Umělé mlíčko nebo kravské mléko pro batole?

mecoun
24. bře 2015

Ahoj,
objevila jsem zajímavý článek na stále diskutované téma - umělé mléko x kravské mléko...
http://ona.idnes.cz/kolik-mleka-by-mely-deti-vy...
„Běžně dostupné kravské mléko se od batolecího mléka výrazně liší. Kravské mléko není příliš bohaté právě na živiny, které dětem chybí. Z tohoto pohledu se ukazuje jako výhodnější zařazovat právě batolecí mléka,“ vysvětluje doktorka Kotalová.
Přijde mi, že to celkem dává smysl...co vy na to? Kdo dává UM a kdo plnotučné mléko?

zyoma
24. bře 2015

Ja myslela, ze je to bezne davat batoleti UM a ne kravske mleko... Mala ma 2,5 a do 3 let ji chci davat jeste UM

jaja01k
24. bře 2015

Kaši dělám z kravského, na pití dávám UM.

lauramyn
24. bře 2015

budu kojit co nejdéle a pak používat jiné než kravské. starší syn měl alergii na kravské mléko, tak to nebudu riskovat. tehdy nám alergoložka říkala, že děti jsou schopné štěpit kravskou bílkovinu až v 5 letech. to jsem to u něj zkusila a opravdu už byl v pohodě.

andelka
24. bře 2015

Do vaření mléko,na pití umělé. Má čerstvě tři roky.

mecoun
autor
24. bře 2015

Malá má 20 měsíců a taky jí dávám Sunar 3 a do vaření plnotučné mléko, dost se ale setkávám s názorem, že od jednoho roku klidně místo UM dát plnotučné mléko - dokonce i můj pediatr mi to poradil..

katyxq
24. bře 2015

ani jedno 🙂 (i kdybych dítě měla na UM a nebylo alergické na BKM) - kojit co nejdéle a jinak pestrá strava a různá rostlinná "mléka" (ne sójové).

lendulka212
25. bře 2015

Ahoj, jednou jsem četla podobnou diskuzi, kde 99 % maminek odsoudili kravské mléko podávat dítěti, že dávají UM. Můj roční syn vypil skoro litr UM denně, takže jsme po prvním roce, kdy se to doporučuje, přešli na kravské plnotučné mléko a dodnes ho miluje. Nevím, jestli dnešní maminky ovlivňuje reklama na batolecí mléka, ale pro mě je to pořád umělé mléko.

nnnadja
25. bře 2015

Reklama, kterou se dnesni internetove maminky nechavaji zlakat, je silena. Jedno dite pilo kravske mleko z krabice od 11m (pote co ho UM silene zacpavalo). Druhe dite - 18m - stale kojim a 2xdenne dostava bio mleko, ale opravdu bio do kravy. Jsou zdravi jako ripy🙂 UM ve trech letech mi prijde uhozene..uz jen proto, ze treba deti, ktere jdou do skolky treba ve 2 letech rcite UM dostavat nebudou🙂

lendulka212
25. bře 2015

@nnnadja Prvního syna jsem kojila 9měs., šla jsem brzy do práce. Začali jsme UM a pak nějak jsme to plácali, až nám doktor napsal super mléko, které stálo 10euro a vydrželo 4 dny. Bydleli jsme v zahraničí a bylo to před 10 lety. Teď mám druhého syna a kojení nám nešlo od narození. Vydržela jsem to zuby nechty 4měsíce a dál jsme na UM. A také přejdeme na kravské

nikieda
25. bře 2015

Osobně mám nesnášenlivost laktózy, takže kluk 3 roky a měsíc dostává stále UM 😉 Dnes jsme byli koupit další 2 krabice a řekla jsem, že jsou poslední, tak uvidíme, zda to dodržím 😉

luhace1
25. bře 2015

kravske mlieko nema tolko vitaminov, kolko UM...reklama-nereklama je to proste....deti su vo vyvine, potrebuju vitaminy ovela viac ako dospely.
Moja mama je zdravotnicka a mali pripad uplne anemickeho dietata..nakolko rodicia davali iba kozie mlieko.
Dokial detom chuti, budem davat...urcite im neuskodim 🙂

nnnadja
25. bře 2015

@luhace1 vitaminy z neceho umeleho? Nevim, ale porad mi to zavani proste vyhodnym obchodem, kterym se nechaji maminky velmi dobre zlakat. Radsi zelenika, ovoce, kvalitni strava, ale dle meho UM zadne dite po roce uz nepotrebuje. Samo nedam kravske mleho 4m mimcu,a le okolo toho roku...je to obchod, at si kazdy mysli, co chce...

luhace1
25. bře 2015

@nnnadja
nadja aky vyhodny obchod? aj to najlacnejsie UM napr.z DM za nejakych 140.- je lepsie ako obyc. kravske...ved UM sa vyraba predsa zo suseneho kravskeho mlieka. Svoje dvojcata som kojila 8 mesiacov, teraz maju 16 mes. a budem im davat pit mliecko dokial im bude chutit ...tym samozrejme myslim, ze im jedlo, napr. puging varim z normal mlieka...ale je to moj nazor a nechapem matky, co sa snazia dieta odstavit z UM co najskor...

