icon

Zachránil vám monitor dechu dítě?

guinea
13. dub 2015

Ahoj maminky, přemýšlíme, zda koupit nebo nekoupit do výbavičky monitor dechu. Nejdřív mi to přišlo jako jasná volba - že samozřejmě ano, ale pak jsem se začala setkávat s názory známých, že je to vždy jen strašně vyplašilo, a vždy se jednalo o plané poplachy. A taky nevím, jestli když k nějaké zástavě nedejbože dojde, má člověk šanci dítě oživit (u dospělého je to jiné, tam každý ví jak moc mačkat a když praskne žebro, nevadí, ale jak u novorozence?).

Takže moje otázka zní: setkaly jste se vy konkrétně s tím, že u vašeho dítěte skutečně došlo k zástavě dechu (srdíčka), monitor vás varoval a vy jste dítě zvládli včas oživit?

Strana
z3
tulikiss
13. dub 2015

u prvniho jsem nemela, vlastne jsme ani nevedela ze neco takoveho je, u druheho uz jsme mela a byla jsme rada, protoze mala spavala na brisku, jinak se nevyspala... je kazdeho vec jestli si poridi nebo ne, ale ja si rikala radsi vyhodim 2000 za monitor dechu i kdyz nikdy nebude potreba, nez si cely zivot vycitat, ze kdybych nebyla blba a mela ho, tak mohlo moje miminko zit.

cabo
13. dub 2015

Ja monitor dechu poridila-jak uz tady bylo nekolikrat napsano-pro muj klid a lepsi spanek. Mame Babysense 2, bylo u toho i DVD Prvni pomoc. Meli jsme dva plane poplachy nebo mozna opravdu diky hlubokemu spanku chvilicku nedychal,kdo vi..... Urcite to nepovazuji za vyhozni penez. Uz jen pro ten klid.
Od kamaradky sestrenici to zachranilo 14-i denni holcicku. Manzel ji choval v naruci,aby nepakala,po chvilce plakat prestala,polozil ji do postylky,zapl monitor a ten za chvili zacal rvat! Malou ozivovali,zavolali zachranku a dostali ji z toho. Takze verim tomu,ze kdyz rodice vi,jak v takovem pripade postupovat, muze to mimi zachranit.

sarriku
13. dub 2015

V porodnici jsme měli Nanny a jednou mi pípal, třepla jsem s malým a prudce se nadechl, tak se asi nadechnout zapomněl, proto to pípalo. Každopádně jsem za to moc ráda, že něco takového existuje. Malej spal fakt tvrdě a než zjišťovat, jestli žije-nežije tak jsem jen mrkla na zelené světýlko.
Každopádně proč kupovat? Nabízejí to běžne porodnice, u nás za 900 stovek za půl roku.
Prochází to technickými kontrolami a revizemi a upřímně, já bych si třeba z bazaru z druhé ruky monitor dechu nekoupila.

elen222
13. dub 2015

monitor jsem měla u obou dětí, u prvního, syna, nám začal poprvé pípat v noci hned asi čtvrtý den, co jsme přišli z porodnice, v tu chvíli jsem se tak lekla, že než jsem jedním skokem přeskočila celou postel až k postýlce, tak mi proletělo hlavou - pane bože, prosím tě, ať dýchá, ať mu nic není, ať to není zástava - no a rychle jsem s ním třepla a on se lekl a začal plakat. Jestli ovšem na chvíli nedýchal nebo jestli to byl planý poplach jsem nikdy nezjistila, ale věřila jsem tomu, že mi ho zachránil. Měla jsem takovou "jistotu", že když máme monitor dechu, že nemůže dojít při spánku k náhlému úmrtí novorozence. Těch poplachů jsme pak měli ještě několik, a když se začal trochu hýbat tak toho přibývalo, ale už jsem se nikdy tak strašně nevyděsila jako poprvé. Za mě - radši pár planých poplachů než v noci hrůzou nespat, jestli mimčo dýchá nebo ne. U dcery nám snad nikdy nepípal, kromě teda situací, kdy jsem ji zvedla a zapomněla ho vypnout 🙂

minonnka
13. dub 2015

My pouzivali u syna a ted i u dcery a spim klidna. V porodnici jsem ho u male nemela a vubec jsem se nevyspala, porad jsem hlidala. U syna jsme poplach meli, my dobehli vydeseni do pokoje, rozsvitili, vypli alarm a kontrolovali, jestli dycha, pac mlady pan si v tom ramusu klidne spal (ja se jak blbec po kazdem uspani po spickach plizila pryc 😀 ). Ja si myslim, ze se to casto povazuje za plany poplach, pritom nemusel byt plany, jen ten alarm-leknuti ditko nakopne, pokud jde 'jen' o zapomenuty nadech. Dite sebou skubne a dycha, nez rodice dobehnou. Ja radsi 3x zbytecne, nez 1x pozde. Nasim pratelum umrelo miminko (behem dopol.spanku) na SIDS, podlozku nemeli ☹ Nevim, jestli by pomohla, ale trapilo by me to cely zivot, jestli by kdyby... ☹ Podlozka jde, jak bylo psano, pujcit nebo z druhe ruky a tu nechat zkalibrovat. My koupili novou, pac jsme meli v planu 2 deti, jistota 🙂

