icon

Jak naučit dítě jíst příkrmy?

vendulis
27. kvě 2025

Od počátku pátého měsíce jsem začla příkrmy.
Holka nesní vůbec nic, vidí lžičku a odvrací se. V lepších dnech otevře pusu, a pomalu vyplivne celý obsah. Zkoušela jsem polívku do flašky, asi dva dny pila, pak přestala pít z flašky, zkoušela jsem krmítko i brčko. Nic. Občas ji chutná jen večerní kaše a to tak par lžíce. Vařené , kupované, ani přesnídávky nechce. ☹ Je plně kojená, divím se, že ji to stačí.

gbp
27. kvě 2025

@vendulis mým tohle vyplivovani stacilo snad do roka a pul 😅

ee.liska
27. kvě 2025

Na příkrmy je ještě čas, pokud zatím nic nechce, počkej třeba měsíc, až projeví zájem 🙂

jajulin
27. kvě 2025

Vůbec to nehroť, asi necítí nedostatek. Příkrmy bych úplně přerušila a počkala si na chvíli, kdy tě dítě bude pozorovat při jídle a bude ho tvoje jídlo zajímat. Dokud jídlo není pro dítě zajímavé, nemá smysl do něj tlačit příkrmy. Hlady neumře. Kdyžtak bych zkusila dát jí do ruky kukuřičnou křupku, vařenou bramboru, mrkev.

lenerka1
27. kvě 2025

Kašlat na lžičku, když jí maminka a dítě má zájem, zkusit nabídnout zeleninu na páře formou blw. Na jídlo má času dost, nejvíc mi pomohlo se odprostit od myšlenky, že příkrmy mají nahrazovat kojení. Nejmladší byl taky pouze ochutnávač, do 1,5 roku z 95% kojený a prospíval hezky. Teď je sice stále vybíravý, ale sní i porci pro dospělého. Jinak kojení uživí i třileťáka 😉

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
la_amanita
27. kvě 2025

Je to pořád kojenec, mateřské mléko je pro něj stále nejdůležitější, a u spousty dětí to je stejně. V tomto věku jsou příkrmy od zkoušení nových věcí - textury, chuti, možných alergenů... Ale zvolna, není to žádný závod a rozhodně není pravda, že by v osmi měsících musel mít dvě kojení nahrazená příkrmem, nebo jak se to teď říká. Pokud nemá rád krmení, zkus BLW.

l_
27. kvě 2025

Pokud kojis, zacina se s prikrmy az po ukoncenem.sestem.mesici.. pomalu, v klidu, neni potreba tlacit.. pokud odmita lzicku, zkus BLW (jidlo do ruky).. nech ditko at se v tom patla sama - je to prospesne po vice strankach.. a neni dulezite snist celou davku, ale postupne ochutnavat a seznamovat se s jidlem.. netlac, nabizej.. casu je dost..

vendulis
autor
27. kvě 2025

Holky dík za povzbuzení, chtěla bych se zeptat je rozdíl u prikrmovaneho dítěte a neprikrmovaneho ve stolici? jaká je pak ta stolice? Ta naše má dvakrát týdně hnědou smradlavou stolici..

l_
27. kvě 2025
@vendulis

Holky dík za povzbuzení, chtěla bych se zeptat je rozdíl u prikrmovaneho dítěte a neprikrmovaneho ve stolici? jaká je pak ta stolice? Ta naše má dvakrát týdně hnědou smradlavou stolici..

@vendulis kojeny mimino nemusi srajdit dny, tydny.. materske mleko je plne stravitelne.. zbytek uz si (diky bohu 🤣) nepamatuju ,😁

hennrietta
28. kvě 2025

Pokud kojíš, tak se začíná až od 6. měsíce a vůbec nejlepší je, když začnou projevovat o jídlo zájem samy.
Syn je na UM. Má 5 měsíců a příkrmy vůbec nechce. Tak tomu dávám čas a neřeším. Jsou do roka kojenci a je v pořádku, že hlavní složkou je MM, případně UM.

vendulis
autor
28. kvě 2025
@hennrietta

Pokud kojíš, tak se začíná až od 6. měsíce a vůbec nejlepší je, když začnou projevovat o jídlo zájem samy.
Syn je na UM. Má 5 měsíců a příkrmy vůbec nechce. Tak tomu dávám čas a neřeším. Jsou do roka kojenci a je v pořádku, že hlavní složkou je MM, případně UM.

