icon

Fámy o látkových plenkách

nurbanu
18. kvě 2015

Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹

A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?

Strana
z6
veronika182
18. kvě 2015

@mandala tak třeba sestřenice nepoužívala fleesové separačky, které tu vhkost na zadeček zpátky nepustí...a nebo přebalovala málo často. Stačí sáhnout do kalhotek bokem a hned víš, že je dítě počůrané. Spíš bych to viděla na nevyhovující prášek. Já jsem zase viděla u neteře krásnou mykózu z jednorázu. No fuj to bylo, chudák malá. ☹

baya66
18. kvě 2015

@mandala Já ještě látkovat nezačala - mimi je zatím v bříšku. Taky se obávám, že to třeba nedám, což by nebylo moc dobrý, protože už jsem do toho investovala spoustu peněz (ačkoli jsem dostala plno čtverců od tchýně a od známých, ale nakoupila jsem nové svrchní kalhotky jak pro novorozeně, tak i několik jednovelikostních, plus asi 7 různých kalhotovek a nějaké AIO, vícevrtsvé - no, blázen 🙂 ) a hlavně bych zklamala sama sebe...
Ale co jsem chtěla hlavně napsat - není pravda, že obecně jsou děti z látkovek víc opruzené. Hodně mamin i tady na MK tvrdí opak. A moje mamka měla třeba úplně tu samou zkušenost u mé nejmladší ségry (pravda, bylo to někdy počátkem 90. let). Je zdravotní sestra a nikdy se jí jednorázovky příliš nezamlouvaly ze zdravotního hlediska... Ale názory a zkušenosti jsou různé, stejně jako každému děcku sedne něco jiného. V každém případě si myslím, že stojí za to vyhnout se vytváření zbytečného kvanta odpadu, jehož odbourání trvá několik lidských generací...

nurbanu
autor
18. kvě 2015

Díky moc holky 😉 Já se určitě nenechám odradit, jen jsem po včerejšku prostě potřebovala slyšet slova podpory 😀 Oni totiž vůbec netuší, že existují i jiné varianty než před 20 lety. Navíc si taky říkám, že moje plenky moc lidí neuvidí, i kdyby byly sebeflekatější, budu sušit v sušičce nebo na zahradě, kam nikdo nevidí a pod svrchňáčky přeci nikdo nevidí, že 🙂

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@aklin Mně právě bylo řečeno, že ten, kdo vmyslel jednorázovku by měl dostat nobelovku. A, že si o mě myslí, že jsem normální, a ty co látkují nejsou a prý doufají, že normální zůstanu 😝

tilickova
18. kvě 2015

Při přečtení úvodního příspěvku jsem se musela smát tomu, jaké hlouposti jsou lidé schopní říkat. Vždyť v předchozích generacích vyrostli na látkových plenkách všichni. Takže nejspíš teda všichni běhali ve špíně usoplení a měli usoplené matky. 🙂 Vždyť i Tvoje maminka si musí pamatovat, že vlastně ani jiná možnost než látkové pleny nebyla. Jen tak mimochodem. Moje sestry jsou trojčata (nar. 1982). Představ si tu ohromnou spoustu plen co nám pořád visela na šňůrách. A mamka byla nejspíš supermatka, nejenže byla při přebalování neuvěřitelně rychlá, ale sestry neměly jedinou opruzeninu a byly jako ze škatulky a ona sama taky. A když se rozbila pračka, prala to všechno v ruce ..... S ohledem na tu dřinu, kterou s tím měla (a já si to moc dobře pamatuju)  jsem já zvolila jednorázovky. Ale, to je každého věc, takže jestli chceš látkové pleny používat, používej je! Co je komu po tom?

betelgeuzz
18. kvě 2015

@mandala přesně tak, každého věc, co si o mně myslí nějaká sousedka, je mi víš kde 😀 A moje holky opruzený byly, jen když jim lezly zuby, to jsem je ani preventivně ničím nemazala. Ale znám spoustu matek, jejichž děti se opruzovaly z jednorázovek a v látkovce nic.

