Odmítání maso-zeleninového jídla. Přejde to?

dianawonder
8. črc 2023

Ahoj. Předem chci napsat že úplně nepotřebuji rady ale spíše zkušenost ostatních, že to jednou přejde, že to taky měl někdo podobně a neskončil na psychiatrii.

Dcera, 9 měsíců. Absolutně odmítá maso-zel příkrmy. Začali jsme normálně druh po druhu vždy 3 dny jeden. Pravda že toho moc nejedla... Jediné co jí chutná je batát, řepa a pastyňák. Zbytek po zavedení ovoce striktně odmítá a to i mrkev, hrášek, brokolici... O mase ani nemluvě. Prostě všechno. Její momentální jídelníček se skládá z jogurtu, ovocných přesnídávek, piškotů a kaše.
Maso-zel příkrmy jsem zkoušela snad na všechny způsoby
Domácí i koupené
Kousky i kaše
Přidat ovoce (to potom sní cca 3 lžičky)
Přidat oblíbený pastyňák, batát nebo řepu
Dát jí to do plnicí kapsičky
Naředěné mlékem/vodou do lahve
Snad všechno jsem zkusila, uchýlila jsem se i k tomu že jsem jídlo zkusila ocukrovat, nic... Zkusila jsem jí dát naši rajskou, nic .. Pokaždé když jí jdu dávat jíst a vidím jak po první lžičce zabetonuje pusu a nehodlá ji otevřít mám chuť ji roztrhnout jak hada. Zkusila jsem i jídlo vynechat a dát jí ho později že bude mít hlad a sní to. No ani omylem, radši bude hlady.

Moc mi nepřidává ani okolí. Jsme skupina 10 známých s dohromady 15 dětmi. Všichni bez výjimky jedli od začátku maso i zeleninu. Všichni se baví o tom co měli na oběd, jak jim to děti hezky snědly, nebo zrovna oběd vychází na ven tak děcka se pěkně nacpou a já vytahuju kapsičku s jogurtem a ovocem 🤦🏼‍♀️
Fakt už mě to nebaví, nemám v okolí nikoho s kým bych se o tom mohla pobavit a uklidnit se že ji to někdy přejde. Dnes už jsem řekla že na to kašlu, nebudu nic vařit ani kupovat a počkám až bude na úrovni kdy umí komunikovat abych jí vysvětlila že je to sakra oběd který jí všichni a ona by měla taky 😞

klokanka31
8. črc 2023

@dianawonder Naředěné maso/zelenina s mlékem? To se nedivím že to nechce 🤮 Netlač na ni, je ještě malá, aby si neudělala akorát nějaký blok. Pár dní se na to vykašli, a pak to zkus znova.

me_druhe_ja
8. črc 2023

Je ji teprve 9 měsíců. Normální jídlo tedy má 3-5 měsíců. To je málo. Je to naprosto běžné. Některé děti klidně do roka nepozrou nic než mlíko. Vůbec bych se nestresovala. Klidně dala pauzu a nabídla znovu za měsíc. A pak pořád a pořád. Jednou začne jíst. Možná ne všechno a dobře, ale začne. 🙂

Já mám syna extrémního nejedlika. Extrémního. Skoro do tří let jedl na obědy jen mixovaný polívky (občas něco jinýho, ale výjimečně). Teprve po třetím roce začal jíst docela normálně. Teď má přes tři a půl a pořád je jídlo boj, ALE už jí normální jídla. Nicméně velmi omezený repertoár. A ze syrové zeleniny sní jen okurku. Takže jinak polívky, zeleninový placky....takže asi tak.

palja
8. črc 2023

@dianawonder malá musela mít všechno na kostičky, jinak nechtěla nic. Takže žádnou kaši z jídla, prostě jsem maso, zeleninu, přílohy, všechno krajela na malinkate kostičky a ona si to sama jedla rukou, pak se rychle naučila lžičkou a vidličkou. Jinak by taky nic nejedla.

palja
8. črc 2023

@dianawonder ještě jsem chtěla napsat druhá dcera jedla až od 11 měsíců, až jí narostly zuby. Dřív nic nechtěla, za den asi 1 malou lžičku jídla a pár krupek. Byla jen kojená. Všechno, co jsem uvařila nebo koupila, tak jsem taky pak pěkně vyhodila. Prostě to nechtěla, tak nejedla. Okolí to neřešilo.
Sestra má stejné starou dcerku a ta jí vždycky snědla všechno, plné misky jídla a ještě chtěla přidat. Jedla hned od 5.mesicu co zavedly příkrmy.
Takže každé dítě je prostě jiné.

emillyhk
8. črc 2023

No, syn sice jedl maso-zel, ale zase do roka a půl, (možná dýl) odmítal jakékoli ovoce pokud to nebyla přesnídávka. 🤷‍♀️ Tvoje dcerka je ještě malá, dej tomu čas, nabízej, zkoušej (klidně i uvařenou mrkev do ruky), zkus jídla připravovat tak, jak by chutnala tobě (nedávala bych do masozelu mléko, pokud to není "svíčková"). Kdykoli mu rostly zuby, tak jedl jenom jogurt, klidně pár dní. Do roka je dítě kojenec, takže hlavně by měl mít mléko, normální jídlo postupně ochutnávat. Bude líp, neboj 😊

luhana
8. črc 2023

@dianawonder
Mě malý od počátku nechtěl nic jíst, jen vy se kojil. Skoro ve dvou letech jsem ho odstavila a žádná změna se nekonala. Nejí pořád resp. jen tam něco zobně, nějakou sušenku, kousek ovoce nebo vánočku. Obědy, maso nejí vůbec. Sní max zemáky a k tomu kyselý okurek 🤦‍♀️🙈 takže chápu tvou flustraci