@hennrietta okej🙂

lp183
28. kvě 2025

Moje začala jíst až ve 2.5 letech ve školce a patřila tam údajně mezi největší jedlíky. Do té doby byla hlavně kojená, prso jsem ji dávala na požádání a prospívala hezky. Lžičku nesnášela, par soust akceptovala okolo roku, ale dávala si to do pusy sama. Přišlo mi, že s ochutnáváním jsme začali okolo toho roku a přidávali jsme hodně pozvolna, než snědla “porci příkrmu”. Za to mladší je Otesánek a kyselina v jednom. V roce má stejné porce jako devítiletá, ale nechápu, kde to schovává, protože oblečení mu je volně v pase…🤷‍♀️

piggy123
28. kvě 2025

Kdybych věděla před třemi lety, to co vím teď, ušetřila bych si obrovské nervy a trápení… Byla jsem na tom podobně jako ty - dítě plně kojené, doktorka ve 4 měsících říkala, že máme začít s příkrmy a MAJÍ nahrazovat kojení. Jenže syn vůbec nejevil zájem o jídlo. Jen se patlal, plival nebo všechno házel 2 metry daleko okolo sebe. Došlo to tak daleko, že nás dětská doktorka poslala za nutriční poradkyní, když synovi bylo něco přes rok, protože syn začal hubnout… Nutriční nám říkala - v první řadě omezit kojení. A do jídla míchat ořechová másla (mají kalorie). Já jsem se strašně trápila, protože všechny děti od kamarádek od prvních lžiček otevíraly pusy a div se nevrhaly do talíře. Syn i po roce snědl tak 3 lžičky. A zbytek skončil opět rozházený okolo. Byly to hrozný nervy a uklízení…

Pak jsem se dostala do skupiny na Facebooku Maminky nejedlíků a tam mi to hrozně pomohlo! Vykašlala jsem se na poškozující rady od doktorky a nutriční a začala syna zase víc kojit a kojit a kojit. A všechno se zpravilo ❤️

hennrietta
28. kvě 2025
@piggy123

Kdybych věděla před třemi lety, to co vím teď, ušetřila bych si obrovské nervy a trápení… Byla jsem na tom podobně jako ty - dítě plně kojené, doktorka ve 4 měsících říkala, že máme začít s příkrmy a MAJÍ nahrazovat kojení. Jenže syn vůbec nejevil zájem o jídlo. Jen se patlal, plival nebo všechno házel 2 metry daleko okolo sebe. Došlo to tak daleko, že nás dětská doktorka poslala za nutriční poradkyní, když synovi bylo něco přes rok, protože syn začal hubnout… Nutriční nám říkala - v první řadě omezit kojení. A do jídla míchat ořechová másla (mají kalorie). Já jsem se strašně trápila, protože všechny děti od kamarádek od prvních lžiček otevíraly pusy a div se nevrhaly do talíře. Syn i po roce snědl tak 3 lžičky. A zbytek skončil opět rozházený okolo. Byly to hrozný nervy a uklízení…

Pak jsem se dostala do skupiny na Facebooku Maminky nejedlíků a tam mi to hrozně pomohlo! Vykašlala jsem se na poškozující rady od doktorky a nutriční a začala syna zase víc kojit a kojit a kojit. A všechno se zpravilo ❤️

