Kdy jste začali s příkrmy?
Ahoj maminky! 🙂
Můj 4 měsíční plně kojený brouček začíná s obrovským zájmem pozorovat, jak a co všichni kolem jíme a žvýkáme. Jakmile někdo v okolí dává sousto do pusy, nespustí z něj oči, ani kdyby blesky lítaly. 😁 Snad všichni už jsme někdy slyšeli o tom "magickém" oknu od ukončeného 4. do 6. měsíce, kdy je prý nejvhodnější započít zábavnou cestu poznávání jiné stravy než je mateřské mléko. Od zeleniny, přes vejce a maso až k ovoci atd. JENOMŽE... Jako velká "fanynka" kojení a co nejpřirozenějšího možného vývoje všeho bych to nebyla já, abych nenarazila i na doplňkové informace - a teď babo raď. 😅 Na vševědoucím, respektive všeobsahujícím internetu se člověk dočte ledacos a tak se i mně přihodilo, že mi moudrý internet (s bohulibou EJ ÁJ v čele) sdělil, že u plně kojených dětí je lepší začít později v rámci onoho 4.-6.m okna, ale bůh chraň, aby kterékoli dítě přišlo poprvé do kontaktu s mrkví později než v půl roce! O několik řádků níže odkazuje chytrý internet na názor, že pokud miminko na mateřském mléce viditelně prospívá, není s první lžičkou zeleniny kam spěchat a ani po "prošvihnutém" 6. měsíci se vůbec nic neděje.
Předem hlásím, že jsem si sem nepřišla vyloženě pro radu nebo dokonce přesný návod, já si to nakonec v hlavě rozležím a zařídím se instinktivně dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, jen bych ráda věděla, jak to máte/jste to měly vy ostatní? 🤔🙂

Myslím, že je fajn využít období, kdy má dítě samo zájem. Kojení přece nezrušíš, jen začneš postupně nahrazovat, jinak kojit můžeš ještě pár let. Já začala úderem 5. měsíce, jsem velmi hubená a plné kojení pro mě bylo velkou zátěží. Všechny 3 děti tak byly spokojené, jsou celý život dobří jedlíci a kojila jsem je relativně dlouho, i když později už jen ráno a večer.
@zuzkasim Starší jsem taky začala kolem 5.m a kojila jsem 2 roky a s jídlem bylo vše v pohodě (vymýšlet se začalo až ve školce, což je celkem běžný jev 😁). Ona ale nejevila takový zájem jako teď maloš, ten mě tím dostává do kolen, je to k popukání ty jeho grimasy 😆 plus je mi kolikrát líto, že se s ním nemůžu rozdělit, ten jeho mlsný pohled... 🥺😅
@zuzkasim Starší jsem taky začala kolem 5.m a kojila jsem 2 roky a s jídlem bylo vše v pohodě (vymýšlet se začalo až ve školce, což je celkem běžný jev 😁). Ona ale nejevila takový zájem jako teď maloš, ten mě tím dostává do kolen, je to k popukání ty jeho grimasy 😆 plus je mi kolikrát líto, že se s ním nemůžu rozdělit, ten jeho mlsný pohled... 🥺😅
@makmak28 Šla bych na to vážně přirozeným způsobem. Chce, tak ať ochutná. Propásneš čas, kdy má sám zájem a budete se pak s jídlem trápit? Řešit, že destiměsíční dítě se chce jen kojit? Některé děti takové jsou, buď ráda, že tvoje teď chce.
Je pravda, že o imunologickém okně, nebo jak to je, lze najít naprosto protichůdná tvrzení a všechny působí přibližně stejně relevantně. Taky jsem se tím probírala, když mě doktorka tlačila do zavádění příkrmů. Já jsem nakonec čekala do 6. měsíce právě proto, že jsem si kojení taky užívala. Ale pokud má tak zjevný zájem, tak bych mu malou ochutnávku dopřála. Ne jej ve 4. měsíci vyloženě krmit porcí, ale párkrát olíznout lžičku asi jo.
Syn byl plně na UM, říkala jsem si, že není kam spěchat, že začneme v těch 6 měsících. Jenže od 4 m. hladově koukal na každého kdo jedl, tak jsem si řekla že už je asi čas a zkusili jsme. Od první lžičky nadšení, kdybych mu dala celou porci, tak by ji normálně snědl 😁😂 Takže jsme postupně zavedli všechno kromě ovoce, to jediné mu nechutnalo v žádné formě (ani sladké přesnídávky) asi do roka a půl 🤷♀️
Za mě je opravdu optimální začít, když dítě jeví o jídlo přirozený zájem.