kikimaruska
18. kvě 2015

Já sem v rodině byla taky za exota, tedy ze strany mojí maminky, která mě nepoppořila. Naopak tchyně je zlatá a podporuje. Vyzkoušela sem si obojí, jednoráz měl první synek, neustále zapruzený a alergický na 90% jednorázu, u druhého synka po nějaké době jsem se do látkování zakousla na plno už v těhotenství a už začínáme pomalu odplenkovávat. Kamarádky sem měla všechny jednorázové, ale co. Jinak mne pobavilo to, že matky s látkovkama jsou divné a děti mají špinavé. Já sem alergická na unudlané špinavé a oslintané děti, opatlané kočárky a cokoliv...narozdíl od mých kamarádek v jednorázu, které toto zrovna tak mají...ale to je jejich věc, stejně jako moje. Já čtvercům na chut nikdy nepřišla, takže ty používáme jen jako utěráčky a pod hlavičku (nebo spíše používávali jsme). Kvalita čtverů v dnešní době je opravdu už někde jinde, moderní látkové plenky např.kalhotkové nebo aio vyjdou i na dost peněz, ale čím vyšší kvalita (většinou), tím déle vydrží a opravdu odplenkují i dvě děti. Sama sem kupovala nové i bazarové a zanedlouho budu posílat dál. Druhý synek se mi ač jednou při průjmu tuk tuk nikdy neoprudil oproti prvnímu, takže já sem za látku byla ráda. Pro pocit sucha existují fleesové separačky nebo stay dry vrstvy na plenečkách a to je opravdu pocit sucha (jakmile sem vyzkoušela, už sem od nich neustoupila). Jinak co se týče šnůr, já barvičky miluju a můj balkon vypadal třeba takhle. Takže pokud jsi rozhodnutá, jdi to toho. Já měla podporu pouze v manželovi, který mi řekl, abych dělala, co myslím, že je pro prcka lepší. když už sem jedno dítko vychovala... 😉 Jinak látkujeme přes dva roky plně i v noci, látku měl synek pouze při pobytu v lázních, kde nebyla možnos pravidelného praní. 😉 .Pokud se chceš podívat, mám zde i album, jak jsme postupně metodami pokus/omyl zkoušeli a učili se látkovat... (já tomu propadla maximálně, takže sem toho vyzkoušela opravdu hodně 🙂 ). https://www.modrykonik.cz/blog/kikimaruska/albu...

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@baya66 Právě, ten odpad mě děsí.

evulina77
18. kvě 2015

já látkuju už třetí dítko a ušmudlaná si nepřipadám 😀 . To mi spíš příjde hnusné, když vidím mimčo s plínkou nacucanou až ke kolenům, ale nikdo ho nepřebaluje, protože je to přece jedno. Navíc nonorozeňátka většinou kakají do každé plínky a tak se přebalují často, i ty s jednorázovkama. Separáční vložky odchytnou hmotu a já plínky skladuji na sucho v kýblíku s víkem a peru za 2 až 3 dny. Peru na 40 a někdy na 60 stupňů. Na pokakamé plínky používám žlučové mýdlo z DM a když nějaká skvrna zůstane, za čas se vypere. Používám vkládací plenky a kalhotky na suchý zip a jedou už třetí kolo. Ale systémy jsou různé, stačí si vybrat. Když jedeme na výlet, máme jednorázovky. Na noc, když už nekojím, tak taky a to jen proto, že mám extrémní učůránky, ale snažím se kupovat ekologické plínky. Pro malá mimča a přes den jedu v látce. Jo a opruzeniny měly naše holky spíš z jednorázovek, zejména zelené pampersky, ty byly vždy téměř na jistotu... Navíc prý v jednorázovkách se přehřívají genitálie, je v nic až o 3 stupně vyšší teplota...

