icon

Potřebné/nepotřebné věci pro miminko. Poradíte?

sanyy22
8. únor 2021

Ahoj hollky, poradíte mi jako prvorodičce co je podle vás největší zbytečnost a za co rozhodně nemá cenu utrácet peníze? Budu ráda za váš názor. Co jste si koupili nebo od někoho dostali, a akorát Vám to leží někde ve skříni. Chtěla bych už pomaličku začít kupovat nějaké věci. 🤰

michaelarousova
8. únor 2021

@sanyy22 ted mi napada sterilizátor na lahve/dudliky☺️To byla vylozene blbost😂

jjasmina
8. únor 2021

Sterilizator, dudliky, lahve, savicky, odsavacka mléka, kojenecka váha, monitor dechu, kolotoč nad postýlku

jako_mala_holka
8. únor 2021

U nás bylo zbytečné nositko a olej na masáž bříška, jinak asi nic... Ale je to strašně individualni

pipi_puncocha
8. únor 2021

Já bych koupila jen minimum věcí a prostě pak podle situace dokoupila... např. neměla jsem doma jedinou láhev pro dítě, žádné umělé mléko, odsávačku mléka, sterilizátor, syna jsem kojila, nebylo to u nás potřeba. Taky bych nekupovala žádné hračky, za mě to dítě první měsíce vůbec neocení a určitě něco dostane od rodiny a známých. Ale samozřejmě je to individuální, já jsem třeba koupila odsávačku do nosu na vysavač a syn do teď neměl rýmu (je mu rok a čtvrt), koupili jsme postýlku + matraci asi za 5 tisíc a spí v ní kočky, syn tam ani jednou neležel.😅

emamaira
8. únor 2021

@jjasmina 😀 pardon, jen mě pobavilo, jak je to individuální. Kromě kolotoče pro mě bylo vše nezbytné, odsávačku jsem používala rok několikrát denně, takže ostatní věci taky😀 ale souhlas, že pro většinu maminek tohle není nutné.

michaelarousova
8. únor 2021

@emamaira uz pri odchodu z porodnice bych bez toho vseho nemohla zit 😂ale myslim ze kupovat to v tehotenstvi opravdu nema smysl☺️

merope
8. únor 2021

Já první půlrok použila připravené kojenecké jedině tak na skladování kojeneckého mléka, protože v porodnici si zvykl na jednu konkrétní flašku a tu jsem pak koupila domů, pak dokoupila ještě "dvojku" a tu používal dokud nepřešel na jinou, naštěstí ty jsem měla stejné dvě, protože ještě ve skoro dvou letech pořád tyto a jiné nechce. Usíná s nimi 😀.

Takže je to spíše o ochotě manžela případně věci shánět po porodu, zda něco potkáš na bazárku za slušnou cenu (co koupím za cenu, za kterou to snadno prodám, to se hodí prostě koupit, případně to pak pošlu dál - už jsem takto poslala dál Anibal za stejnou cenu, za kterou jsem ho koupila, nestihla jsem ho použít).

weiserka
8. únor 2021

je to fakt individuální, tady je moje zkušenost - byla jsem šťastná za elektrickou odsávačku, koupenou dopředu, jelikož mlíko moc neteklo a odsávačka s tím pomáhala, monitor dechu beru jako nutnost pro ustrašené prvorodičky jako jsem byla já, používala jsem i sterilizátor,ale úplně ten nejlevnější do mikrovlnky a uplně stačil....později když byl syn na UM, tak jsem měla dost špatnou zkušenost s ohřívačkama mlíčka, stačilo, když jsem to dělala postaru v horké vodě 🙂 , třeba nosítko syn nevyužil, nelíbilo se mu v něm, tak jsem ho poslala dál,ale to záleží na dítěti, doma taky nechtěl zavinovačku, i když v porodnici v ní spal stále a já jich měla doma několik 🙂 , dudlíky byla vyloženě zbytečnost, nikdy je moc nechtěl.... já nakupovala tak, abych měla doma toho raději víc, od každého něco, a nic nijak moc drahé a stejně musel manžel běžet nakoupit oblečky (a zvládl to dobře), protože syn se nakonec narodil předčasně a měli jsme jen 2 overálky velikosti 50 :(

