Matka vegan, dítě vegan
spíše než otázku mám dotaz, zda je tu nějaká veganská matka, která by chtěla, nebo od začátku začlenila dítě do veganského způsobu života? já jsem v rodině jediná a tak zatím dítě vegan není ( 13měsiců), ráda bych ale, aby bylo. Potřebuji podporu někoho, kdo to tak doma má. Je tu někdo takový? Zajímá mě hlavně skladba jídelníčku?
To je zajímavé pozorovat, jaké emoce vždy diskuse o jídle vzbudí 🙂
@tynar Ahoj, jsem na tom, myslím, podobně jako ty. Mám doma 15-ti měsíční mládě a teď už asi dva měsíce jedeme čistě vegansky bez výjimek. Dlouhou dobu jsem tápala, už v době těhotenství, co je vlastně správné, co je zdravé, co je kulturně determinované, co je dané biologicky, fyziologicky, filozoficky .... 😀 No a před nedávnem jsem to konečně ROZSEKLA, moc se mi ulevilo (psychicky) a cítím opravdu skvěle (fyzicky). Nyní jsem přesvědčená, že dělám správně. Třeba se můj názor za nějaký rok změní, tak ať. Dnes se dají najít argumenty i protiargumenty studie i protistudie pro každou pí.... 🙂 Důležité je asi poslouchat svou intuici. Jinak se snažím dávát dohromady co nejvíce vyvážený jídelníček, jak pro sebe, tak pro dítě. Zpočátku to zabere více času, ale myslím si, že postupně nad tím budu muset přemýšlet stále méně a pojedu už si v určitých stereotypech. Jinak ve svém okolí moc podpory také nemám.
@tynar ahoj 🙂 Klidně napiš... 🙂 Jsme doma vegani, ráda ti budu parťákem. Ale kdyžtak piš do SZ 😉 Krásný den
@lajla ahoj 🙂 máš super názory, ovzi se mi do SZ, budu ráda 😉 Krásný den
@petja to máš lepší baštit to droždí
@jhoki o B12 jsem se bavila s několika praktickými doktory a divili byste se, kolik konzumentů masa má nízkou hladinu B12 😉 to jen média nám ukazují, že nedostatkem B12 trpí jen vegani 😉 na to pozor 😉 nedostatky jsou časté u starších lidí, dětí, rekonvalescentů, lidí, kteří konzumují sice maso, ale pouze takovéto hypermarketové, atd....
@petja znáte lahůdkové droždí? to je taky podoba extraktu 😉 a jedná se o zdravou, chutnou a tělu přínosnou potravinu 😉 glutamát je nejčastěji ve vývarech levného typu, pokud koupíte bio, tak tam glutamát nesmí být a půjde právě o to lahůdkové droždí 😉
Ahoj,já jsem veganská těhule a chci, aby se dítě rozhodlo samo 🙂 ale maso vařit nebudu, ale když třeba u babičky smlsne maso, tak ho nezabiju 🙂
@happylenulka bio je pouze v názvu - dejte si to co kupujete do laboratoře na prozkoumání - a uvidíte, že bio je jen zástěrka k oblbnutí lidí
@kolibricek36 nejde o bio, ale složení výrobku je dané. Pokud něco má uvedeno, že to neobsahuje glutamát, lepek, arašídy, cukr, musí to tak být už kvůli alergikům. Není to jen o bio nebio.
@kolibricek36 jo, teď koukám, že happyulenka uváděla jen název, tak to nic. Já teda krom názvu čtu i složení podle toho, co hledám.
@kulatakosticka já neříkám že když je uvedeno že něco neobsahuje není pravda, já jen říkám, že někdo chce vydělat - napíše na obal BIO a při tom ten výrobek stojí za houby. ALE NEŘÍKÁM, ŽE KAŽDÝ!!!
Diskuzi jsem nečetla, ale najdi si tady na MK album "Mňamky veg mamky", tam je inspirace na jídlo, ale hlavně si můžeš pokecat s tou veg-mamkou 😉
Tak bio si na obal nemůže napsat každý. Podléhá přísným kontrolám. Suroviny vybraného výrobku a jejich získávání podléhá určitým pravidlům. Zato "přírodní", "domácí", "selský", "tradiční" a podobné si můžou výrobci psát jak chtějí. Ale je na nás spotřebitelích číst také složení ne jen vybírat pěkné obaly. 🙂
A nechtěla bys tady založit nějaké album? Já bych se ráda inspirovala. Třeba ukázku nějakého týdenního jídelníčku, nebo které potraviny nahrazují vápník a bílkoviny v mléce, čím nahradit maso a tak. Nechystám se na veganství, ale omezit maso a mlíko bych chtěla.
Holky já se od vás alternativních ráda inspiruju. Konvenční stravy se z asi nevzdám (z několika důvodů), ale pár vylepšení by naše kuchyně snesla. Např. rostlinná mléka znám, ale npř. o rýžovém jsem četla že obsahuje nějaké karcinogenní látky, tak mu moc nevěřím. Místo klasických nudlí do polévky používám rýžové, kaši dělám ne z pšeničné krupice, ale kukuřičnou nebo jáhlovou. Ale v obchodě, když je malej netrpělivej, tak mu ten kousek rohlíku dám - ale klidně mu dám něco jiného, když mi poradíte, co.
Jenom nechci zjišťováním alternativ trávit hodiny na internetu.
Ví někdo, jak je to se sojou?V poradně pro celiaky říkají, že s bezlepkovostí opatrně, pro masožravce vím, že je špatně využitelná, ale o všežravcích-to jsme my-toho se sojou moc nevím.Co sojový olej?
Tempeh, sem tam i tofu🙂
@cl8ireh Ano. Určitě to není černobílé (některé typy rakoviny apod.) Myslela jsem spíš gynekomastii (tedy zvětšení prsou u mužů při velké konzumaci soji) než ty jiné, které jsou samo předmětem bouřlivých debat. Dobrý přehled i zde: http://www.veganhealth.org/articles/soy_wth#fem...

@katyxq tenhle článek jsem právě před asi 14dny četla. Rada bych B12 doplnila, ale nějak se nemohu vyznat v tom jakým způsobem a kolik.. díky za reakci!