lis6
8. črc 2023

No u nás krásně papal, všechno, sic pár lžiček, ale maso rybu, vajíčko, všechnu zeleninu, ovoce...... A teď jsou mu tři roky a nejí nic. Mohl by být živ jen o kakau a ovocnejch kapsičkách. A taky nenadělám nic. Věřím že jednou jíst bude. U takového miminka co máš ty byvh vůbec neřešila. Někde ( tuším že v Japonsku) se do roka jen kojí. Je to prostě jen o ochutnávání

zmrzlinka
8. črc 2023

Je to období,které přejde a přijde jiný 😉Mne děti do roka nejedli nic jenom UM a postupně se naučili jíst tak nějak všechno.Dej mu čas.

dianawonder
autor
8. črc 2023

@klokanka31 To naředěné a mlékem byla jedna z variant které jsem zkusila, jednou. Příkrmy, kvůli tomu že je na UM zkoušíme od 4 měsíce. Od cca 6 měsíce jsme zavedli ovoce a od té doby to nejí... Jsou to 3 měsíce a změna žádná... Proto už jsem asi tak zoufalá 😒

dianawonder
autor
8. črc 2023

@palja To už jsem taky zkusila ale buď jenom rozhrne a rozmatlá nebo když už to vezme neumí rozevřít pěstičku aby si to do pusy strčila 😅

klokanka31
8. črc 2023

@dianawonder Nebuď zoufalá, každé dítě se jednou jíst naučí neboj 😊

prejeta_zaba
8. črc 2023

A dát jí uvařenou mrkev nebo jinou zeleninu vcelku? Jíst sama lžičkou už taky zkouší? Co třeba těstoviny nebo pečivo, to jí? Co třeba pečené placky (do toho se dá rozmixovat prakticky cokoliv), to si do ruky nevezme? Jak píšeš, že jídlo vezme do pěstičky, to nevadí, jestli to třeba zkouší olizovat - však ať se tak učí nové chutě a struktury. Mně začalo normálně jíst až třetí dítě. První to samé co ty (a je bohužel extrémně vybíravé do teď), druhé semtam něco vzalo a že by s chutí jedlo znám až u třetího. S prvním jsme taky zkoušeli nemožné a jí asi 3 jídla, jinak katastrofa. Ale není nějaké podvyživené dítě. Dál bych nabízela, tolik to nehrotila a hlavně hlídala, ať to nesklouze k tomu, že místo obědu budou 3 křupky a piškot. To ovoce ještě budiž. 🤷‍♀️

cilkat
8. črc 2023

Syn začal jíst docela hezky, ale nikdy nejedl moc. čistá maso-zelenina ještě ok, ale jak v ní byly třeba těstoviny nebo rýže, tak ani párem volů. Postupně klesalo i spektrum toho, co jí.
Kolem třetího roku byl na bananech, kakau, suchém rohlíku, suchých těstovinách, vanilkovém termixu z Kunína (žádný jiný!) a dobře zralých jablkách golden (žádné jiné). Nic jiného nevzal do úst a pokud jsem se pokusila ho přesvědčit, aby aspoň ochutnal, končilo to pláčem (obou).
Kolem čtvrtého roku se to začalo konečně lámat a teď ve skoro osmi letech, jí tak nějak normálně. Samozřejmě, že nejí úplně všechno, ale třeba fazole odmítá i spoustu dospělých, že.
Takže... nehroť to. Svět se nezboří. Ty děti vyrostou a neumřou hlady. .... A pokud se z toho máma nezblázní, dokonce ani nebudou trpět špatnou výživou.

herminka
8. črc 2023

Je malinká, jednou jíst začne 🙂 Mně v tomto věku všechny děti držely pevně zavřenou pusu, že jsem do nich nedostala buď nic, nebo jen nepatrné množství příkrmu. U prvního dítěte jsem plašila, že se jíst nikdy nenaučí a kojit ho budu asi až do maturity, u mladších dětí už jsem to brala s nadhledem. Nejmladší dítko začalo jíst asi až v 15 měsících, tehdy pomohlo dávat mu ze svého talíře (což jsem ovšem nikdy dělat nechtěla, ale bylo to na chvilku, než se naučilo jíst). Mít ho jako první, asi dostanu infarkt 😀

Buď trpělivá, každé dítě je jiné a jindy zralé na tuhou stravu. Určitě jí jídlo neslaď (vynechala bych i piškoty), ona si k němu cestu najde. Co se mi osvědčilo, je dát dítěti do ruky i jeho vlastní lžičku. Ono si v tom jídle ňahňá, ale tím se trochu zaměstná a třeba se trochu i nechá nakrmit, a mám pocit, že mi díky tomu děti začaly jíst brzo samy.

laxesis
9. črc 2023

@dianawonder Jejda ještě je malá! Furt má hlavně ochutnávat..to, že někdo baští od půlroku svíčkovou se šesti neznamená, že to tak má nutně být. Klid🙂 my kvůli nezralým střevům začali okolo roka teprve s masem... co můžeš, tak úpně vynechat cukry a sladké ovoce (piškoty vůbec) a postupně znova najíždět na sladkou zeleninu. Teprve až začne trochu to, tak přidávat ovoce a maso. U nás byl hit ještě toast na kostičky s žervé. Po tom se dost rozjedl, tak můžete zkoušet i to. Super je i avokádo s banánem rozmačkané.