Výbavička, co nepotřebuji a můžu dokoupit později?

hanpavka
28. čer 2016

Holky, mám pocit, že je toho tolik co do výbavičky patří, že to snad ani nestihneme do termínu porodu koupit 😀
Ale nemám žádné zkušenosti, tak nevím, co je opravdu třeba a co můžu postrádat nebo koupit později.
Musím si kupovat odsávačku mléka?
A co odsávačka hlenů? Kojící polštář? Dá se bez toho obejít nebo je to nutná výbava každé maminy? Děkuji za rady.

lv
28. čer 2016

samozřejmě není - já kojící polštář neměla ani jednou (ovšem zkoušela jsem u kamošky a pohodlný to je), odsávačku předem taky ne (třeba ti to nepůjde, já krásně kojila, neodsála skoro nic), odsávačku hlenů na vysavač ovšem doporučím.
Váhu ne, lahvičky ne, dudlíky jak chceš, polohovací válečky a polštářky ne, klín do postýlky ne (stačí složená osuška), co mě přijde vyloženě blbý jsou jeansy 🙂
to je podle mě, každá to máme jinak

terry1512
28. čer 2016

Byla jsem na tom podobně. Odsávačku mléka dopředu nekupuj,pockej jsk se rozkojis.Kojo polštář jsem měla jen na spaní kojila jdem na obyčejném polštářku nebo v leže. Odsávačku na hleny porid tu na vysavač.ta se hodí. Je to vše marketingová masáž.ne vše je opravdu nezbytné. 😃

lenbela
28. čer 2016

Odsávačku mléka jsem u prvního dítěte neměla, u druhého jsem ji měla zapůjčenou od kamarádky a nepotřebovala jsem ji ani jednou. To samé s kojícím polštářem. Kojím hlavně vleže, je mi to pohodlné, odpočinu si, někdy zdřímnu nebo koukám na tv. Ale odsávačku hlenů bych koupila určitě.

biene007
28. čer 2016

Odsávačka mléka až po porodu - uvidíš, jak vám to s mimi půjde a ta se dá i půjčit. Odsávačka hlenů ideál na vysavač (zní to šíleně, ale funguje jistě), kojící polštář - mně pomohl - miminko si na něj položíš a pohodlněji kojíš. A když jsme ho pokládali na spaní na bok, tak jsem ho tím polštářem zablokovala - aby se nepřekulil. Nepotřebuješ třeba ani monitor dechu - opět jde půjčit a je vhodnější pro děti s horším apgar skore nebo když se narodí nějak oslabené - já se poradila v porodnici.
Já si vyhotovila seznam a postupně jsem si ve volných dchvílích hledala kde je výhodné nakoupit a hromadila jsem postupně. Dost věcí můžete podědit od příbuzných či kamarádů, určitě to ještě do porodu stihneš 🙂 A hlavně - tady na KOníku je super přehlledný bazar, není nutné mít vše úplně nové... 🙂 Ať se daří! 🙂

ppejskova
28. čer 2016

@hanpavka odsavačku mléka je dobré mít zejména na první dny kdy se ještě upravuje tvorba mléka 🙂 hlenů koupíš v každé lékárně za pár korun a já jí koupila až když byla třeba, kojím od začátku bez polštáře a nijak mi nechybí 🙂 ale určitě je to šikovná věc protože kolikrát tu pak po kojení sedím se spícím miminem v ruce a nemůžu se hnout, s polštářem bych jí bez problémů odložila 🙂

chris_n
28. čer 2016

zalezí, dle jakého seznamu jedes. dle toho bych byla schopna rict, co jo a co ne.
Odsávačku na mléko jsem kupovala az po porodu (stejne tak kelímky na MM)
odstávačku na hleny určite pořídit. Ale přinejhorším počká do návratu z porodnice (dneska vse koupís na netu a doručí ti to do pár dní domu)

jak bylo psáno - váhu ne, lahvičky taky az dle situace. Já mela jednu k odsávačce a dlouho stačila. Dudlíky - ano (pokud nejsi proti nim), atd... nejak me toho víc nenapadá

verdos
28. čer 2016

Já si u všech svých dětí vystačila s obyč. odsávačkou hlenů za těch cca 30 korun. 1) odsávání se nemá přehánět, 2) odsává docela dobře, pokud se s ní odsává, jak má (tzn. opravdu se vzduch saje a ne "vdechuje"). Ale je fakt, že já dětem vždycky i stříkám nos mořskou vodou...

lenbela
28. čer 2016

Napadl mě ještě třeba monitor dechu, pokud budeš chtít, není třeba kupovat, většinou lze zapůjčit v porodnici. Zato jsem hodně využila přebalovací komodu. Z přebalování na posteli mě bolela záda a oblečení miminka je po ruce.

