Výbavička. Poradíte, prosím?

sarahsimona
14. led 2021

Ahoj holky,
potřebovala bych poradit s výbavičkou. Protože se mi ke konci dubna má narodit moje první dítě, nevím si moc rady, co koupit. Udělala sem si takový menší seznam, ale pořád mám strach, že jsem na něco zapomněla. Seznam přikládám a prosím o doplnění, popř. napsání, co je zbytečné. 🙂

SEZNAM:
Oblečení - ponožky, rukavičky, čepičky, body, dupačky, polodupačky, overal na spaní, svetřík
Kosmetika - olej, mýdlo, šampon, dudlík, vlhčené ubrousky, krém na opruzeniny
Vanička s podložkou do vaničky
Kočárek + pláštěnka
Postýlka, prostěradla, polštářek, peřinka, deka, povlečení, zavinovačka
Vajíčko
Pleny - jednorázové + látkové
Teploměr, osuška, žínka,
Odsávačka hlenů, odsávačka mléka - je to potřebné?
Fusak - potřebné, když se má narodit ke konci dubna?
Do porodnice - vložky, vložky do podprsenky
Krmení - lahvičky na mléko, kartáč na čištění lahviček
Monitor dechu - je potřebný nebo zbytečný?
Teploměr, léky - na teplotu, borová voda, na kašel
Hračky - kousátka, plyšák

DĚKUJU ZA KAŽDOU RADU! 🙂 ❤

michaela666
14. led 2021

Za sebe jsem se vyprdla na hračky - ty úplně malé miminko nepotřebuje a bude to hned druhá věc, kterou ti po plenkách budou nosit návštěvy. Odsávačka hlenů, ta se určitě neztratí a využiješ. Odsávačka mléka se dá dokoupit vždycky, takže bych ji nekupovala dopředu. Možná jí ani nebudeš potřebovat.
S kosmetikou taky moc nepřehánět, některé porodnice dávají maminkám při odchodu balík vzorečků. Aspoň vyzkouším jestli všechno vůbec potřebuješ a jak to miminku sedí. Co mi ve tvém seznamu chybí jsou určitě nůžky s kulatou špičkou - hrozně rychle mrňatům rostou nehty.

Jsem taky prvorodička, takže ti tady určitě holky poradí vychytávky, co jim usnadnily mateřství. Já měla taky takový seznam a časem si ho proškrtala podle pocitu jestli to vůbec použiju. Naštěstí se dá všechno dokoupit přes internet a do 2 dnů máš doma. 🙂

katka9184
14. led 2021

Já brala ještě k poporodním vložkam i poporodní kalhotky 😉

katka9184
14. led 2021

Jinak co se týče monitoru, tak za mě určitě ano

sajul
14. led 2021

Záleží kolik do toho chceš investovat. Já bych půlku tvého seznamu vůbec nevyuzila, některá maminka naopak jo. Za mě zbytečná kosmetika, myla jsem a stále umývám děti jen vodou. U mě by určitě nesměl chybět šátek na nošení dětí + nějaká nosicí výbava. Hodně maminek využije i přebalovací pult. Pak třeba kolébka, nebo lehátko, pokud nebudeš dítě odkládat jen do postýlky, nebo třeba na zem. Tak aby jsi ho měla u sebe třeba i v kuchyni.

2hanah
14. led 2021

Víc než dupačky, zvlášť ještě v dubnu, jsem dokupovala a používala punčošky, je v nich miminku víc teplo a neskopává si je různě z nožiček nebo když jsou široké, tak nejčastěji obě nožičky v jedné nohavici. Nebo pod dupačky, když je zima.

areh
14. led 2021

Monitor dechu jsem neměla ani u jednoho dítěte, pokud chceš kojit,tak lahvičky jsou zbytečné, případně se dají hned dokoupit. Léky jsem taky předem neměla, malému miminku bych je bez konzultace s doktorem nedala a koupíš je taky hned. Jak už bylo zmíněno - spoustu hraček donesou návštěvy,ale já jsem si i tak pořídila pár,co se mi líbí. Pokud nechceš používat konkrétní značku kosmetiky, tak v porodnici nebo i u gynekologa dostaneš spoustu vrozků. Já jsem je ani nestihla všechny vyzkoušet.

zuzangel
14. led 2021

Body a overaly doporučuji zavinovaci, ne přes hlavu.
Kosmetika - bepanthen nebo sudocream je za mě top, mycí prostředky minimálně.
Odsávačka mléka zatím zbytečná.
Fusak má do podzimu čas.
Pokud budeš kojit, láhve a příslušenství je zbytečné.
Monitor určitě doporučuji.
Teploměr do zadečku hlavně s měkkou špičkou.
Hračky zatím neřeš, dost jich dostaneš.
Doporučuji : líh na pupík, jednorázové podložky na prebalovani, hřebínek na vlásky, zavinovačka ( ne na suchý zip, ale na zavazování), léky bych asi zatím neřešila, max čípky na teplotu.
Držím pěsti ✊

2hanah
14. led 2021

Šampon na novorozeně není třeba, stačí mýdlo na předmytí zadečku od stolice a jinak se lije do vaničky olejová nebo bylinná báze, kterou si myje celé tělo i vlásky.