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@betelgeuzz @tilickova No jasně, mně je úplně fuk, co si kdo myslí, ale prostě když je tomu člověk vystavený jak na pranýři a všichni do tebe hučí, tak tě to poznamená..

aklin
18. kvě 2015

@kikimaruska to je nádhera. Když jsem obdržela balík svrchňáčku, byla jsem překvapená těmi barvami. A teprve když jsem vyprala a pověsila na balkon byla jsem vážně na sebe pyšná 🙂 Dokonce i moje mamka se do kalhotek zamilovala.

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@kikimaruska To je nádhera, díky, určitě se do alba podívám ;)

evulina77
18. kvě 2015

@nurbanu ostatní neřeš a dělej si podle sebe...

aklin
18. kvě 2015

@nurbanu neber v ohled ostatní, jdi si tvrdě za svým. Ja byla od samého počátku rozhodnutá, že budu látkovat, sice mě od toho odrazovali, ale byla jsem neústupna. Manžel je taky pro.

veri0007
18. kvě 2015

@nurbanu četla jsem tady pár příspěvků, jak názor tvé rodiny holky pobavil. Mě teda ne. Spíše mě urazil. Nezlob se že se tak vyjádřim, ale celou tvou rodinu bych s tímhle názorem nakopala do zadele!!! 🙄 Jak můžou tohle říct?? Špína?? Ba právě naopak. Nejvice miluju, jak tyhle názory propagují lidé, kteří o daném tématu ví kulové. Já začala látkovat proto, že jsem dítě nechtěla balit do igelitu napěchovaného nějakými ropnými granuláty. Látka je prostě zdravější, to bez debat. Teď i vidím tu ekologickou věc. Kamarádka u baráčku si musela po porodu najmou větší popelnici na odpad jen kvůli plenám😀 Mě látkování baví, Jediná práce je, že musíš vyprat týdně o 2-3 pračky více a velká nevýhoda je, že máš neustále vytažený sušák na prádlo - nemáš-li sušičku. A ze začátku žehlení čtvercovek, ale to jsem dělala jen v šestinedělí. Jinak vidím sama pozitiva - Zdraví dítěte, ekologie a nepropadneš-li látkování tak, že bys koupila 20 svrchňáků tak i úsporu😉 Hlevně nebuď smutná z názoru rodiny, neví o čem mluví...

frantiska85
18. kvě 2015

Já sice používám jednorázové, ale látkovkám moc fandím.A neučesaná a nenalíčená se objevuju mezi lidma běžně 😉 Kam na takové bludy chodí? Plínky rozhodně vydrží pro víc dětí a starší mnohem víc sajou.

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@veri0007 Děkuju, já určitě nechtěla nikoho rozzlobit, ale mně to taky sebralo. Všechny tyhle příspěvky mi moc pomohly.
Já se na ně ani nezlobím, jen mi přijde nefér, že se do toho tak pletou no. Jsem ráda, že s manželem jsme za jedno a ostatní uvidí, jak budeme oba s miminkem v pohodě. Ono právě nemá cenu se s nima ani hádat, lepší je to odkývat, odbýt je tím, že to prostě jen zkusím a nechat je vypovídat všechna ta moudra 🙂

baya66
18. kvě 2015

@nurbanu Hele, moje mamka i tchyně mi látkování schvalují (spíš se trošku obávám střetů názorů ohledně jiných postupů, než byly za jejich časů 😀 ), manžel to bere taky v pohodě, ale jinak se každý díví a koukají na mě trochu divně. Už jsem si říkala, že se o tom nebudu s nikým bavit...

