icon

Máte zkušenosti s látkovkama vs. jednorázovkama?

luj_89
9. zář 2015

Ahoj maminky,
moc mě zajímá téma látkových plen. A tak se chci zeptat... Najde se vůbec někdo, kdo přešel z látkovej na jednorázovky (ať už u 1 nebo více dětí)? Pokud ano, tak z jakého důvodu. Děkuju 🙂

Strana
z2
andelka
10. zář 2015

Ne, ale u obou jsem to kombinovala. Na doma látkovky, na ven a na návštěvy jednorázovky.

xcere100
10. zář 2015

Ahoj,
u syna jsem používala látkovky jako andelka, na doma látkovky, na ven a návštěvy jednorázovky. Látkovky byly super pak při učení na nočník.
Jak se narodila dcerka, jsou od sebe 2 r a 3 měsíce, tak jsem se u dcerky na látkovky vyprdla, prostě jsem to nestíhala .... a začala jsem u ní používat látkovky až teď, na roce a půl, kdy ji učím na nočník, ale je pravda, že to nehrotím, když nejsou vyprané a nebo se mi nechce prát a pořád ji přebalovat, tak na to kašlu. Ael to je tím druhým dítkem ... a nebo je toho na mě hodně. A tak si ulevuju🙂 Ale určitě bych jedny ani druhé nezatracovala. Vše mán něco do sebe🙂

zvalentova
10. zář 2015

Mám podobnou zkušenost. U svých dvojčat jsem obě metody kombinovala. Na doma, u prarodičů látkovky. Jednorázovky na cesty a noc.

elana
10. zář 2015

@luj_89 přešla jsem z látky na jednoráz asi v 6m syna, začala jsem mít najednou pocit, že je to vlastně nemoderní, že ho to omezuje, mě omezuje a bláblá. Po dalších 6m jsem zjistila, že nic z toho není pravda, že jednoráz je drahá, smradlavá, méně spolehlivá a o dost otravnější možnost přebalování, o tom, že je to chemie a neprodyšná záležitost ani nemluvím, tak jsem se pokorně vrátila ke své vymazlené látkové výbavě, kdy si balení vždycky můžu přizpůsobit savostí přesně potřebám svým a dítěte a neházím do koše přičurnuté pětikoruny 🙂 a zadeček v bavlnce a bambusu je přirozený, zdravý a tisíckrát krásnější, moderní látkovka je víceméně módní doplněk. U dcery jsem látkovací krizi už neměla, látkovky mě pořád baví a těší. Nejsem zas pokrytec a v nárazových situacích (dovolená, průjem) dávám jednoráz, přece jen je skladnější a vždy není možnost hygienicky prát a u toho průjmu mi ho prostě není líto.

andelka
10. zář 2015

@xcere100 jo,když byly staršímu necelé dva roky, tak čural hodně, látkovky by musely být moc vycpané a nočník ignoroval. Takže po narození mladšího jsem asi 3 měsíce měla oba v papírovkách. Pak se starší naučil na nočník a malému jsem začala dávat více látkovky (neměla jsem moc svrchních malých, ale občas nadoma jsem dala novosklad, kalhotovky mu byly ještě trochu větší).Nelátkovala jsem dvě děti současně, ale postupně.

elana
10. zář 2015

ovšem teda
@zvalentova obdivuju za látkování dvojčat. Jakkoli látkování miluju a jsem fakt ráda, že jsem pro svoje děti zvolila zdravější možnost přebalování, tak myslím že kdybych čekala dvojky, vůbec bych se pro to nerozhodla, ani bych to nezkusila. Nejde o práci, ono s tím fakt o moc víc práce není (pere pračka, nežehlí se, kdo má sušičku, ani věšet to nemusí), ale prostě těch plín musí být takový kvanta, že by nás asi zavalily 😅

petronilkaa
10. zář 2015

Já jsem ze začátku kombinovala, pak jsem přešla jen na látku. Malé 90 % jednorázovek začaly dělat vyrážku přes celý zadek, ostatní byly drahé a nespolehlivé. Byla furt durch. S látkou mi ještě neprotekla. Jedna kamarádka látkovala i dvojčata a v pohodě. Měli tedy sušičku, že nemusela mít tak velkou výbavu. Když si člověk spočítá cenu látkovek a cenu jednorázovek, je to taky úspora. Záleží na každém, jaký k tomu má postoj a hlavně jde o dítě, aby mu ať ta nebo ta varianta nedělala zle. 🙂

