Jak odstraňujete hovínka z látkových plínek?
Ahoj, chci se zeptat jak odstraňujete hovínka z látkových plínek. Nebo spíš jak to udělat, aby se se špínou z nich člověk nedostal moc do kontaktu 😀. Takové stírání kuchyňskou stěrkou do umyvadla mi přijde dost nechutné..
Děkuju!
@luj_89 používala jsem separačku, ale vaječina stejně většinou byla i někde okolo... to jsem splachovala proudem vody a přetřela žlučovým mýdlem. U dalšího dítěte se na to musím naučit používat rukavice. Z toho žlučáku a neustáleho namáčení rukou jsem si uhnala parádní exém na rukou.
Jinak jsem se pokoušela i o bezplenkovou metodu, čůrání moc nešlo, ale kakání často fungovalo, že se syn vykakal do kyblíku a tím méně pak to šlo do pleny. Navíc on byl schopný kadit třeba jen dvakrát týdně... ale i tak jsme se té vaječině v plíně nevyhnuli. Jinak ale jsou na to látkovky lepší než jednorázovky. Ty jsme používali na dovolené a nikdy se mi je nepodařilo nandat tak, aby nebyl pokaděný až na záda. To látkovka to utěsní líp 🙂.
Mam dceru v latce, presneji v cc, prave proto, ze jsem lempl 😉 vajecinu jsem zlucakem predpirala jak otrok a uplne zbytecna prace. U druhyho to delat nebudu. Vsechno nahazim do pracky, properu na kratky program a pak na 60 nebo vic a fleky vyzere slunicko (az bude). Dceri bude rok a jedem na cc od jejiho tydne a nemam potrebu menit, drzi, co maji. Mam jich teda mraky, asi 170ks 😀 ale to proto, ze je zehlim a nechci zehlit kazdy tyden, takhle je prejedu cca jednou za mesic cca a hotove 😉
Nakoupila jsem je za par korun, nemusim resit jak je vyprat, bavlna prezije vsechny zpusoby a zehlit bych je taky nemusela, ale takhle se mi libi vic a lip se skladaji (jo a susicku mam, ale na pleny je slunicko neprekonatelne)
Prekvapil me problem s oblecenim na latkovky,ja s tim pocitala uz pri nakupu vybavy, sirsi kalhoty,extendory na body,da se to resit velmi easy. Objemnejsi zadek maji,o tom zadna(proto jsem jela vzdy cc nebo vv pleny,kalhotkovky jen na spani,ty fakt delaji balik). Ctvercovka na novosklad a kvalitni vkladacka byl komplet na prvni cca 3 mesice zivota,pak jsem dávala i vv nebo 2ctvercovky,nikdo mi z kopce nelezel🙂. Jako jo, chce to neco nacist a urcitou flexibilitu,ale vse je resitelne. Nakonec mi ctvercovky prisly uplne nejlepsi a nejuniverzálnější. Co se psychomotorickeho vyvoje tyce,deti byly zcela v norme,spis napred,trojka byla abnormalne napred (v 10m zvladla chodit sama venku v kotnickovych botach,zadne za ruku, zpetne to nechapu). Jednicku jsem mela nejdriv v papíru,po boji s opruzeninami (je hodne citliva na kuzi,fakt enormne) jsme sly do latky a v pohodě, prebalila jsem kdykoliv,ctvercovek pracka zvladne tunu,takze dite v suchu a klidu. Ale urcite to neberu jako presvedcovani na latkovky, kazdenu vyhovuje neco jineho,spis ze ja jsem proste zminovane problemy s latkovkami proste nemela.
já mám na hovínka vyčleněn extra kartáček s dlouhou rukojetí a normálně, to co je, bylo mimo separačku, tak pod tekoucí vodou v umyvadle pomocí toho kartáčku.
