icon

30 let stará výbavička

bayt
21. říj 2017

Prosím o názor - tchýně si připravila pro naše miminko výbavičku po svých dětech, tj. cca 30 let starou. My už většinu věcí máme, takže nějaké speciální potřeby určitě nemáme. ale k dotazu - využili byste takto staré oblečení? Tchýně říkala, že to dala do jakéhosi přípravku na bělení a SAVA. Je to vůbec vhodné u oblečků? Navíc je to všechno komunistické, máloco bavlna. Plastové hračky nevím, jak jsou bezpečné (bývají v nich sloučeniny). Co určitě využiju jsou staré látkové pleny a osušky, ty jsou vynikající a pěkně sajou, ale jinak...? Nechci urazit, ale...

Strana
z3
nekiaxy
21. říj 2017

Taky jsem fasovala hlavne od tchyne, neco byly fakt hruzy, ale kosilky super a i nektere flanelove byly v dobrem stavu, ty taky oblekam rada🙂 ja jsem si vsechno vzala s tim,ze jsem si to pujcila a az n

nekiaxy
21. říj 2017

Mam leve ruce🙂 ze jsem si to pujcila a kdyz syn vyrostl, vratila jsem ji to🙂 neco az prekvapive unosil...

hojda
21. říj 2017

Po takovém drastickém praní můžeš očekávat, že se oblečení stejně brzo rozpadne.

kexina
21. říj 2017

Moje mamka taky vytáhla výbavičku po nás, takže taky těch 30 let staré. Je pravda, že většinu jsem nakonec nevyužila, ale některé věci ano. Plenky jsou jasné, ty jsou pořád dobré. Z oblečení asi nejvíc využívám dupačky. Sice v nich prtě vypadá tak trochu jako z jiné doby (koneckonců to taky z jiné doby je), ale dávám mu je na doma a přijde mi, že je v nich spokojenější, ty nové dupačky jsou nějak blbě šité - buď má nohavice krátké, nebo zase dlouhé, když výjimečně sedí délka, tak to má příšerně široké a je v tom jak v pytli... (nějak asi nemám dítě podle moderní normy). Košilky - andělíčky jsem využila párkrát v létě, když jsem prtě nechávala s holým zadkem, tak aby nebylo úplně nahaté. A další, bavlněné s klasickým zapínáním na knoflíky, využívám teď, když jsme začali s příkrmy. Přeci jen je pro mě pohodlnější dát mu košilku, než bodyčko oblékané přes hlavu. No a když se zadaří a i přes bryndák se dítě pokycá třeba červenou řepou nebo jinou barvící lahůdkou, která nejde vyprat, tak to nějak moc neřeším a beru to tak, že je to "starý hadr". B-)
U mamky využíváme i hračky, hodně je tam kostek, pískacích hraček. Pořádně jsme je vydrhly a pak ještě umyly v octu. A co se týká bezpečnosti - tyhle hračky jsem okusovala nejen já, ale i moje sestra a obě moje sestřenice (já tedy jako ta poslední). A všechny jsme to přežily, takže to s případným obsahem škodlivých látek nebude tak žhavé a já to beru tak, že i u těch nových prostě musíš jen věřit, že jsou nezávadné, pravdu se stejně nikdy nedozvíš.
Za sebe bych radila domluvit se s tchýní a třeba si některé věci vzít. Jestli je pak využiješ, to už uvidíš časem sama.
Asi jediné, z čeho bych měla obavy, je to Savo. Vzhledem k tomu, že jsem alergická na chlor, mi tyhle svinstva nesmí do domu. Ale možná by stačilo ty věci pořádně vyprat a hodně vymáchat v octu.

