První příkrmy - vařit či kupovat?

luca1987
23. zář 2015

Mam peti měsíční dcerku a podle paní doktorky máme za měsíc začít s prvníma příkrmama. Chtěla bych se zeptat na první příkrmy. Vaříte je samy nebo je kupujete?

loafeer
23. zář 2015

Tak....mně moje dr u prvního syna řekla, že mám kupovat. Že je ve skleničkách vše hlídané a lépe vyhovující než u vařené stravy byť ze surovin z vl. zahrádky....tak jsem to tak dělala....u druhého jsem začínala taky teda na skleničkách- protože vařit se s jednou mrkví a tak....pak jsem to začala kombinovat- př. koupená sklenička s dýní a k tomu domácí brambory...teď když vařím pro staršího a sebe, tak odeberu i pro malého, někdy dostane skleničku...jak kdy....nebo v těch skleničkách kupuju jídlo, které doma třeba nedělám...ale myslím, že ti tu většina holek řekne, že máš vařit....

alexandra18
23. zář 2015

My vaříme, protože jí skleničky nechutnají.Vyzkoušeli jsme víc, nechytlo se to a vaření mi nepříjde nijak náročné.

vercik83
23. zář 2015

Já vařím, ale zeleninu mam ze zahrádky ev. jsem kupovala na farmatrzích. Na výlety teda někdy skleničku koupím, je to praktické. Také jsem od začátku nemixovala, ale jen mačkala vidličkou, aby si zvykala na kousky. Jí krásně, jídlo ji baví, s kouskama neměla problěm už v 7mi měsících. Co jsem teda využila kupovaně bylo to maso ve skleničkách, ta malá mi vyšla tak na 3 dny, přidávala jsem k jídlu co jsem udělala, protože taková pidimnožství by se nevyplatila vařit a mrazák byl malý. Vaŕím tak na 2-3 dny, někdy mrazím.

vercik83
23. zář 2015
villetta
23. zář 2015
Uživatel villetta je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od villetta.

Já bych to klidně střídala, ale začínala jsem kupovanýma a něco málo do toho třeba i přidala 🙂

frantiska85
23. zář 2015

Vařila jsem. Kupované jsou drahé a u vlastních vím, co do toho dávám.

craki
23. zář 2015

Pro maleho varim. Kupuju bio zeleninu na bedynkach, pak to zpracuju a dam do prazaku "ready to eat".. pak jen rozmrazim v lednici pres noc, ohreju ve vodni lazni (rozumej hrnek s horkou vodou) a jime. Je to prace, nez se to zpracuje, ale pak uz je to hotove hned... A tech par veceru teda obetuju... Kdyz jsem videla ze v nekterych sklenickach je uz od 4 mesice sul, presla me chut neco koupit... Ted jsem ale koupila sklenickovy spenat, ktery se domaci nedoporucuje vuvec kvuli hladine dusicnanu...
P.S. Delam to tam mesic, uvidim jak dlouho me to bude bavit 🙂

vercik83
23. zář 2015

Pokud bych nevařila pro malou, tak nevaří´ ani sobě. Teď už jíme spolu obědy, akorát jí to nesolím. Teď třeba květák s bramborou posypsný sýrem, akorát jí přidám maso, poslední dobou jsem to lajdačila. S mrazákem to dělám jako @craki, akorát občas zapomenu rozmrazit a tak musí rozmrazit mikrovlnka, čímž si patrně zabiju všechny ty vitamíny co predtím na pařáku šetřím🙂

thalia
23. zář 2015

@vercik83 Maso ve skleničkách? Můžeš dát příklad? Já minule vařila a mrazila, tohle mi přijde jako zajímavá alternativa, minimálně na prostřídání.
Jinak jsem vše vařila, skleničky jen občas, moc mi to nevonělo. Brzo začal jíst se mnou, já nesolím, koření taky moc nepotřebuju 🙂, takže těch skleniček bylo opravdu pár.