@lamia přesně tak. Pro mě je nejpohodlnější skládání čtverců. Nemyslím, že zadeček je objemný. Aspoň se má za co chytit 😉 Hlavně jde o to, aby maminka měla vztah k látkovkám. Do látkovek jsem se zamilovala ještě před tím než jsem byla těhotná. Rodina mě od toho odrazovala, ale byla jsem pevně rozhodnutá. Malá má také citlivou pokožku. Rodiny nás podarovaly jednorázovkami, doma jich mám tolik, že to chtělo udělat redukci. Jenže při jednodenním používání se ji udělala hnusná opruzenina. Opravdu po téhle zkušenosti aspoň vím, že to svinstvo v těch plínach způsobuje opruzeniny.
Nečetla jsem diskuzi předtím, ale co vím, tak většina kamarádek, co látkují, to řeší separačkami, kartáčkem a extra lavorem na čištění plen...taky jsem chtěla látkovat, ale bez mučení se přiznávám, že jsem na to asi moc pohodlná a radši čas vynaložený s tím trávím jinak...nejdřív jsem si myslela kvůli šetření, ale zjistila jsem, že jednorázovky zas tak drahé nejsou (dáme max 1000 - 1200 za měsíc), malé bude 6 týdnů a zatím neměla jedinou opruzeninu (kdyby z jednorázovek měla mít problém, tak neváhám a jdu do látky)...jediné, co mě při mém založení na jednorázovkách dost vadí je fakt, že je to dosti neekologické řešení...tak snad ji naučíme brzy na nočník 🙂
@liska01 U nás se odpadky vozí na skládku, takže kupujem i rozložitelný pytle do odpaďáku. A ty eko jednorázovky jsou fajn pro přírodu, ale i pro mimčo 🙂. Jinak teda souhlasim, že dát kolem 1 000 Kč za plíny měsíčně mi přijde strašidelný 😀. Snad nám půjde látkovat.
@sarkoc Podle mě ta otázka látka vs. jednoráz je o tom jak je člověk založen (někoho víc zajímá ekologie, zdraví, někdo má jiný zájmy a nemá chuť se zabývat ,,novinkami"). A navíc se lidi mění, takže to, že např. u prvního dítěte mamka používá jednoráz neznamená, že u druhý nebude používat látku 🙂. Chovat se ekologicky, to je proces. Sama se tak snažím žít, ale nefunguje to tak, že se ráno probudíš a všechno děláš jinak. Je to cesta, v průběhu které se snažím mít víc a víc informací a postupně dělat víc a víc věcí ekologičtěji. Ale každý máme nějakou mez za kterou kvůli pohodlí nechceme jít. Takže se dá chápat, že ne každý je (zatím) připraven látkovat 🙂.
Taky mi přijde, že látkování je jen o tom, jak moc se komu chce. Mám hodně kamarádek, které látkují, protože si to ani jinak neumí představit. Jiné váhaly a počáteční neúspěchy je jen potvdrily v tom, že je to hloupost...:(
Na seminářích jsem měla i maminky, které si až do té chvíle také myslely, že látkové plenky jsou jen čtverce a žehlí se a vyvařují...:(
Mně přijde, že s látkovkama je jen minimum práce navíc. Hodně ušetřených peněz a ekologie, to je pro mě hodně důležité. Opravdu mi hodně vadily ty tašky plmé odpadu, které jsme produkovali ty tři týdny po návrtau z porodnice s dcerou.,.. Našla jsem si alternativy vlhčených ubrousků, přebal.podložky, vložek do podprsenky...
Bohužel jak se říká kdo chce hledá způsoby a kdo ne hledá důvody. Kdo si chce zjistit něco o tom, jak látkové plenky doopravdy fungují, má možnost kontaktovat maminky, co mají zkušenosti, poradit se, nechat se podpořit a v tom je třeba MK prostě úžasný...🙂
@filipatereza moc pekne napsane.
Já se s financema držela u země, protože dcerku jsem měla ještě na vysoké škole. Synkovi jsem pak obměnila kalhotovky (musí mít s autma, ne?🙂 a prodala růžové po dcerce... Zatím jsem v tom cca za 8 tisíc (bez praní) a to už učím druhé dítě na nočník..🙂
@filipatereza Já teda jako největší negativum látkovek vidím v tom množství značek, materiálů a druhů. Potom taky, že si většina lidí musí látkovky objednávat přes e-shopy. Přecejenom kamenných obchodů s eko zbožím ještě moc není (pokud pominu Prahu a Brno). Ale pro mě to za to stojí 🙂.