kikimaruska
10. zář 2015

U prvního syna sem před skoro 8 lety chtěla látkovat, v okolí nikdo...špatně zvolená výbavička, nikdo, kdo by poradil. Do toho syn těžce nedonošený a maličký, domácnost rozestavěná a bez vody....Vzhledem k těmto a dalším hlavně zdravotním komplikacím synka (3-4 týdně sem s ním jezdila do sousedního města i na půl dne po doktorech) jsem látkování po 14 dnech ukončila (i pro naléhání a nepochopení ze strany tehdejšího přítele) a vše rozprodala. Přešli jsme na jednoráz (v té době další 3 měsíce ještě nedonošenecký) a u něj zůstali (i přes velké opruzeniny a další komplikace).
U druhého synka po letech jsem se na látkování připravovala už od těhotenství, byla ve spojení s látkujícíma maminkama (ikdyž pouze na netu) a jako exot sem začala druhého syna látkovat po šestinedělí. Uplně mne to chytlo, látkovali jsme plně až do odplenkování (pouze 2x v lázních měl syn jednoráz, jelikož tam byl velký problém s praním). Případné třetí dítko určitě bude v látce a hned po návratu z porodnice, ale nejsem absolutní odpurce jednorázu pro určité situace 😉, pokud je dobře zvolený a dítko se mi po něm neopruzuje.

aklin
10. zář 2015

Látkovky používám doma i venku, na návštěvy. Pokud jedeme na výlet jednorázovky, ale už chci kombinovat i s látkovkami. Více se přikláním k látkovkám. Malá je v spokojená v bavlně, líbí se mi, že má trochu objemnější zadeček, i oblečení větší velikosti ji padne jako ulité. Ano je to trochu pracné, vyprané plíny pověsit, když je plína pokakaná tak ji ručně přeprat, ale za to mě těší, že pro malou dělám to nejlepší. Nevýhodou je, že počáteční investice to látkovek je obrovská. Když jsem to spočítala na celé plenkové období se vším (s vodou, pracím práškem, elektřinou) tak nás to stojí dobrých 20000 Kč. Jelikož plánujeme druhé, tak se nám to pak vrátí.

jitavrtule
10. zář 2015

Tak já mám doma docela slušnou látkovou výbavu a jedu spíš v jednorázu. Malá se narodila malá (3kg, 49cm), v látkovkách měla oooooobří zadek, ležela strašně do kopce a nemohla ani pořádně mrskat nohama. Když povyrostla, zkusila jsem novorozenecký kalhotovky (těm dorostla asi ve 2.5 měsících)), čtvercovky, univerzálního Bamboolika, vícevrstvé (obrovské)...a prostě mě to zatím nějak nechytilo. Občas jí je dám na doma, z těch malých kalhotovek už vyrostla úplně, Bamboolik ji celkem sedí, ale zas se mi nevejde do oblečení (do polodupek jí s tím nenarvu ani omylem) hůř se jí v tom hýbe. v tenkým placatým jednorázu se přetáčí na břicho, v látkový bakuli ne. Jednoráz střídám různý značky - pampersky, tesco, babylove a neoprudila se mi v ničem, takže zjevně není moc cíťa.
Ale dám tomu čas, až bude trochu větší, tak to třeba s látkovkama zkusím znova.

dzejnab
10. zář 2015

Dcerka už z porodnice odcházela s rudým zadkem ... už v těhotenství jsme se doma o látkování bavili, zkoumali, hledali ... pořídili (3 pleny, 3 novorozenecké vkládačky,2 kalhotky) a vyzkoušeli na střídačku s jednorázovkou ... jakmile uschly látkovky, šla do nich ... po týdnu jsem objednala mega balení ... látkovky jsem používala pořád (i na výlety, návštěvy atd.), aby mne to "nelákalo", tak všechny doma nasyslené jednorázovky šli jako dar do porodnice ... jenom je tedy fakt, že cca okolo půl roku jsem musela přebalovat vážně co 3 hodiny, jinak se mi pročůrala ... ale to bylo jen období .... jednou při hlídání frkla babička dcerce jednorázovku (prý nepochopila princip zapínání svrchňáčů) ... Lůca byla jak pavián, rozmáchaný zadek, něco hrozného ... všem jsem dala přísný zákaz, jednorázovky u nás být prostě nesměli

