dobrého otca.
@happy1234 Když ti tady napíšeme, že mamka je toxická, manipulativní, narcistická, tak vytáhneš, že ti ho neschvalují ani bratři.... Jestli potřebuješ požehnání svých příbuzných, tak ho pusť k vodě, bereš mu čas, protože tvý příbuzní ti ho neschvalují a ty si netroufáš postavit se za svůj vztah 😉
Jako začni pracovat na svém sebevědomí, vzorcích, co jsi převzala. Když budeš mít v sobě vzorec, že si nezasloužíš lásku, tak si vždy najdeš partnera, který si tě neubude vážit, ať z důvodu, že tě podvede, nebo se tam vyskytne domácí násilí.
Jestli chceš být jednou samostatná, tak ti nezbyde než to zkoušet znovu a znovu. Některé věci si musíme odžít a i kamarádka, která nás využívá nás učí nastavit si hranice. Když to v sobě nemáme, tak nám tyhle lidi chodí do života opakovaně. Když se to naučíš, tak pak řekneš ne, a pošleš jí k šípku aniž bys měla špatné svědomí.
Když nebudeš dělat rozhodnutí sama za sebe, pořád budeš malou holčičkou, ať ti bude 25, nebo 55.
Tvoji rodiče nemají patent na rozumu, pravdu, i když se tak tváří. Ano můžou mít víc zkušeností, tak v dětském, pubertálním věku vidí věci z dospělého hlediska. Bych také jednala jinak s dnešními zkušenostmi, kdybych byla znovu na střední škole ve svém teenagerovském těle.
Vůbec nepíšeš jaký je přítel, jak spolu trávíte čas, jak se k tobě chová, jaké má hodnoty, jak se s ním cítíš, co se ti na něm líbí. To je jenom pořád, že je nevhodný podle tvé rodiny.
@levandule_k podľa mňa je super, veď preto som s ním. Správa sa ku mne dobre, galantný je, vždy si máme čo povedať, aj keď sa na niečom nevieme zhodnúť, tak nevybuchuje. Problém je, že odkedy od rodičov počúvam, že nie je pre mňa vhodný, mám napriek tomu chrobáka v hlave.
@levandule_k podľa mňa je super, veď preto som s ním. Správa sa ku mne dobre, galantný je, vždy si máme čo povedať, aj keď sa na niečom nevieme zhodnúť, tak nevybuchuje. Problém je, že odkedy od rodičov počúvam, že nie je pre mňa vhodný, mám napriek tomu chrobáka v hlave.
@happy1234 a co kdyby ses odstehovala, tvoje matka te zene do pekel. To je rakova ta opici laska, ale nikoho nezajima co to dela tobe.
@happy1234 Ja bych spis mela chrobaka z tohoto. Tva matka pritele zna pomalu z doslechu, ale nasla si jeho udajnou chybu - pribuzne - ktere ted prezentuje jako jeho charakterovou vadu a snazi se ti denne vymluvit diru do hlavy.
Jestli ti na tom neprijde nic divneho, tak ji poslechni a cekej, az ti mamka nalajnuje zivot, jaky se bude ji libit. Ale varuji te, nekdy rodice nehaji zajmy deti, ale schovavaji za to ty svoje.
@happy1234 Buď to ustojíš a budeš mít vztah, nebo zůstaneš single, s pár pokusy o vztah, které krachnou a pak si v zoufalosti najdeš někoho nevyhovujícího jen, abys někoho měla.
Víc red flagů je od tvé matky a bratrů než od přítele.
Jestli rodiče tolik věří na rodové zatížení, zeptala bych se jich, jestli jejich rodiče byli taky tak manipulativní a nerespektovali jejich rozhodnutí, ani když už byli dávno dospělí.
@happy1234dobrý den, nevím, jak jste stará, ale dospělí (rodiče) už mají nějaké zkušenosti a z těch vycházejí. Radit vám těžko můžu, jen mluvit za sebe. Já jsem si vždy prosadila svou a vždy se ukázalo, že to byla chyba. Také mohu potvrdit, že alkoholizmus, gamblerství a jiné zhoubné závislosti jsou nepřítel, se kterým není radno bojovat, je lépe se mu vyhnout. Přeji vám šťastnou volbu.
@happy1234 Buď to ustojíš a budeš mít vztah, nebo zůstaneš single, s pár pokusy o vztah, které krachnou a pak si v zoufalosti najdeš někoho nevyhovujícího jen, abys někoho měla.
Víc red flagů je od tvé matky a bratrů než od přítele.
@kakba určite nechcem u rodičov žiť navždy. Na sťahovaní sa pracuje. Len je pre mňa dôležité si vybrať aj dobrého partnera, to je celé.
