Jak správně namíchat domácí příkrmy, aby bylo všeho dost - kolik zeleniny, brambor (rýže), masa?

petaska
2. črc 2019

Synkovi je šest a půl měsíce, takže už jsme začali s příkrmy. Dělám je doma, takže by mě zajímalo, v jakém poměru by měly být zařazeny jednotlivé složky. Našla jsem jen to, že masa by měla být asi jedna polévková lžíce, cca 25 gramů. Ale kolik z porce by mělo být zeleniny, kolik brambor či třeba rýže? Uvítám i nějaké recept, máte-li osvědčené 😃 děkuji.

sudylichozrout
2. črc 2019

@petaska cauvec, ja to delala vzdy od oka, delala jsem treba 10 sklenicek najednou. Masa jsem v takovem pripade dala cca 250 g a zbytek tak nejak, aby to vyslo. Myslim, ze to nemusis resit na gramy. Testovin/brambor/ryze tak nejak primerene a zeleniny to same, zalezi na tom, z jakych surovin delas. Davala jsem treba klidne pul dyne hokaido, spousta mrkve, nejaky pastinak. Uvidis 🙂

martiniquest
2. črc 2019

Je to uplne jedno. My zacinali jednodruhovymi. Nez dite realne neco sni, tak z prikrmu stejne nema skoro nic, jen ochutnava a zvyka strevo. To hlavni ma stale z mleka.

petaska
autor
2. črc 2019

@sudylichozrout přesně tak to zatím taky dělám ☺️ mám zamraženou dýni, mrkev, cuketu..tu vyndám kostku toho nebo toho a přidám brambor a teď už i maso. Tak mě právě napadlo, že by to asi mohlo mít i nějaký "správný" poměr - maso-zelenina-brambor 🤔 Ale možná to moc řeším 🙃
@martiniquest on je malej docela žravej 😁 takže už zdlábne nějakých 160-180 gramů k obědu... Jinak tedy samozřejmě kojím, dá si i po tom obídku. Myslela jsem, že to bude pomalejší, ale asi budu brzo přidávat i ovocnou svačinu nebo večerní kaši, furt se po něčem sápe a je i víc hladový, kojím třeba i po hodině, což ještě tak před 14 dny nebylo. Jakoby s příkrmy začal rychleji trávit nebo o to víc jíst...no nebo taky růstový spurt, že jo 😁

martiniquest
2. črc 2019

@petaska Kasi na noc urcite nedoporucuju. Uprimne nechapu, kde se vzalo toto nesmyslne doporuceni natlaskat mimino na noc hromadou sacharidu. Za me je urcite vhodnejsi varianta zaleninoveho/s masem prikrmu. Dospeleho by asi nenapadlo se na noc nabouchat kasi. Kase by mela byt podavana rano, aby telo mohlo sacharidy vyuzit.

sudylichozrout
2. črc 2019

@martiniquest me teda jo. Miluju krupicovou kasi k veceri. Pekne s kakaem, cukrem a hromadou masla 🙂 A mam 57 kg pri 160 cm.

martiniquest
2. črc 2019

@sudylichozrout Ze to nekomu vyhovuje jeste neznamena, ze je to tak obecne doporucitelne. Asi sama vis, ze to zdravi prospesne neni. A vychazim z predpokladu, ze chceme detem dat to nejlepsi.

sudylichozrout
2. črc 2019

@martiniquest Asi zalezi kus od kusu a dite od ditete. Klidne dam sve dceri vecer kasi, protoze vim, ze ji tim na obezitu nezadelam. Jsou ji tri roky a ma 11 kg.

martiniquest
2. črc 2019

@sudylichozrout Vsak si delej, co je libo. Ja stravu hodne sleduju, zajimaji me ruzne jeji aspekty, a proto doporucuju jen to, cemu sama verim a k cemu jsem za ty roky studia dosla.

sudylichozrout
2. črc 2019

@martiniquest taky mi zalezi na tom, zda jsou pozraviny kvalitni, ale uprimne, tohle neresim. Vim, ze nemusim. Naopak, kdyby dcera trochu pribrala, bylo by to fajn. Nevykrmuji ji cilene, neveceri denne kasi, ale rada si ji obcas da. Kdybych ji (nebo i druhe dcerce, ktere je rok a ctvrt) dala k veceri zeleninu, bude mi o pulnoci plakat hlady. Takze ji dam k veceri Lipanka, nebo klidne i lososa se salatem, spagety, chleba se sunkou... cokoliv, co mame my.

petaska
autor
2. črc 2019

Jasně, kaše k večeři pro mimčo je v mnoha ohledech přežitek, ale pro začátek u toho asi zůstanu. Starší syn, kterému je teď dvanáct, jí dostával taky, byl to celkem jedlík a taky ho to nijak nepoznamenalo. Je to naše vychrtlina 😁 a třeba ovesnou kaši si k večeři dá i teď... Sama taky sleduju, co a kdy je lepší jíst, ale myslím, že tomu mrňouskovi občasná kaše říznutá třeba dýňovým pyré k večeři neuškodí 😊 Navíc je to zatím spíš dlouhán po taťkovi, i ten hubený brácha byl jako mimčo kulatější při stejné výživě...

merope
29. srp 2019

@martiniquest Doporučení dát na noc kaši vychází z toho, že potom se v noci nebudí hlady, spí v pohodě celou noc a vyspí se dobře jak dítě tak i rodič. Samozřejmě je na každém, jak zvládá či nezvládá i v noci vstávat po 3 hodinách a kojit + tedy i na tom, jak to zvládá to dítě, protože nepřerušovaný delší noční spánek je taky pro dítě docela zdravý. A jsme u kompromisu, co je zdravější - dlouhý nepřerušovaný noční spánek, ale s kaší na dobrou noc - nebo naopak na večer něco "zdravějšího" (co? aby to bylo i dobře stravitelné?) a dítě budící se hlady? Jinak teda moje pediatrička doporučuje zpočátku příkrmy jen dopoledne + oběd a odpoledne už jenom mlíko, právě kvůli trávení. Večer se snažím do malého dostat nutrilon, protože vlastního mléka mám večer už dost málo. A dle toho, jak se zadaří, se mi v noci budí.