icon

Oblečení pro miminko po porodu

astrid_sk
4. bře 2018

V lete cakame narodenie nasho chlapceka, je to nase prve, nemame ziadne skusenosti, ani v okoli sa neni moc koho spytat. Dneska som sa odhodlala zajst pozriet do Lindexu a bola som ohromena mnozstvom rozneho oblecenia pre deti. Uz som si nastudovala, ze nema zmysel kupovat neprakticke mini dziny a pod, ale stale netusim, co teda mam kupit :-/ Som strasne zmatena z tych nazvov vsade na internete, ako su bodycka, overalky, pyzamka, dupacky... Netusim, co si pod tym predstavit. V obchode som videla rozne tricka a kalhoty, dalej take tricka, co mali pretiahnutie este aj medzi nozicky a aj take co boli cele akoby kombinezy aj s kalhotami. Nieco bolo aj na chodidla, nieco s kapucou, nieco s rukavmi... a vsetko vo vela velkostiach... sla mi z toho hlava kolem. Absolutne netusim, co s toho by som mala kupit, v akom mnozstve a akych velkostiach. Uz som mala nieco vybrane, ale potom som to vratila naspat, ako som z toho bola frustrovana, ze vlastne vobec netusim... Predavacok tam bolo malo a vsetko mlade holky, mi bolo blbe sa ich pytat, ze co mam vlastne kupit... Tak som vzala akurat ponozky pre novorodencov, pekne modre 4ks a pre mna kojici podprsenku a sla som dom... :( Poradite mi prosim, ako sa v tom vyznat a co nakupit pre letne dietatko?

Oblečení pro miminko po porodu
Strana
z2
soleilll
5. bře 2018

@astrid_sk Tak pro letní mimčo bych vybrala v nejmenších velikostech (50+56) krátké rukávy a nohavice - body i overaly a pak dlouhé z tenších a lehčích materiálů. Novorozeně nemá termoregulaci, takže je lepší mít k dispozici všechny varianty a vrstvit a pak případně vrstvy ubírat. K tomu ale dobře poslouží i deka do kočárku a zavinovačka.
Moje druhorozená je 25.5. a celé léto strávila v něčem takovém (bez ponožek): https://lookio.plnapenezenka.cz/upload/fashion/... + letní klobouček nebo tenká bavlněná čepička, když třeba fouká a dítě neleží v kočárku (pozor na uši).
Mikinu s kapucí užiješ možná víc až na podzim, když se ochladí - oblečeš ji na body nebo overal a kapuci přehodíš přes lehkou čepku - tím se ochrání i krk (vzadu na krku se zjišťuje tepelný komfort mimina).
Myslím, že to máš nastavené dost rozumně, tak si určitě poradíš. Nekupuj toho dopředu moc, protože opravdu nemůžeš vědět, jak velké mimčo se ti narodí a jak rychle vyroste. Oblečení je plnej internet a jakmile budeš vědět, co za styl preferuješ, můžeš dokoupit doslova do druhého dne. (Navíc po nocích můžeš klidně projíždět online bazary, protože při frekvenci kojení cca každé 2 hodiny toho stejně moc nenaspíš. 😃 )

astrid_sk
autor
5. bře 2018

@vanea Dakujem moc za postrehy, zaujala ma ta poznamka, ze pri noseni dietatka v satku ci nositku nie su vhodne tie oblecky, kde je kalhota spojena s ponozkou... to je dobra pripomienka. A od akeho veku sa moze nosit v tom satku? Alebo to uz hned od zaciatku? Celkom sa mi ta varianta paci s nosenim, ale to je pre mna dalsia velka neznama, ktoru budem musiet nastudovat...

vanea
5. bře 2018

@astrid_sk Není vůbec zač🙂 v šátku můžeš nosit od narození ( v nosítku jak ve kterém...spíše ale až od 4 měsíce -od narození je jich jen pár a musí se opravdu pečlivě vybrat, většina má totiž moc "tuhá" záda a miminko se v tom neumí dobře podsadit). Na FB si najeď skupinku "nosíme děti", tam je vše a holky jsou už odbornice=)

v_erunka
5. bře 2018

Nečtu,co holky píšou, ale třeba naše malá se narodila s 48 cm a domu jsme šly s 2,5 kily. Takže i velikost 56 byla obrovská. Velikost 62 obléká až od 3,5 mesice. Takhle malé miminko nám neodhadovali. Takže já bych par kousku v 50 kdyžtak koupila. Ono se to neztrati. A nejlepší byly ty zavinovaci body, teplacky a ponožky. Děti nesnáší oblékání přes hlavu 🙂

eviicka
5. bře 2018

@astrid_sk no hlavně to s nákupem prvních věcí není třeba moc přehánět, většina prvomaminek toho pak má, že by to dalo i na dvojčata (já možná i trojčata - brala jsem od kamarádek za pár korun, takže jsem se nechala trošku unést 😀).