pajula123
10. zář 2015

Já jsem zatím ve fázi plánování - a můj plán je tak jak tu většinou píšete: na doma látkovky, na cesty jednorázovky. Co mě ale hodně překvapuje je to, kolik lidí s tím má problém, má potřebu mi sdělit, že jsem blázen, když si myslím, že budu stíhat prát látkovky, kolik to bude práce atd. atd. Taky se vám to tak stávalo? Na mém rozhodnutí to nic nemění, jen mě to otravuje...

mollyweasley
10. zář 2015

@elana Vidíš a kamarádka, když čekala trojčata a říkala, že je bude látkovat, tak se jí dostávalo odpovědi "No to je jasné, s tolika dětma, to by bylo pročůraných peněz!" Pokrytci jsou ti lidi 😀

seihr
10. zář 2015

@pajula123 Mě naopak všichni podporují, jen jedna paní -o které nemám zrovna valné mínění - musela říct synkovi, jak ho trápím xD
Látkové požíváme doma, na přebalení ven nebo když jsme byli na chatě papírové.
Nejraději mám čtvercové plenky

bubbligum
10. zář 2015

Mě na látkovkách odrazovalo to, že nemáme sušičku. Mít v už tak malém bytě 2+1 celou zimu permanentně zabraný sušákem podstatný kus místa je opruz. Pořád ho přesouvat, když potřebuju jít do kuchyně nebo si sednout ke stolu. Už tak jsem zpruzená, že tu bude v zimě viset prádlo na sušáku přes noc a to teda nepoužíváme látkové pleny, kdy by to tu viselo neustále.

x_kaatja
10. zář 2015

Latkuji z 90% a uz mam zabehnuty system, ze mi to ani neprijde a ani si nedovedu predstavit navrat k jednorazu 🙂

filipatereza
10. zář 2015

Mně plenky visí v koupelně nad vanou na takovém tom spouštěcím věšáku, takže v našem 2+kk to nezabere žádné místo. V zimě pustím v koupelně topení a je do rána sucho.
Látkuji tak, že náš malý ve 13 měsících vypotřeboval zatím 3 a půl balíku jednorázovek a to 1 v porodnici a zbytek v krizi nejvyšší...🙂
Mám z toho dobrý pocit. Neprodukujeme tolik odpadu, malý je v bavlně a peněz jsme ušetřili taky opravdu hodně...
Mít sušičku tak by to bylo už opravdu jen s výhodama...🙂 Takhle to malá, ale přeci je práce, je...

soda365
10. zář 2015

@pajula123 já mám doma novou pračku a sušičku a lidé mě s komentáři typu:"Nebudeš stíhat, ty jsi se zbláznila apod." častují téměř obden.. Snad je to přejde když uvidí.že jen většinu věcí přendavám z pračky do sušičky a za cca 4 - 5 hodin od začátku praní mám suché prádlo..

pajula123
10. zář 2015

@soda365 ale mají starosti, co? Co jsem těhotná, tak mám pocit, že mi pořád někdo radí, co bych měla a neměla, bez ohledu na to, jestli já to tak chci nebo ne...

soda365
10. zář 2015

@pajula123 mamka mi dokonce bez ptaní pořídila 2 balení plenek pampers premium care 1.velikost... Přitom celou dobu ví, že budu látkovat - tak třeba je využiju na noc nebo na cestu k doktorce.. Ale nejdřív se mi to vůbec nelíbilo - je to práce pro ně nebo pro mě??

pajula123
10. zář 2015

@soda365 přesně tak...oni to dělat nebudou, tak proč to řeší...

