icon

Začátek příkrmů - kdy?

pexi
2. dub 2017

Ahoj, ráda bych trošku prozkoumala, jak to máte ostatní s příkrmy? Kdy jste začaly přikrmovat?
Měla jsem v plánu od ukončeného 6. měsíce. Teď je malé 5 měsíců a kousek a úplně mě při jídle hypnotizuje. Přibírá normálně, větší hlad než obvykle nemá. Tak přemýšlím, kdybych jí třeba dala ochutnat brambůrku nebo mrkvičku čas od času a s pravidelnějším přikrmováním začala až od toho 6. měsíce. Zkoušel to někdo takto?

Strana
z3
nelinecka1
17. dub 2017

@catf
Tak samozřejmě je nutné děti u blw hlídat. Banán malé taky podávám sama, protože jí hodně klouže a moc toho do pusy nedostane.Taky jí párkrát něco zůstalo v krčku, ale bez problému to vykuckla. Blw je o tom, že dítě učíte napřed žvýkat a pak až polykat, což je logičtější než napřed naučit dítě polykat a pak ho přeučovat. Také je u této metody důležité, že dítě začíná jíst, až k tomu dozraje (tak jako k lezení, sezení, chození) a ne, kdy řekne doktor😉

catf
17. dub 2017

@nelinecka1 dítě se ale stejně nejdřív naučí polykat mléko, takže mi to nepřipadá úplně logické. Mně to stačilo s tím banánem jednou, malá se začala dávit, takže mně to za to nestojí. Postupně budu jídlo mixovat méně, takže si na kousky bude postupně zvykat. S tím dozráním k jezení souhlasím, u nás se to perfektně potvrdilo, až teď posledních pár dní je vidět nějaký zájem o jídlo, přitom doktorka nás nutí už od 4., přitom malá je plně kojená..naposledy mi navrhovala, abych večer dala malé sunar s přidanou kaší, abych nemusela kojit v noci...no comment.

nelinecka1
17. dub 2017

Přesně to mi přijde úplně zbytečné, dávat kaše na noc a nahrazovat tak kojení a tím si i snižovat tvorbu mléka. To samé jsou příkrmy od 4.měsíce, jako proč, když dítě nejeví zájem. Pokud by jste někdy chtěla ještě zkusit blw, doporučuji cuketu nebo brokolici na páře- je to měkké, dobře se jim to papá a narozdíl třeba od jablka to nezůstává v krku😊

pexi
autor
17. dub 2017

@marketakozarkova článek jsem ještě nedočetla, ale zatím je to něco, co mi mluví z duše... Celou dobu při čtení příručky jsme přemýšlela, že je to spíš šikovně napsaná reklama. Aneb: recept na kaši zní, kupte instantní kaši (že by třeba od Hami?) a namíchejte s mlékem (nejlépe od Hami, samozřejmě!). Já vím, že instantní kaše můžou být fajn, ale, když píšou, že se můžeme těšit na recepty, tak bych opravdu čekala něco jiného :D
K lepku nám doktorka doporučovala dát třeba malinko mouky při vaření k zelenině.
Ohledně hotových příkrmů jsem právě byla zklamaná tím, kolik jich je doslazovaných a různě zbytečně dochucovaných. V současné době jsem přesvědčená, že na cesty hold budu muset něco asi zavařovat. Nejsem žádný superman přes zdravou stravu, svoje stravovací návyky bych taky nedávala za vzor, ale myslím si, že když se dítě seznamuje s chutěmi, není žádný důvod jídlo dochucovat (potažmo i doslazovat) a vlastně mu tak brát zážitek z "čistých" chutí jednotlivých potravin, jejich kombinací...
Jinak já jsem jídlo zatím nemixovala vůbec, ale rozmačkávala vidličkou, takže tam kousky zůstávají a zatím nebyl problém 🙂 mixovat budu asi maso, jinak si to moc neumím představit. Ale ono je každé dítko jiné, u nás jsme začínali opravdu čistě jen kvůli zájmu naší malé, která na mě dneska otevírala pusinku už i při mé večeři... Skoro se bojím, že si sama to kojení až moc rychle nahradí :/ Stále ještě nemá ani půl roku, příkrmu už zbaští vcelku dost, i když kojením po něm zatím nepohrdne :D

