icon

Monitor dechu. ANO/NE?

kate4597
24. únor 2021

Ahoj maminky,
co si myslíte o monitoru dechu. Je to důležité nebo jste ho ani nepotřebovaly?
Moje mamka mi říká, ze ho neměli a taky si vystacily, ať nejsem jedna z těch uzkostlivych matem

Strana
z2
pexi
25. únor 2021

Já jsem ho neplánovala, přesně proto, že nejsem tak úzkostná, ale půjčila mi hi známá, kdybych změnila názor... no po porodu jsem ho rychle instalovala do postýlky s až iracionálním strachem, co kdyby něco... spalo se mi pak lépe, ačkoliv malá stejně spala vic u nás než v postýlce. I tak bych pro druhé chtěla taky 🙂 hormony udělají svoje a i za špetku klidu navíc mi to stálo 🙂

terezz29
25. únor 2021

Ano, ze začátku a pro klid v duši. 🙂

aneta_v
25. únor 2021

@kate4597 záleží. Monitor dechu se jako prevence SIDS neprokázala: https://www.wikiskripta.eu/w/Syndrom_náhlého_úm...
Takže je v podstatě k ničemu. Začne houkat při delší apnoe, což neznamená, že se pak dítě znova nenadechne, protože apnoe je u dětí běžná. Když dítě přestane dýchat, tak stejně většina matek neumí poskytnout první pomoc. Já ho u první dcery měla, byla předčasňátko. Mám nový i u druhé donošené dcery, ale spí na něm jen do 23h než si jdu lehnout a vezmu si ji k sobě do postele. Jsem o něco klidnější, když nejsem u ní.

veronikacv
25. únor 2021

Ja ho původně nechtěla, v porodnici jsem si ale na něj zvykla a nakonec ho pořídila i domu a byla jsem ráda . Používala jsem ho asi do 7. měsíce věku. Teď budu používat zase 🙂

A už na něj přispívá i pojišťovna takže ani velké náklady to nejsou 🙂

marta_kovar
25. únor 2021

Malý byl narozen asi o 3 týdny dříve. Měl nižší hmotnost když nás propustili (asi 2500gramů) a používám od té chvíle neustále. Bez toho bych už asi neusla. Občas se probudím a jen kouknu jestli kontrolka bliká a nemusím k němu vstávat abych ho zkontrolovala. Myslím si, že to nemá nic společného s úzkostí ale pouze mi příjde lepší to mít a nikdy nepotřeboval využít (kvůli nedýchání) než to nemít a potřebovat ho. Pojišťovna většinou má příspěvek okolo 3000 Kč pro těhotné, takže se tím dá krásně pokrýt celá cena monitoru dechu.

jiss
25. únor 2021

@kate4597 nainstalovali jsme ho pro klid manželovy duše, ale pak jsem ho používala minimálně, protože jsem ho zásadně zapomněla vypnout při zvednutí mimina při nočním kojení a ta siréna třikrát za noc je fakt k nezaplacení 🤦 znovu bych použila pouze tehdy, pokud by mimino bylo nedonošené, nekojené nebo postýlka nepřiražená k posteli.

klokanka31
25. únor 2021

@marta_kovar Já i když vidím že kontrolka bliká, tak stejně mi to nedá a třeba dvakrát za noc na malou kouknu jestli je v pohodě 🙂

sigyn
25. únor 2021

Asi takhle - koupit z druhé ruky se dá kolem 1000,- u nového zase často přispívá pojištovna. Pak je možné jej zase prodat za podobnou částku. Nám takhle asi 3 zazvonil, když se dítko zapomnělo nadechnout. Nechtěla bych žít s vědomím, že jsem svou leností (přece to nebudu pořád zapínat/vypínat) nebo ušetřenými pár stovkami přišla o dítě. Jasně v případě SIDS to ničemu nezabrání, ale nedovedu si představit, že ráno přijdu k postýlce a dítě nedýchá a já pak budu do konce života přemítat coby-kdyby a že jsem mohla udělat víc. Takhle prostě vím, že je hlídané 12 hodin, co spí, což prostě jako člověk nikdy neuhlídám.

lennus
25. únor 2021

@sigyn Budeš se možná divit, ale u nás důvod nebyl ani lenost ani snaha ušetřit. Každopádně cokoliv mamince pomůže k většímu klidu, je v pořádku 😉

sigyn
25. únor 2021

@lennus Nedivím se. Těch důvodu může být samozřejmě více, ale tyhle dva se často používají jako argumenty proč ne a to mi přijde na hlavu 🙂

veruuu_kubesovic
25. únor 2021

pro můj klid děti spali se mnou v posteli, kdyby spali v postýlce asi by ho měli, jenže já byla moc "líná" několikrát během noci vstávat kvůli kojení, tak stačilo nabídnout prso a bylo...