@levandule_k nie, fakt si neplánujem zo zúfalstva hľadať vzťah. To radšej budem sama 😅
@happy1234dobrý den, nevím, jak jste stará, ale dospělí (rodiče) už mají nějaké zkušenosti a z těch vycházejí. Radit vám těžko můžu, jen mluvit za sebe. Já jsem si vždy prosadila svou a vždy se ukázalo, že to byla chyba. Také mohu potvrdit, že alkoholizmus, gamblerství a jiné zhoubné závislosti jsou nepřítel, se kterým není radno bojovat, je lépe se mu vyhnout. Přeji vám šťastnou volbu.
@martinaarenca ďakujem ❤️ je to ťažké mať takúto dilemu, lebo priateľa ľúbim a aj keď má svoje chyby, veľmi dobre sa ku mne správa, sklony k závislostiam na ňom nevidím. Ale v rodine to u nich žiaľbohu fičí.
@kakba určite nechcem u rodičov žiť navždy. Na sťahovaní sa pracuje. Len je pre mňa dôležité si vybrať aj dobrého partnera, to je celé.
@levandule_k nie, fakt si neplánujem zo zúfalstva hľadať vzťah. To radšej budem sama 😅
@happy1234 nemyslím hned, ale výhledově, pokud se nenaučíš vybírat si partnera sama, stát si za svým rozhodnutím, tak i za 10 let budeš v obdoné situaci.
@martinaarenca ďakujem ❤️ je to ťažké mať takúto dilemu, lebo priateľa ľúbim a aj keď má svoje chyby, veľmi dobre sa ku mne správa, sklony k závislostiam na ňom nevidím. Ale v rodine to u nich žiaľbohu fičí.
@happy1234 příště by někoho mohli označit za nevhodného, protože je v rodině rakovina
@happy1234 Hlavne si vyber podle sebe, jestli ti je s tim clovekm dobre a umis si predstavit s nim byt dlouhodobe. Jestli se s nim citis v pohode, bezpecne a sama sebou. Na rodice tak nehled. Moje mama hrozne byla proti memu prvnimu priteli a ja se s nim nakonec rozesla, protoze jsem tem jejim recem uverila. Az pozdeji jsem pochopila, ze ona ma proti kazdemu neco....
@happy1234 Určitě vás nechci navádět abyste opustila někoho, s kým jste šťastná. Považuji ale za dobré naučit se číst signály toxického chování. Vemte ho třeba do "svého" kolektivu. Vyslechněte si názor vašich přátel. Všimněte si rozdílu jak se chová ve svém kolektivu, ve vašem (nemyslím rodinu), ve smíšeném.
@happy1234 Nebo ten špatný vzor z rodin z něj udělá lepšího člověka než má v rodině. Já jsem s mým manželem 15 let. Pokud bych přemýšlela ,jako tvý rodiče tak bych s nim nemohla být. Jeho bratr bral drogy, babička se strycem alkoholici. Naopak je to milující manžel a otec. Dala bych tomu šanci. Nikdo ti nezaručí, ze když si najdeš patnera z dobré rodiny, ze to nemůze být alkoholik a násilník.
@martt Souhlasím. Právě, že má takové špatné příbuzenstvo, může si nové potenciální rodiny vážit ale když ucítí nedůvěru, tak tím spíš to špatné chování v době krize může naplnit. Zajímal by mě především důvod rozchodu s bývalou.
@martt Souhlasím. Právě, že má takové špatné příbuzenstvo, může si nové potenciální rodiny vážit ale když ucítí nedůvěru, tak tím spíš to špatné chování v době krize může naplnit. Zajímal by mě především důvod rozchodu s bývalou.
@prvomamka s bývalou im to dlhodobo neklapalo, hádali sa posledné mesiace a preto sa vlastne rozišli.
Mně se tohle vždycky tak špatně čte hodnotit lidi podle toho z jakého jsou prostředî, nebo kdo z rodiny má k čemu sklony😳
Rodiče jsou rodiče a vždy budou mít o své dítě obavu.a na tom se nic nezmění vékem…to je pochopitelné, na druhou stranu už jsi ve věku,kdy bys tohle měla odlišit, co je obava a co už manipulace..
Já kdyz jsem začala chodit s manželem, tak mi bylo 16let,manźel měl pověst toho největšího kurevníka s prominutím z města a ochlasty a naši se sypali,když to zjistili..máma se rozbrečela..a já jim tak rozumím, taky bych se hroutila, kdyby mi holka jednou někoho takoveho dovedla domu…
Jsme spolu 35 let a je to ten nejlepší chlap pod sluncem, kolikrát v nadsázce říkám, že u nás doma ho celou dobu maj všichni raději než mě..Davídku sem, Davídku tam…miláček publika v celé rodině na úrovni Darka Vrány..