marketakozarkova
18. dub 2017

@catf ono to není právě jen o tom, že když nechce ze lžičky, tak se jede blw. Spíš je to o tom, že kdo chce dlouho kojit, tak zvolí tuto metodu, že nespěchá. Dítě si třeba brokolici na páře ošahá, požužle, seznámí se s konzistencí a chutí, ze začátku třeba ani nic nesní až po nějaké době. A pak nemá problém s kousky. Ale když se dává mixované na lžičku, tak dítě toho sní víc než ve skutečnosti potřebuje. Když dítě, dospělí žvýká dává to mozku signál, ale takhle to tekuté jen děti polykají a pak mají i některé problém naučit se na kousky. A to jídlo ani nevychutnají. A kolikrát se stane, že se přejí a rozpíná se jim nepřiměřeně k věku žaludek. Proto jsem paní poslala tuto stránku, je to tam pěkně vysvětlené 🙂
http://www.jidlodotlapky.cz/co-je-blw/

marketakozarkova
18. dub 2017

@mialagia záleží kolik má? UM není totiž žádná sláva, je to opravdu jen "lék", aby dítě, které není kojeno přežilo. Vše je tam umělé. Je právě nejlepší ho odbourávat pestrou stravou. Co vám vše jí ? Nestačila by jí jen voda ? Mám info od Laktační por., že UM dítě nepotřebuje od 6 měsíců, pokud je nahrazeno pestrou stravou a pije vodu popř. i čaj. Jinak se doporučuje od roku UM úplně vysadit, ale samozřejmě u každého to trvá jinak dlouho. Není to ze dne na den 🙂 Jestli nemá vaše malá ještě rok a nezvládne to bez UM, tak volte ho. Kravské právě není vhodné. Od roka se z něj může vařit, ale konzumovat ho (pít) se doporučuje až od 3 let, někdo dává od dvou. Jelikož kravské mléko se při vstřebávání špatně štěpí - rozkládá, tzn, může být do žaludku "těžké" a pak může být problém i s bolením břicha a kakáním dále se nedoporučuje kvůli zátěži bílkovin na ledviny a vápník odbourává železo. A jsou i jiné lepší zdroje vápníku než kravské mléko. Jinak člověk je jediný živočišný druh co pije mléko jiného zvířete. Někdo vám i napíše, že mléko dítěti nedává jelikož není tele 🙂 A taky i kvůli častým reakcím bych ho k pití dala později. Jinak alternativou jsou rostlinná mléka- info zde: (níže)
https://www.modrykonik.cz/mleko/
Jinak bych si přečetla článek o kravském mléku- jsou tam nejen klady, ale i zápory. Je tam dost zajímavých informací, které vám né každý dr. řekne 🙂
https://www.modrykonik.cz/kravske-mleko/

marketakozarkova
18. dub 2017

@mialagia k těm kaším do roka se dělají z vody. Pak třeba z toho plnotučného kravského nebo rostlinného mléka, ale voda klidně stačí i nadále 🙂
INSTANTNÍ KAŠE= extrudovaná - zpracovaná - obranná o spoustu hodnotných látek a měla by být v dětském jídelníčku pouze ve výjimečných případech. · Nomina · Countrylife · Adveni neochucené (ochucené nebrat, jsou slazené).
Nejvíc vhodné a nejvíc živin obsahují mají celá zrna. Tzn. celé jáhly, celé vločky, pohanka-lámanka atd. Takže já kupuji toto a vždy večer namočím do vody vždy s něčím kyselým(vodní kefír, cit. štáva, syrovátka z odkapaného jogurtu)- zlepšuje to stravitelnost a vstřebatelnost živin. ráno to jen povařím- doba se tím namočením i zkrátí. Přidám tam třeba ovoce, přesnidávku bez cukru, banán a je to 🙂 Když takhle máte přes noc namočené vločky- kupuji ty jemné, tak ráno jen slijete přebytečnou vodu. Já to i trochu propláchnu a povařím tak ze 2-3 minutky a je hotovo, takže max 5-10 minut příprava 🙂