petrasipkova1
21. říj 2017

Já jsem se zájmem všechno prohlídla a s díky odmítla,tchyně je strašně hodná, skromná, šetřivá,myslela že má doma za poklad, je jí skoro 80, ale doba se změnila, no, po manželovi, je mu 37, všechno bylo kousavé, nepříjemné, tvrdé, no nic pro mě. Hračky bych taky nebrala pro nejmenší, chemikálie se neřešili a navíc materiál degraduje, zvlášt někde na půdě, kde je v létě hic na umření, pro starší samozřejmě jo, manžel měl super všechny hračky, pečlivě uklizené, takže dcera vždy objevuje poklady u babi. Po mně o 10 let mladší jsem taky nic nepoužila, prostě ty dnešní věci jsou pro mě praktčtější, hezčí, daleko příjemnější materiál, jo vlastně jsem používala po mně jednu krajkovou zavinovačku, když jsem malou přivezla a nechtěla spinkat. Jinak nic. Naštěstí se nikdo neurazil, kdyby byl někdo citlivka, tak bych si vše vzala, doma uskladnila a hotovo 🙂 Jinak teda bavlněné košilky, co dodat, asi jen to, že je to jen jediná věc z které jsem po porodu brečela 😀 To by mi domů nesmělo, plínku to nedrží, miminko holá záda, no otřes, navíc mi teda nedělalo problém oblékat přes hlavu, vždyt je všechno na patentky nebo rozevírací u krku, na spinkání overálek, jinak jsem používala polodupačky a bodyčko. Na druhé mám ted do porodnice koupené celopropínací body z HM na ty první dny než si zase zvyknu na novoška, to bude šok, po dvouleťačce, které u svlékaní trička trhám hlavu 😀

pajula123
21. říj 2017

Hele,uvidis. Syn prvni tri mesice absolutne nesnasel oblekat cokoliv pres hlavu,takze rozepinaci ksbatek a dupacky byly uplne nejlepsi. Ve vecech po nas tedy byla spousta veci z kvalitni bavlny,naopak mi prislo,ze to bylo daleko lepsi a kvalitnejsi nez nove levne treba z Pepca. Takze predem bych to nezavrhovala.

chocolady
21. říj 2017

Taky si myslim ze hodne veci se drive vyrabelo kvalitnejsich. Zdedila jsem vybavicku z 80 let ( pouzita pro dohromady 7! deti ) a je to jiny svet. Nepruhledna, huste tkana latka. Naopak nektere body koupene dnes se po par vypranich zatrhuji, paraji a cekam, kdy pres ne bude videt.. :D

bayt
autor
22. říj 2017

@chocolady Tak to teda nevím, asi záleží odkud. Tohle je spíš umělotina, plast, párá se to, je to tenké a kousavé.

alkuska
22. říj 2017

Já bych to přebrala a vybrala si. Sama používám některé věci po nás a jsem s nimi moc spokojená a nově se ani koupit nedají, třeba flanelové košilky s límečkem. Jo, je to těžké retro, ale pro mě neskutečně praktické, na doma a na hřiště super. Dnešní věci mají skoro všechny úzké rukávy, výstřihy, musíš dávat nákrčníky, a taky to jde dost do peněz. Takže já bych to všechno nezavrhovala jen kvůli stáří, prostě záleží na tom, co tam najdeš. Umělotiny taky většinou vyhazuju, ale dávám třeba roláčky, které jsou sice umělé, ale oblékají se na něco, takže mi to neva a parádně hřejí. Podle mých zkušeností se mnohem častěji vyskytují šunty mezi věcmi z 90tých let, než těch starších.

bayt
autor
22. říj 2017

@alkuska prosím tě a nemáš někde přibližné foto, co myslíš tou košilkou? myslíš tím takové ty andělíčky, vzadu holá záda?

jipe
22. říj 2017

@bayt já po nás využila hodně klasické zavinovačky, dokoupila jsem jen novou vložku (dělají péřové i z dutého vlákna) a plínky, pak se našlo i nějaké body, tepláčky a spací pytel (moje babčka měla příbuzné v Německu :D )

alkuska
22. říj 2017

@bayt Ne, myslím klasickou flanelku s knoflíčkama vpředu a na manžetách a s límečkem. Na zimu uplně super, teplo ke krku. Ty spodní košilky z popelínu, co asi myslíš ty, jsme měli taky schované, ale byly strašně flekaté od oleje a nešlo to vyprat a bodíčka jsou praktičtější, takže ty jsem vyhodila. Dupačky po nás se zapínáním na ramena se mi taky neosvědčily. Ale třeba různé tepláčky a kalhoty po nás jsou často o dost pohodlnější, protože mají střih na velkou plenu.

