icon

Maminky chronických nejedlíků a odmítačů mléka, pomoc

lenii82
8. zář 2015

☹ Maminky (prosím hlavně ty, kterým děti odmítají pít jakékoliv mléko) , syn (9m , korigovaně 8m) , existuje na snad minimálním množství jídla za den.
Kolik a jak často Vám papaly vaše děti - nejedlíci? Kdybych to nechala na něm, nechce celý den nic, jsem už zoufalá, trpím už skoro depresemi, že mi nikdy nevyroste... atd. Jsem opravdu téměř na pokraji sil a prosím o radu / podporu / zkušenosti Vás co jste na tom podobně, nebo máte něco podobného za sebou.... Děkuji všem 😅

Strana
z3
tucica
9. lis 2015

@hojda A jak to pak dopadlo, zlomilo se to a baštili jste?

martinano89
9. lis 2015

@tucica ano, doktorce jsem to řekla, dívá se na mě jako na idiota, že nejsem schopna do něho něco dostat, ale nic neporadila ☹ na internetu jsem našla probiotika Nutrolin B, prý podporuje chuť k jídlu, tak jsem je dnes koupila a zkusím to.

aeris
11. lis 2015

Ahoj, nevím jestli kojíš nebo ne. Moje beruška má teď rok a váží 6,3 kg. V 8 měsících měla 5,6 kg a v 9m 5,73. Já kojím protože mi UM nikdy nevzala a kojení jsem udržela jen tak tak protože to taky nechtěla. K věci - protože je to taky nejedlík tak jednu dobu jsem to musela dělat tak, že jsem ji kojila jak usla. Musela jsem děnní režim mít takový, aby se mi potkalo spaní a jídlo zároveň. Uspala jsem v náručí a jakmile zaklimbala dala sem prso a ona se přisála. Moc lidí to nechápe ale bez toho by asi vyhladověla, existovali jsme takhle myslím 6,7 i 8 měsíc. No a mimo to příkrmy co to šlo (spíš nešlo), jednu dobu hlavně skleničky (a to byl úspěch když vzala samotnou mrkev), pak zase vařený domácí, momentálně zase skleničky který sou chuťově už hodně zajímavé. UM mi tolerovala pouze v kaších a nejvíce pak Nutrilon ADC na předpis, no a když byla menší (okolo 6-7 měsíce) když se mi ji nepodařilo nakojit tak jsem ze zoufalství dala třeba tu kaši jen z kojenecké vody, např jen obyč rýžová kaše Nestlé (tak je hladká) nebo osmizrná smícháná s vodou.. A největší úspěch vždy mělo ovoce, prve ze skleniček "první lžička" jablo, meruňka a pak třeba s rozmačkaným banánem nebo avokádem nebo i vše dohromady. Máme zasebou hromadu vyšetření a můj život se motal jen kolem jejího jídla, vím co je to za hrůzu a strach.

tucica
11. lis 2015

@aeris Ahoj, bohužel už ze zdravotních důvodů nekojím 😢 . A byla všechna vyšetření v pořádku u malé? My taky bojujeme, jednou je líp, jednou hůř a když mi to pije aspoň ve spánku, tak neřeším, přibírá i z toho mála, tak se musím dát do pohody, protože díky tomu jsem si oddělala stresem totálně opět štítnou žlázu ☹ . A jakou měla porodní váhu tvoje maličká? Narodila se v termínu?

tucica
11. lis 2015

@martinano89 Tak ale od toho je doktorka a měla by ti k sakru poradit co a jak! Kolik je malému? Nevím, jestli jsi to už psala nebo ne...A jak to teda dr. řeší, když tak málo přibral?

aeris
11. lis 2015

Porodní váha byla 2,47kg a v termínu. U nás byla vyšetření vpořádku, ale určitě jsme neprodělali úplně všechny co se dají. Jen nějaká malá intolerance na mléko takže sme dostali to ADC. Malá přibírá skokově, dlouho nepřibírala nic, stála na váze, 50g za týden byl úspech a pak třeba během týdne 100g nahoře, bohužel mi ale i hubla. Takže když něco nabrala tak zásadně půlku z toho zase zhubla. Když se tak koukám do svých zápisků váhy tak nejhorší byl 7.a 8. měsíc. DOKTOŘI jsou někdy fakt mimo, v nemocnici mi řekli že jí musím NĚJAK zvýšit děnní příjem jídla - přinutit. Až jsem zašla na konzultaci k pediatrovi ke kterému jsem chodila já jako prcek, v zásadě mi řekl, že pokud nám vyšetření dopadla dobře a malá něco přibírá (každý měsíc přibrala i když třeba jen 80-100g) tak to máme už tak brát protože taková je a jiná nebude. Že máme přestat chodit převažovat každý týden, což moje dr. vyžadovala a hlavně že jídlo nemáme nutit jinak k němu bude mít odpor, jo a odbourat jídlo ve spánku, s tím jsem ale počkala.. Když malou krmím (a to máme doteď) musím ji něčím zabavovat, dávat jí zajímavé věcí na prohlížení, vydělávání věcí z krabiček, často ji krmím tak že ji v jedné ruce držím, dělá něco na poličce a přitom ji dávám do pusy lžičku, takhle za jedno krmení vystřídáme i několik stanovišť, někdy je dost těžké vymyslet co by ji zabavilo. Je to prostě na palici, chytala sem u toho strašný vztek když se nedařilo.. Moje lupenka taky dostala zabrat, hravně tým návalem sladkého na uklidnění :-/