marketakozarkova
18. dub 2017

@pexi no ono jde spíš o to, že ten kuskus je dobře stravitelný 🙂 No toto téma se taky dost řeší a spousta maminek nezavařuje právě zeleninu, jelikož tam není žádný konzervant a už se jim několikrát stalo, že se to zkazilo. Někdo se snaží vybírat pobyt, kde se dá i vařit. Nebo instantní kaši apod. Dává zeleninu, ovoce a zbytek prokojí 🙂 Nebo objedná v restauraci nejmenší zlo např. polévku, brambory a snaží se domluvit s obsluhou, aby to nedochucovala nebo co nejméně- ale to až od roku.
K těm skleničkám jsou dobré značky Alnatura , Bebivita , Babylove (DM) , Babydream (Rosmann) , Babybio - ale i tak u všeho číst složení, nevhodné “perly” (úplně nebo pro věk uvedený na obalu) se najdou asi u každé značky.
Jj, to je dobře, že to nedochucujete, ono se může trošku od roku sůl apod. ale někdo nedává jelikož v ostatních potravinách např. pečivo je soli dost.
No já jsem si taky myslela, že budu muset maso mixovat, ale v pohodě. Uvařila jsem, nakrájela cca těch 20g na pidi kousíčky a smíchala se zeleninou a úplně v pohodě, tak bych nejdřív zkusila takhle a ještě k tomu mačkáte vidličkou, takže si myslím, že to zvládne 🙂 Jinak kdyby jste měla zájem jsem v této skupince- je zaměřena na zdravé a výživné vaření pro miminka a dál. Je tam dost k inspiraci. Mě hodně skupinka pomohla a dozvěděla jsem se spoustu věcí 🙂 Ale je to samozřejmě na vás 🙂 Hezký den.
https://www.facebook.com/groups/181097455249372...

mialagia
18. dub 2017

@marketakozarkova díky ještě si počtu..malé je už skoro 18 měsíců, kojena víc než 17 měsíců..mno já jsem právě četla ty vaše dřívější odkazy a tam bylo, že um je, kromě toho, že je to celý průmyslový produkt😒, z odstředěného mlíka následně dotučněné olejema, nejvíce palmový☹ což mi vadí už delší dobu, nejde totiž vpodst.najít um bez..Tak když by se plnotučné kravské ředilo vodou, by se obsah bílkovin snížil jsem myslela..z těch předchozích článků plyne spíše, že to kravské není zas tak špatné, jak se teď všude prezentuje, zvlášť pro děti a ty rostlinné zrovna pro děti taky nevím jak je to s využitím živin..Vody právě moc nevypije, čaj ani šťávu z ovoce vůbec, tak proto aspoň dávám teď to um, kvůli tekutinám..Jinak dobrý tip na ty kaše děkuji moc ty vločky myšleno ovesné?

marketakozarkova
19. dub 2017

@mialagia ano ovesné. Kupuji třeba v lídlu. Ale určitě bych kaše střídala několik druhů. V tomto věku můžete dát na snídani i chleba s domácí lučinou (překapaný bílý jogurt přes plátno). Třeba smíchaný s avokádem je moc dobrý nebo i jen tak. Nejlepší je kváskový chléb. Potom maminky dělají různé palačinky, vafle, lívance, placičky na slano i sladko, někdy jogurt bílý s ovocem třeba. Možností je spousty. Akorát zdravější je používat místo bílé mouky třeba špaldovou, jáhlovou, pohankovou, kukuřičnou, rýžovou- možností je více 🙂 A nesladí se bílým cukrem (moučka), ale třeba kokosovým cukrem, rýžovým, datlovým, švestkovým, javorovým sirupem nebo rozmixované datle, švestky, fíky, banán, med, třtinová melasa, panela(sušená třinová štáva), ječný slad, sladěnka, ale na toto stačí klidně přidat ten banán zralejší a je to pěkně sladké 🙂
No tak v tomto věku bych UM určitě postupně odbourávala. Většina maminek to dělá tak, že ho začně ředit až se pomalu dítě dostane až na tu vodu. Chvíli to sice trvá, ale dá se to. Ještě zkuste čaj rooibos přírodní natural bez příchutě, ten dětem často chutná 🙂 Ale trošku bych ho naředila nebo louhovala kratší dobu, at není tak silný 🙂 Tak pokud by dostatečně čurala i bez UM (aspon 6 počuraných plen) ,že by jste místo něho nabídla tu vodu. Pokud bude chtít. Ony se ty děti rozpijí. Počítají se i tekutiny ze stravy, takže dělat třeba vodovější polévky, vývary. Na večeři to samé co na oběd jen bez masa- je těžké na trávení. Nebojte, určitě to půjde. Nejste v tom sama. Hodně maminek toto řeší. Hezký den 🙂
Ty rostlinné jsou právě v tomto věku už úplně v pohodě, však jak si přečtete článek- je to tam i napsané 🙂 Jen to chce mít výkonný mixér na to, aby jste je udělala. Já si taky budu pořizovat. Je to právě super náhrada za to UM, ale někdy i to dítě odmítne než si zvykne na tu chut 🙂 Právě proto se mají střídat, každá surovina obsahuje něco jiného 🙂 Posílám návod nebo v tom článku dole jsou také odkazy na druhy rost. mlék.

