Které léky apod. mít koupené dopředu?
Ahoj, které léky apod. kupujete už před narozením dítěte?
@danask88 Ano, dá se srážet i jinak, ale nemusí to zabrat, že? Mít doma měsíční miminko, co v noci má 39 a v klidu si říct, no co, dám zábal a octový ponožky či co, pohoda, třeba to zabere. Opravdu nechápu, jaký je problém mít doma čípky za 20 Kč a v případě potřeby ho prostě dát. A už vůbec nechápu, že to ještě někomu doporučuješ, zvlášť mamince, co třeba opravdu nemá tucha, co se může u prvního miminka hodit.
Ostatní léky třeba nejsou tak důležité, ale teda čípky na horečku, to je úplnej základ.
@ivis_b
@jjasmina
Moc to hrotite. Horecka je obranny mechanismus tela, takze pokud nestoupa strme, kdy hrozi febrilni krece, tak je dobre nechat telo samo bojovat. Co udelaji v nemocnici? Reknou vam, at si koupite neco na horecku a poslou vas domu. To se pak nedivim, ze jsou plne pohotovosti. Urcite neni problem je mit doma, ale nepouzivat je na kazdou teplotku, ktera vyskoci. Pak jsou deti zbytecne prospikovane praskami a telo si samo neumi poradit, protoze ho akcni matky nenechaji a radsi diteti narvou cipek
Jsem zdravotni sestra a taky by me teda nenapadlo nemit doma neco na horecku. Ja mam vubec docela dost vybavenou lekarnu. Mam tri deti a to je furt neco.
Pro novorozence doporucuji urcite antipyretika v cipkach (Paralen, Nurofen), kapky do nosu (morskou vodu a Nasivin pro novorozence). Lih jsem na pupiky nedavala.
Jinak ja mam jeste bezne v lednici Dexamethason cipky (kluci mivaji pri nachlazeni nabeh na laryngitidy), dale kalciový sirup (take dobry pri zachvatovitem kasli), Ditustat na suchy kasel, Stopkasel na vlhky kasel a rehydratacni roztok Vodníček (či Kulíšek), Fenistil kapky, Dithiaden. To je muj absolutni zaklad. Zaroven to beru i na cesty, kdyz jedeme treba na vikend na chatu apod.
Já mám zkušenost s tím, že je fajn mít doma léky na horečku ve formě čípků i sirupu. Když bylo synovi půl roku, měl angínu (chytl od staršího bráchy přesto, že byl plně kojený), dostal antibiotika. Než zabraly, tak měl ještě opakovaně horečku 39. Dva čípky po sobě mi okamžitě vykadil i s průjmem (bohužel ho měl z těch antibiotik). Bylo to ve dvě v noci, takže jsem fakt ocenila sirup v stříkačce, který se mi do něj povedlo dostat a na horečku naštěstí rychle zabral.
@jjasmina to chapu, ze nedas na rady maminky na MK (myslim bez ironie). Ja mam na pediatry trosku vyhraneny nazor 😉 spis jedu podle sve intuice a selskeho rozumu, ktery mi pravi nechat telo bojovat (samozrejme do urcite miry). Mam dve kamaradky lekarky a kdyz vidim, co perou do deti, tak me nepresvedcuji o tom, ze delaji pro dite to nejlepsi. Doporucuju precist si knizku Jak pecovat o zdravi ditete... navzdory vasemu lekari. Je to od americkeho pediatra, ktery popisuje, jak cil pediatru (v USA, ale u nas to neni o moc lepsi) je narvat do ditete co nejvic leku a ze vetsinu veci clovek vyresi sam a idealne i bez leku. Je tam kapitola i o horecce.... ja nikomu neradim nemit doma zadne leky, jen pisu, ze neni treba je nasazovat na kazdou zvysenou teplotku a uz vubec ne jezdit se zvysenou teplotou na pohotovost, to mi prijde jako totalni absurdita.... pak jsou ty deti porad nemocny, protoze jejich telo se neumi samo branit, protoze kdykoliv nastoli obranny mechanismus, akcni matka mu zabrani a poda lek na horecku...
@ivis_b Spíš ale právě nezabere lék, čípek vám vyprůjmuje, syrup vyplivne a ještě se pozvrací. Ze zkušenosti vím, že nižší teploty je dobré u miminek vypotit tělo na tělo a vykojit, vyšší srážet zábaly, ev. chladnou koupelí. U starších dětí i bylinky apod. U angíny např. antipyretika často nezabírají jen zábaly.
Také je potřeba mít na paměti, že i antipyretika jsou pro tělo zátěž, zejména pro játra a že do 39st je teplota prospěšná. Léky začnou působit nejdřív za 30minut, proto se doporučují už při 38st kdy je ale teplota ještě pro tělo přínosem a ani se výš dostat nemusí. Zábaly naproti tomu fungují okamžitě, chladná voda tělo prostě zchladí vždy a hned. Taktéž je dobré si uvědomit, že teplota je jen příznak, né nemoc a její sražení nic neřeší. Předčasné srážení teploty škodí. Takže je potřeba rychle rozpoznat a začít řešit zejména samotné onemocnění. Což chápu, že pro nezdravotníka není tak snadné. Proto si myslím, že u opravdu vysokých teplot a malých dětí není od věci okamžitý lékař, v noci klidně pohotovost.