lv
23. zář 2015

u první dcery jsem sem tam koupila skleničku, víc vařila, u druhé vařila 99%, kupovala jsem třeba jen skleničku s jehněčím, které bylo pro mě blbě k sehnání. Je to drahé, pokud máš domácí zdroje, je levnější vařit, než dát 30-40kč za skleničku, u levnějších je nastavováno rýží, škroby atd.

iveta93
23. zář 2015

Mě příjde lepší je dělat doma. Netrvá to dlouho a je to jednoduché. Aspoň víš co v tom je a potom jednou za čas když někam jedete nebo nestíháš tak koupit s masem co bežně nekupuješ - jehněčí apod.
A můj poznatek je ten že v Německu stojí příkrm polovinu toho co v ČR. Jinak tady je video jak vaří příkrmy a je to opravdu jednoduché i rychlé.

https://www.youtube.com/watch?v=FOw5Uuft-wE
ines76
23. zář 2015

Taky používám ty výš zminene masove skleničky a rýží jsou nastavene jak levnější, tak dražší, konkrétně Babylove a Hipp - oboje 40% masa v 125 gr skleničce. Ono je to myšleno jako 2 normované porcičky masa a do objemu té malé skleničky holt doplněno rýží. Taky to možná dela lepší konzistenci.

pajdousekk
23. zář 2015

@craki prosim Tě v jaké značce skleniček byla u 4. měsíce přidaná sůl? Abych se jim vyhnula.
Jinak my jsme na příkrmech 2 týdny, ale jen tím stylem, že ochutnáváme a seznamujeme se s novýma chutěma. Několik skleniček mám nakoupených, něco málo jsem jí uvařila. Ale bohužel nemám zdroje, kde získat kvalitní zeleninu a obchody typu Albert atd. je o život tam něco koupit. Alespoň u nás. Takže ať jsem si plánovala jak budu vařit, tak zatím jedu na skleničkách, bohužel ☹ Máme ty od Hami a složení se mi líbí, není tam nic co bych tam nedala já a i ten poměr mi přijde ideální. A jsou samozřejmě bez soli.

craki
23. zář 2015

@pajdousekk Hipp. Ty jsou tim povestne. OK jsou Hami a Alnatura co jsem se tak divala

ladyhacek
23. zář 2015

já tedy vařím a když uvařím více zbytek zamrazím (do tvořítek na led a pak dle potřeby vyklopím). my skutečně máme hodně věcí ze zahradky tak mi přišlo zbytečné to kupovat.
Myslím si, že to výjde i laciněji, ale kdybych to přepočítala možná bych se divila 🙂.
Já jsem slyšela příběh od jedné známé > ta dětem dává jen kupované skleničky, její kamarádka zase dělá vše domácí. A děti od té druhé ochutnali - a jak to dopadlo? Ta co jí kupované nejedla domácí a naopak.

@craki vážně Hipp? a ten mi právě příjde, že by měl být nejlepší? alespoň kosmetika mi vyhovuje.
No musím se na to podívat až bych jednou chtěla koupit

pecora
23. zář 2015

Ja varim. Neprijde mi to nijak pracne. Zeleninu (krom brambor) delam tak na 2-3 dny dopredu. Maso udelam a zamrazim ve tvoritkach na led, pak jen vytahuji dle potreby. Vse kupuji zatim bio. Sklenicky mu nechutnaji (zkousela jsem to kdybych potrebovala nejakou na cesty ) a me taky ne.

luca1987
autor
24. zář 2015

Všem chci moc poděkovat za vaše příspěvky a názory. Myslím si, že když zeleninu koupím v bio kvalitě, tak to pořád vyjde levněji než kupovat skleničky. Ale taky je zkusím. Ještě jednou děkuji

luca1987
autor
24. zář 2015

craki @pajdousekk jak dlouho to může být na mrazáku?