2hanah
14. led 2021

na léto a jaro moskytiéra na kočárek. Odsávačku mléka bych nekupovala, až jestli bude potřeba. Fusak v dubnu určitě na novorozeně. Lahvičky bych taky zatím nekupovala, až jestli budou potřeba, pokud budete plně kojit, nemusíte vůbec potřebovat, tím pádem zatím ani kartáč. Léky vůbec, nepředpokládejte, že Vám hned onemocní, čípky pro případ teploty možná, jestli jsou vhodné od narození, některé jsou až od 3 měsíců. Monitor dechu určitě, pro klidný spánek maminky, kdyby miminko v noci přestalo dýchat, to už pak nikdo nevrátí.

felixfelicis
14. led 2021

@michaela666 Ja bych se zase vykaslala na nuzticky - mela jsem je a kvuli te kulate spicce s nimi ty malinkate nehticky vubec nedaly nabrat. Klasicke ostre manikurni jsou lepsi.

kami2262
14. led 2021

Já mám tedy na léto na kočárek krom pláštěnky i moskytiéru... Jinak na jaro/léto mám spací vaky (stan to bude stacit😅) a fusaky dokoupím až na podzim. Jinak jsem taky prvorodička, tak zjišťuji co a jak 😁

felixfelicis
14. led 2021

Na gynekologii a v porodnici jsme dostali balik se vzorecky (sudocream apod), ktere mi diky latkovani vydrzely az do batoleciho obdobi 😀
Je zbytecne delat velike zasoby cehokoli,vsechno se da rychle koupit, naopak zbavit se toho se obcas neda ani zadarmo 🙂
Jak pise Misa, hracky na prvni dite jsme dostali komplet od navstev.

michaela666
14. led 2021

@felixfelicis Uvidíme jak se s tím popisuju, třeba to skončí stejně. Já neumím stříhat nehty nikomu jinému než sobě, tak snad se zvládnu na tak malé ručičce nůžkama vůbec vytočit. 😃

adel2507
14. led 2021

Já jsem si třeba na druhé pořídila do postýlky hnízdečko. Malá v něm byla moc spokojená a dalo se kamkoliv přenést. Spousta maminek by napsala, že je to zbytečnost, ale my jsme opravdu využili.🙂
Jinak monitor dechu určitě jo.

syslounek
14. led 2021

Monitor dechu se dá v některých porodnicích půjčit. Za mě zbytečnost. Měli jsme v porodnici a co chvíli tam řval protože ho někdo nevypl, když vytahoval dítě.
Co bych přidala je líh na pupík a sprej s mořskou solí na čištění nosu.

skarol
14. led 2021

Doporučuji nekupovat kosmetiku, v porodnici dostaneš vzorečky a pak ti i poradí dětská doktorka, ubrousky vyměň za perlan s Medvídkem. Zbytečný je i polštářek, děti by ho měly dostat až tak nejdřív po prvním roce. Lepší než peřinka je spací pytel. Odsávačka hlenu je levná, to se do budoucna neztratí... Lahvičky atd. Jsou zbytečné pokud plánuješ kojit.

sigyn
14. led 2021

Máme dítko na konci března, takže co jsme určitě nepotřebovali:
- rukavičky, body, dupačky, polodupačky, svetřík - tohle všechno jsme nahradili kvalitními overaly s tapkami a rukávy, co jdou založit (místo rukaviček). K tomu navíc teplý /fleesový/ overal s kapucí na ven. Na léto pak už stejně budete potřebovat novou velikost. Do kočárku jsme dávali jarní/podzimní fusak. Čepička stačí jedna.
- ke kočárku určitě sítku proti hmyzu
- polštářek, peřinka, povlečení - u takhle malých dětí se nedoporučuje, hrozí zadušení. Lepší je spací vak.
Do porodnice - určitě sítované kalhotky + pantofle. Po zkušenostech bych si vzala i obyčejné mýdlo.
Ještě bych přidala sterilizátor do mikrovlnky na hračky, dudlíky, savičky atd.
Monitor určitě doporučuji, prvních pár nocí budete poslouchat každý nádech, ušetříte si tím nervy a bezesné noci.