marketakozarkova
19. dub 2017

@mialagia tady ten postup 🙂 Jestli nějakou surovinu nemá ještě zavedenou, tak klasicky 3 dny odzkoušet a nebo to právě někdo zavádí na tom mléku, takže dát trošku první den.

catf
19. dub 2017

@marketakozarkova a co v tom ovesném mléku z lídlu je? Já jsem nenašla žádné "mléko" ani ve zdravé výživě, všechno to jsou nápoje s rostlinným olejem a mořskou solí (minimálně, alpro například má složení ještě horší). Já se chystám nejdřív na domácí rýžové mléko. 1/4 hrnku jasmínové rýže uvařit v 1 hrnku vody a uvařenou rýži rozmixovat s 4 hrnky vody. Pak to zamrazím do pytlíčků na led.

marketakozarkova
19. dub 2017

@catf já paní odepisovala ovesné vločky, že beru v lídlu na kaši, né mléko 🙂 Alpro vůbec právě, je to strašná chemka. V DM nějaké mají, ale chce to číst složení, aby nebylo slazené. V Kaufu myslím mají ovesné s dobrým složením. Ale jak píšete domácí je nejlepší. Všechny suroviny, takže i rýže by se měly přes noc namočit a ráno voda slít, dát čerstvá a pak mixovat. Jinak tady paní něco má...
https://www.modrykonik.cz/blog/katyxq/album/sar...

marketakozarkova
19. dub 2017

@mialagia ještě jsem úplně zapomněla na smoothies 😀 Ty děti také rády. Tak to bych ještě zkusila. Tady posílám různé zeleninoovocné kombinace, třeba ji něco z toho osloví 🙂
dýně + jablko
- dýně + hruška
- dýně a mrkev + jablko
- batát + jablko
- batát + meruňka
- batát a kukuřice + jablko
- kukuřice + třešně
- mrkev + jablko
- mrkev + hruška a meruňka
- mrkev a červená řepa + jablko
- cuketa + jablko
- cuketa + hruška
- cuketa + banán
- zelené fazolky + hruška
- brokolice + jablko
- brokolice + meruňka
- brokolice a růžičková kapusta + mango
- kapusta + jahody
- kapusta + ananas
- květák a pórek + jablko
- špenát + maliny
- špenát a hrášek + jablko
- fenykl + jablko
- fenykl + pomeranč
- okurka + hruška
- okurka + hroznové víno
- avokádo + hruška
- avokádo + banán
- avokádo + mango

catf
19. dub 2017

@marketakozarkova myslíš, že není potřeba používat kojeneckou vodu? Já zatím všechno vařím v kojenecké vodě.

mialagia
19. dub 2017

@marketakozarkova super jsi (jste) strašně hodná děkuji😀chleba, palačinky atd.to je tedy u nás bohužel stále utopie, dá si jen pár kousků, ale musí to mít na drobno, z chleba si třeba jen slízává máslo..Kousky čehokoliv nee, dáví..Furt všechno mixuju, takže ty smoothies joo ty jedem spolu určitě parádní kombinace..Ale ty dávám spíš ke svačince, ale třeba s jogurtem by šlo i ke snídani že?Mam furt zafixováno, že snídaně má být dost výživná..bílkoviny..

mialagia
19. dub 2017

@catf já teda se přiznám radši ještě taky všechno z kojenecké vody a to mám dítě skoro o rok starší cha🙂

marketakozarkova
20. dub 2017

@catf v 8 měsících už to určitě není potřeba. Někdo nepoužívá vůbec protože říká, že neví jak je v obchodech skladovaná, jestli při převozu nebyla na slunci apod. I v ní se prý množí bakterie apod., já ze začátku kupovala z lékárny. Pak jsem už převařovala a ted dávám už normální. Malý má přes 10 měs. Doktoři většinou říkají, že do roka převařovat, ale záleží jakou i máte městskou vodu. Jestli je ok, tak už můžeš dávat normálně na pití. V podstatě si to každá mamka rozhodne sama podle svého uvážení, ale koj. bych už nedávala za sebe.