mandala
18. kvě 2015

@veronika182 Jo, to nevím, ale vím, že dělala všechno možný, aby mohla v látkování pokračovat, protože do toho investovali hodně peněz, ale nakonec sama připustila, že v papírovkách jsou spokojenější.
@baya66 Tak s tím odpadem je to pravda, to mi taky vadí. A každé dítě je opravdu jiné, některým sedne to a jiným ono . Já už naštěstí nemusím řešit, protože my už jsme přes den bez plín. 🙂

franerka
18. kvě 2015

na mě taky někteří koukají jak na exota že budeme látkovat .-)) ale to já přehlížím a jedu si svoje. Oba to tak s manželem chceme a všem ostatním jsme řekli, že kdo bude chtít malu hlídat bude muset i umět dát látkovku .-))

fibrila
18. kvě 2015

Předně chválím rozhodnutí používat látkové pleny, že nepřibydou další 1,5 tuny odpadu 🙂. Používám čtvercové látkové pleny u syna už skoro rok a čtvrt, je pravda, že práce je s nimi více než s jednorázovými (a to nežehlím), my vystačíme se 40 ks libštátských plenek "extra kvality", stále drží tvar, netrhají se, fleky se většinou časem operou (peru v mýdlovém slizu). Koupila jsem 20 bílých a 20 nebělených, což nebyl dobrý nápad v tom, že se při praní časem barevně "slily", ale na funkci to nemá vliv.... Peru na 60, samostatně, přidat k plenkám oblečení mne tedy ani nikdy nenapadlo, ale asi bych to nedělala. Opruzeniny syn nikdy neměl, jen párkrát drobné začervenání, které během dalšího dne zmizelo. My tedy praktikujeme Bezplenkovou metodu, ikdyž jsme nikdy zdaleka nebyli 100% úspěšní, odchytáváme tak 95% velké potřeby, což je velká úleva hlavně pro mne 🙂. Tedy moc doporučuji zkusit to zkombinovat s touto metodou, opravdu to funguje (ikdyž u každého dítěte trochu jinak). Nepotřubujete na to žádný kurz, prostě zkusit klidně hned v porodnici nebo pak doma po probuzení vzít dítě nad kyblík (umyvadlo) a vydat nějaký zvukový signál (např. čččččč), dítě to brzy pochopí, mnohé děti pak samy vydávají nějaké signály, že se jim chce, po probuzení se chce každému, takže to je jistota 🙂 Ve výsledku si ušetříte práci s praním, např. v dobách největší čůrací intenzity by padlo klidně 25 plen za den... Přebalovat co dvě hodiny mi přijde málo. Svrchňáčky používáme celou dobu vlněné (Disana), aby to větralo! Určité obtíže s přebalováním mohou nastat, až dítko povyroste, nechce už ležet na zádičkách ani vteřinu. Tak jsem se naučila přebalovat ve stoje, se čtvercovými plenami je to obtížnější, ale jde to! Vyjímečně např. na cesty dáváme ekologickou jednorázovou plenu. Přeji Vám zdravé miminko se zadečkem v bavlnce!

zuzmenda
18. kvě 2015

Všechny příspěvky nepročítám, přečela jsem jen úvodní. Látkuju od narození, používám jen AIO, na noc dávám papírovou. Rodina mě jen podporovala, za skoro 11 měsíců jsme ušetřili tisíce a nemusím trávit svůj čas tím, že hledám, kde zrovna mají pleny v akci, abych ušetřila. Celkovou látkovací výbavu jsem pořídila do 5000.
Peru 1-2x týdně na 60, za 5 minut mám pověšeno, další den poskládám a je to, opravdu v tom vidím míň práce,než jít do obchodu pro plenky🙂

mircisek
18. kvě 2015

Látkovala jsem se třema prťatama. Většina plínek mi vydržela na všechny tři. Občas na nějaké plínce zůstal flek, ale ten se rozhodně časem vypral. Nenalíčená ven nechodím, teď jsem změnila účes na velmi velmi moderní, nosím sukně i podpatky (samozřejmě na písek kalhoty s tričkama a teniskama), když stíhám i nalakované nehty. Nejsem tzv. batikovaná maminka (nic proti nim), přesto jsem látkovala, třídím odpad a chodím na akce, kde se uklízí příroda. Látkovací maminky hodně dbají na čistotu a hygienu. Nechápu, proč by látkovací maminka měla být ušmudlaná a neučesaná. To je přece postoj k sobě a ne k plínkám.
A že mi nevadí, když se moje děti zaprasí na výletě od bláta? My máme doma koupelnu a pračku. 😀 😀 😀