klokanka31
14. led 2021

@sarahsimona Ještě líh na pupík, tampónky na pupík, na opruzeniny se mi osvědčil spíš klasický pudr, peřinky do kočárku. Odsávačky se mi zdají zbytečné, my je nemáme. A monitor dechu 100% kup. Není nad jistotu že kdyby něco, vzbudí tě to. A nevím co máš za zdravotní pojišťovnu, nám celý monitor proplatili 🙂

janapetrvalska
14. led 2021

Monitor dechu nekupovat - ale pujcit v nem.
Do porodnice doporucuju poporodni kalhotky , ty jsem pouzivala chvili i doma je to pohodlný a hlavne po cisari . Dale pro me nepostradatelný vec vlhcene ubrousky spise vlhceny toaletni papir , ne vzdy se muzes pokazde osprchovat je Vas vic na pokoji nebo ditko nespinka , hlavne lepsi nez toaletak.
Odsavacka mleka se da koupit kdykoli- nevis jak to bude s mlekem. Nevim jak mate řešeno, ale prebalovaci deska nebo pultik .. jinak jsem malou davala hodne do dupacek ze zacatku, nic nestahuje je to rychle odepnute min prvni mesic usnadnění zivota nez se sladite. Olej mydlo sampon, koupila bych jednu vec koupel treba od hipp nebo tak .. vic me osobne vyhovovalo tel mlicko zvlast pak v lete , po oleji byla osypana . Chybi mi kartacek na vycesavani. Pokud to bude holcicka tak doporucuju svítil s azulenem na pipinku , holcicky produkují hormony az az okolo 10roku tak aby se neslepila pipinka lehce maznout, kremy na opruzeninky totiz jeste vic pipinku muzou vysusit. Misto osusky doporucuju tetra pleny 2-3ks vyuzijete v lete jako decku v kocarku nebo stinitko apod. Ty lahvicky - zatim bych jen jednu flascicku kdyby nahodou neslo kojeni. Velikosti obleceni - par veci menších ( u tech moc dlouho nezůstane) a vetsi vzdy táhněte rukavky a bude aspon ve volném kdyby nahodou. Fusak - duben kveten muze a nemusi byt zima jeste, min jarni/podzimni fusak bych mela, vyuzijete na podzim. Leky max lih na pupik, a na horecku nurofen cipky apod stejne je to podle vahy , ale mela by jste si zajistit pediatra a ten poradi ale mic bych toho nekupovali az kdyz bude nejaky problem .. pak urcite moskytiera na kocarek , mala spala hodne na terase a ty breberky fuj .. hracky vim , ze ty hormony atd neukocirovst moc nejde ale par tydnu miminko chce jen maminku .. kazdopadne nam se osvědčil kolotoc s promitanim hvězdiček na strop tak jsme ucili od prvni chvile a usina s kolotocem i ted .

lucca35
14. led 2021

@zuzangel ty čípky jsou údajně všechny od 7kg mi říkala kamarádka v lékárně a že nedoporučuje bez konzultace s Mudr. Já ještě využila buničinové čtverce na líh na pupík. @sarahsimona určitě dubovou kůru mast na spodek po porodu za mne, rektarni trubička (posledni pomoc při zácpě Mimi preventivně raději doma) ,něco na prdíky taky raději než nemít a shánět někde o víkendu,tyčinky do uší pokud nechcete dávat pozor na vodu v uších

veunka17
14. led 2021

Hodně jsem využívala síťku na kočárek, zavinovačka asi 2x a postýlku jsme používali asi měsíc 😁
Z kosmetiky je nejlepší čistá voda 😉 (ale do koupele dávám jeden den pár kapek přírodního oleje od Saloos a jeden den nejakou koupací pěnu) a na vaničku mám stojan
Z oblečení mě přišlo nepraktické dupačky - používám jen polodupacky nebo teplacky a ponožky a místo svetriku mikiny na zip
Odsávačku mléka jsem nekupovala ale teď v 5m jsem ji na rychlo sháněla od kámošky, malé rostly zuby s nechtěla pít, odsávačku hlenu je dobré mít
Do porodnice ještě určitě síťované kalhotky a brala jsem si pod sebe (i pod malou) jednorázové podložky (po přirozeném porodu na nich můžeš větrat spodek) ale já je vůbec nepoužívám protože si pod malou dávám látkové pleny
Lahvičku ještě žádnou nemáme 😁
Monitor dechu je fajn pokud mini spí ve své postýlce 😁
Na teplotu jsem kupovala až po doporučení dětské doktorky po očkování jinak sudocrem a rybilku (občas maznu rybilkou když je malá červená, jinak nic nepoužívám) jo a ještě líh na pupík (později i na nastřelení náušnic)
A hračky? Měla jsem hrazdičku s podložkou aby malá měla na co koukat když ji rozbalim a nechám větrat
Toto jsou moje zkušenosti 😊

veunka17
14. led 2021

Ještě dodatek musela jsem mít svůj toaletní papír do porodnice a dobré je mít nějaké pantofle kterým nevadí mokro
A manžel mi ještě kupoval purelan na bradavky a hydrogelove polštářky

michaela666
14. led 2021

Purelan můžu taky doporučit. Používám už teď na konci těhotenství a super. Výhodou je, že je čistě přírodní a nemusí se před kojením umývat jako u některých jiných krému.