marketakozarkova
20. dub 2017

@mialagia není zač 🙂 Ani kůrku neožužle ? Třeba zkusit tu dom. lučinu smíchat s avokádem a at si do toho kousky namáčí... Nebo když sedí zkusit dát okurek hadovku na špalík nakrájený. Já třeba dělala tak, že brambory, mrkev, květák, brokolice apod. jsem rozmačkala vidličkou a zbytek co nešlo mixla a smíchala dohromady a v pohodě. Banán namačkaný zvládá určitě že, tak si myslím, že by to mohla zvládnout i u zeleniny.... Maso nakrájím úplně na jemno na pidi kousky a taky zvládá- ted už i větší kusy na vlákýnka. No na snídani spíš ty sacharidy, obiloviny- kaše a spol., protože to dítě během dne spálí a stihne strávit. S tou kojeneckou vodou je to samozřejmě na vás, ale za sebe mi přijde v tomto věku opravdu zbytečná... 🙂

mialagia
20. dub 2017

@marketakozarkova ok díky..ona třeba když já jím salát nebo muž banán nebo cokoliv, tak si chodí kousnout nebo právě nedávno kousky okurky vpoho jsem jí dávala na vidličce..Ale jak jí to dám do její mističky a do židličky, tak se dáví a brečí..slzy jako hrachy.. 😔tak uvidíme, zkoušíme.. já jí nebudu hrotit, to je právě jak s těma příkrmama ze začátku, taky potřebovala svůj čas..Jinak s tou vodou vím..Ale bydlíme v původním dost starém domečku, sice po rekonstrukci, ale v různých etapách a nevíme jak jsou na tom momentálně vodovodní trubky..🙂

mialagia
20. dub 2017

@marketakozarkova Mno a to je vpodst čeho se bojím, že voda sama o sobě v lokalitách je dobrá, ale trubky?Si vem nedávno tu aféru v Praze Dejvicích s vodou..😖

catf
21. dub 2017

@mialagia v těch Dejvicích jim ale prosakovala do vodovodního potrubí kanalizace, to je fakt extrém, ale evidentně všechno je možné. Vodu si můžeš nechat i otestovat, třeba u studen se to dělá běžně.

marketakozarkova
21. dub 2017

@mialagia aha, tak jak píše catf, nechala bych si vodu otestovat. Přítel říkal, že by se měl zanést vzorek na hygienickou stanici, tak bych si tam zavolala a zeptala se. Že by měli říct info jak, do čeho odebrat atd. Spíš říkal, že je potřeba jednou týdně ohřát vodu min. na těch 60 C kvůli legionele. Takže kdyby trubky nebyly ok, tak voda taky nebude, takže uvidíš, jak to vyjde. Ale jestli třeba ta koj. voda není ok skladovaná, aby na tom nebyla spíš hůř..., tak bych to třeba v pondělí už pořešila 🙂 Ale když budeš převařovat městskou vodu, tak to je ok, takže bych spíš než kojeneckou volila toto...

marketakozarkova
21. dub 2017

@mialagia no tak to si přímo říká o to blw, že jí to vyhovuje. To co píšeš, psalo víc maminek, že některé děti už když viděly lžičku, tak pláč, zavírání pusinky apod. A když dostaly kousky zeleniny, ovoce a mohly to jíst sami, tak v pohodě. Zkusila bych ji posadit do židličky a dala jí jinou misku nebo spíš plastový talíř a do toho ty kousky a at si jí sama rukama 🙂 A uvidíš jak bude reagovat 🙂

mialagia
21. dub 2017

Hm to je vlastně dobrý nápad s tím otestovanim vody..Zkusím callnout na tu hygienickou stanici..😉 už jsme tu zjišťovali radon a ok..Tak snad voda taky..My jí s mužem pijem jen používáme filtrační konvici..