Tesi me predstava, ze u druheho nebudu mit zadne starosti se shanenim plen. A tim i usetrim. Kdyz mala pokaka plinu nebo pocura, tak si reknu, zase tu plinu muzu pouzit az ji vyperu. Coz u jednoraz to neni mozne, s vyhozenou plenou jsou i vyhozene penize.
@luj_89 Souhlasím, hodně lidí to odradí, jiní tráví hodiny na internetu a prokousávají se informacema...:( Nebo někdy si koupí nějakou sadu od narození po nočník od jedné značky a to je odradí, když to úplně 100% nefunguje... Já právě na seminářích mám hodně značek a materiálů a snažím se ukázat maminkám jaké jsou možnosti, ( je to dobré třeba pro ty, co nemají žádnou kamarádku co látkuje). Spousta maminek je překvapených, že tam nelobuju za jednu značku a nesnažím se jim nic prodat..🙂 Bohužel úplně nezávisle dneska nic takového nejde dělat (taková ukázková výbavička je cca za 15 tisíc), ale naštěstí mám moc prima domluvu se zastřešujícím eshopem takže můžu doporučovat i bazárky a maminky co šijou apod.
Jinak skvěle funguje, když látkuje kamarádka, tak ta pak vybaví nastávající maminku niovorozeneckýma svrchnákama a pomůže se zorientovat..🙂
Ten osobní kontakt je prostě nejlepší. Vím, že i nějaké maminky tu z MK co látkují se nabízely že nechají osahat své plínky, když byl někdo poblíž kdo se o to zajímal..🙂 Já se vlastně takhle dostala k seminářování...🙂
@aklin Já jela na začátku jen na čtvercích a vlastních vkládačkách a pak jsem si začala šít pleny na suchý zip s integrovaným savým jádrem ze zbytků látek a starých froťáků, jak je dcera už dost akční, tak zabalit jí do čtvercovek je o nervy. 😀 Mám našité i pleny se zapínáním na zadku, když se prostě nechce otočit, tak se s ní nemusím hádat. 😀 Ale věřím, že se za látkovky dá utratit majlant! Já na to mít, tak utrácím a utrácím, na trhu jsou fakt krásné a bavilo by mě vyzkoušet různé značky.
Já jsem naštěstí taky limitovaná penězmi, protože je toho tooolik co stojí za vyzkoušení. Jo a druhá výhoda je, že synkovi je 17 měsíců a tak si říkám, že už se to neoplatí kupovat..🙂 Ale nedejbože čekat třetí dítě..🙂
@filipatereza v mem okoli zadna kamaradka nelatkuje. A muzu rict ze kamaradky jsou vicemene skepticke k latkovym plenam. Maji dojem ze hodne casu travim skladanim pranim a zehlenim. Informace o latkovkach jsem zjistila na internetu. Nakoupila jsem latkovky od ruznych znacek, ktere male vyhovuji. Podporila jsem i zahranicni firmy se kterymi jsme obe spokojene.
@aklin Já se přiznám, že se pohybuji v alternativnějším (všichni jsme bývalí vedoucí dětských táborů apod.) prostředí a tak látkuje většina kamarádek. Dost jsem k tomu přivedla i já..🙂 Protože jsem měla z vrstevnic dítko jako první...🙂 Skvělé, že jsi k tomu takto dospěla sama, hledala jsi až jsi našla!

Koupila jsem si separacky, ktere jsou splachnout do zachodu. Tim se to pro me vyresilo protoze ty zachytily skoro vsechno, a tim myslim i vajecinku.. To malo co se obcas nepovedlo jsem oddelila v umyvadle pod proudem vody a prejela zlucovym mydlem. Pak jsem to cele hodila do kyble a bylo.