Jak překonat finanční závislost na partnerovi?
Pojďme pro jednou zavedení anonymity na Modrém koníkovi využít k dobrému.
Často se tu objevují témata, že se ženy bojí od svých partnerů odejít, protože si myslí, že to finančně nedají. I v osobním životě jsem pár podobných potkala. Většinou z toho pak vyšel dosavadní model soužití - muž doma finančně velí, spravuje investice, žena mnohdy nemá přehled o výdajích domácnosti, natož o příjmech. Ani neví, kolik asi partner bere a kolik peněz mají odloženo. Dokonce od něj dostává jen přidělenou částku nebo musí z rodičáku pokrýt jídlo, drogerii a oblečení pro ni a děti.
Pokud tak fungujete vy, proč to tak máte?
A když jste to tak měly a rozhodly jste se pro změnu, co bylo příčinou?
P.S.
Upozorňuji, že jakékoliv pokusy na poskytování finančního poradenství budu v diskuzi mazat.
@anonym_autor já osobně považuju za nejvíc fér systém, kdy si řekneme, že fungování rodiny potřebujeme třeba 60000, já na vydělávám 50000, ty 25000, dohromady je to 75000, čili 15000 jsou přebytky, děleno 2 je kapesný 7500 pro každýho. Čili já pošlu 42,5, ty pošleš 17.5, rodina zajištěná a oba máme peníze pro sebe. A to říkám z pozice toho, kdo vždy vydělával prakticky dvojnásobek toho, co muž a kdybychom si to dělili, že oba pošleme 70-80%, tak mě zbyde fakt o hodně víc. V opravdovém vztahu přece nemůže jeden chodit od hlavy po patu v Tilaku a druhého poslat do decathlonu (obrazně řečeno).
@drep Ideální řešení. Na stranu druhou ten více vydělávající mívá často i vyšší výdaje spokojené s jeho prací. Je fajn se domluvit na oboustranném kompromisu.
@drep Ideální řešení. Na stranu druhou ten více vydělávající mívá často i vyšší výdaje spokojené s jeho prací. Je fajn se domluvit na oboustranném kompromisu.
@anonym_autor věci spojené s prací platíme z toho společného. Zase ten méně vydělávající se zpravidla víc angažuje doma, v péči o děti a to sice peníze nevydělává, ale bez toho by ten druhý často nebyl tam, kde je…
@anonym_autor Tak pracovni vydaje se prece pocitaji do vydaju a ne do kapesneho. Prijde mi to taky nejspravedlivejsi.

@melinkaproch A je problém, aby to zjistil?
Přijít třeba s návrhem - založíme nebo budeme dosavadní účet používat jako společný. Na ten budeme posílat dohodnutou částku - třeba 70-80 procent z příjmu vás obou. Zbytek si každý ponechá pro vlastní potřeby. To je fér. Jak kdo utratí své “kapesné”, ten druhý neřeší.
A když chytne paniku - no a co? Oba víte, že to dobré není. Takže buď se to bude snažit vyřešit nebo to stejně padne.
@anonym_autor já osobně považuju za nejvíc fér systém, kdy si řekneme, že fungování rodiny potřebujeme třeba 60000, já na vydělávám 50000, ty 25000, dohromady je to 75000, čili 15000 jsou přebytky, děleno 2 je kapesný 7500 pro každýho. Čili já pošlu 42,5, ty pošleš 17.5, rodina zajištěná a oba máme peníze pro sebe. A to říkám z pozice toho, kdo vždy vydělával prakticky dvojnásobek toho, co muž a kdybychom si to dělili, že oba pošleme 70-80%, tak mě zbyde fakt o hodně víc. V opravdovém vztahu přece nemůže jeden chodit od hlavy po patu v Tilaku a druhého poslat do decathlonu (obrazně řečeno).