kikimaruska
10. zář 2015

K tomu látkování malých dětí...látkovala sem od 2650g a zkoušela i maličké 2 kg mimi...je to jen o vybrání opravdu správné výbavy-tedy velikosti svrchních kalhotek, vkládaček, správného zabalení, aby nic nekoukalo atp. Časem se chystám i na látkování nedonošenečků, které se nám objeví časem v rodině.Vyzkoušela sem toho za dva roky v látce strašně moc (maniak), takže opravdu každému dítku sedí něco jiného a mění se i proporce a období, kdy vyhovuje víc to nebo ono. Velké plus je to, že mi látka až na dvě nehody díky nevhodne zvolené velikosti látkovky nikdy neprotekly skrz, díky PUL svrchnáčkům a pokud se dobře vycpou podle aktuálních potřeb, vydrží až 3 hodinky (noční pleny ještě déle). Třeba čč sem nepoužívala na zadeček nikdy, je to nejméně savá varianta, která chce často přebalovat a doplnit o další savější vkládačky, ale jsou maminy, co v čč odjedou celé plenkové období-ty tedy obdivuji. Jinak pro nejmenší mimi sem jela svrchní kalhotky a vv narovno (ikdyž vaječinkou to svrchní vždy schytají u novorozenečků) a kalhotovku nebo aio pouze k lékařům na kochandu. 🙂.

dzejnab
10. zář 2015

@kikimaruska já dcerku odlátkovala v Bambino Mio ... od 2,55kg ... to se mi nejvíce osvědčily pouze vkládačky, které jsem pak využila později na doplnění "noční" plenky ... kupovala jsem si vždy přímo velikostní kalhotky (od do kg), ty univerzální svrchňáče jí neseděly :( ... pokud někdy bude další mimi, určitě to bude taky mrňousek, ale na 100% půjde do látkovek
@soda365 to je tím, že starší generace si spíše pamatuje to žehlení, vyváření atd. vůbez neznají ty "nové" látkovky ... já vždy odpolko vyprala, na noc šoupla na sušák a ráno skládala ... když bylo venku sluníčko, tak jsem je prala na poledne a odpoledne uklízela ... to zas taková práce navíc není ... rozhodně mi to přišlo méně pracné, než s každou jednorázovkou letět k popelnicím, aby mi doma nesmrděla.

mariti
10. zář 2015

Já jsem látkovala, látkuju a látkovat budu (ne úplně 100%ně, ale tak z 95% jo). Moje kamarádka taky napřed látkovala, pak byla nemocná a asi 5 dní jela jednorázovky, zlenivěla a už se k látkovkám nevrátila. Ale většina mých kamarádek jede v látce.

summ
11. zář 2015

Tak ať tu máš taky pohled z druhé strany, já to chtěla vyzkoušet a pořídila si pár látkovek, ale prostě mě to neoslovilo. Jak to říct kulantně - dokud jsou jen počuraný, je to dobrý, ale vytahovat třikrát denně žlučový mýdlo, protože separačka opět něco neodseparovala, to mě fakt může čert vzít 🙂 To je hlavní nevýhoda, jinak jsou to jen drobnosti, co mě napadají: 1) čím pohyblivější se dítě časem stává, tím snáz si rozkope připravené plenky, 2) jednovelikostní kalhotkovky mu byly ze začátku obří, teď už se mi zas zdají malý (nejsem z těch, které zkouší pleny různých výrobců a neosvědčené pak rozprodají), 3) kdybych chtěla výhradně látkovat, tak by u nás muselo někde neustále viset prádlo. Takže látkovky u nás zůstávájí jen na zpestření, cenový rozdíl podle kalkulaček proti pamperskám mi nepřijde nijak dramatický a o ekologičnosti výroby látkovek si myslím svoje.

zvalentova
11. zář 2015

@summ musím souhlasit. U látkovek jsem vydržel jen kvůli ceně. S dvojčaty je spotřeba fakt obrovská a díky střídání jednorázovky i látka to bylo finančně zvládnutelné.
Rozhodně si neumím představit, že bych ven do kočáru nebo později např. na písek mj. tahala tašku s čistými plenami, pytel na špinavé.
A samozřejmě výdrž každého druhu plen je diametrálně rozdílná.

