Monitor dechu. ANO/NE?
Ahoj maminky,
co si myslíte o monitoru dechu. Je to důležité nebo jste ho ani nepotřebovaly?
Moje mamka mi říká, ze ho neměli a taky si vystacily, ať nejsem jedna z těch uzkostlivych matem
Ano, ze začátku a pro klid v duši. 🙂
@kate4597 záleží. Monitor dechu se jako prevence SIDS neprokázala: https://www.wikiskripta.eu/w/Syndrom_náhlého_úm...
Takže je v podstatě k ničemu. Začne houkat při delší apnoe, což neznamená, že se pak dítě znova nenadechne, protože apnoe je u dětí běžná. Když dítě přestane dýchat, tak stejně většina matek neumí poskytnout první pomoc. Já ho u první dcery měla, byla předčasňátko. Mám nový i u druhé donošené dcery, ale spí na něm jen do 23h než si jdu lehnout a vezmu si ji k sobě do postele. Jsem o něco klidnější, když nejsem u ní.
Ja ho původně nechtěla, v porodnici jsem si ale na něj zvykla a nakonec ho pořídila i domu a byla jsem ráda . Používala jsem ho asi do 7. měsíce věku. Teď budu používat zase 🙂
A už na něj přispívá i pojišťovna takže ani velké náklady to nejsou 🙂
Malý byl narozen asi o 3 týdny dříve. Měl nižší hmotnost když nás propustili (asi 2500gramů) a používám od té chvíle neustále. Bez toho bych už asi neusla. Občas se probudím a jen kouknu jestli kontrolka bliká a nemusím k němu vstávat abych ho zkontrolovala. Myslím si, že to nemá nic společného s úzkostí ale pouze mi příjde lepší to mít a nikdy nepotřeboval využít (kvůli nedýchání) než to nemít a potřebovat ho. Pojišťovna většinou má příspěvek okolo 3000 Kč pro těhotné, takže se tím dá krásně pokrýt celá cena monitoru dechu.
@kate4597 nainstalovali jsme ho pro klid manželovy duše, ale pak jsem ho používala minimálně, protože jsem ho zásadně zapomněla vypnout při zvednutí mimina při nočním kojení a ta siréna třikrát za noc je fakt k nezaplacení 🤦 znovu bych použila pouze tehdy, pokud by mimino bylo nedonošené, nekojené nebo postýlka nepřiražená k posteli.
@marta_kovar Já i když vidím že kontrolka bliká, tak stejně mi to nedá a třeba dvakrát za noc na malou kouknu jestli je v pohodě 🙂
Asi takhle - koupit z druhé ruky se dá kolem 1000,- u nového zase často přispívá pojištovna. Pak je možné jej zase prodat za podobnou částku. Nám takhle asi 3 zazvonil, když se dítko zapomnělo nadechnout. Nechtěla bych žít s vědomím, že jsem svou leností (přece to nebudu pořád zapínat/vypínat) nebo ušetřenými pár stovkami přišla o dítě. Jasně v případě SIDS to ničemu nezabrání, ale nedovedu si představit, že ráno přijdu k postýlce a dítě nedýchá a já pak budu do konce života přemítat coby-kdyby a že jsem mohla udělat víc. Takhle prostě vím, že je hlídané 12 hodin, co spí, což prostě jako člověk nikdy neuhlídám.
pro můj klid děti spali se mnou v posteli, kdyby spali v postýlce asi by ho měli, jenže já byla moc "líná" několikrát během noci vstávat kvůli kojení, tak stačilo nabídnout prso a bylo...
@kate4597 Myslím, že je to dobrá věc. Taky jsme ho pořídili, máme předčasně narozené mimčo. Nicméně syn nechce ani za nic spát v postýlce, jen se mnou v posteli, tak je mi bohužel k ničemu :-/.
@sona_kratochvilova Jsme na tom hodně podobně. Syn se narodil 37+1 a vážil 2,1 kg, neživila ho placenta. Ale nebyl teda vůbec v inkubátoru, byl normálně se mnou (od 2. dne, musela jsem na císaře, byl KP). V porodnici jsme byli 8 dní dokud nedosáhl porodní váhy 🙂.
Já měla obě děti v pořádku a stejne jsem za něj byla moc ráda. A používala jsem ho do té doby, než začaly cestovat po postylce a tím pádem se občas dostaly mimo dosah desky. Takže asi půl roku.
@eva_sam Za dítě se nemají litovat peníze, a ještě když to může zachránit život 🙂 31 tt to musela být maličká 😲
@klokanka31 přesně tak. Za mě ten monitor dechu byla fakt pomoc v tom smyslu, že byla pod dohledem. Asi to píšu špatně, ale prostě bez monitoru bych asi zešílela, protože bych ji furt hlídala a kontrolovala. Xkrát jsme dceru zachraňovali, protože se dusila. Porodní váha 1170g. Monitor měla v postýlce snad do dvou let. Ano, byli jsme extrém.
@eva_sam To je hrůza, máš můj plný obdiv 😮 🍀🍀🍀 Moje malá byla v pořádku, a stejně člověk má hrozný strach....nedovedu si představit prožívat to co ty.
Dcera má reflux a jsem ráda,že ho mám. Po narození houkal dost často. Doporučovala mi ho i doktorka
Rodila jsem v termínu a pár hodin po propuštění z porodnice mi zachránil syna, takže za mě určitě ano... Jsem a navždy budu vděčná za tento moderní vynález, který zachraňuje to nejcennější - životy našich dětí... z okolí vím o několika případech kdy zachránil život miminka a bohužel i o případech kdy ho rodiče neměli a o dítě přišli úplně zbytečně... Tím nechci nikoho strašit, bohužel je to realita a tohle už není tak velká položka v rozpočtu při tom všem co se do výbavy kupuje...
U dvojčat mi monitor zachránil syna, také se zapoměl nadechnout... Teď mám monitor také, sice už několikrát zazlobil, houkal, malý byl ale v pořádku. S monitorem jsem v klidu, že je vše ok. Někdo kupuje úplně nové, já koupila z druhé ruky za pár stovek a úplně to stačí
@kate4597 já ho původně nechtěla, přišlo mi to jako zbytečnost. Ale v porodnici byl a najednou mi to přišlo fajn... Měla jsem ho 2v1 s chůvičkou a naprosto super. Používala jsem i u druhého dítěte. Za mne to nejsou vyhozené peníze, naopak. Za ten klid to stojí...
Pro mě by to mělo smysl jen v případě nedonošenatka nebo u dýchacích problému či silného refluxu. Ani jedno dítě tohle nemá, monitor jsem nikdy neměla.
Já se s monitorem dechu vyspala víc, protože jsem nemusela být pořád bdělá a sledovat, jestli mi malý dychá 🙂 takže za mě nepostradatelný pomocník. Jinak holky jeden tip.. na e-shopu bioeko.cz je teď pod kódem "listopad" 10% sleva na plenky Magics, když bude objednávka nad 500Kč 👍

Já jsem ho neplánovala, přesně proto, že nejsem tak úzkostná, ale půjčila mi hi známá, kdybych změnila názor... no po porodu jsem ho rychle instalovala do postýlky s až iracionálním strachem, co kdyby něco... spalo se mi pak lépe, ačkoliv malá stejně spala vic u nás než v postýlce. I tak bych pro druhé chtěla taky 🙂 hormony udělají svoje a i za špetku klidu navíc mi to stálo 🙂