mogwaika
13. dub 2015

@guinea ano, ve dvou měsících, kombinace rýma a reflux, malá to neudýchala. Když řval monitor, byla fialová a vláčná. Probrali jsme jí, RZ do nemocnice a dva dny na přístrojích. Za mě monitor ano.

salikova
13. dub 2015

myslím, že si maminky mnohdy pořizují daleko zbytečnější věci než monitor dechu:D Jako rp o ten klid v duši určitě bych ho koupila 😉 My měli u obou a žádný alarm nikdy nebyl, ale ta pohoda, že je prostě mimi hlídané, to je k nezaplacení... ;) Vlastně - zvonil - když sme mimi vytáhli z postýlky a zapomněli vypnout monitor:D :D :D

anetadr
13. dub 2015

@zmrz_lina
@radka116 nemáte náhodou poblíž monitoru dechu danou chůvičku? Četla jsem, že chůvička může ovlivňovat monitor dechu, který pak nepípá, ani když tam dítě vůbec není. Další otázka je, jestli není přebalovák vedle postýlky = když se na něm přebaluje, do postýlky trochu strká a to monitor vyhodnotí jako "nádechy". Každopádně já osobně bych vyloučila vše popsané a pokud by to nemělo jiné vysvětlení, tak bych monitor hned reklamovala - to ho fakt nemusíte mít, když by začal poplach spouštět až po takové době.

zmrz_lina
13. dub 2015

@anetadr přebalovací desku mam jakoby na postýlce, chuvicku nemam.

anetadr
13. dub 2015

@zmrz_lina tak to je pak jasné - monitor zaznamenává sebemenší pohyb jako nádech, takže když přebaluješ na postýlce, tak určitě nebude houkat🙂

zzuzinda
13. dub 2015

Měli jsme Nanny a nejspíš nám zachránil Adama v 6 týdnech. Křičel alarm, chlap k němu piřběhl, volal na něj, Adam jen ležel, když ho zvednul, byl jako hadrová panenka a byl bledý. Chlap zařval lehce s ním zatřásl, Adam zalapal po dechu a rozeřval se. Pak řval ještě jednou, ale to měl Adam dělší pauzu na nadechnutí. Jinak jsme neměli planý poplach nikdy a u Báry jen jednou, když si ustlala deku do nohou postýlky a lehla si na ní. Monito začal řvát, já byla ve sprše a ten běh byl fakt dobrej. Děti na mě koukaly jako blázni - monitor je neprobral, ale jak jsem volala na Báru, to jo a po probuzení viděli nahatou mokrou matku, ze které kapala voda a hystericky se smála/brečela 🙂 A jsem moc ráda, žej sme monitor měli.

prinzesz
13. dub 2015

ja som nekupovala, som sa rozhodla ze kupim az ked sa syn narodi a dam na svoju intuiciu.. nekupili sme.. netrebalo, syn bol donoseny, rastol pekne, priberal a hlavne v noci spal s nami a vraj ked dietatko spi s rodicmi SIDS je malo pravdepodobny.. tazko povedat, keby bol akykolvek maly zachvev pochybnosti vo mne, okamzite kupim ale nemala som ten pocit ze to potrebujeme.. za mna, kupujte az ked sa vam mimi narodi, sama uvidite ci ho potrebujete alebo nie..

zmrz_lina
13. dub 2015

@anetadr ale to by pak musel dělat vždy a ne jen občas přeci. Někdy zahouká hned, jindy po dlouhé dobe...