katule1990
25. únor 2021

@kate4597 Myslím, že je to dobrá věc. Taky jsme ho pořídili, máme předčasně narozené mimčo. Nicméně syn nechce ani za nic spát v postýlce, jen se mnou v posteli, tak je mi bohužel k ničemu :-/.
@sona_kratochvilova Jsme na tom hodně podobně. Syn se narodil 37+1 a vážil 2,1 kg, neživila ho placenta. Ale nebyl teda vůbec v inkubátoru, byl normálně se mnou (od 2. dne, musela jsem na císaře, byl KP). V porodnici jsme byli 8 dní dokud nedosáhl porodní váhy 🙂.

nazka
25. únor 2021

Já měla obě děti v pořádku a stejne jsem za něj byla moc ráda. A používala jsem ho do té doby, než začaly cestovat po postylce a tím pádem se občas dostaly mimo dosah desky. Takže asi půl roku.

eva_sam
25. únor 2021

@kate4597 dcera narozená 30+5 tt, takže u nás byl monitor dechu povinností. Měli jsme i monitor za plínku. Byla jsem velmi ráda za oba a nelituji ani koruny.

klokanka31
25. únor 2021

@eva_sam Za dítě se nemají litovat peníze, a ještě když to může zachránit život 🙂 31 tt to musela být maličká 😲

eva_sam
25. únor 2021

@klokanka31 přesně tak. Za mě ten monitor dechu byla fakt pomoc v tom smyslu, že byla pod dohledem. Asi to píšu špatně, ale prostě bez monitoru bych asi zešílela, protože bych ji furt hlídala a kontrolovala. Xkrát jsme dceru zachraňovali, protože se dusila. Porodní váha 1170g. Monitor měla v postýlce snad do dvou let. Ano, byli jsme extrém.

klokanka31
25. únor 2021

@eva_sam To je hrůza, máš můj plný obdiv 😮 🍀🍀🍀 Moje malá byla v pořádku, a stejně člověk má hrozný strach....nedovedu si představit prožívat to co ty.

lucije13
25. únor 2021

Dcera má reflux a jsem ráda,že ho mám. Po narození houkal dost často. Doporučovala mi ho i doktorka

beruska1889
25. únor 2021

Rodila jsem v termínu a pár hodin po propuštění z porodnice mi zachránil syna, takže za mě určitě ano... Jsem a navždy budu vděčná za tento moderní vynález, který zachraňuje to nejcennější - životy našich dětí... z okolí vím o několika případech kdy zachránil život miminka a bohužel i o případech kdy ho rodiče neměli a o dítě přišli úplně zbytečně... Tím nechci nikoho strašit, bohužel je to realita a tohle už není tak velká položka v rozpočtu při tom všem co se do výbavy kupuje...

bertik20
25. únor 2021

U dvojčat mi monitor zachránil syna, také se zapoměl nadechnout... Teď mám monitor také, sice už několikrát zazlobil, houkal, malý byl ale v pořádku. S monitorem jsem v klidu, že je vše ok. Někdo kupuje úplně nové, já koupila z druhé ruky za pár stovek a úplně to stačí

blondynka400
25. únor 2021

@kate4597 já ho původně nechtěla, přišlo mi to jako zbytečnost. Ale v porodnici byl a najednou mi to přišlo fajn... Měla jsem ho 2v1 s chůvičkou a naprosto super. Používala jsem i u druhého dítěte. Za mne to nejsou vyhozené peníze, naopak. Za ten klid to stojí...

me_druhe_ja
25. únor 2021

Pro mě by to mělo smysl jen v případě nedonošenatka nebo u dýchacích problému či silného refluxu. Ani jedno dítě tohle nemá, monitor jsem nikdy neměla.

lucifferrka
1. bře 2021

Já se s monitorem dechu vyspala víc, protože jsem nemusela být pořád bdělá a sledovat, jestli mi malý dychá 🙂 takže za mě nepostradatelný pomocník. Jinak holky jeden tip.. na e-shopu bioeko.cz je teď pod kódem "listopad" 10% sleva na plenky Magics, když bude objednávka nad 500Kč 👍

Strana
z2