@danask88 haha, když si představim svoje třeba pár měsíční dítě, jak si ho dám tělo na tělo a budu ho kojit... Jo jednou jsem to zkusila, protože s kojením jsme tak nějak bojovali celou tu dobu, co byl kojení (16 měsíců) a všude to doporučovali - zalezte si spolu do postele! A bylo to peklo. On to nesnášel, nerad se i nosil, choval, nedej bože když jsem si ho chtěla dát k sobě do postele. U každého kojení řev. Takže ne, na něj by to opravdu nefungovalo. Já nervu prášky hned při zvýšený teplotě, dávám až od 38,5. Čípek mi nikdy nevyprůjmoval, vždycky spolehlivě zabral. A teda pokud má jen horečku a nic k tomu (a že to u něj bývalo docela často), tak rozhodně neběžím na pohotovost. Tam jsme si to užili s úrazy, ještě ho tam tahat s teplotou, jako proč. Nic, o tomhle ta diskuze není, tak nebudu plevelit vlákno. Každopádně jako obecná rada nemít doma nic, protože je to zbytečné, to mi přijde opravdu zcestné. I kdybych ty čípky nepoužila a podařilo se mi srážet zábalem nebo něčím jiným, mít to doma pro sichr je podle mě základ.
@ivis_b ja tyhle alternativy na srazeni teploty nemam rada. Taky srazim az od 38,5 a to jeste vetsinou tak tu pulhodku az hodku necham. Ale zkouset zabaly a octove ponozky, kde neni jistota, ze to vubec zabere... Zabal zabere na hodinu a za dalsi hodinu decko znova vaří. Nač trápit...dam rovnou cipek. Pokud jich matka nedava 5 denne, tak jeden fakt neublizi. Ja jsem se teda u zadneho sveho ditete nikdy nedostala na vice jak dva cipky za den a to je po dobu 2-3 dnu max. Nechavat novorozence s horeckou a balit ho do studeneho zabalu je fakt o hubu.
@cimroska K těm horečkám je super (jinde zde diskutovaný článek) jedné lékařky: https://mudrbartuskova.cz/clanek_03.html
Já doma na srážení horečky u dětí nemám nic (ani pro dospělé).
@alcar Snad jen to, že není zdaleka jediná. Naopak se často setkávám s tím, že čím více toho zdravotník o těle a jeho fungování ví, tím více se začne od klasické medicíny odvracet. Běžně totiž řeší pouze projevy nemoci, nikoli její příčinu. Takže člověk bere doživotně léky a nikdy se neuzdraví. Já se sice v homeopatii nevidím, ale v bylinkaření a celostní medicíně ano.
@sayast
Myslela jsem obecně, co mám doma v lékárničce.
Ještě určitě teploměr, máme běžný do podpaží a pak na čelo, ten je super na okamžitou kontrolu bez toho, že dítě hned vzbudím. Já ani kosmetiku pro děti moc nehrotím, mast na zadek a to je všechno. Odsávačku na nos taky máme a mnohokrát jsme použili.
Ja mam za sebou zkusenost,kdy na v noci dosly cipky a manzel objizdel ve dve rano nemocnice s pohotovostni lekarnou..a to jsme v Praze. Takze ja pravidelne lekarnicku kontroluju,i data expirace,stav leku a mnozstvi. Mam klasicky vzdy nasivin (to muzes i pro sebe), cipky na teplotu, pokud deti trpi na koliky,tak neco proti nim. Jeste odsavavka hlenu a teplomer, a do ni nahradni baterie. Pred podzimem kupuju jeste stoptussin, hedelix, ono zalezi na veku a na co deti trpi, na brisko mam v pohotovosti taky leky....no a naplasti a obinadla, dezinfekce,lih.

@cimroska ja nakoupila na radu pediatry cipky, libenar a jeste nejake dalsi ptakoviny, pouzila jsem jednou jeden libenar (jednodenni ryma) a zbytek vyhodila. Horecku mela dcerka poprve v 17m kvuli zubum, a to 38.6 a ani ne jeden den, takze jsem stejne nesrazela. Ja bych srazela az opravdu vysokou horecku, a to treba vlaznou koupeli, na to nepotrebuju leky. Neco do nosu je fajn, ale neni to nezbytne nutny, pupik jsem namazala asi dvakrat, lih vysusuje, vic se mi osvedcilo ho omyvat a pripadne maznout mesickovou Weledou, nakonec jsem poradne vyuzila akorat mandlovy olej na potirani po koupani a na pipinu mesickovy olej od Weledy. Zbytek za me vyhozene penize.