surikata131
14. led 2021

@sarahsimona
Co se týče oblečení, tak nejlepší jsou overalky, ne jen na spaní, i přes den, nejjednodušší se to oblíká, na polodupačky bych se vykašlala, hlavně všechno rozepínací, ne přes hlavu
Kosmetika šetrná, např weleda...
Polštář se miminku nedává, jedině pokud blije, ale to je lepší podložit rovnou matraci/rošt, mimi by mělo být na rovném
Vajíčko- kvalitní (cybex, Klippan, Besafe, Britax, Maxi cosi), žádná trojkombinace
Odsávačka hlenů je fajn ta na vysavač
odsávačka mléka - koupila bych spíš až pak dle potřeby
Fusak - v dubnu nejspíš ještě využiješ a zůstane ti na další zimu

Do porodnice - kromě vložek a síťovaných kalhotek mast na prsa medela purelan případně i hydrogelové náplastí na prsa medela, něco na ošetření poranění (např dubová kůra, hemagel, kalciovka...), případně nafukovací kruh
Lahvićky předem bych nekupovala, pokud chceš kojit
Monitor dechu jsem měla pro klid duše
Nějaké základní léky pro mimi, případně patek do nosu s mořskou vodou, líh na pupík
Hračky novorozenec moc nevyužije

surikata131
14. led 2021

@surikata131 Edit: sprej do nosu s mořskou vodou

lenatko91
Autor odpověď smazal
Zobraz
dagmaris
14. led 2021

@sarahsimona já zase poradím do porodnice: Tea tree olej ( popřípadě i levandulový) ...já jsem si vždycky s sebou na WC brala plastovou láhev s takovým tím pítkem ( Rájec, Kubík,...) do toho dala čistou vodu a pár kapek oleje a po každém čůrání si hodně oplachovala spodek...za prvé to po mně na záchodě krásně vonělo 😀 já jsem si připadala čistá a nemusela pokaždé lézt do sprchy a dokonce bych řekla že to bude i lepší na hojení poranění. Kéž by mi to někdo poradil u prvního porodu, kdy jsem jak trubka lítala furt do sprchy. A samozřejmostí jsou dobré poporodní vložky 🙂

felixfelicis
14. led 2021

@dagmaris To jsem na zaklade rad z jnternetu udelala a straaaaasne to palilo, uz nikdy vic! 🙂
Petku jo, ale jenom s vodou. Ale sprcha je stejne sprcha. Byla jsem i hrozne zpocena.

maaaadlaaaaa
14. led 2021

Já budu rodit v březnu a mám už výbavu komplet. Tak pro porovnání. 🙂
Šampon bude zbytečný. Místo vaničky jsem pořídila kyblik přijde mi praktičtější, ten je cca do roka, pak klasicky vana.
Ke kočárku mám ještě sitku, plánuji být hodně na chatě a venku, takže malá bude spát na vzduchu.
Odsávačka hlenů je prý nutná, mimčo se samo nevysmrká, takže jsem ji pořídila. Existuje i levnější na vysavač třeba. Odsávačku mléka také už mám, elektronickou. Většinou se nedoporučuje kupovat dopředu, ale já v šestinedělí nebudu nikde létat po lékárnách a shánět. Většinou ji nemají skladem. Záleží jakou máš představu, pokud budes s mimčem pořád, tak asi potřeba nebude, ja plánují během rodičovské tak jeden den v týdnu doběhnout do práce, takže se hodit bude.
Fusak - koupila bych prechodovy na jaro a podzim nebo řešila jen dekou. Z fusaku se ti nebude odkopavat. Zimní fusak až později.
Monitor dechu mám z druhé ruky jen pro pocit klidu, abych nestala nonstop na postylkou. Takhle jen otevřeš oči a vidíš, že bliká jak má.
Léky mám jen ocuflash a panadol sirup.
Hračky neřeším, hodně toho dostane po narození a prvních pár měsíců si děti nehrají.

Já si ještě navíc pořídila přenosnou postylku, kterou budu mít v druhé místnosti nebo budu nechávat u rodičů.

surikata131
15. led 2021

@maaaadlaaaaa ten kyblík, pokid to je něco jako shnugle, není vhodný pro novorozence, my jsme ho zkusili poprvé, když měla dcera možná 2-3 měsíce a jak nebyla ještě zpevněná, tak se mi tam bortila do stran, pro sedící dítě je super, ale pro malé mimi je lepší vanička