Pozorování je první fáze 🙂 k připravenosti může být ještě dlouhá cesta. My jeli blw a začínali jsme kolem toho 6. měsíce, kdy děti samy si v nestřeženém okamžiku ochutnaly naše jídlo. Kojení jsme nenahrazovali nikdy, prostě když jsme jedli my, dostaly i děti (naše jídlo v mimi verzi - nesolené atd.) a dál byly kojené na požádání. Jo a se stejným přístupem mám doma 3 různé typy jedlíku - jeden do roka a půl cca z 95% kojený ochutnavač, jedna milovnice klasického jídla (když viděla talíř tak i prso vyplivla), a jeden zlatý střed aneb je mi fuk, co mi zažene hlad. Věkem se rozdíly víceméně ztratily.
Já se samozřejmě řídím pocitově a v žádném případě nehodlám okamžitě příkrmem nahrazovat kojení. Jen jsem lehce frustrovaná množstvím dostupných a zároveň často protichůdných informací, takže se pídím po nějakém vzorku z praxe, ale spíš ze zvědavosti než pro nějaký návod, my si doma jedeme "instinktivní péči" 😅😁
Syn, byť na UM, tak nás takhle taky pozoroval. Zkusila jsem začít ve 4,5 měsících a vše plival. Začal pomalu jíst až o měsíc později.
@makmak28 u první dcery jsem začala v 5,5 měsících a byl to boj. Po alergii na mléčnou kaši jsme skončili na pohotovosti, pak proběhlo ještě pár jiných příkrmů, po kterých mi zvracela. V podstatě byla plně kojená do 8. měsíce, s příležitostným pokusem o příkrm. A to měla v půl roce 10 kilo, v roce přes 12 kilo. 😃 Mladší dcera začala v půl roce. U našeho dubnového chlapečka si to ani neumím představit, že bych mu měla dát příkrm. Že nás sleduje u jídla, to sleduje, ale on je teď zvědavý jak opice a sleduje fascinovaně úplně všechno. 🙂
Pokud vím, tak obecně platí, že kojence lze začít přikrmovat od 6 měsíců, a když je dítě na umělém mléce, tak klidně už od 4 měsíců. Samozřejmě to může být individuální a nedá se tím řídit u každého stoprocentně.
Hele, moje děti si jako první příkrm zavedly kompletní jídlo - psí granule. Jak se k nim dosoukaly, začly je ládovat. Vyndat jim je že zaťatých pěstiček byl kolikrát dost boj.
Fakt neřeš. Nabídni, nenuť. Neznám jediného kojeného puboše.
Hele, moje děti si jako první příkrm zavedly kompletní jídlo - psí granule. Jak se k nim dosoukaly, začly je ládovat. Vyndat jim je že zaťatých pěstiček byl kolikrát dost boj.
Fakt neřeš. Nabídni, nenuť. Neznám jediného kojeného puboše.
@amazienka šmarjá, my krmíme psy barfem, na syrové maso to nevidím 😅🤣 já to nehrotím, první vyrostla dobře, s druhým to taky zvládnem 😊👌
Mně připadá logická ta teorie, že celé to slavné imunologické okno je dané jenom tím, že do půlroka ještě kojí velká spousta maminek, ktežto pak postupně přestávají. A kojení při zavádění alergenů chrání. Takže jsem kojila a místo "zavádění příkrmů" používala slovo "ochutnávání". U syna to třeba přišlo až v devátém měsíci, do té doby byl plně kojený. U nejstarší dcery jsem zaváděla vařené kašovité příkrmy, to bylo trochu frustrující, když dvakrát olízla lžičku a zbytek odmítla, po vší té práci s přípravou. Mladším dětem jsem pak dávala kousky vařené zeleniny nebo masa v rámci BLW, takže to bylo mnohem pohodovější.
Obecně jsem rešeršovací typ, rozhoduji se na základě dostupných informací, protože si myslím, že náš mateřský instinkt je zhusta ovlivněn mýty, které nám od dětství vštěpovaly předchozí generace tím, že takhle se to vždycky dělalo. Jako v té rodině, kde se dcera tak dlouho ptala, proč se rybě před smažením na pánvi musí uříznout hlava a ocas, až se doptala u prababičky ke zjištění, že prababička měla kdysi malou pánvičku a celá ryba se nevešla 🙂 A na základě rešerší jsme pak s dětmi jeli BLW a oddělené základní potraviny, aby si dítě samo vybíralo a kombinovalo. A to od věku, kdy nabídnuté jídlo samy strkaly do pusy. U syna 9 měsíců, u nejmladší od probíhajícího 6. měsíce.

Myslím, že je fajn využít období, kdy má dítě samo zájem. Kojení přece nezrušíš, jen začneš postupně nahrazovat, jinak kojit můžeš ještě pár let. Já začala úderem 5. měsíce, jsem velmi hubená a plné kojení pro mě bylo velkou zátěží. Všechny 3 děti tak byly spokojené, jsou celý život dobří jedlíci a kojila jsem je relativně dlouho, i když později už jen ráno a večer.