zuzana_ka
11. lis 2015

Holky, taky přispěji trochou do mlýna.
Mám doma hubeňourku. Má dva roky a tri měsíce a má 10kg.
Když to vezmu od začátku, tak je na UM od 7 týdnů života, více méně do věku jednoho roku byla plně na nutrilonu, příkrmy nechtěla vůbec, zvedal se jí žaludek a dávila se. Od jednoho roku si vzala sem tam kousek rohlíku, chlebíka či piškot. Občas ochutnala trochu polévky či ovo výživu. Kolem dvou let začala papkat termix či monte, z ovoce si vezme nakrájený banán, miluje mrkvovou výživu, má ráda krémové polévky, rýži, těstoviny, brambory. Nechce vůbec maso a to ani šunku. Max si vezme párek(kupujeme drahé kvalitní párky s velkým procentem masa) tak aspon do ní dostanu maso... Jinak k pití téměř nic, pije jen nutrilon.

Vidím, že je to čiperná, šikovná holka, akorát nepapká, tak jako jiné děti. Mudr to zatím nijak ani neřešila, dokud přibírá, tak je to dobrý, kdyby klesala na váze, tak se to začne řešit.

Do jídla jí nijak nenutím, když nechce jíst, tak nejí nebo si vezme kolik chce. Nucení by bylo k ničemu, byl by jen řev a jídlo by si nevzala tak jako tak.

Četla jsem plno článků, že každé dítě je jiné, jedno se přejídá, jedno jí normální a další nepapká a nějaké srovnávání s ostatními dětmi je k ničemu.

Jediné co mě vytáčí na tom všem je moje family. Jedinou podporu mám ve svém partnerovi, který má stejný názor jako já. Ostatní do mě pořád vrtají, že to mám řešit s doktorkou, že nechce jíst. Prý děláme něco špatně a že jsme to zbabrali.
Jednou jsem se pohádala s tchýní, když jsem jí řekla, že se mi nelíbí jak jí krmí tchán. On vzal lžičku s bramborovou kaší a malé rukou otevřel pusu a strčil jí to tam. Ona polovinu vyplula se slzama v očích a to co vyplula jí lžičkou seškrábl ze rtů a znovu jí to strčil do pusy. Na to jsem se ohranila, že takto ne a už to začalo!
Takže mě ani tak nedeprimuje nejezení malé, ale kecy těch ostatních a z toho už jsem byla kolikrát vážně na vraždu....

martinano89
11. lis 2015

@tucica no, právě, malému je 8 měsíců. na prohlídce jsem jí to říkala a prý že minule jsem o tom nemluvila, to samozřejmě není pravda, ale prostě si to nepamatuje a zapsané to nemá, protože si myslí, že jsem hysterka. radila mi, že mám zkoušet různá jídla, jak kdybych byla pitomá a seděla u něho s jedním a tím samým jídlem a divila se, že mi to nechce jíst. vždycky se rozčílím, když si na to vzpomenu. prostě mě odbývá a nic neřeší. chodíme ještě do rizikové poradny do děts. nemocnice (kvůli něčemu jinému) tak se zkusím zeptat tam a uvidím, ale je to opravdu na nervy.

tucica
12. lis 2015

@martinano89 Marti a kolik malej váží a jakou měl porodní váhu? Tak když vidí dr. malé přírůstky a jinak je malej v pořádku, tak jí snad musí být jasné, že málo baští. A když si nepamatuje, že jsi jí to už říkala minule, tak to je pak těžký no ☹

martinano89
12. lis 2015

@tucica porodní váhu měl 3,70 a teď váží 7,5kg. ze začátku docela přibíral i když byl obrovský problém s kojením, ale od zavedení příkrmů, je to hrůza. váha stojí.
malá je jak stará a kolik vážila při narození a teď?

