Jaké domácí boty po dítě pořídit?
Prosím o vaše názory na první boty/papucky/backurky na doma... Dcera 1rok uz pres mesic chodi. Doposud jsem to neresila, ale vidim ze ji jen ponozky nestaci. Uz chodi docela stabilne a nepada. Ale mame vsude dlazbu. V nekterych mistech je podlahove topeni, takze prechazi ze studene na teplou. Nosi teple ponozky s protiskluzem, ale i tak ma nozky studene a bojim se aby neprochladla. Ja sama rada chodim bosky, ale přes zimu musim doma nosit pantofle jak me z tech přechodů boli nohy. Mame vyzkousene takove ty ponozky se silikonovou podrážkou, ale ty nam stale padaji a ma v nich zapocenou nozku. Moje predstava by byla asi aby nebyly zcela uzavřené a noha vetrala. Dale aby byly lehke a aby nepadaly z nohy. No a taky aby se dobre obouvaly, protoze se spolupraci nemuzu pocitat 😊
Diky za názory
@kaja2016 na milimetry délku prstů neřeším, ale mezi palcem a prostředníčkem má určitě minimálně 0,5cm, což když dám kulatou špičku a chci dostatečný nadměrek nad palcem, tak nad ostatními prsty má 2cm a to už je moc a zakopává. Já fakt nevím, jestli mám křivé palce z bot nebo z něčeho jiného (měla jsem to už v druhé třídě), ale snažím se prckovi nohu vědomě nedeformovat
Pochybuju,ze v detske specialce neresi stelky,od toho tam jsou,proto ty rodice do toho obchodu chodi,protoze by meli snad poradit ne? Neumim si predstavit,ze by se tam prodavacka vykaslala na mereni. V dobrym obchode se ti tohle nestane.
@marcellia tak mi rekni,jak resi sirku u bot,kde nejde vyndat stelka? Nijak ;) A u te vyndavaci jsou schopne rict,ze se tam prsticky zmacknou a nebo,ze prece nechcete,aby dite sirokou nohu,ze je potreba formovat 🙈🙈🙈
A ty mas prsty dokulata na noze? Nemas,takze bota s kulatou spickou neodpovida anatomii nohy.
@fifina86 By me zajimalo,v jake prodejne/prodejnach,ti toto rekly..schvalne to tu uved,at vime,kam nechodit.
Stelka stejne neni vetsinou smerodatna,vyndas stelku z Vikingu,coz je siroka bota,a stelka je jak nudle. Takze tak. A co se tyka sirky pri koupi,tak je opravdu fajn zajit nekam kde tomu rozumi,videj nohu,doporucej botu.
Nebo zmeri.
A jeste mi prozrad,cim to je,ze kdyz clovek nosi klasicke boty,a presto nema zdeformovane nohy,prsty,a jeho bezna obuv nerespektuje tvar chodidla. Stesti?
@marcellia treba ve zdravotnich potrebach u nas ve meste,stejne tak v prodejne bot. Zkusenost od Bati ani nekomentuji. Ale stelka nemusi kopirovat presne tvar boty,ale pro zakladni orientaci staci. Idealni je mit obreslenou a vystrizenou nohu a tu do boty vlozit,jak uz jsem nekolikrat zminovala.
Ale ty mi prozrad,jak relevantne v obuvi meri sirlu nohy a porovnavaji se sirkou bot.Chodis do tech specialek,tak mas zkusenost. Me bohuzel nikde se sirkou neuspokojili.
@fifina86 No nevim, jestli zrovna ja jsem ten spravnej člověk, co by mel ohledne bot radit. Ale faktem je, ze diky synovi jsem toho prozkoumala fakt hodne. A protoze nemam na to, abych kupovala superznackove superkvalitni boty, hledam cestu nejmensiho odporu.
Pokud prdous chodi teprve mesic, tak na nejaky boty na doma bych se totalne vykvajzla. Maximalne punozky nebo puncochy s protiskluzem.
Na ven uz pak zalezi na typu nohy a co od boty vlastne ocekavas. Pokud chces jit ve smeru barefoot nebo alespon kompromisu k bf se blizicimu, je velmi dulezite vedet jakou nohu syn ma. Cili zmerit sirku a delki ve stoje (jak na to uz tu je) a mozna i vysku nartu.
Tebou zminene Fare jsou napriklad na velmi uzkou nohu, a myslim, ze tam patří i Jonap. A oboje boty se radi mezi kompromis. Tvarove jsou na tom lepe Jonap, Fare jsou uz dost kulate.
Ted hodne mezi bf komunitou pro zacinajici chodce frci Stonz. Me osobne se ta bota vubec nelibi, prijde mi, ze v nich deti smajdaji.
Pokud ti nezalezi na mekkosti podrazky, divej se alespon po sirce a tvaru spicky. Me jako pomucka poslouzila obycejna kreditka nebo obcanka. Prilozis ji delsi hranou na palcovou stranu a kratsi smerem k vrcholu, aby licovala s krajem spicky. Kdyz se na to pak podivas, cim mensi vykroj karty je videt, tim vhodnejsi tvarem bota je.
Vetsina obuvi, prodavana v obchodních retezcich bf ani kompromisu prilis neodpovídá.
Jen pro upresneni, vychazim z vlastniho pozorovani, mam neco nacteno a vyptano.
