Zavinovačka. Kterou byste doporučily?
Ahoj chtěla bych se vás zeptat, jakou zavinovačku byste doporučili pro zimní miminko? Rozhoduji se mezi péřovou zavinovačkou od Kiedronové nebo zavinovačku šněrovací pevná záda ANGEL (little angel). U té péřové mi připadá, že je náročnější na údržbu, ale zase si ji hodně maminek chválí. Nebo je lepší klasická little angel na zavazování? U které se i píše že má termoregulaci (zabraňuje přehřívání). Díky za odpověď

@iris92
taky reseni 🙂
@mariegroth Američtí pediatři považují třeba posazování nesedících dětí za správné, a u nás už se ví, že to ničí páteř a způsobuje bolesti zad v dospělosti. Nemyslím si, že by zrovna Američtí pediatři byli dobrej příklad k čemukoliv. 😂
@zelenaesmolda muzes strcit do pracky, ale musis mit k pracce i susicku🤔
Zavinovani je špatné, pokud se špatně zavinuje. Kyčle musí zůstat volné.
Dceru jsem zavinovala skoro do roku, nebyla jinak schopná usnout. Buď jsme měli zavinovacku swaddle me nebo jakoukoliv vhodnou látku a zavinula jsem dceru podle Karpa.
Takže to jde i naprosto levně.
Dcera to milovala, hrozně se trápila pohyby rukou v polospanku. Nakonec ji sama odmítla a teď se chumla do měkké dečky.
Původně jsem neměla v plánu zavinku používat, max na křtiny, ale situace nás donutila.
@danask88 Tak tahle metanalýza zkoumá všechny předchozí studie a uvádí se, že v žádné nebyla uvedena úplná definice zavinování a až na jednu nebyly brány v úvahu ostatní rizikové faktory. V té, co byly, se prokázal lehce vyšší výskyt SIDS v souvislosti se zavinováním, ale ne ve věkové skupině do 3 měsíců (osobně bych starší dítě ani nezavinovala). https://pediatrics.aappublications.org/content/...
@zelenaesmolda normálně ji strčíš do pračky... v čem vidíš problém? Teď jsem prala tu od Kiedroňové....
@violla29
Rozhodne Kiedronova. U první dcery nejlepsi věc co jsme měli. Teď čekám druhou a už se na zavinku těším znova 👍🏻👍🏻👍🏻
@slunecnice358
v nizke praci teplote kdyz mi treba protece hovinko pres plinku tak na 30 bych to neprala,nejmene na 60 🙂
@zelenaesmolda to se nikdy nestalo... kdo chce hledá způsoby kdo nechce hledá důvody ✌🏻
@slunecnice358
me se to prave parkrat stalo a protoze jsem mela klasickou zavinovacku tak jsem ji hodila do pracky na 60 a za par hodin byla sucha,s tou perovou si to neumim preddstavit 🙂
@zelenaesmolda Na péřových zavinovačkách vývá ještě sundavací obal. Pokud jde o desinfekci, tak se dá zavinovačka propařit, takže dané místo projde vyšší teplotou než jen 60 st.
Taky bych rada videla, kde AAP doporucuje posazovat deti, ktere nesedi. V zivote jsem to neslysela a neznam nikoho, kdo to tu dela. Ovsem opravdu me mrzi, jak proste maminky neumeji akceptovat, ze to jina maminka dela jinak a je az tercem posmechu. A vsechno “americke” je hned spatne, protoze ceske deti maji nejlepsi vychovu. Nevim, proc nekomu pri jdou AAP doporuceni k smichu, Kdyz doporucuji praktiky, ktere minimalne prispivaji k nezaduseni miminka.
@mariegroth Mame nekolik pratel a clenu rodiny v USA, dve pracuji ve zdravotnictvi, jedna je ucitelka predskolaku. A vsichni pouzivaji Dumba na posazovani jeste nesedicich deti, davaji je do choditka, nosi v naprosto nevhodnem visitku, nejlepe celem ven. Kdyz o tom vedeme diskuzi, kazda mi tvrdi neco ve smyslu, ze jejich detsky lekar s tim nema problem.
Pokud nejste pod vlivem alkoholu, drog, nebo jinak omamena, tak neni mozne miminko zalehnout a zadusit. Pusobi to na me jako klasicke doporuceni na separaci deti, aby si moc na maminku nezvykaly, protoze stejne je brzy opusti a zase se vrati do prace.
Zavinovacku jsem nemela ani pro jedno dite. Prikryvam dekou, nebo perinkou, ted v chladnych dnech davam do spaciho vaku a prikryvam dekou. Ma teplejsi pyzamko (overal). Spime spolu v posteli, miminko v hnizde.
@puhelin Rozumim, ale nerekla bych, ze je to podle nejnovejsich doporuceni AAP. Treba ty sedaky “bumbo” byly v jeden cas i odebrany z trhu. A je zajimave, ze uvadite choditka - Muj pediatr mi rekl presny opak toho, co uvadite. A opet AAP ma proti nim varovani. Ono je to asi tak, ze pediatri vedi, ze si rodice stejne udelaji po svem. A pravdepodobne spousta tech veci je take prezitek z dob minulych a dneska uz mame mnohem lepsi informace.