soleilll
22. říj 2017

@bayt Úplně bych to nezavrhovala. Co se týká praní - sama si ty věci vypereš v tebou vybraném pracím prostředku a případně vyžehlíš. Jestli to bylo předtím v Savu, tak o nic nejde. Budeš mít první dítě, že? Takže dopředu těžko odhadneš, co mu budeš oblékat a kolik toho bude ve skutečnosti potřeba. Samozřejmě bych přihlédla ke složení a praktičnosti. Směsové materiály nemusí být na škodu (ne pro novorozeně, ale od velikosti 62 klidně), spíš ve výběru asi nenajdeš body se zapínáním mezi nohama nebo celopropínací overaly, které považuju za nejužitečnější kousky. Omrkla bych dupačky, ty určitě budou bavlněné a měkoučké, ale asi bez rozepínání mezi nohama. Hodit se může i nějaký kabátek nebo svetřík, pletené ponožky, rukavičky nebo čepka. Určitě bych využila beránkový fusak, pokud máš možnost - sama jsem používala náš rodinný 45 let starý (samozřejmě prošel čistírnou) a na lednové dítě úplně super! Za mě nebrat košilky, ale jiné matky si je i dnes nemůžou vynachválit. Takže si ten balík oblečení prostě v klidu sama prohlídni a vyřaď jen vyloženě odepsané nebo nepraktické kousky.
Mmch - já si nechala některé staré oblečky pro panenky. Třeba právě na košilkách se malá může dobře učit zapínat knoflíky, až je bude převlíkat. 🙂

alkuska
22. říj 2017

@bayt tady jsem něco vygooglila, tak ukážu cizí fotku https://data.emimino.cz/emimino/images/640x480/... já mám takové košilky jak krepové, tak flanelové. Ty krepové jsem ani moc neužila, v létě dávám moderní trička, ale ty flanelové na zimu mám ráda. Velikosti mám od pár měsíců do tří let?

alkuska
22. říj 2017

@bayt Hele a vem to taky tak, že dnešní věci jsou šité vesměs někde v číně, stejně jako pro dospělé. Takže kvalita materiálu je víš kde. A jak často tobě osobně dobře sedí střih u dospěláckých věcí? Oni mají nějaké divné střihy a na děcko mi to často nesedí, krátké sedy, úzké rukávy, takže nedáš dvě trika na sebe, krátké nohavice, povolené náplety v pase, kam musíš nakonec navléct gumu... Na vršek je půlka věcí strašně široká a krátká (aspoň na tu moji nudli 😉). To zas ty staré věci bývají líp padnoucí.

eviicka
22. říj 2017

Babička byla švadlena, takže moje dědění byly oblečky z té kvalitní a silné bavlny. Využila jsem ale stejně málo, protože mi třeba u dupaček vadilo, že nemají zapínání mezi nožičkami. Kabátky ale super.

bayt
autor
22. říj 2017

@alkuska Vidíš nějaké ty košilky tam byly, normálně bych je i přehlédla a takhle jsem je vzala do zásoby 🙂

kristyn.g
22. říj 2017

@bayt a vy máte nějaké zdravotní problémy z toho že jste v tom byly a hráli si s těmi hračkami? 😀 tak to nehroťte tolik 🙂 Já bych používala co by se hodilo zbytek bych dala pryč a hotovo

pafca4
22. říj 2017

já bych to přebrala a vybrala bych si jen ty oblečky, které by se mně opravdu líbily a byly bavlněné. Plenky bych si nechala určitě, ty se nedají srovnat s těmi dnešními...

budilinka
22. říj 2017

Resila jsem neco podobneho... s diky jsem prijala, prebrala, asi 2 veci jsem si pro malou nechala, zbytek dala do kontejneru na obleceni. Vsak darce s miminkem nebude tak casto, aby ohlidal, jestli jsou ty veci nosene....

bayt
autor
22. říj 2017

@kristyn.g Nevím, já tedy zdravotní problémy mám, z čeho, to nevím. A dávám si pozor, co dávám miminku. Jsem v tom opatrná, každý dle svého.

alkuska
22. říj 2017

@bayt Hele to si musíš sama vyzkoušet co ti bude vyhovovat, každý to má jinak, každé dítě je jiné. Já jsem radím, nevyhazovat všechno je proto, že je to staré, nové věci v žádném případě nejsou zárukou lepší kvality.

lucyp13
22. říj 2017

Já vyuzila plenky,zavinovacku,obleceni moc ne,to spíš az na větší a na chalupu. Hračky byly u nás nejoblibenejsii klasicke piskaci a takove ty platove chrastitka..v dnešní době kdy je v mnohdy značkových věcech plno srcek bych to fakt neresila..problemy muzou Mít později i dnešní deti...

