icon

První příkrmy, můžeme začít s kašičkama na dobrou noc?

verculen
15. lis 2016

Ahojda maminky,prosím o rady a názory zkušenější maminky,které nekojí nebo nekojily.V sobotu budou malému 4.měsíce a my bychom rádi pomalu začali s prikrmy.Maly uz se budi v noci čím dál častěji a to nedelaval.Spal v noci i 8 hodin a ted max 6.A misto 5* denne papá 6*,tak začínám mít pocit,že mu to dle sytosti nestačí.Množství je podle mě akorat.A tak se ptam..Můžeme začít s kasickama na dobrou noc?Nebo se striktně musí zeleninou?Moc děkuji za veškeré komenty.Ještě,že MK mám😁

verculen
autor
15. lis 2016

A ještě teda jestli musíme vyloženě čekat na ukončený 4. Měsíc?

lv
15. lis 2016

Ano, začíná se zeleninou, ne kaší. Počkala bych na ten ukončený.

verculen
autor
15. lis 2016

Děkuji za názor.

pavlanaty
15. lis 2016

Ja si myslim,ze tech par dni by nemel byt problem...melo by se zacinat zeleninou. Ale kdyz zacnes kasi,tak se asi nic nestane. V CR ti kazdej rekne,ze zeleninou. Jinde zase zacinaji prvni s kasi,protoze je podobna mliku...dle meho at si kazda maminka rozvazi sama plusy a minusy. Jinak...neni pravidlo,ze po kasi ti mimi bude spat celou noc a zasyti ho to.

ivpad
15. lis 2016

Já bych počkala, ale tak zase pár dní sem, pár tam.
Jinak kaši můžeš, žiju v Irsku a tady Ti řekne každý, že máš začít rýžovou kaší. Já ale teda víc fandím zelenině.

verculen
autor
15. lis 2016

Moc děkuji za rady i nazory,jste zlaté

barumat
15. lis 2016

Pár dní se nezblázní, je to orientační údaj, už jen proto, že každé dítě je v tom věku vyspělé jinak. Jiné bude týden přenášené dítě, a jiné nedonošené. Je to na tvém zdravém zvážení. Říká se, že máš začít zeleninou, aby si dítě nezvykalo na sladké. Pokud sáhneš po neslazené kaši, nic se nemůže stát. Ale doporučuji dát nejdřív na zkoušku přes den, některé děti kaši hůř tráví, tak ať ti hned první noc nepropláče 😉

verculen
autor
15. lis 2016

Moc děkuji.

babanci
16. lis 2016

My začali rýžovou kaší. Ale na délku spánku to nemělo pražádný vliv.

ninive211
16. lis 2016

Určitě začni s příkrmy po poradě s dr. A jen předem varuji, že nasazení kaše nemusí mít vůbec, ale vůbec žádný efekt na noční spánek a počty buzení! To abys nebyla zklamaná, kdyby to nepomohlo😉 Může to být prostě jen období, ono to není tak, že dítě si po šestinedělí zvykne spát osm hodin v kuse a už to tak bude na furt, ono se to mění. Taky to může být pozdní spurt (bývá šestitýdenní, tříměsíční a šestiměsíční, v tomto období miminka rychleji rostou, přibývají na váze i délce a mají větší potřebu jídla než dříve. Je to otázka pár dní, max 14 dní pak se to vrací do normálu. Je to normální a fyziologické 😉

petra_k_
16. lis 2016

Já u všech začínala zeleninou, konkrétně mrkvičkou. A rozhodně ne hned ho narvat celou porcí, aby neměl bolení bříška. První den jen pár lžiček a zbytek dokrmit normálně mlíkem. Po třech dnech, kdy si zvykaj na novou chuť přidám k mrkvičce brambory a pořád postupně zvyšuju porce. Další přidávám brokolici. Vždy mu nechám 2-3 dny, aby si zvykl na novou chuť a abych mohla vysledovat, co mu to dělá s bříškem. Ovoce jsem začala dávat až tak po 2-3 týdnech od začátku příkrmů. A rozhodně doporučuju domácí příkrmy. Kupovaný jsou doslazovaný např. protlakem, tak jim to sice víc šmakuje, ale za mě - Domácí je vždy lepší. Člověk přesně ví, co tam všechno dal.