@marketakozarkova jj dám ten banán a okurku a uvidíme..včera se jí prořízla už 3. stolička, tak by už snad jako mohla něco ukousnout ne😀

marketakozarkova
22. dub 2017

@mialagia no tu vodu přes tu fil. konvici taky maminky používají pro děti, ale chce to často měnit právě ty filtry....
Malýmu když rostly ze začátku zuby, tak moc jíst nechtěl, ale chladnější prý dělá dobře 🙂 Jinak psala správkyně ve skupince, že zrovna banán by kupovala bio (mají v lídlu), že se hodně chemicky stříká, tak já raději kupuji. Jinak ty zuby nejsou potřeba, oni mají sílu v těch dásních- mám vyzkoušeno na prstě 😀

mialagia
22. dub 2017

@marketakozarkova jj taky kupuju bio v Lidlu😆i cukety měli i okurky.. Já vím, že s těma zoubkama je to očistec..teď měla i týden horečky, přitom předtím dokud jsem jí kojila, tak vpoho s tím jídlem teda zlobila, ale ty horečky začly až týden po tom, co jsem přestala kojit.. zajímavé

sisinkaj
22. dub 2017

Holky můžete poradit? Je to týden co jsme začali taky s příkrmy, ale nevím, co se stalo nějak tou dobou už nechce UM. V noci se budí jednou a to vypije hezky celou flašku i před spaním, jen přes den vůbec. Úplně se u toho zlobí. Máme bebu už asi od 3týdnů a nebyl s ní problém. Může ji naráz bojkotovat? Nebo zuby? Má dost nateklé dásně. Přitom čaj pije normálně... díky

marketakozarkova
22. dub 2017

@mialagia tak v MM jsou ochranné látky a je "šité" dítěti na míru podle jeho potřeb, tak se ani moc nedivím 🙂 Tak přeji hodně zdaru. Synovi rostou ted zase horní, tak toho moc taky nepojí nebo si vybírá 😀

marketakozarkova
22. dub 2017

@sisinkaj dobrý večer, nebojte, je to normální, nic se neděje 🙂 Některé děti to tak mají 🙂 Je i možné, že pokud to jsou zoubky, tak se vám až se prořežou rozpije více. Jinak UM se má právě nahrazovat pestrou stravou, aby se co nejdříve odbouralo. Pokud chce jen ty dvě dávky, tak mu to stačí a přes den bych mu to nenutila, když nechce. Budí se právě jednou za noc, jelikož UM se tráví déle než třeba MM. V podstatě mu "zaplácne" žaludek. Klidně dál dávejte a přes den mu často třeba i každou cca hodinku nabízejte vodu a popř. ten čaj. Spíš se doporučuje zvykat na vodu 🙂 S čajem by se to nemělo přehánět, ale jestli chcete dávat, tak nejlepší je neochucený rooibos. Mají v lékárně, i v lídlu myslím, ale musí být bez příchutě. Je silný, takže ho i víc ředit. Že není dehydrovaný poznáte podle toho, že má za den aspon 6 počůraných plen a ta moč není úplně žlutá, ale světlejší nebo až průhledná.
Zatím má 4 měsíce, ale mám info od LP (laktační poradkyně), že UM dítě nepotřebuje po 6 měsíci věku, pokud dostatečně pije jiné tekutiny a má pestrou stravu během dne, takže se určitě ničím netrapte 🙂
Určitě je dobré jet několik týdnů tu zeleninku pak přidat maso, žloutek, rybu, popř. lepek jestli chcete- nejlépe zavádět necelozrnným kuskusem- 1 lžička stačí.
Pak se doporučuje zavést dopolední svačiny- ovoce, přesnidávky. To se jede taky pár týdnů. Pak odpolední svačinu nebo večeři- co vám a dítku více vyhovuje. Na svačinu se zavede a sem tam, né každý den se dává bílý jogurt, aby měl min. 3,5% tuku. V tomto věku moc možností na svačiny není, tak se dává i zelenina nebo zelenina a ovoce dohromady, smoothies třeba. A na večeři se dává v podstatě to co na oběd, ale bez masa, jelikož je těžké na trávení nebo hustá zeleninová polévka. Pokud netrpí na prdíky, tak i s luštěninou- od 8 měs. je vhodná např. červená čočka. A jako poslední se zavádí snídaně a to nejčastěji bývají kaše. Jsou vhodné cca od 9 měsíců, jelikož je to dost sacharidů, tak aby to zažívání miminka zvládlo zpracovat. Nejlepší a nejlevnější je určitě dělat si domácí 🙂 Jinak pokud je nutná instantní tak spíš ze zdravé výživy nebo nomina. Ty komerční bych nedávala- jsou plné cukru a dalších nevhodných věcí, ale to je samozřejmě na vás 🙂
Chleba např. kůrku v malém množství je dobré dávat také spíš od 9,10 měsíců- je to hodně lepku. Jinak plná porce lepku se dává spíš až od toho roku.
Jsem se nějak rozepsala jak vidím 😀 Tak snad jsem pomohla 🙂

Strana
z3