K tomu spolecnemu spani. Mate pravdu, ze podle nejnovejsich studii spolecne spani je problem jen v pripade, ktere jste vy uvedla. Ale v CR mate uplne jine socio-kulturni prostredi. Maminky se tady casto MUSI vratit do prace. Materska dovolena jako takova tady neexistuje a jeste k tomu placena. Zit na jednom prijmu si tady nemuze dovolit zit vetsina lidi. Jsou proste veci, ktere se delaji Jinak vsude po svete. Ja jen rikam, ze jako matky bychom se meli umet respektovat a podporovat.
@mariegroth Musi, protoze si chteji udrzet karieru. Jinak by stacilo si penize setrit a zit z nich behem materske. Teda alespon tak mi to vysvetlovaly ty maminky z USA, se kterymi jsem v kontaktu. Kdyz to srovnate s tim, jak se dnes pristupuje k vyvoji a pristupu k detem tady a v USA, tak spousta nazoru v USA tu v CR byla naposledy nekdy v 80., trochu mozna jeste pocatkem 90. let. Z toho potom podle me prameni ten posmech vuci nazorum z oblasti pediatrie v USA.
@puhelin Tak usetrit se na par mesicu da, ale na roky? To asi ne. To by museli mit usetreno velky balik penez. Ono totiz realne bysmusela zustat doma a ditetem pet let, nez vam zacne chodit do skoly, ktera je zdarma.Je spousta veci, ktere mate v CR jako samozrejmost a tady to takhle neni. A Ja jsem sice doma, ale budu prvni, ktera prizna, ze chapu zeny, ktere se chteji take realizovat. To jsme ale dost odbocili od tema 🙂. Mne treba zase prijde zvlastni, ze ceske maminky davaji ruzne mantinely, hnizdecka a jeste perove zavinovacky, ale na druhou stranu davaji monitory dechu. Nechci znit jakoze se tady chci hadat 🙂. Kazda mame vlastni postoj 🙂.
@mariegroth Ano, to mi prijde taky zvlastni. Separace dotazena do extremu.
@puhelin Mně zas přijde občas do extrému tlačené kontaktní rodičovství u nás. Třeba ten komentář obrázku výše. Já (a většina dětí mé generace) vyrostla "separovaná" v zavinovačce a na dudlíku, žádný bonding, několik dní v inkubátoru, kojená týden, v jeslích od roka a půl...Přesto mám s mamkou nadstandardní vztah. V řadě zemí matky pracují od 3 měsíců po porodu, ve Francii údajně děti zásadně nespí s rodiči ani v ložnici, natož v posteli, a přesto nemám pocit, že by z celých "separovaných" národů nebo generací rostli emočně nestabilní jedinci, co nemaj vztah s matkou.
Každé dítě je jiné, některé preferuje zavinutí, jiné volnost, některé potřebuje spát v náručí, druhé s rodiči neusne. Je na každé matce, aby našla ideální model fungování nejen pro dítě, ale i pro sebe a různá "doporučení" je dobré brát trochu s rezervou.
@puhelin Označit používání zavinovačky za projev chladného přístupu k dítěti je pro mě přesně projev "kontaktního" fanatismu a je tedy zvláštní, že u nás pořád významně víc lidí dožívá v rodině než opuštěni v hospicu, když děti dnešních důchodců jsou přesně produktem doby, kdy tu byla separace normou.
@jezz1e Moji rodice jsou tou generaci (50. a 60. leta) a ani jeden do jesli a skolky nechodil. Troufam si rict, ze nejsou vyjimkou. Takze i oni jsou pripraveni se o sve rodice postarat. Mozna ve velkych mestech deti do jesli museli, ale na vesnicich a malomestech to bezne nebylo. Ani ja se sestrou jsme nikdy v jeslich, ani ve skolce nebyly. Rodice se stridali na smeny, aby s nami vzdy nekdo doma byl.
Kde pisu o pouzivani zavinovacky? Vedeme dialog. Psala jsi o Francii, kde udajne deti ani nespi s rodici"...presto nemam pocit". A ja odpovidam, ze "ja naopak ten pocit mam".
@puhelin Jinak je fajn, že jsi připravena se případně starat o rodiče i v případě, že budou potřebovat 24 hodinový dohled a péči, ale pokud někdo takového rodiče odloží do hospice, tak mu to nebudu mít za zlé. Ono mít 60-70 let a starat se takto o devadesátiletého rodiče zas taková sranda není.
@pathan Docetla jsi tu vetu @mariegroth celou?
"...ale na druhou stranu davaji monitory dechu."
To je extrem. Kdyz je to vse dohronady.

@zelenaesmolda Prat se da v cistirne, Kiedronova sice pise ze ne, ale da 🙂 jinak ja jsem mela pod povlakem nepromokavou podlozku, takovou jako se dava pod prosteradlo, a kdyz se stala nehoda, tak se proste vypral jen povlak 😉 do cistirny musela za 10 mesicu jen jednou.