Matka vegan, dítě vegan
spíše než otázku mám dotaz, zda je tu nějaká veganská matka, která by chtěla, nebo od začátku začlenila dítě do veganského způsobu života? já jsem v rodině jediná a tak zatím dítě vegan není ( 13měsiců), ráda bych ale, aby bylo. Potřebuji podporu někoho, kdo to tak doma má. Je tu někdo takový? Zajímá mě hlavně skladba jídelníčku?
@kika_21 my soju nejíme, moc nám nechutná a já bych ji neměla jíst moc kvůli štítné žláze, jsem četla, že i lidé s problémy se štítnou by to s ní neměli přehánět.
@kulatakosticka My taky ne, tak jsem chtěla zjistit, jestli to třeba není škoda. 🙂
holky, veganky... přidejte se do naší skupinky https://www.modrykonik.cz/group/6910/ 😉
Mile maminky veganky, chtela bych se zeptat, jak probiha stravovani vasich ditek ve skolkach, skolach, letnich taborech, atd? Jsem pouze moc zvedava, nehledejte za dotazem nic jineho. Dekuji🙂
Vlastní jídlo (lesní školka). A na příměstkém táboře pořádaném školkou budou vařit bez masa 🙂.
Ahoj my jsme vegani 🙂 napiš klidně na kubesova.veronika@post.cz tadyjsem minimalne 🙂
Eh...neumim tu upravovat sve odpovedi...je to email bez tecky 😂
Veganství je pro dítě zcela vhodné. Znám spoustu žen, co byly veganky už v těhotenství a jejich děti jsou už velké a hlavně zdravé. Nechápu proč někdo píše, že mu přijde hloupé dítě nutit do veganské stravy, že by si mělo vybrat samo 😀
To samé by mohla říct i matka, která své děti živý jen rostlinou stravou, že jí přijde sobecké nutit děti jíst maso 😉 , to že se to tak dělá už odjakživa, přeci hned neznamená, že je to správně. Vím, že je dotaz starý ale dost mě komentáře zde zarazily 🤐 . Každý by měl své děti živit, tak jak si myslí, že je to správně a veganská strava je velice pestrá, to ale nemůže člověk vědět, pokud se o to nezajímá a je hned vyloženě proti tomu, jen protože si přečetl nějaké články na internetu. Jinak já ti moc neporadím, jsem vegetariánka, už v těhu jsem byla a malý se narodil zdravý a měl 3,5 kg, takže žadný stres. Ale můžu ti poradit kouknout se na youtube například na : Ellen Fisher, Jinti Fell, Sarah Lemkus jsou to veganky a mají už své děti, které taky stravují vegansky, videa jsou sice v angličtině ale většinou jenom právě o tom co ony jedí a čím stravují své děti. Tak třeba tam najdeš inspiraci a pokud ovládáš angličtinu určitě tam najdeš spoustu rad a tipů. 🙂
Nemam nic proti veganstvi ale nepripada mi fer do toho nutit i dite.Je to vase volba,vas zivotni styl ale proc do toho nutit dite?At si vybere samo jestli chce byt vegan nebo ne.Samozrejme v pozdejsim veku,batole si to jeste nevybere.Co kdyz bude chtit jist maso?Zatrhnete mu to?
@terrezie clovek je od prirody vsezravec, coz je patrne napriklad na zubech, to proste okecat nejde. Maso je dulezitou soucasti jidelnicku, nicmene da se bez nej vyzit. Zastavam ale nazor, ze dite by melo jist vsechno, tedy i maso.
vsem moc dekuji za reakci, tento prispevek je jiz 2 roky stary 🙂. Snad bych mela napsat jak to s nama dopadlo. Veganstvi se nam dari uzasne! Mala oslavila 3ti narozeniny, doktorka si ji chvali jak prospiva, ve skolce sama chvala, ze je napred pred ostatnimi jejiho veku...celkove jsem velmi spokojena a sveho rozhodnuti nelituji. Nyni jsem v 7.mes. tehotenstvi, veganskeho samozrejme ;). Dcerka chodi do statni skolky a denne ji varim jidlo a svacinky do skolky. Ostatni maminky si stezuji, ze jejich deti nechteji ve skolce moc jist, na tu nasi slycham, ze vsechno krasne sni. Deti ve skolce neresi, ze maji neco jineho a ani moje dcerka. Jedina vec, ktera to trochu kazi je to, ze tam dostavaji bonbonky za odmenu, nebo kdyz ma nekdo svatek ci narozeniny, ale to neresim...doma kupuji jen veganske produkty. Vsem tem nazorum ( o ktere jsem ani trochu nestala), ze jsem spatna mama protoze diteti nedavam maso: moje dcera nyni chape odkud se maso bere a kdyz se ji zeptam, zda jej chce, rekne ze ne. Kdyz se ji zeptam, zda chce jist to stejne, co ji deti ve skolce, rekne ze ne. Spousta deti maso a urcita jidla ve skolce odmita, a pak jsou na suchych bramborech nebo ryzi...to mi neprijde moc vyzivne. Moje dcera ma vsechny ziviny a vitaminy, ktere potrebuje. Pokud se sama rozhodne, ze chce jist jako ostatni deti nebo az vyroste uplne a rozhodne se pro jiny zivotni styl, je to na ni. U nas doma se ale bude varit vegansky, protoze nam to vsem nesmirne prispiva. Vsem preji jen to nejlepsi! 🙂
@tynar kdyz jdete verejne ven s tak kontroverzni veci, musite pocitat i s negativnimi komentari, to se holt neda nic delat. Ja s vami tezce nesouhlasim, ale odmitam vam do toho jakkoliv kecat, nebot by mi taky nebylo prijemny, kdyby nekdo resil muj styl zivota a presvedcoval me o tom, ze to vsechno delam blbe. At se vam i detem i nadale dari.