barumat
16. lis 2016

@petra_k_ Já bych zase nedokázala vařit tak pestře, jako jsou pestré skleničky. Amarantová mouka, jáhly, batáty, červená řepa, losos, treska... Jasně, všechno to většinou dosažitelné je, ale vařit z toho pravidelně a ty jejich pidiporce... To bych se na to pěkně vyprdla.

petra_k_
16. lis 2016

@barumat když toho nadělám víc, tak zavařuju. Většinou to pak do měsíce padne. 🙂 A zkoušela jsem dávat i kupovaný a děti to pak ani nechtely. Mně to přišlo takový krupičkový, tak jestli jim vadila ra konzistence, nevím. Co můžu, dělám domácí. Piškoty, šunku, nudle do polívky, paštiky, pečivo..

barumat
16. lis 2016

@petra_k_ Tak možná je to i tím, že k tomu přestavujeme dům a kuchyň máme ani ne měsíc. Takže mi zezačátku nic jinýho nezbylo, než dávat kupovaný, a malá je naštěstí spokojená. Mně právě i vyhovuje, že ty skleničky jsou čím dál tím hrubší, od 4. měsíce byly úplně hladké, od 5. krupičkovaté, od 6. jako rozmačkané vidličkou, a dneska jsem omylem dala od 7. a už tam byly kostičky. Taky mi vyhovuje, že nemusím mixovat maso. Ale je jasné, že všechno má své pro a proti, a taky není sklenička jako sklenička. Vlastně už kupuju jen hipp a hami, ostatní mě dost zklamaly.

petra_k_
16. lis 2016

@barumat Určitě to má i své výhody, to nepopírám. Od nutričních požadavků dítěte po praktičnost. A pokud se k tomu přidá životní situace, není co řešit 🙂

verculen
autor
26. lis 2016

Moc děkuji.Dělala jsem domácí mrkvicku a mooc chutnalo.Dnes dame zase,ale kapnu tam dle rad pár kapiček oliv.oleje na lepsi traveni.Byl trošku zabetonovany.Ale jsem ráda,že chutná.

lusilita
1. pro 2016

dnes jsem byla s dcerkou na očkování a kontrole......má 7.12. 4 měsíce a je od narození plně na UM, máme už začít jednodruhovou zeleninkou.......taky začínáme, těším se....no a začneme dýní nebo cuketkou 🙂

verculen
autor
1. pro 2016

My jsme zacali mrkví. Ale uz mu ji samotnou nedám.Chudak malinky byl uplne zabetonovany.Ted jedeme dyni,nebo mix mrkev s bramborem nebo nejakou jinou zelcou.Ale jsem nadšená,vše s nadsenim papa.Neplive,neprska.Je spokojeny.

lusilita
1. pro 2016

no právě, mrkev prostě staví.....znám to s prvním mimi.......tak zkusím buď dýni nebo tu cuktetku.....no vidíte, tak to máte super, já jsem na tu moji berušku zvědavá.....už vyplazuje jazýček, když jíme, jsem zvědavá, jestli ho bude umět použí 🙂

verculen
autor
1. pro 2016

Jojo dýne byla dnes prvně a chutnalo.Musim s těma druhama opatrně..Přítel je silný alergik..Tak snad u vás bude také úspěch🙂

lusilita
1. pro 2016

a můžete mi napsat, jak jste ji připravovala?? děkuji

verculen
autor
1. pro 2016

Klasicky oskrabala,vydlabala,omyla,osusila,pokrajela.Dala do hrnce s minimem vody,pac hodne pusti tekutinu.a pak uz upravila dle potřeby.