patypresdevaty
8. únor 2021

To je fakt individuální - je spousta věcí, které někomu přijdou jako bllbost a jiná na ně nedá dopustit. Nebo se to hodí s jedním dítětem a s druhým ne. Doporučuju koupit jen úplný základ a zbytek dle potřeby. V dnešní době není problém cokoliv sehnat během pár dní.
Tak třeba nosítko jsem s první nevyužila (nechtěla se nosit), s druhým to byla zase TOP věc. Naopak u první jsem používala velkou plastovou jídlení židličku, ale u druhého už mi to přišlo jako zbytečný zabiják místa a krmila jsem v leházku/na klíně a pak jsme rovnou pořídili rostoucí židličku.

areh
8. únor 2021

@sanyy22 kosmetika - dostaneš hodně vzorečků a miminko skoro nic nepotřebuje. Já jsme v tomhle minimalista. Nakoupila jsem jen základní - postýlka, kočár, oblečky, vanička. Houpatko jsme dostali, ale moc ho nevyužíváme, jen na krmení. Obě děti jsou radši na zemi. Na co nedám dopustit je proutěný kočárek/druhá postýlka do bytu, kde mám mimčo přes den, když není na zemi. Využila jsem na obě děti asi do půl roku a ségra taky.

klokanka31
8. únor 2021

@sanyy22 Ten sterilizátor na lahve a dudlíky fakt blbost. A taky hloupost hodně dudlíků. Naše si oblíbila dva a ostatní jen leží. Co ale zase je podle mého opravdu důležité, tak monitor dechu.

martiniquest
8. únor 2021

Doporucuju projit zdejsi diskuze. Nedavno tu byla stejna

jjasmina
8. únor 2021

@emamaira no vidíte a mě to leží jen ve skříni no, ono je to opravdu individuální

katule1990
8. únor 2021

@sanyy22 Je to opravdu individuální. Já jsem se snažila si pořídit podle zdejších zkušeností spíš takový základ, za který jsem považovala/považuju i monitor dechu. Ten je ale u nás nakonec zbytečný, protože syn nechce ani za nic spát v postýlce, takže přes den spí na mně nebo v kočárku a v noci s námi v posteli. Postýlku máme taky akorát tak pro kočky, jak tu někdo výše psal 😅 a jako zábranu k naší posteli. Mimochodem mě překvapilo, že u postýlky se stahovací bočnicí, co se dá přirazit na velkou postel, monitor snímá i lidi ve velký posteli, takže příp. taková postýlka nemůže být úplně přiražená.

lovemusicsun
8. únor 2021

Jak bylo řečeno - co je zbytečnost pro Tebe, pro jiné může být důležité. Napíšu, jak to bylo (a je) u nás:
- monitor dechu - dítě v postýlce nespí asi od 4 týdnů, takže nám byl úplně k ničemu. Ale jako prvorodička bych bez něj asi být nechtěla (aspoň ty první 4 týdny), tak bych si ho asi půjčila v porodnici.
- lehátko pro miminko - ani jedno z mých dětí v lehátku být nechtělo, obě křičely.
- fusak do autosedačky - nevím, kdo tuhle pitomost vymyslel. Po chvilce je v něm vedro a potí se dítěti záda. Lepší je deka, kterou dáš pryč, jakmile se auto zahřeje.
- drahá odsávačka mléka - měla jsem manuální, na rozjetí laktace a občasné odsání úplně stačí.
- cestovní postýlka - my ji využili jako druhou postýlku v bytě, kam se miminko dalo odložit přes den. Nikdy jsme ji nikam na cesty nevzali, děti s námi spaly v posteli. Ale jako druhá postýlka super, než začne být miminko víc na zemi.
- dnes už bych asi nekupovala moc kosmetiky a lékárničku. Kosmetiku jsem dostala jako dárek v porodnici, u gynekologa, sem tam nějaké vzorky. Nakonec jsme používali jen perlan, čistou vodu a mast z lékárny na zadeček. Když měla dcera suchou kůži, tak nám doktorka předepsala krém. Z lékárničky mi hodně věcí prošlo než jsme to potřebovali.

sanyy22
autor
9. únor 2021

Holky děkuji moc za rady