Dává prosím někdo od 10. měsíce lipánka?
ahoj maminky, dává prosím některá z vás už lipánka? malý má 10. měsíců a je celkem drobnej, tak nám byl povolen lipánek, vím že je tam tvaroh a může to být zátěž na ledviny, tak nevím. jinak jsme od narození na UM.
zkusím je tedy rozvařit mírně, aby neztratily vitamíny. ach jo. když ono je to kyselé, to samé bílý jogurt, nechce. V Řecku se třeba začíná ovocem příkrmy a pak až zelenina, také se dává pomerančová štává, což zde je jako silný alergen, zkoušela jsem kápnout pár kapek do příkrmů, malému to nic neudělalo, žádná vyrážka.
@papka my Lipánka občas daly a vše bylo ok (ale baští mi všechno). Ale asi tě zklamu - na váhu to u nás vliv nemělo - dcerka je taky drobná (necelých 9 kg v téměř 14m, těch 8,5 také měla na 10m). Sice je neměla nijak pravidelně, ale neztloustla po nich. Teď je ve 14 m pro změnu vůbec nechce, spokojená je s bílým jogurtem🙂
@papka Pokud budes přislazovat, opravdu nepoužívej cukr. Třeba sirup z agáve je perfektni...však se neboj, nektere deti opravdu skoro nic neji, ale i ta troska jim proste staci. To my se neustale hecujeme, co všechno "by se mělo snist, aby to bylo dost". Není to tak 🙂
Já bych to tak nehrotila a v pohodě Lipánka dala! Jako není mu já nevím 5 měsíců, aby to bylo blbé... Nekupovala bych nějakého ochuceného (čokoláda apod.), ale koupila bych klasika vanilku a hotovo šmitec 🙂. Vždyť jich nebude jíst 10 za den 🙂. Pak se dá třeba rozmačkaný banán, rozvařená jablka (ale ty bych osobně dosladila),... Hlavu vzhůru 😉
Davali jsme snad uz od 8.mesice. Bily jogurt ji moc nechutnal
taky jsme dávali od 8. měsíce smetanového a nebo vanilkového, ne denně, ale občas jen tak na chuť
@teeerez tak je něco jiného když dítě opravdu nic nejí, to pak je každý rád, že sní vůbec něco a spokojí se i s lipánkem. Ale jinak pochybuji, že by to odborníci z Motola doporučovali. Teda možná na gastronomii jo, ale rozhodně ne na gastroenterologii (tak se jmenuje to oddělení, kde se léčí nemoci zažívacího traktu a poruchy výživy 🙂
@papka hele jedním lipánkem občas žádnou neplechu neuděláš. Maximálně hrozí, že dítě nebude chtít jogurty a bude chtít lipánky. Ty děti umí být pěkně vyčůrané. Každé dítě je jiné, některé děti jedí sladké a pak bez problému pijí čistou vodu, u nás malá vodu odmítla v momentě, kdy občas ochutnala něco sladkého a to bylo kolem roku. Já lipánka nedávám (ale kdyby ho malé dala třeba babička, nebudu z toho dělat vědu). Ale třeba bílí jogurt už taky nechce, tak jí klidně kupuji ovocné holandie. Už měla i čokoládovou, ale ta jí kupodivu moc nejela. Taky mi nechce pít UM, ani kravské mléko, tak má ráno kefír, ale taky ovocný, bílí mi nevypije.
@papka Ještě jak tu čtu diskuzi dál, tak na doslazení třeba já osobně používám rýžový sirup. Koupila jsem ho v prodejně se zdravou výživou. Stál asi 70,- Kč a už ho tu pár měsíců mám. Nejsou v tom vůbec přidané cukry a je dobrý.
A co se týče toho čištění zoubků, tak nám zubařka poradila koupit v lékárně textilní čtverečky. Stojí pár korun. A buď suchým nebo lehce namočeným ty zoubky otřít. Nedřeš mu ty dásničky a zoubky tím očistíš 😉
A ještě mě napadá, že pokud chceš/potřebuješ, aby ti přibral, tak co třeba zahustit ovoce nebo přesnídávku nějakou instantní kaší - rýžová, kukuřičná. Občas udělám malému třeba kaši z instantních jáhlových vloček. Do toho kousek ovoce a je to.
Pribináčka klidně dej, ale určitě doma dělaného, né ty srajdy v kelímky....😉 já ho malýmu dávala a žádný probléém....
tak to je fajn, nebudu z toho dělat žádnou vědu, zkusím ho dát později, je fakt, že neodmítá jídlo a papá hezky. jinak děkuji za nápad s čištěním zoubku, sem tam totiž dávám keksíky od myslím, že Hami, takové tvrdé, dře si tím dásničky a něco spapá, rostou nám dvoje stoličky, tak proto chci čistit zoubky. jo a pije bud bylinkový čaj nebo čistou vodu.
@anikonyiriova Taky tak ....

@papka Co rozvarena jablka? Nas Danik je miluje 🙂