love12345
13. dub 2015

za mě ano... taky nam párkrát pípalo zbytečně..malá se přetočila, nebo dýchala slaběji,ale zelené světýlko mi dodávalo v noci pocit bezpečí...a hlavně..znám z okolí 2 případy ...1. monitor zachránil chlapečka...přestal dýchat, oživovali po cestě do nemocnice, dnes naprosto zdravý 2letý rošťák.... a 2.pomohl když se holčička (měla po narození syndrom mokrých plic a hůř dýchala) zalkla v noci....takže i kdyby houkal 100krát zbytečně (ano při prvním poplachu jsem byla nervozni) tak za mne ano

anetadr
13. dub 2015

@zmrz_lina no někdy asi strkáte více, někdy méně (při tom přebalování). Já osobně bych si udělala čas, vzala monitor, položila ho na rovnou podložku, pustila ho a vyzkoušela - dotýkala se ho a sledovala, jestli bliká, pak se ho nedotýkala a sledovala, kdy začne houkat. Je to jednoduché a na takový důležitý produkt bych se určitě chtěla spolehnout, nebo bych ho vyměnila. Pro doplnění ještě napíšu, že monitor dechu Nanny má dva různé způsoby alarmu - první: dítě nedýchá vůbec/dítě bylo vyjmuto z postýlky = má pár sekund přípravnou fázi (píp, píp, píp.....) a pak spouští samotný alarm. Druhý: dítě dýchá, ale málo (pod určitý počet dechů za minutu/ dítě je vyjmuto, ale do postýlky se občas malinko strčí) = rovnou začne houkat alarm, bez přípravné fáze. Takže pokud třeba přebalujete a občas do postýlky strčíte, tak to asi začne houkat tím druhým způsobem.

andysebesta
13. dub 2015

My Nanynku kupovali uz na prvniho prcka a dve me deti ho potrebovali.Nejmladsi nam prestal dychat 5x za sestinedeli.Nejstarsiho synka "probral"uz samotny rev Nanynky, toho nejmladsiho ne.Po nem jsem skocila a nejdrive s nim "zatrasla".To nam stacilo k dalsimu hlubokemu nadechu.Kdyz se prehoupli pres tri kila, uz problemy nebyly.Ale nejmladsi odchazel z porodnice s vahou 2400g, tak jsme ji opravdu hodne vyuzili.Rozhodne bych ji poridila

loafeer
13. dub 2015

Původně jsem ho nechtěla, pak když mi ho kamarádka půjčila, byla jsem za něj vděčná. U prvního syna jsem ho úzkostně používala asi do 8 měsíců a měli jsme dva falešné poplachy, jak malý hluboce usnul. U druhého jsem používala asi první měsíc, také jsem byla ráda za to blikající zelené světýlko

paraple98
13. dub 2015

U nás podobně jako u mogwai, reflux plus rýma zřejmě z ucpaných slzných kanálků, monitor řval, malá byla jak hadrová panenka, rozdýchali jsme ji dle pokynů 155 a pak rychlou do nemocnice, plus týden v nemocnici na pozorování. Bylo to týden po narození. Planý poplach ani jednou, takže za mne ano 🙂

z_kopretinka
13. dub 2015

@kay malá se narodila o měsíc dříve a také těžko říct jestli poplach byl falešný nebo měla jen hluboký spánek a mělčí dýchání, ale radši 2x falešný poplach než pak litovat.
Za mě teda monitor ano a zatím ho stále používám, klidněji spím, když vím, že hlídá a spustí alarm. Pořád se při včasném odhalení problému dá zkusit zachraňovat, než se ráno probudit a už nebude šance.

metallico_mondo
13. dub 2015

Vím že otázka je pro ty kdo mají konkrétní zkušenosti ale musím napsat takový můj osobní postřeh jelikož vidím že tu plno maminek píše o monitorech nanny. Když jsem schromažďovala informace a rozhodovala se úplně stejně jako ty (vy) vyšlo mi že jsou právě ty nanny víc choulostivé k poplachům.Líp na tom byl babysense (který jsem nakonec pořídila) a musím říct planý poplach ani jeden a fungoval dobře (využívaly jsme do 8 m) v porodce měly ten nanny a za ten týden taky nebyl žádný planý ale ze zkušenosti maminek to vyšlo tak jak jsem psala výše. Přeji šťastné rozhodnutí 🙂

angel456
13. dub 2015

Naše Šarlotka se narodila 10 dnů před termínem (3500g / 50cm) když jí bylo 14 dní, spala jako dudek a najednou řev Nanynky, myslela jsem že ji manžel vzal a nevypnul, ale když jsem mu šla vynadat, jen jsem viděla, jak letí od TV do ložnice, předběhla jsem ho, skočila po ní, "zatřásla" a nic, po druhý, štípla jsem NÁDECH a usnula, takhle asi hodinu, pořád upadala do totálního spánku. po hodině jsem volali záchranku v nemocnici jsem byli 4 dny... takže za mě super investice, koupila bych to už jen kvůli pocitu klidu...