@letadylkokane a jak resite stravovani vasich deti vy?nutite je jist vsechno nebo kdyz neco nechteji nenutite je?
Myslim ze vse to zu je modni vystrelek....chcete byt zajimavi- jezte si co chcete, umrit musi kazdy.....

@zelenaesmolda mam dcerku rok a trictvrte starou, basti uplne vsechno. Co me dostalo do kolen, je to, ze ji chutnaji olivy 🙂 Jinak, kdyz neco nechce, nabizim, ale nenutim. Ale zatim jsem se setkala jen s vyraznym odporem vuci brokolici (to ma asi po mne). Maso ji vsechno, nejradeji ma ryby a hovezi, nejmene sni veproveho.
@letadylkokane tak to je fajn,ja nejsem zastance toho,ze rodice nuti deti do jidla nasilim a nebo jim naopak neco zakazuji kvuli vlastnimu presvedceni.mam kamarady vegany,maji dite rok a ctvrt ale stare ale sami rikaji ze pokud bude chtit jist normalni jidlo tak ji ho klidne davat budou,ze veganstvi je jejich volba
@kolibricek36 castecne to moda je ale na druhou stranu je dobre,ze se lidi staraji odkud se jejich jidlo bere.a diky temhle vsem novym smerum se k nam dostavaji i alternativni potraviny o kterych se vam pred nekolika lety ani nesnilo a to je dobre hlavne kvuli alergikum.jsem alergicka na laktozu a diky bohu za to,ze si muzu koupit kokosove nebo sojove a jine mlika
Nemám zkušenosti, ale zaujal mě tento rozhovor, tak možná tam budou užitečné rady od odbornice: https://video.aktualne.cz/dvtv/veganstvi-u-deti...
to musí být dobre zabezpecena maminka, aby mela kazdy den cas uvarit díteti komplet. obed do školy jiny jako maji ostatni..to asi nechodi do normalni prace
Nejsem vegan, ani vegetarián, dokonce ani matka, ale přesto nechápu, proč tu mají "většinoví" strávníci potřebu nutit své návyky ostatním. Jsou lidi, a neni jich zrovna málo, který do svých dětí ládujou od malička knedlo vepřo, hranolky, sladký, fast foody, sladký limošky, přeslazený cereálie, párky, ale u toho je v pohodě, že děti následujou stravovací návyky svých rodičů. To mi prozraďte, co je tedy tou jedinou pravou stravou, u který dítě nemusí čekat do 15 let, aby se vyjádřilo, jestli to chce jíst.
Prostě je normální, že rodiče předávají dětem své návyky, včetně stravovacích. Vegani a vegetariáni mají většinou větší přehled o tom, co které jídlo obsahuje za živiny, takže bych čekala, že jejich děti na tom budou líp než děti, který vyrůstaj s párkem v ruce. Ale ten zájem o zdraví a volby vege dětí je dojemnej.
@vineta tema je stejne vybusne jako ockovani x neockovani, Android x iOS, Sparta x Slavia... Kazdy haji svou pravdu. Az buds diskuze hodne dlouha, budou tu i agresivnejsi a vychovne prispevky od veganu smerem k masozroutum. To je uz osud internetovych debat.
@anitttaa co si predstavujes pod pojmem "normalni prace"?
@letadylkokane Já mám tedy tu zkušenost, že drsný komenty směřujou většinou od většiny k menšině. Očkování je kontroverzním tématem hlavně proto, že individuální volby rodičů mohou mít přesah i do veřejného zdraví, takže tam to aspoň do jisté míry chápu. Oproti tomu složení stravy je pouze a jen individuální záležitost. Navíc u stravy jsou její dopady na zdraví vcelku bezpečně vyzkoumaný..
@anitttaa veganska strava nemusi byt nutne draha...
@vineta tak ono to je celkem logicke, protoze vetsina urcuje normu. O veganskou stravu se vubec nezajimam, tak nemohu soudit, jak moc je vse vyfutrovane vyzkumy 🙂 Ale snad jo, zadna psychicky zdrava mama by nechtela svemu diteti ublizovat 🙂
Manzelova dcera kdyz jsme se poznali nejedla zadne maso (bylo ji 10-11). Vecne ji bolela hlava, porad byla takovej chcipacek, hubenour jak z Dachau, nalady jak v prechodu... Ja nejsem vegan ani vegetarian (ackoli maso nevyhledavam nijak extra, ale do jidelnicku podle me patri v rozumne mire), takze jsem varila pro normalniho nevegetarianskeho/neveganskeho chlapa a protoze nejsem psycho, nevarila jsem nikdy nic extra kvuli male mylady, ze to ci ono nepapa a ze je zvykla, ze kdyz to nesni, hodi se to proste do kose... Takze holka musela zacit jist normalni jidla. Za par mesicu si na to zvykla a zacala postupne zjistovat, ze to neni tak spatne, srovnava se ji vaha, ma lepsu imunitu... proste telo zacalo dostavat to, co mu ocividne chybelo. Takze za me at si vegani dlabou, co chteji, ale osobne svymu diteti necham moznost volby, az bude mit tolik rozumu, aby k tomu dospelo racionalnim zpusobem. ☺

@alicesky Ono já nevím..my moc té sóji ve stravě nemáme. Občas tempeh a tofu. Jinak nic. Takže přebytek nebo tak nemáme. A manželovi prsa nerostou 🙂