S tím nošením pozjišťuj. Ale já si třeba neumím představit nosit takhle malé mimčo, začínala jsem až kolem pátého měsíce. Nošení takových prcků hodně pak využívají spíš maminky od více dětí, aby měly volne ruce, či u dětí, kterým to nějak pomáhá (třeba hodně kontaktní). Ale třeba ti to bude vyhovovat 😉.

scruffy
5. bře 2018

@v_erunka Přesně, spousta maminek vždy píše, že vel. 50 je zbytečná, moje děti měly 48 cm a 2700 g a využila jsem i malé oblečky s označením "malé miminko" nebo do 3 kg.

dora13
5. bře 2018

@astrid_sk ja jsem kluky oba nosila odmalinka, starsiho treba od dvou tydnu, mladsiho jsem poprve navazala ve 4 dnech🙂 Nazory na tuto problematiku se ruzni, asi je potreba to nastudovat a zaujmout k tomu vlastni stanovisko.

astrid_sk
autor
6. bře 2018

Este sa spytam na material oblecenia. Uz ste tu nejake materialy spominali, niektore kvalitnejsie, ine menej. Pozeram na internete, v eshopoch obvykle pisu zlozenie, ale v bazare castokrat tato informacia chyba. Je to taky problem? Po akom materiale sa obzerat? Najlepsia je akasi ta bavlna s bambusom, alebo aspon 100% bavlna, ze? Co ked je tam povedzme 20% nejaka syntetika? A co to je ten zerzej? A co frote? Co flis? Semis na mikinu? A este nejaky dalsi material som videla spomenuty, ale teraz si nejak nevybavujem... Asi tiez zalezi, ci to je oblecenie priamo na telo, alebo to bude az svrchna vrstva, tam ta syntetika asi az tak nevadi, ze? A este v bazarech pouzivaju termin "praci chloupek" alebo zacinajuce zmolky... ja si neviem ten praci chloupek predstavit...
A este, v com oblecenie prat a na kolko stupnov? Miesate farebne, tmave a biele? Periete to aj spolu so svojim oblecenim? Da sa oblecenie davat do susicky? Je ho vzdy treba z hygienickych dovodov zehlit, alebo ak neni pokrcene tak netreba?

hafika
6. bře 2018

Tak já bych s těmi nejmenšími velikostmi naopak šetřila. První se mi do velikosti 56 ani nevešel, dokonce i na dvojčata (2,8 kg, 48 cm) mi velikost 56 přišla v pohodě. Ve velikosti 56 bych měla jen pár kousků, aby zbytečně neležely. případně se dá dnes bezproblémově dokoupit třeba i přes internet. Množství dost záleží i na tom, jak moc dítko blinká. Množství oblečků, co pro první blicí dítko bylo akorát, mi pak skoro stačilo i pro dvojčata, dokoupila jsem jen pár kousků. A určitě bych měla kousky s krátkým i dlouhým rukávem, někdy je v létě celkem zima.

swetlusska
6. bře 2018

já nežehlila, mám sušičku, takže nežehlím. Bodýčka a věci na tělo dávám jedině bavlnu, ostatní věci už klidně s příměsí něčeho, ale ve fleesu se dítě podle mě třeba dost potí, takže kupuju jen bavlněné věci. Jo a ještě za mě - kojící podprsenka je nejlepší sportovní obyč podprsenka, mě třeba vyhovovala daleko víc, než ty zapínací "kojící", které jsou zbytečně drahé. A určitě pořiď bavlněné plínky, čepičku i na léto proti slunci, krém proti slunci....🙂

soleilll
6. bře 2018

@astrid_sk Jako první vrstva (přímo na kůži) je nejlepší 100% bavlna, ale třeba měla jsem teňoučký overal na léto, který je 65% bavlna a 35% polyester a byl moc příjemný. Flís je obvykle polyester, froté bavlna (např. ručníky), žerzej je pletená bavlna - je pružnější.
Prát by se mělo ve speciálních pracích prostředcích, jsou vlastně jen 3 - Batole, Lovela a Persil Sensitive - vybírej podle vůně, kvalita je srovnatelná. A klidně to per s vaším oblečením, jestli ti nevadí "plýtvat" speciálním práškem. 🙂 Teploty jsou dané výrobcem a hlavně konkrétním oblečením - bílé a světlé můžeš prát i na 60°C, barevné nebo s potiskem tak na 40°C. Bílé bavlněné pleny klidně na 90°C. Sušení to samé - podle štítku. Co jsem ale měla věci od kamarádek, které používají sušičku, vypadaly většinou hrozně - seprané, potisky i nášivky odrbané. Prací chloupek a žmolky poznáš, jakmile si pořídíš nějaké oblečení z bazaru. 😀
Nežehlím a nikdy jsem nežehlila - vadilo to jen babičkám, děti přežily. 😉

astrid_sk
autor
6. bře 2018

@soleilll Super, diky moc za podrobnu odpoved!
Ja som prave nasla v bazarku jedneho predajcu, u ktoreho by som mozno vybrala aj zo 10 veci, strasne pekne veci a zapinanie vpredu, ale u niektorych prave pise ze je tam povedzme 20 ci 25% polyester, tak ted nevim...
Ohladom teploty uvedenej na obleceni, neviem ako u detskych veci, ale u tych normalnych pre dospelych mam ten pocit, ze vsade uvadzaju ze prat na 30 alebo dokonca v ruke, pritom vsetko (az na svetre) periem na 40 a nikdy nebol problem...