blka
18. kvě 2015

@nurbanu Já jsem látkovky používala už i u prvního. Ani nevím, co mě k tomu tenkrát vedlo, asi spíš ta ekologická stránka, nijak jsem se nerozšoupávala, moc plín jsem neměla. Jsem rozhodnutá pro látku i teď a samozřejmě pro lepší kousky 😀 . Ale snažím se nakupovat na bazaru, tak to snad bude cenově i tak výhodné 😀 . Látku jsem používala, ale na cesty jednorázovky, takže většina ani nevěděla, že látku používám. Já jsem se o tom nijak nebavila, protože mě nebavilo objahovat sebe a svůj názor, proč ji používám. Mamča mě měla nejspíš za exota, ale nijak to nekomentovala. Manžel nekomentoval, bylo a je mu to fuk. Ale teď se před sousedama zmínil, že budu používat látku. Jak se tvářili netuším a jak to "obhahovat" taky netuším. Nejhorší na tom je, že si to musíš jakoby obhájit. Jako proč? Co je komu do toho? Musíš si objahovat, že když je zima nebo prší a ty vyjdeš v sukni? Nebo naopak v létě v kalhotech? Nemusíš, tak co je komu do plín. Času mi to nijak extra nezabralo a hlavně jsou ty plínečky tak krásné a barevné 😀 . Není to nuda jak v jednorázu. Navíc ty jednorázovky strašně smrdí. V koši to byl děs, to abys pomalu každou vynášela do popelnice jako kontaminovaný odpad 😝 .

majvik
18. kvě 2015

nečetla jsem celou diskuzi, jenom tvůj úvodní příspěvek, ale chci ti k tomu napsat pár svých zkušeností s používáním látkových plínek - zvláštní matka jsem, to uznávám, ale to jsme svým způsobem každá ne?😀 Flekaté jsou plíny pouze pokud se ti stane že ti na některé zaschne hovínko, čemuž se dá celkem snadno předcházet skladováním na mokro a i když už se stane a flek zůstane, tak po několika vypráních a sušení na sluníčku zase zmizí. Jestli potřebuješ každou korunu, tak jsem to počítala a už někdy ve čtyřech měsících mimča jsem říkala že oproti ceně papírovek se nám počáteční investice vrátila. A nepřipadá mi že bych s tím strávila nějak výrazně víc času.Prát se musí tak jako tak. S oblečením teda už neperu, protože se mi jednou stalo že jsem si celou várku obarvila zeleným bodýčkem... Jo a že plínky žádné další dítě nepodědí??? Já mám některé koupené na bazaru po dvou dětech a vůbec na nich není poznat že by byli starší než ty nové co jsem kupovala pro naše mimčo. Rozhodně jsou ještě použitelné pro další. (Nové mě stály kolem 35kč za kus a bazarové za 15,-... za 160,- jsem snad ještě ani plíny neviděla😀) co teda musím odsouhlasit, tak naše dítě je věčně špinavé a ušmudlané, protože vymete kde co a já taky teda namalovaná nechodím, ale to jsem nechodila nikdy a ani s tím nehodlám začínat😀, ale nějak v tom nevidím souvislost s plínama😀 Plenky možná nemám úplně zářivě bílé, ale bílé pořád jsou a do hněda mají hoooodně daleko. Mezi praním na 90 nebo na 60 jsem nepostřehla velký rozdíl, takže peru jenom na 60...