ksimbi
13. dub 2015

Jak tady píše spousta maminek, tak mi v noci dodával klid. Když jsem viděla, že světýlko bliká, měla jsem prostě jistotu, že miminko dýchá. Máme nanny. Před dvěma lety jsme používali do cca 7. měsíce u první dcery, tam bylo několik poplachů (max. tak 3) , když se okolo půlroku odkulila z té desky pryč a teď používám i u druhé dcery (2 měs.). Pořád platí to, co jsem psala na začátku. Rozhodně mi to stojí za to, vědět že dýchá. Doporučuji

valik
14. dub 2015

Za mě taky ano. Dcerka měla nižší porodní hmotnost, byla hodně spavá a spávala opravdu tvrdě, byla až bílá, měla apnoické pauzy. Nanny alarmoval často, jen jsem s ní zahýbala, nadechla se a vše bylo vždy v pořádku. U syna nám monitor nealarmoval ani jednou. Taky nikdy neměl takový tvrdý spánek jako malá. Byla jsem u obou klidná, že dítě je hlídáno.... U syna jsem dlouho čekala na první poplach, protože u dcery jsem tomu navykla a myslela jsem, že je to normální. A teď jsem si úplně jistá, že u dcery měl monitor velký význam. Možná by se nadechla sama, ale jsem za monitor ráda...

radka116
14. dub 2015

@anetadr přebalovák mám na postýlce. To jsem nevěděla. Díky.

zo_ja
14. dub 2015

@valik Jojo, u malých miminek a hlavně nedonošených se to moc doporučuje a je to rozhodně na místě.
U zdravých přiměřeně velkých donošených miminek k tomu důvod není, ale než aby maminka měla nervy...

Některý děti se taky zvládnou přetočit od 3. dne věku a vůbec velmi brzo po posteli popolízaj... takže pak je to beztak mimo.

valik
14. dub 2015

@radka116 Jen ještě pro úplnost informací, postýlka nesmí být ani přisunutá těsně k posteli dospělého, při dotyku postele s postýlkou hrozí falešné snímání pohybů z velké postele....

lauranosi
14. dub 2015

@angel456: a co jí tedy v nemocnici diagnostikovali, jestli se můžu zeptat?

veruska007
14. dub 2015

U prvního dítěte jsme neměli nic, byla jsem klidná do doby, než přestal dýchat při febrilních křečích. Pak jsme pořídili AngelCare 2v1, nedám na to dopustit. Když jsme správně nastavili citlivost (měli jsme kokosovou matraci, takže citlivost musela být mezi 8 - 9 z 10, na molitanovou stačí do 5), tak plané poplachy nebyly. Prostřední měl výpadek dýchání dvakrát při spaní a dvakrát při kojení, stačilo s ním zatřepat, probral se a získal svalový tonus. Jinak byl hadrová panenka s vytočenýma zorničkama a nereagoval. U nejmladší jsme měli také 2-3 poplachy, nalokala se plodovky a měla problémy.

Potom jsem monitor s chůvičkou využívala, když jsem běžela s klukama do školky, máme dosah až do školky, takže když malá spala, mohla jsem vzít s sebou jen rodičovskou jednotku a měla jsem přehled, jestli spí, funí... dokonce jak dupou sousedi nad náma 🙂.

Mimochodem, měli jsme automaticky dvě podložky, takže monitor snímal, i když dítko leželo v rožku. Alarm se spustil poměrně rychle: když jsem ho zapomněla vypnout, pípal, sotva jsem udělala pět kroků ke dveřím. Používali jsme u dětí cca do roku a čtvrt.

mysicka_lb
14. dub 2015

Já bohužel monitor dechu nemůžu doporučit. Nevím, čím to bylo, ale VŽDY, když jsem ho zapnula, následoval tak do pěti minut alarm. Falešný, jak jinak.... Kolikrát jsem už od dítěte ani neodcházela, pozorovala ho.... Normálně spal, nebo třeba ani nespal a byl vzhůru, dýchal.... a do pár minut stejně alarm. Takže místo toho, aby mi zajistil klid, jsem měla šílené nervy. Neměla jsem ho vlastně zapnutý ani na jednu noc, po pár takovýhle falešných alarmech jsem to vzdala a skončil v šuplíku. Malému se nic nestalo. Taky jsem byla přesvědčená, že je to ta nejlepší investice z výbavičky, ale teď už bych ho nepořizovala.

angel456
14. dub 2015

@lauranosi vlastně skoro nic, že tvrdě spí a dýchá velmi mělce a pomalu, že kdyby takhle spala pořád, že je pravděpodobné, že by třeba zapomněla dodýchnout a... saturace (prokysličení) jí klesala na kolem 85%, ale poradili nám dát dudáka, že děti nespí tak moc tvrdě a od té doby v pohodě, monitor měla do půl roku a pak už ne, pár polachů ještě bylo, ale věděli jsem, že kouknout na rty, jestli nejsou modré a "žďuchnout" do ní a v pohodě, zapnout vypnout monitor a koukat

Strana
z3