soleilll
6. bře 2018

@astrid_sk Asi pokud koupíš nějakou super věcičku, co se ti moc líbí a bude stát třeba víc peněz, budeš ji prát jinak, opatrněji. Ty běžné per, jak uznáš za vhodné. Není potřeba nic vyvářet a podobně. Novorozenec navíc moc věcí nenávratně neušpiní - maximálně se poblije (mlíko) nebo pokadí a to se vypere celkem jednoduše. Horší to bude, až zavedeš příkrmy - pak je super pořídit oblečení ve vhodných barvách, tedy zelené, oranžové atp. = barvy příkrmů. 😀 No a jak se začne pohybovat, pak už budeš asi vybírat oblečení "na roztrhání", protože třeba kolena dostanou hodně zabrat. 😉

eviicka
6. bře 2018

@astrid_sk ještě k žehlení, před narozením si všechno požehli a pak uvidíš sama. Je to spíš o pocitu, já žehlím všechno i teď po roce, spousta lidí ne a jsem si jistá, že se vůbec nic neděje. Ale mně žehlení nevadí, suším venku na sušáku, nepoužívám žádnou aviváž, takže tím žehlením to prádlo krásně změkne.
Když nakupuju na bazárku oblečení tak preferuju osobní odběr. Vidím věci na živo, od koho jsou. Nabídek je tolik, že určitě bude nějaká poblíž a ty si budeš moc vybrat co se ti líbí 🙂.

astrid_sk
autor
6. bře 2018

@eviicka Diky. Mozno teda skusim vyfiltrovat tych, co su z Brna a uvidim...

garalela
6. bře 2018

@astrid_sk Tak ono u těch dupaček a overalků je třeba pro mně taky šokující zjištění, že ač mám miminko relativně malé, tak má ale velkou nohu, takže některé dupačky a overalky jsou mu na tělo velké, ale nožičku už pohodlně ve šlapce nemá. To jsou věci, které nejsou odhadnout předem.,.taky jsi se ptala na materiály, vím, že jsi psala k oblečení, ale pro mně taky nepříjemné zjištění, nakoupila jsem bambusové osušky kikko a mohou se prát jen na 40
jinak s nakupováním z bazárku mám dobrou i špatnou zkušenost, jsou věci, které když mi přišly, jsme musela hodit rovnou do koše, ptej s etaky, jestli jsou lidi nekuřáci, třeba u neoblečení je to za trest....

astrid_sk
autor
6. bře 2018

@garalela Dakujem za skusenost. Nieco som si uz v bazarku vyhliadla, tie ceny su tam fakt dobre, snazila som sa vybrat zbozi, ktore je popisane ako malo nosene... A tiez hoci som v pokuseni kupovat aj vacsie veci vel 68 na pozdeji, tak snad odolam, kedze na to je este cas a uvidime prave ze co nam bude najviac vyhovovat, ci ponozky alebo radsej dupacky so slapkou, ci sa odhodlame obliekat aj cez hlavu a pod... Tie velkosti to clovek pochopitelne nevie, ze ake bude ditko mat, v mojej rodine su nohy spis trosku vetsi, v partnerovej take priemerne, takze uvidime 🙂 Celkovo ale nie sme ziadni obri, ani v rodine, takze obrika necakam, i ked keby som mala prenasat, tak asi aj to moze byt... 🙂

culinka1
6. bře 2018

Jsem od Slavkova u Brna a klidně si u mne můžeš oblečení vybrat, mám od velikosti 46, neutrání barvy a barvy na holčičku.
Jsme nekuřáci bez domácího mazlíčka.
Můžu poradit i s kojením, nošením v šátku, případně i šátek poskytnout...

simya
6. bře 2018

Ja bych radila nakoupit od kazdeho typu neco malo a pak uvidis, co bude nejvic vyhovovat. Me treba zezacatku nejvic vyhovovaly overaly, pozdeji uz se mi ale nechtely pokazde rozepinat a zapinat ty patentky mezi nohama, cim je to obleceni vetsi, tak je tam tech patentku vice. Takze ted uz pouzivam jen teplacky, ktere jednim tahem stahnu a nemusim nic resit. A s velikostmi taky opatrne, prcek mel pri porodu 49cm ale uz pri odjezdu z porodnice po 7 dnech velikost 56 v podstate neoblekl. Vetsinu pripravene vybavicky tudiz nikdy nemel na sobe. A dneska jde fakt vsechno rychle dokoupit pres internet, takze neni potreba se zbytecne predzasobit. Ted ve 4 mesicich uz nosi velikost 74-80 a to jsme oba s partnerem spis prcci.

astrid_sk
autor
6. bře 2018

@simya Dakujem, ja sa snazim prave mat nieco malo v 56 ale inak hlavne 62 - ono sa mi zda ze aj v tych bazaroch je vyrazne viac tych 62... Tak any sme mali aspon par kuskov na zaciatok a ked tak potom dokupime...
@culinka1 Diky moc, napisem ti spravu...

Strana
z2