jhhd
18. kvě 2015

Příbuzenstvo a okolí obecně moc neposlouchej. Vyslechni a pokud s nimi nesouhlasíš, tak to pusť druhým uchem ven. V ČR je každý odborník. Používám výhradně české čtvercovky a tady jsou mé zkušenosti.
1) Výdrž plen: Mám 30 plen, které jsem jako mimino nosila já a můj bratr. Stále drží. K tomu už skoro 20 měsíců používam 20 plen Kikko Lux a jsou perfektní. Myslím, že výbava s lehkým doplněním pár nových plen, vydrží určitě ještě miminko, co teď čekáme, pak nejspíš i další, které plánujeme, a nakonec je shovám dceři, kdyby je jednou chtěla také používat.
2) Fleky: Dokud je miminko plně kojené a používáš-li separačky, tak se skvrny po stolici vyperou při prvním praní. Jakmile dítě začne příkrmy, tak ovoce a zelenina v nich jsou agresivnější a skvrny po stolici odolnější. Většinou se ovšem i ty po několika praních vyperou, nehledě na teplotu (90` nebo 60`). Osobně razím názor, že přístě to miminko zase pokaká a dávám mu to na zadek, tak to nemusí mít běloskvoucí. Na slintaní, odříhávání a podkládaní hlavičky jsem měla vždy vyhrazeno pár plen, které jsem používala pouze na to, takže byly bílé a beze skvrn. Pokud chceš aby byly pleny stále běloskvoucí a bez skvrn, tak před tím než dáš pokakanou plenu do kýble s vodou, tak ji namydli mýdlem s jelenem a je po starostech.
3) Teplota praní: Na 90` jsem prala jen v šestinedělí, pak už skoro výhradně na 60`, a žádný rozdíl jsem nepozorovala. Oblečení a pleny dohromady neperu. Když byla dcerka malá prala jsem pleny každý druhý až třetí den, teď pereme maximálně 3x za 14 dní.
4) Finanční úspora: Pokud budeš používat čtvercovky a PUL kalhotky, tak se ti nejpozději do roka investice vrátí, i když koupíš vše nové a budeš prát jako o život. Plena za 160 Kč je blbost, kvalitní pleny stojí něco málo 30 Kč/kus.
5) Časová náročnost: Tak asi je to o trochu víc práce než jednorázovky, ale nic extra. Pokud máš spolupracujícího manžela, který pomůže, tak je to úplně v klidu. Sama to taky zvládneš.
6) No a divná matka pro okolí, to asi jsem a jsem na to hrdá. Osobně se považuji za matku praktickou, což považuji za rozdíl. Dítě nosím v šátku, protože je to praktické, a látkovky používám úplně ze stejného důvodu - viz předchozí odstavce. Navíc jsme na látkovkách všichni vyrostli a minimálně mě žádné problémy nezpůsobily. To že dcera není jak ze žurnálu mi nevadí, protože ji nebudu převlékat pokaždé, když si sedne na písku nebo jí písek zakazovat. Špindíry ale určitě také nejsme. Mám kamarádku jako ze žurnálu a taky látkuje, takže v tom asi problém nebude.

Na okolí se vykašli. Hlavní je spokojené miminko a rodiče v pohodě a klidu.

nurbanu
autor
18. kvě 2015
baya66
18. kvě 2015

Jeste me napada k tomuto tematu jedna vec - rekla bych, ze obecne latkove pleny pouzivaji zeny, ktere vice o vsem premysli... (cimz rozhodne nechci rict, ze obecne maminy, ktere jedou v jednorazu jsou povrchni, to chran buh!😉 ) Ale je to ten prvni spolecny jmenovatel, ktery me pro vsechny ty ruzne latkujici zeny napada...

evaamy
18. kvě 2015

slysela jsem kde co, ale to co vypustila z úst tvá rodina, to jsem teda ještě neslysela. Jedná perla vedle druhé.

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@jhhd Díky za podrobné vysvětlení 😉

Strana
z6