elana
11. zář 2015

@summ dobrý, prima názor z druhého břehu a určitě za něj bude paní ráda. Jen já bych byla vděčná, kdybys rozvedla trošku tu "ekologičnost výroby látkovek", o níž si myslíš svoje. Látkovky se vyrábí z látky 🙂, látky jsou všude, vyráběly by se, i kdyby žádné látkové pleny neexistovaly. Naprostá většina plen je dnes buď z biobavlny, konopí nebo bambusu, který je zrovna velmi rychle rostoucí a tudíž znovuobnovitelný zdroj. Na rozdíl od oblečení nešijou pleny osmileté děti v Bangladéši, ale v kontrolovaných podmínkách, co se českých značek týče, tak je šijou české ruce z českých látek, firmy tím dávají práci (mnohdy handicapovaným). Tak by mě zajímala ta závadná ekologie výroby těchto plen. To spíš je jako negativní argument brána spotřeba vody a energie na praní látkových plen, a vyvažována obratem právě protiargumentem že naopak se ta voda (fakt hodně, opravdu hodně moc vody) a energie spotřebuje na výrobu jednorázových plen.

elana
11. zář 2015

@zvalentova s tou výdrží záleží na typu pleny. Stojím si za tím, že látková plena, pokud je dobře zvolená a optimálně vycpaná, pojme víc, než jakýkoli sebelepší jednoráz. Pokud mi protekla látkovka, bylo to mou chybou, málo jsem vycpala, dala blbý typ pleny. Jestli jsem měla někdy tu čest s dítětem po.raným doslova až na krk, bylo to v jednorázu. Pokud někdo jede v blbým plenkovým systému nebo to "neumí" (teď to nemyslím nijak pejorativně, ono těch informací a možností je plno a ne každý má náladu se tím prokousávat), tak je to škoda, ale jen jeho, nejde to na vrub látkovek. Jinak samozřejmě objem látkovek na cesty, dovolenou např. atd. to je neoddiskutovatelný problém a na tyhle příležitosti beru taky jednoráz, tahat domů mokré pleny mě fakt neba, možná tak na jeden den, ale dvou a vícedenní určitě ne.

evulepruch
11. zář 2015

já jsem střídala, nejdřív jen látkovky, pak když jsem už začala chodit na návštěvy, cvičení , plavání, tak doma látky, ven jednorázovky. Později jsem dávala jednorázovku na noc, protože se mi malá v látkovce budila, a ten spánek mi byl v té době, když jsem měla doma mimi a k tomu 2 roční dítě prostě nade vše 🙂 no a asi v roce a čtvrt jsem se na látkování vyprdla........ malá už látkovky pročůrala o hodně víc, furt jsme byli mokrý a ta mega prdelka na tom větším dítěti už se mi taky nezamlouvala. 🙂 pak jsem je ještě vytáhla, když jsem malou odplenkovávala, ale žádnej zázrak... vůbec bych neřekla, že by to učení šlo s látkovkou nějak líp. :( asi to má každé dítě jinak.

veverun
11. zář 2015

Ahoj, já jsem látkovala prvorozeného, ale jen částečně. Narodil se v zimě, a jelikož jsme bydleli v domku u partnerových rodičů, kde je se sušením prádla v hnusném počasí problém (jen na topení a barák navíc v přízemí dost vlhký), látkovala jsem až od jara, kdy se dalo sušit venku. Vydržela jsem pak asi půl roku, než se náš jedlík začal fakt fest pokakávat. To fakt nešlo...Na nočník nechtěl. Pak začalo být zas hnusně,a tak jsme přešli na jednorázovky. No a u druhorozené dcery, jelikož jsme stále bydleli na tomtéž místě, mi látkování partnerovi rodiče rovnou zatrhli - že je velká spotřeba vody, elektriky, že to ničí pračku a podobné kecy. Nejsem ta povaha, co by si na truc prosazovala svoje, a mluvit o tom s nima nemělo smysl. Argumenty nebrali. Tak jsme na jednorázovkách, od dceřiného narození si píšu, jaké pleny, kolik a za kolik jsme spotřebovali a je to hrůza. Dceři je teď 21 měsíců, zatím to na odplenkování nevypadá, ikdyž ví, na co nočník je, sedá na něj a jednou se tam i vyčůrala, prostě nechce. Tak teď, když už bydlíme sami, přemýšlím, že zkusím zase látky, jestli by to nepomohlo k tomu odplenkování.

Strana
z2