@piggy123 Vím, že to myslíš dobře a jsem v té skupině taky, ale mluvit o 6 měsíčním dítěti jako o nejedlíkovi je docela mimo.🙂 Nemyslím to zle, jen takový point. 😊

piggy123
28. kvě 2025
@hennrietta

@piggy123 Vím, že to myslíš dobře a jsem v té skupině taky, ale mluvit o 6 měsíčním dítěti jako o nejedlíkovi je docela mimo.🙂 Nemyslím to zle, jen takový point. 😊

@hennrietta však to bylo vztažené na mou situaci se synem, že jsem se do té skupinky dostala, když mu bylo přes rok, asi rok a půl... A moc mi to pomohlo. Do té doby obrovské trápení od prvních příkrmů, rady doktorky a nutriční poradkyně pro tak malé dítě… Rady, že má jíst na porci 250g, když snědl jen 3 lžičky, omezit kojení a dávat jen jídlo… musela jsem pro ni fotografovat porce jídla a zapisovat a vážit přesně, co snědl… a bylo to hrozně demotivující vidět, kolik by toho měl dle ní sníst a kolik toho ve skutečnosti sní. Strašně se mi potom ulevilo, když jsem se na to vykašlala a začala zase hodně kojit a syn pěkně přibírat. Kdybych to věděla dřív, opravdu bych si ušetřila tolik trápení.

traveller007
28. kvě 2025
@vendulis

@vendulis u malého byl rozdíl obrovský. Dokud byl na mléku, tak stolice tak obden, konzistence "míchaná vajíčka". Nyní i 4x denně (má zeleninu s masem na oběd a kaši na večeři) a je to najednou taková jakoby pasta a někdy fakt už pevný bobek 💩

konidana
28. kvě 2025
@vendulis

@vendulis kojenym detem proste staci mliko. Nase prisavka skoro nic nejedla jeste ani v 9.mesicich. jen ochutnavala. Je to naprosto normalni

suzanna123
28. kvě 2025

v 6 měsících bych se nestresovala. Držela bych jedno jídlo denně, ale počítala s tím, že jenom oblízne lžičku a sní minimum. Asi bych jí to podávala nějak zábavně, stylem letí letadlo apod. a rozhodně bych se držela klasiky, tzn. vařená rozmačkaná zelenina a nesnažila se to uspíšit ovocem nebo něčím slazeným. Na to, aby se rozjedla, má času dost.

rebe
28. kvě 2025

Vůbec se tím netrap, máte moře času, můj syn začal víc jíst až v 9. měsíci, do té doby byl spokojenej na mléku. A na lžičku jsem nenaučila pořádně žádné z dětí, chtěly jíst samy, zkus vygooglit "baby led weaning"

vendulis
autor
13. čer 2025
@traveller007

@vendulis u malého byl rozdíl obrovský. Dokud byl na mléku, tak stolice tak obden, konzistence "míchaná vajíčka". Nyní i 4x denně (má zeleninu s masem na oběd a kaši na večeři) a je to najednou taková jakoby pasta a někdy fakt už pevný bobek 💩

@traveller007 teď něco málo ji, má takovou hnědou pastu dvakrát týdně, při kojení to bylo žluté ale taky dvakrát týdně, je to divne že tak málo..'''

lp183
14. čer 2025
@vendulis

@traveller007 teď něco málo ji, má takovou hnědou pastu dvakrát týdně, při kojení to bylo žluté ale taky dvakrát týdně, je to divne že tak málo..'''

@vendulis prvorozená, co málo jedla a byla na kojení 2.5 let měla stolici jednou za 5 dní. Vedla jsem so její “bobo” v kalendáři, abych věděla, jestli je něco jinak.

linusha
14. čer 2025

S příkrmy bych počkala až na chvíli kdy bude mít zájem o jídlo, třeba tím že na vás bude koukat když jíte bude chtít ochutnat. Stolici může klidně mít jen 2* týdně

hennrietta
14. čer 2025
@vendulis

@vendulis Syn začal jíst pár dní zpátky. Má 5,5 měsíce. I když toho nesní tolik, tak má stolici tužší. Ale taky kadí většinou obden nebo jednou za 3 dny. Je na UM.