tucica
13. lis 2015

@martinano89 Malá má 4 měsíce a 9 dní, porodní váha byla 3200g a teď v pondělí jsme byly na převážení a měla 6730 g. Nevím z čeho tak přibírá, když moc nejí....A jinak já ze zdravotních důvodů nekojím☹

martinano89
19. lis 2015

@tucica kolik ti malá vypije mlíčka na dávku. já teda kojím, ale ze začátku jsem vážila a nikdy mi nevypil víc než 100ml to bylo výjimečně, jinak většinou 70ml. když teď zkusím dát dokrm, tak 40-50ml, ale on od 6měsíce mlíko prostě nechce, jen v noci nebo v polospánku. jinak jsem zkusila ten Nutrolin B (má podporovat chuť k jídlu) ale žádná změna ☹

tucica
20. lis 2015

@martinano89 Mně malá vypije jak kdy...Nejvíc dala 160 ale to bylo jen jednou, v průměru tak těch 120, ale někdy 140 ml a někdy 100 ml...Tak to máš fajn, že ještě kojíš. Jinak jsme včera byly v poradně a máme 7 kg, nevím teda, z čeho přibírá, asi ze vzduchu 😀

adelinkkaa
20. lis 2015

@zuzana_ka my mame 2leteho chlapečka a ten važí 9,7kg /81cm... do roka jedl krásně ale od 6měsícu přibral 2,5kg... ted nejí skoro vubec.U nás naštěstí je rodina ok a neřeší to,jen příteli to trošku vadí že malí nejí ale co s tím nadělám.Nutit jídlo mu nebudu...

martinano89
20. lis 2015

@tucica no, vidíš, je to šikulka 😉 7kg, to je slušný 🙂 asi si bere co potřebuje a stačí jí to.

zuzana_ka
20. lis 2015

@adelinkkaa když se dívám kolik je dětí obézních, tak raději budu mít hubeňouska 🙂

tucica
21. lis 2015

@adelinkkaa - a dr to neřeší?

adelinkkaa
21. lis 2015

@tucica neřeší :-/ on přibíra od toho 8měsíce tak 100g měsíčně +- což je nic moc

teetee
21. lis 2015

Ahojky, naš chlapeček celkem pěkně přibíral do 6.měsíce. Pak začaly příkrmy a on začal odmítat MM. UM odmítá do teď. S příkrmy se téměř zastavila váha (100g za měsíc). Dokorka řekla - něco přebírá, neřešte. Nejdřív jsem to neřešila, ale pak mi to nadalo a zašla jsem za svojí dětskou.
Konstatovala: přírůstky váhy jsou malé, jídelníček bohatý ale jí málo (v té době 500g v 6 jidlech), ale při té váze do něj asi vic nedostanete.
Rady: jist jídlo s dospěláky, brát si od nich z talíře (jídlo si nesolím), nutridrink do kaše nebo omáček namísto smetany nebo maltodextrin.
Jak to dopadá? Přešla jsem ke své dětské dr. Udělala nějaké testy - nic se nepotvrdilo. Doma někdy jíme s ním, ale spíš ho krmím a on si hraje, s talířky a nádobím, sahá do jidla, míchá jidlo...všude binec... Ale už jime 650g-700g (jedno jídlo okolo 100g). UM jsem vzdala, má ho jen ráno v kaši, jogurt tak 4krat do týdne. Mléka teda nic moc. Večer kaše bez UM. Ale osvědčily se nutridrinky - 1 až 2 lahvičky na týden - do večerní kaše nebo omajd. (nutridrink stojí skoro 80kč ale na předpis jen 10kč).
No a za měsíc nabral skoro půl kila. Ale i tak to chce strašně trpělivosti s krmením. Třeba jsem pomohla, jinak přeji spoustu sil.

tucica
23. lis 2015

@adelinkkaa A dr je s tím spokojen? Tak buďte ráda, že nemáte aspoň žádnou tabulkovou dr. 😉

tucica
23. lis 2015

@teetee A kolik je teď malému? Ona malá teda doposud přibírala krásně, tak uvidíme jak to bude dál...Ale je to o nervy...Teď jdeme do poradny až začátkem ledna, tak snad zase začne jíst...Má děsné výkyvy 😒

teetee
23. lis 2015

@tucica Malému bude za pár dní rok, nyní jsme se dostali na váhu 7,43 kg. Jsem ráda, že jsem doktorku změnila. Taky poradila udělat z UM a maizeny pudink (to ale asi není rada pro úplné začátky příkrmů). Takže k ranní kaši s UM a troše jogurtu přibyla obměna. I v těch nutridrincích jsou nějaké důležité látky jako v UM...
Ze začátku příkrmů to bylo těžké, malý jedl všechno ale málo. Moc ho jídlo zajímalo tak, že se odstavil (krom 1x za noc, ale myslím si, že toho už moc není).
Mám skvělého manžela, v krmení se střídáme, pro jednoho je to někdy strašně únavné.