evaamy
28. čer 2016

Ahoj, odsavavku hlenu si určitě pořiď. Mam u sebe v blogu článek, seznam toho co jsme opravdu použili, od narození do pěti měsíců, tak muzes mrknout. Je toho poměrně málo.

ilonakr
28. čer 2016

Ja teda kojici polstar ocenila uz v tehotenstvi- mohla jsem se pohodlne podeprit na boku a ani kojeni bez nej si nedovedu predstavit🙂.
Odsavacku hlenu jsem zatim nevyuzila, ale beru ji jako zaklad do lekarnicky.
Monitor dechu a vahu si pripadne muzes koupit cestou z porodnice - monitor dechu sem nemela ani v porodnici a domu sem ho nekupovala a vahu jsem ridila cestou z porodnice, protoze sem bojovala s kojenim - jinak bych ji nemela
Nopak z tech "nutnych veci" je zbytecne mit hned mantinel do postylky,
- misto chranice na prosteradlo staci dat pod prosteradlo jednorazove podlozky
- misto detskych rucniku obycejne ctvercove pleny, pozdeji tetra osusky a pak rovnou normalni rucnik
- z kosmetiky staci detske mydlo na omyvani pod vodou a koupelovy olej pro miminko a 1 krem na zadecek - pripadne zkusit nejake vzorecky nebo zbytky od kamaradek, protoze vetsinou dobre poradi i v porodnici a nejsou doma zbytecnosti
At to vsechno zvladnes 🙂

antoinet
28. čer 2016

@ilonakr mám stejnou zkušenost s kosmetikou a to mám už 2 děti, stačí 3 produkty - něco na mytí, něco na namazání tělíčko a pak krém proti opruzeninám.
Jinak já jsem v prvním těhotenství taky chtěla mít věcí málo, máme malý byt a nakonec jak o dítě pečuješ nonstop, radši jsem dokoupila různé pomůcky, které nejsou nutné, ale prostě hodně pomůžou.
Kojící polštář - tisíc využítí, hlavně spánek v těhotenství, ale i hnízdečko, zábrana,...nejlepší je s malými kuličkami
Bambusové osušky - nic tak jemně neosuší miminko, je to zároveň deka, clona na kočárek, zavinovačka,...
Odsávačka - kéž bych ji měla hned po prvním porodu! Nemusela jsem ležet s teplotou v bolestech, oka nezamhouřit, na nervy z hormonů... stačila obyčejná za 150 Kč a zachránila mě!

panickatlamicka
28. čer 2016

Po mych zkusenostech mi ptijde zbytecna postylka 😀

operetka
28. čer 2016

Já jsem odsavačku hlenů neměla vůbec, jedinkrát jsem ji nepotřebovala, syn měl rýmu poprvé ve třech letech. Naopak odsavačku mléka jsem si koupila, pomohla mi se rozkojit ve 3 měsícich, měla jsem laktační krizi. Kojící polštář jsem neměla , po císaři jsem kojila jen vleže.

anniesfibis
28. čer 2016

@hanpavka kojici polstar jsem skoro nevyužila nejlepší je kojeni v leze na boku...to zkuste, u toho se da i spat a ze zacatku clovek koji i hodinu (ja 3 mesice)...v noci se mnou mimi v posteli a kojeni při spanku - takze zadne nevyspani.
Odsavacku nepotrebujete - když budete kojit hodne, z obou prsu, poradne pit, poradne jist (udelejte si zasoby vyvaru se spoustou masa i na mrazak a vůbec namrazte jidlo (pozor vhodne pro kojeni -zadna cibule a pod.) - kupte kojici caj welleda a timto zajistite dostatečnou tvorbu mleka a odsávačku nebudete potrebovat (prebytky vypije mimi..a zasoby nebudou třeba delat). Pripadne trochu odstrikate rukou do pohody.
Odsavacka hlenu je co? - myslite na rymu? - to bych urcite koupila v lekarne mají vždy a urcite to casem potrebovat budete.
Dale doporucuji :
zavinovačku ergo cocon na zip - tim zajistite okamzite zklidneni miminka a zadne hloupe zavazovani, kdy efekt je stejne nulovy.
welleda caj s piskavici - je drahy, ale jediny schopny podporit laktaci - dost zasadne
stahnete si do pc/tel. ,,bile sumy,, ...z youtube
podavejte prso kdykoliv bude dite jen trochu enspokojene
mimcum zdar :D

tomikjoejoe
28. čer 2016

určitě bych koupila odsávačku hlenů, my ji využili u všech dětí bohatě a používáme stále - mám chronickou rýmu, takže u nás koluje každou chvilku něco