permarket
25. bře 2015

@luhace1 Ano děti potřebují vitamíny,ale daleko prospěšnější vitamíny a hlavně lépe využitelné jsou ty z přírodních zdrojů. Tělo je umí lépe zužitkovat a jsou prospěšnější. V UM jsou přidané chemické vitamíny a je to podobné jako všechny ty multivitamíny co jsou jimy nacpané lékarny. Ano obsahuje to vitamíny, ale otázka je umí s těmi uměle vyrobenými vitamíny tělo hospodařit?No ono je to jednoduší rozpustit mlíko a myslet si má tam všechny vitamíny nemusím nic řešit,než si dát trochu práce a něco pořádnýho uvařit. Za mě je UM mléko po roce věku dítěte zbytečnost a nesmysl. Dávejte dětem pestrou stravu bohatou na zeleninu a kašlete na reklamy, chtějí z Vás vytáhnout peníze.Nebo si myslíte že opravdu myslí na zdraví vašich dětí?

lendulka212
25. bře 2015

A těch maminek, co kupují UM z polska. Hlavně také nejde o to, že UM má vitamíny. Ale dětský organismus se musí naučit vyrovnávat s bakteriemi obsaženými přírodně v jídle a mléce.

luhace1
26. bře 2015

@permarket
svoje dvojcata som kojila a varim doma im varim....koncim debatu 😀

anjelita
26. bře 2015

Rozhodne ne kravsky mliko. Chemie lidskyho tela po prijmuti kravskyho mleka spusti pravy opak toho, co odmalicka slysime v reklamach. Fakt je ten, ze aby telo mohlo zpracovat kravsky mliko, musi ho "konvertovat" na pozivatelne. No a aby to mohlo udelat, potrebuje k tomu vapnik, ktere ma telo ulozeno v kostech a zubech. Takze piti kravskyho mlika zpusobuje ubytek vapniku v tele. Sice doda telu urcity vitaminy, ale taky mnohem vic tuku nez na co je clovicek stavenej a hlavne hnis z prumyslove dojenych krav kde maji mnohdy zanicena vemena, hormony a antibiotika, ktery se bezne nachazi v mlecnym prumyslu. A nez me rejpalky odsoudi za tenhle prispevek, prosim vas prostudujte si nejdriv biochemii lidskyho tela a zajdete si do laboratore udelat vlastni testy.

nnnadja
27. bře 2015

Nechápu jaká rozdíl je v tom uvařit dítěti puding z kravského mléka, ale dát mu napít kravské mlého nee🙂 A ano obchod to je - z čeho by ty spol.vyrábějící UM žily, když je teď taková šílená propaganda kojení?

soda365
27. bře 2015

Já jsem tedy vystudovaný zemědělec (konkrétně zootechnik = jednoduše zvířata a jejich produkty).. Živiny z mléka a mléčných produktů jsou lidmi nejlépe využitelné od 1 roku do 3 let věku - potom už je to jen horší.. Nejsem úplně zastáncem rostlinných mlék (sójové, rýžové apod.), ale to je každého věc a opravdu jejich používání nesoudím (nejsem doktor medicíny).. pokud se u mého dítěte neobjeví negativní reakce na kravskou bílkovinu, tak mu budu od 1 roku postupně dávat normální mléko.. zatím je pro mě podávání UM až do 3 let věku dítěte také spíše marketingovým tahem než něčím doopravdy prospěšným pro dítě.

Ale jak říkám každý se k tomuhle problému musí postavit sám. Moje babička mi říkala, že když byla moje mamka mimino, tak UM vůbec nebyla a dělala se výživa ze sušeného kravského mléka z ruského dovozu.. Moje máma (57 let) je zdravá a nemá žádné alergie, ostatně její dva starší sourozenci jsou také zdraví a bez následků 🙂 možná, že to řešíme víc, protože jsou prostě jiné možnosti - zjednodušeně dřív přece na řešení takových pitomin nebyl čas ani Modrý koník že? Ale já jsem ráda, že Modrý koník je - víc hlav přece víc ví..

elvira
27. bře 2015

Malý kravské mléko snášel dobře, žádné alergie, takže od roka jsme postupně na něj přešli - bez problémů.
Pokud problémy jsou, tak proč ne UM?
Tchýně by rvala kravské mléko - přímo od místního zemědělce - už od narození - dřív se to tak dělalo - ale to bylo na mě brzo - kojení je kojení. 😉
Takže s rozumem, no.

mifad
27. bře 2015

Kravské mléko skutečně obsahuje více tuku a bílkovin, které zbytečně zatěžují ledviny malého dítěte, um obsahuje méně tuku a bílkovin a hlavně další vitamíny a minerální látky, které v kravském mléce nenajdeme. Proto si myslím, že je um pro malé děti tak do 3 let vhodnější, pokud ho chtějí pít. Já dávám synovi hipp junior 2xdenně na pití z hrnečku, k tomu má samozřejmě pestrou stravu, ale dokud bude um ráno a večer chtít, budu mu ho dávat. Souhlasím s názorem, že takhle malé děti ještě neumí bílkoviny z kravského mléka strávit, reklama-nereklama.