marvas7
24. zář 2015

Já jsem od začátku vařila. Jedna porce se těžko dělá, takže jsem zamrazovala do tvořítek na led. Co jsem tak vypozorovala ve svém okolí a z vyprávění maminek na hřišti/cvičení - dítka, která jsou převážně krmena ze skleniček, pak mají s jídlem obecně problém - tedy že nechtějí normálně jíst (odmítají běžnou domácí stravu).
Informace, že skleničky jsou hlídané, je fajn. Ale co v nich všechno musí být, aby vydržely tak dlouho?

evicka844
24. zář 2015

Já jsem to hodně řešila a nakonec jsem vybrala skleničky od Hippu, obsahují jen kontrolované suroviny navíc bio. O to mi ani tak nešlo, nejsem ulítlá jen na bio, ale líbí se mi, že třeba mrkev od Hippu má pokaždé jinou barvu, podle toho jaká se zrovna sklidí a zpracuje, takže žádná barviva. Ani konzervanty, hnojiva apod. Hodně oblíbené mám skleničky Bio maso, jen smíchám se zeleninou nebo přílohou a vím, že to maso je v pořádku.

pajdousekk
25. zář 2015

@craki prosim te a jak vis ze je v Hippu sul? Nejsi prvni kdo to rika,ale zajimalo by me jak jste na to prisli. Diky

ireniq
25. zář 2015

@pajdousekk nemám po ruce Hipp, ale na skleničce jiné značky od 4m je ve složení "sůl" uvedena a pod tím poznámka Sůl je obsažena v důsledku přirozeně se vyskytujícího sodíku. Možná z toho to vzniká, že někdo vidí psáno sůl a považuje to za osolené?

pajdousekk
25. zář 2015

@ireniq prave i u Hippu je to tak napsane, proto by mi zajimalo jak na to prisli

ireniq
25. zář 2015

@pajdousekk a ještě jinou značku jsem vyhrabala, na ní je taky "sůl" ve složení, připsáno "sodík přepočítaný na sůl" a dále "neobsahuje přidanou sůl dle zákona". Takže toho solení bych se nebála. Nejsem chemik, představuji si, že je v těch surovinách nějaký obsah sodíku, oni jsou povinni uvést ve složení množství soli, tak to z toho nějak dopočítají? Rozhodně podle mě nejde o dosolování slánkou 🙂

jitavrtule
25. zář 2015

@ireniq
@pajdousekk

S tím Hippem to byl výsledek testu z MF DNES (prováděl Zdravotní Ústav v Hradci Králové), kdy naměřili podstatně víc sodíku než kolik bylo právě deklarováno na obalu.

http://ekonomika.idnes.cz/kupovana-kojenecka-vy...

craki
25. zář 2015

@pajdousekk Ehm četla jsem obal... Konkrétně např. Spenat s bramborem. Je od 4 měsíce a sůl je tam uvedena. A dovetek o sodiku tam není, jak píše výše...

Plus ten článek je taky zajímavý ;)

ireniq
25. zář 2015

@jitavrtule Aha, a nevíš, jak ta kauza dopadla, jestli ty závadné výrobky fakt stáhli? (test byl v roce 2007)

jitavrtule
25. zář 2015

@ireniq to netuším, je otázka, jestli existují nějaké novější testy příkrmů než je tento z roku 2007. Vím, že letos testoval dTest ovocné přesnídávky, ale zeleninové skleničky si nevybavuju tak poslední dva roky že by byly (co ho odebíráme).

japona
25. zář 2015

@luca1987 Na první příkrmy jsem používala vyhradne skleničky. Představa, že každý den/obden vařím jednu bramboru, pár gramů králíka a dítě to pak nejí, mi přišla desna🙂 Jako obcas dostalo neco od nas, ale prislo mi, že ve skleničkach je vždy maso, zelenina, příloha a to bych každý den vařila opravdu nerada.. skladování uvareneho masa tydny v tvořitkach na led v mrazaku, to bych nejedla ani ja, natoz aby to dávala diteti

ireniq
25. zář 2015

@jitavrtule taky jsem hned koukala do databáze dtestu, taky ho odebíráme 😉 tuhle se ptali, co mají testovat, tak až bude příležitost, tak jim to navrhnu.