kafr
23. říj 2017

Ahoj, taky pridam usmevny prispevek. Procetla jsem diskuzi a premyslela, co se asi chysla na me. Z manzelovy strany asi nic (svagrova uz ma 2 deti, tak to chytla ona).
Ale pro moje rodice je to prvni vnouce a prave vcera mi volala mamka, ze ma pro me na zimu skvele kalhoty, ze ji jsou doma k nicemu (pochopitelne) a jak to z ni lezlo, ze jsou vlnene, kvalitni, z Nemecka... tak jsem si vzpomela: ano, tehu kalhoty po ni, kdyz me cekala=36 let stare. Uz jak si je pamatuju (nasla jsem je jako dite ve skrini) hnusne kousave a pruzny pas uz sterely... Ze s tim zajde do cistirny a posle mi je po brachovi (bydlime 500km daleko).
Pak jsem mluvila s brachou, prosil me, aby k nam mohli "odklidit" mimi veci, uz je pri stehovani s manzelkou probrali a desi se, ze jednou ty hackovane kabatky dojdou k nim! 😂
Takze beru vse, nafotim pro maminku a uklidim 😉
nastesti ty kalhoty mi 100% nebudou a mimi ze vseho vyroste prece strasne rychle...

bayt
autor
23. říj 2017

@kafr O těhotenských šatech ani nemluvím. Byly mi nabídnuty taikové neforemné džínové lacláčové šaty s ohromnými volány na prsou a na rukávech :D Prostě osmdesátky. Něco ze staré výbavičky jsem vzala, ale tohle mě tak šokovalo, že jsem okamžitě jen kroutila hlavou :D Pak si říkám, že jsem rozmazlená, tehdejší generace byla prostě zvyklá tyhle věci opatrovat a sháněly se těžce.

sarkar
23. říj 2017

Tak si to vem a nepoužívej 😉 Nemyslím, že jsi rozmazlená, dle mého měly tehdejší maminky stejný problém zase s jejich tchýněmi a s oblečením z doby zase třicet let předtím 😀

bayt
autor
23. říj 2017

@sarkar My bydlíme v bytě, takže to není zase tak, že bych mohla něco skladovat na půdě v krabicích, "co kdyby náhodou". Každý kousek místa je nějak využitý a osobně nemám ráda hromadění věcí. Jinak by to bylo asi nejlepší řešení 🙂

gorda
23. říj 2017

Nepotrebuju dceri kupovat obnoseny veci z bazaru, kdyz se muze doma valet v obnosenych vecech po nas a zadarmo. A urcite nepotrebuju doma honit modu, kdyz dcera po brichu vytira zem a resit prani obleceni od cervene repy a jinych barvicich chutovek. Jasne ze jsem nepouzila vsechno, ale vyviram ty hezci kousky, ale kdyz dojdou a me se zrovna nechce prat, vemu i ty horsi. Penize, ktery bych nechala po bazarech utracim za nove kousky, ve kterych honime paradu na prochazkach, navstevach a u doktora. A je fakt, ze spoustu veci bylo kvalitnejsich a i praktictejsich. I kdyz to ted hned nevypada. Taky jsem si rikala "jezis, jak tohle budu oblikat, zapinat, prebalovat" a ejhle, ono to jde a docela snadno. A v neposledni rade je usmevne, ze oblecu dceri neco, v cem jsem pred vice jak 30ti lety chodila ja a manzel. No a v posledni rade neni spatny mit plus u tchyne. ;)

rickym
23. říj 2017

Mě máma taky připravila věci po mě, ale ty materiály, hruza, takže jsme se nad tím zasmaly a zavzpominaly a nepouzila jsem nic😁

bonulinka
23. říj 2017

Mám pleny, osušky, košilky, dupačky a zavinovačky ještě po mně. Jsou fajn, vážně kvalitní bavlna. Pleny jsou stále super, nedá se to vůbec srovnat s těmi novými, které po pár vypráních jsou průhledné. Vím ale v čem to máma prala a já peru jen v eko prostředku a suším na sluníčku, potom žehlím, takže se nebojím to dávat. Jinak mám samozřejmě i nové na parádu - hlavně pro malé mimčo jsou fajn overálky a body. Pokud to prala tchýně v SAVU, tak bych to nedávala.

Strana
z3