A ano, byl to kdysi chlap o kterého by si žádná rozumná holka neopřela ani kolo😉
A to, že jsme oba z rozvedených rodin, kde doslova všichni přes generaci zpět jsou rozvedeni, to ani nemusím zmiňovat…
Přeji ti, ať už s jakýmkoliv partnerem, ať dáš hlavně na svůj dojem a pocit a nenecháš se ovlivňovat jinýma, obzvlášť v těhle argumentech, co má maminka je to hodně smutné, že někdo takhle uvažuje😳
Mně se tohle vždycky tak špatně čte hodnotit lidi podle toho z jakého jsou prostředî, nebo kdo z rodiny má k čemu sklony😳
Rodiče jsou rodiče a vždy budou mít o své dítě obavu.a na tom se nic nezmění vékem…to je pochopitelné, na druhou stranu už jsi ve věku,kdy bys tohle měla odlišit, co je obava a co už manipulace..
Já kdyz jsem začala chodit s manželem, tak mi bylo 16let,manźel měl pověst toho největšího kurevníka s prominutím z města a ochlasty a naši se sypali,když to zjistili..máma se rozbrečela..a já jim tak rozumím, taky bych se hroutila, kdyby mi holka jednou někoho takoveho dovedla domu…
Jsme spolu 35 let a je to ten nejlepší chlap pod sluncem, kolikrát v nadsázce říkám, že u nás doma ho celou dobu maj všichni raději než mě..Davídku sem, Davídku tam…miláček publika v celé rodině na úrovni Darka Vrány..
A ano, byl to kdysi chlap o kterého by si žádná rozumná holka neopřela ani kolo😉
A to, že jsme oba z rozvedených rodin, kde doslova všichni přes generaci zpět jsou rozvedeni, to ani nemusím zmiňovat…
Přeji ti, ať už s jakýmkoliv partnerem, ať dáš hlavně na svůj dojem a pocit a nenecháš se ovlivňovat jinýma, obzvlášť v těhle argumentech, co má maminka je to hodně smutné, že někdo takhle uvažuje😳
@gigi2 ďakujem ❤️ aj ja dúfam, že to dobre dopadne a hlavne, že napokon budem s tým pravým, či už sa tak tento môj priateľ vyfarbí alebo nie.
@happy1234 Určitě vás nechci navádět abyste opustila někoho, s kým jste šťastná. Považuji ale za dobré naučit se číst signály toxického chování. Vemte ho třeba do "svého" kolektivu. Vyslechněte si názor vašich přátel. Všimněte si rozdílu jak se chová ve svém kolektivu, ve vašem (nemyslím rodinu), ve smíšeném.
@martinaarenca to mám odsledované, na vysokej škole sme boli spolužiaci. A je to síce exot, ale dobrý človek.
@martinaarenca to mám odsledované, na vysokej škole sme boli spolužiaci. A je to síce exot, ale dobrý človek.
@happy1234 V tom případě nevidím důvod váš vztah zpochybňovat 😉

@happy1234 Ne nesměji se ti. Dostala jsi tady dost podporujících komentářů, že máš vybrat přítele sama a bez ohledu názoru tvé mamky a čím víc jsi psala, tak to vypadalo jako obhajoba mamky, proto jsem to napsala drsně, aby ses probrala.
Tvoje matka ho odsoudila, aniž by vzala v potaz jak se chová k tobě, jestli je ti s ním dobře. Sama je dost pokrytecká, má potřebu kontroly =>taková tchýně, je hotový poklad.
Tvoje máma ti nikdy nemůže vybrat partnera, který ti voní dobře, to můžeš jen ty sama. Další věc je kompatibilita v sexu, to si také můžeš vybrat jen sama.
To, že tvoje máma má čich na lidi, je bod pro ni, ale vztahy jsou tak dynamická věc, že nelze některé věci predikovat.
A z tvého příspěvku vyplývá, že tvoje máma je manipulátorka a chce tě kontrolovat. Konkrétně věty, kvůli tobě nespává a vyvolává v tobě špatné svědomí, protože ona se kvůli tobě obětovala, abys byla úspěšná, tedy máš dle ní povinnost jí to vrátit.
Pamatuj si, že jí nic nedlužíš. Dělala to dobrovolně. Nejsi povinna naplňovat její představu o úspěchu, jestli chce mít doma manažerku, ať se jí stane ona.
Přečti si knížku od Karyl McBride. Budu někdy dost dobrá - rádce pro dcery narcistických matek.
My tady všichni chceme, abys upřednostnila svoje štěstí, a to je se současným přítelem, ne predstava o partnerovi dle tvojí matky. Nikdo ti nedá záruku, že spolu budete šťastni až do smrti, ale pořád je to lepší volba než poslouchat svoji matku. Možná si nabiješ ústa v tom vztahu, ale tak půjdeš jinam. Možná to bude super. Věř svým pocitům, ne pocitům své matky.