krystalka
28. čer 2016

@hanpavka - tak kojící polštář jsem měla koupený dopředu a nakonec jsem ho využila v posledních týdnech těhotenství na spaní...měla jsem takový, co se dal i téměř úplně natáhnout a při spaní na boku jsem si vždycky přes něj přehodila nohu, abych měla víc místa na bříško 🙂 ....odsávačku mléka jsme dopředu nepořizovali, ale nakonec jsme ji kupovali v lékárně cestou z porodnice, protože malý odmítal sát, takže jsme odsávali a krmili stříkačkou....odsávačku hlenů bych si koupila dopředu určitě...syn měl rýmu poprvé v několika měsících a manžel ji tenkrát jel večer někam koupit a využili jsme jí dost - měli jsme tu na vysavač....syn nebýval nemocný, ale občas trpěl na takovou tu hustou rýmu, co netekla a navíc dost dlouho neuměl smrkat, takže tu jsme využili....monitor dechu ani váhu jsme neměli, nebylo potřeba, z kosmetiky jen krém na zadeček a olejíček do koupele, ale používali jsme ho jen občas, když se mi zdálo, že má sušší pokožku, jinak jsme koupali jen v čisté vodě, na osušení jsme měli schované super měkoučké látkové plenky, ještě po nás......nepotřebovali jsme ani lehátko do vaničky, ani taková ta lehátka-houpátka přes den.....ono toho zase až tolik doopravdy potřeba není a je spíš lepší postupně pak dokoupit to, co opravdu zjistíte, že se vám hodí a že vám chybí....každá rodina žije jiným způsobem a každé miminko je jiné....nejde dopředu odhadnout, kde bude nejlépe a nejraději spát, jestli bude potřebovat hodně kontaktu a pořídíte si šátek nebo nosítko, nedá se dopředu odhadnout, jestli bude nebo nebude problém s kojením.....ale dneska se dá většina věcí bez problémů sehnat, takže klid 🙂

mikilenka
28. čer 2016

Dopředu bych si takové věci nekupovala. Zkus se zeptat v porodnici, kam plánuješ potom jet, jestli si to tam můžeš po porodu všechno vyzkoušet. Místní laktační poradkyně a sestřičky Ti potom doporučí značky, různé metody apod. Nestrachuj se. Každá maminka považuje za důležité to, co se jí osvědčilo u jejího miminka. Pokud máš tu možnost, že Ti manžel či někdo z rodiny zajede, koupí, sežene, vyzvedne, tak není třeba takové velké investice řešit dopředu.
Já jsem si v porodnici vyzkoušela odsávačku, kojící polštář, monitorink dechu...různé mastičky, teploměry, oleje aj. Díky tomu jsem si některé věci pořídila a některé naopak ne. Jen se jich neboj zeptat na rady a doporučení, potom si všechno přizpůsobíš svému děťátku.

kamino
28. čer 2016

Určitě si zajisti třeba kamarádku s odsávačkou pro případné akutní půjčení - já jí kupovala už cestou z porodnice, měla jsem tolik mléka, že to bolelo hodně. KOjící polštář jsem neměla a odsávačka hlenů asi z počátku ne, ale je dobré mít doma - na vysavač je nejlepší a stojí pár korun..

bartovka83
28. čer 2016

Odsavacku hlenu jsem měla koupenou předem, odsavacku mléka u prvního ne, u druhého ano, protože poprvé bych ji bývala užila, kdybych ji měla po ruce hned, tak podruhé jsem ji koupila, ale použitou za pár korun. Nakonec se mi opravdu hodila. Kojící polštář jsem neměla vůbec.

naomi6
29. čer 2016

@hanpavka Tak kojící polštář jsem měla už jako těhule a používala jsem ho pak i ke kojení 😀. Odsávačku hlenů jsem si pořídila před porodem, ale na dcerku jsem ji nepoužila nikdy, takže jsem si myslela, že jsou to vyhozené peníze, ale naopak u syna jsem ji musela použít hned, když jsme dojeli z porodnice, takže záleží na mimču. No a odsávačku mléka jsem neměla a naštěstí jsem ji nepotřebovala - kojila jsem krásně hned v porodnici. To ti ale takhle nikdo stejně neporadí, záleží, jak na tom budeš. Každopádně se dá všechno koupit, takže za mě spíš méně je více. Rozhdně nekupuj moc kosmetiky. Stačí jeden šampon na tělo i vlásky a uvidíš. Já toho měla zbytečně moc a pak jsem to nepoužívala, nebylo potřeba, kosmetika rychle propadne. Držím palce 😉

meta123456789
17. srp 2016

Odsávačku mléka bych řešila až v případě problémů s kojením, případně prostě později. Je to velká investice a dopředu není podle mě nutná. Odsávačku hlenů máme na vysavač , tu doporučuji koupit, tu člověk využije. Kojící polštář je fajn věc, ale nutnost to asi není..

hanpavka
autor
18. srp 2016

@meta123456789 včera jsem byla na předporodním kurzu a tam mi sestřičky řekly to samé. Takže jsem klidnější a vše dokoupím až po propuštění z porodnice. 😉