@fifina86 jo tak to bylo uchvatne - nozicka se stáhne - bota cca o 1cm uzsi nez synova noha, klenba a podpatek je v poradku - noha se musi tvarovat. Dokonce ve zdrave obuvi mi tvrdila, ze musi mit botu pevne utazenou, aby se noha tvarovala. To ze v botech, pokud uz jsem ho do nich nacpala pak chodil jak robot, radeji nemluvim.
Nikoho nikde nezajimala sirka nohy, jen delka a to jeste ne v cm, ale v cislovani, takze prijit do bezne obuvi s pozadavkem, ze syn ma nohu 13,2cm a 5,8cm sirokou bylo k nicemu. Takze jsem pak uz chodila vybavena metrem a merila si boty sama.
Mozna jeste na nejakou perlu vzpomenu.
@fifina86 Tady souhlasím s @kajalka. To procento lidí s delším prostředníkem a ukazovákem než palec na noze je velké. Všímám si to na ženách i mužů, v létě okukuji nohy a pedikúru 🙂. Když jsem byla malá, ráda jsem poslouchala dospělé o čem se baví. A když poprvé přišla na návštěvu mého strýce (babiččin syn) přítelkyně, babička zalomila rukama a lamentovala, jelikož strýcova nastávající měla delší prostředníček na nohou. A babička to tehdy vysvětlila tím, že žena, která má delší ukazovák nebo prostředník bude brzo vdova 🙂...A od té doby sleduji, kolik vdov "běhá" po světě 🙂.
PS: Strýc je ženatý již 26 let 🙂
holky co je špatného na kompromisních Pegreskách? @fifina86
Jinak taky aktuálně sháním bačkorky nebo něco dovnitř, ale jelikož doma jsme všichni naboso a je to jenom do kroužku nebo na návštěvy, nechce se mi za to uvalit moc. Malé roste noha jak ďas a každé boty jsou jí maximálně za 3 měsíce (spíš dřív) malé. A když si vemu že na ten kroužek jde jednou za týden + řekněme jednou za týden na návštěvu k prarodičům, tak ty papučky by reálně obula třeba 20x a jsou jí malé a za to se mi fakt nechce dávat moc. Má normální až užší nohu, nejdelší palec, doporučíte mi něco? Nebo myslíte že když je to takhle občas na hodinu, že to nemám řešit? Si říkám jestli prostě nekoupit obyč bačkůrky a kašlat na to když je to jednou za pár dní na hodinku.
@fifina86 Já se ptám protože jsem si někde všimla že jsi psala že bosé pgresky jsou paskvil, jeslti s enepletu. Malá mi běhala na podzim v těchle http://www.pegres.cz/1094-fialova-1, na střídačku s těmato https://www.vrzalka.cz/celorocni-obuv-jonap-051.... Jako není to vyloženě BF ale na stélce to tvaru nohy dceřiny docela odpovídalo, mají pevnější opatek ale rozhodně to nejsou uplné tvrďochy, podrážka taky ne uplně měkoulinká ale taky ne tak tuhá jak u mnohých jiných co jsem měla v ruce. Tvar je spíš klasický kulatý, ale ve špičce na naši malou široký imho dost. Prostě kompromis.
@alkuska a ty Pegres chces vzit jako backurky,chapu to dobre?To fakt neni dobra volba.Ona by to nebyla ani jako venkovni bota dobra volba,protoze treba proti tem Jonapum jsou fakt vysoke,pevny opatek,takovy lyzacek na ohebne podrazce.Jestli chces backurky,koukni na BF od Jonapu (zkusim dohledat),jako maji opatek a musi se hodneee rozhybat,ale zase pekna spicka.
@fifina86 Nechci, jen se ptám, zaujalo mě to protože jsme je měli. Nevím jestli jsi je měla v ruce, ony jsou o trochu vyšší ve srovnání s těma Jonapama, ale na té fotce to vypadá jinak. Nevím jakou velikost tam fotili, ale vypadají vyšší než delší 🙂 ve skutečnosti v té 25 co měla Zuzka tak vysoké nebyly, sahaly jí akorát tak do úrovně kotníku, určitě ne nad, nohu v tom ohýbala volně a dobře. Nosila je až do mrazů, takže mi vyšší výška vyhovovala, pak přešla rovnou do zimních.
@alkuska aha,tak uz tomu rozumim.Ano Pegres nema s BF a ani kompromisem nic spolecneho,ac to BF oznacuji.Je to vysoka bota s opatkem,nohu hodne omezujici. Mam pocit,ze tam je i tvarovana stelka.A spicka opet nerespektuje nohu. Ty Jonapove 051 vychazeji lepe. Treba zimni bose Pegresky jsou naprosta tragedie
Jinak na jare by svuj BF model mel predstavit vyrobce FARE

@kaja2016 záleží na tvaru a šířce nohy tvého dítěte. Botky se zhruba od červené čáry zakulacují, pokud má nejdelší prst palec, měl by být vrchol špičky nad palcem, jinak bude palec utlačován směrem k ostatním prstům. Já mám třeba hodně úzkonohé dítě, takže by pravděpodobně měl dost místa ještě tak v půlce té zakulacené špičky. Obkresli nohu prtěte a uvidíš, jaký tvar boty potřebuje