U své malé uvidíš, třeba jí opravdu stačí málo a využije i tu trochu jídla do poslední složky. 😉 Ať se daří...

tucica
24. lis 2015

@teetee A můžu se zeptat jak se ty nutridrinky pro prcky do roku jmenují? Vám je dr. psala na recept?

teetee
24. lis 2015

Tohle je do roka:
http://www.nutridrink.cz/infatrini.html

My (tehdy končící 10 měsíc) už jsme dávali tento, ale dle Dr. max půlku lahvičky denně:
http://www.nutridrink.cz/fortini.html

Od paní doktorky jsem dostala vzorek na vyzkoušení, zda to malý přijme (samotný ne, ale v kaši a omajdě ano). Pak než jsem o předpis stačila Dr. poprosit, sehnal recept manžel, pracuje ve zdavotnictví. Nemusím, tedy k Dr. běhat, ale určitě by to předepsala.
S používáním když tak opatrně, přece jen je to speciální výživa. Ale jako náhražka smetany do omáček je to fakt bezva. Mamka mi dělá knedlíky (jen mouka, žloutek, kvasnice a místo mléka voda). Knedlík rozmáčený v omajdě má malý rád - tak třeba jako inspirace na později 🙂.

teetee
24. lis 2015

@tucica jinak ještě Dr. mluvila o tomto, ale fungují nám drinky, tak už jsem se o to víc nezajímala:
http://www.lekarna.cz/fantomalt-1x400gm-prasek-...

tucica
25. lis 2015

@teetee Děkuji. Za ten Infatrini už jsem slyšela ale zatím ho kupovat nebudu, přibírala doposud hezky. Teď ale totálně bojkotuje přes den mlíko, v lahvičce ho nevypije, musím ho dávat do všeho, aby aspoň něco měla, v noci něco vypije...tak jsem zvědavá kolik přibere do další poradny...

editkaromana
6. led 2016

@adelinkkaa Jsme na tom podobně, mám dcerku 18 měsíců a má 9 kilo/80cm. S doktorkou pořád hledáme kompromisy, jak přibrat, ale jsem ráda že jsme taky přešli k jiné doktorce, ta ke které jsme chodily nám řekla jen dávejte sunar (jelikož jsem jen kojila). ted jdeme na vyšetřeni na endokrinologii (omlouvám se jestli je to špatně napsáno) a diabetologii, na fifejdy, tak snad se už dozvíme, proč nepapa 🙂 jinak přeji pevné nervy, vím jaké to je když v takovém věku dítě ještě pořád nejí...

lenii82
autor
6. led 2016

@editkaromana Jestli se můžu zeptat, jak vypadá to vaše "nejezení" konkrétně? Myslím tím, kolik a čeho si za den dá? Protože pořád nevím jestli ten můj prďola nejí fakt EXTRA malinko... Tak bych si ráda udělala obrázek o jiných dětech nejedlících (protože většina lidí to prostě nechápe).
Přeji ať je to brzy lepší a snad ji na fifejdách pořádně vyšetří , my jsme tam absolvovali několik kontrol cca ve 3 měsících malého a přišlo mi, že nijak extra nehledali co mu může být 😖 .
Dcerka musí být asi pěkný hubeňour 😉 , malý má 8.9 kg a 75 cm lezou mu všude kosti a když si ho představím ještě o 5 cm vyššího 😀 😀 😀 😀

adelinkkaa
6. led 2016

@editkaromana my jdeme ted v lednu taky k nove doktorce.tak uvidime.Nejhorší je že doma moc nejí a jak je u babiček tak jí furt -Ikdyž dneska toho doma snědl hodně.Ted za cca 2 měsíce přibral skoro půl kila což je krásný .v Listopadu jsme se stěhovali a najednou začal i lepe spát.Jako nechápu... Každopádně furt nak nerost.na výšku má 81,5 cm a těch 10,3kg ... jinak je to živel,nevypada že by mu něco chybělo,jen je hold drobek

adelinkkaa
6. led 2016

@lenii82 Náš 2letý ráno vstane vypije 200ml kakaa z UM,pak pár kousku chleba,k obědu par lžiček polevku nebo hlavního jídla,po spánku dá zase UM 150ml,pak nakou zeleninu/ovoce,ale to je zase jen par soust,a k večeři taky nic moc.Jogurty nejí vubec...
Jako nechápu v roce toho snědl mnohem víc jak ted

Strana
z3