Během PN otěhotnění, konec prac. smlouvy. PN, PPM, RP?

anakolut
22. únor 2016

Dnes 22.2.2016 jsem volala na informační linku ČSSZ, ale nevím, jestli jsem všemu správně porozuměla a jestli si všechny informace a postup správně zapamatovala, nevíte někdo, jestli to tak je?.
Jedná se mi o to, jestli jsem správně pochopila postup při žádosti o peněžitou pomoci v mateřství v souvislosti s nynější dávkou nemocenské.
V pracovní neschopnosti jsem od 28.8.2015, kdy mi byla vystavena pracovní neschopnost mou praktickou lékařkou, vzápětí jsem zjistila, že jsem těhotná a gynekolog vyhodnotil mé těhotenství jako rizikové a pracovní neschopnost přešla pod gynekologického lékaře. Vzhledem k tomu, že do práce jsem nastoupila 17.8.2015 se mnou byl následně 17.9.2015 rozvázán pracovní poměr dohodou ve zkušební době.
1) Od 28.8.2015 jsem tedy v pracovní neschopnosti a vzhledem k termínu porodu se nevejdu do 180denní ochranné lhůty a zřejmě ani nesplňuji podmínku 270 dnů pojištění za poslední 2 roky.
Tak, jak je napsán zákon, jsem pochopila, že nebudu mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Budu tedy žádat na úřadu práce na sociálním odboru o rodičovský příspěvek. Jak jsem zjistila, tak po mě úřad práce bude chtít potvrzení od ČSSZ, že jsem neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství a že o PPM musím požádat, i když na ni nárok nemám, jen proto, abych měla potvrzení o jejím zamítnutí.
2) Dále jsem pochopila, že k tomu, aby mi gynekolog potvrdil žádost o peněžitou pomoc v mateřství, mi však musí zároveň ukončit pracovní neschopnost. Dále pak podám žádost o PPM na ČSSZ a budu čekat, až mi napíší vyjádření, že na ni nemám nárok. Po té (po zamítnutí žádosti) mi prý může vystavit gynekolog novou pracovní neschopnost se zpětnou platností spojenou s porodem (která prý se vystavuje na 6 týdnů před porodem a na 6 týdnů po porodu), a to prý i více než 3 dny zpětně (prý lze na základě nějakého formuláře i více než 30 dnů), která bude plynule navazovat na předchozí neschopnost.
Je takovýto postup opravdu možný? Z čeho mi však bude tato nemocenská vypočtena? Bude to tak, že dostanu stejnou částkou jako u té ukončené nemocenské? Protože plynule navazující neschopnost je brána jako jedna pracovní neschopnost? Pochopila jsem to správně? Nemůže se stát, že pak už nedostanu žádnou nemocenskou dávku a zůstanu bez prostředků, protože po dobu vyřizování žádosti o PPM nebudu nikde vedená a budu de facto nezaměstnaná, ale nenahlášená na ÚP.
3)Dalším problémem je, že se mnou původní zaměstnavatel nepříliš dobře komunikoval a doklady k výplatě první dávky nemocenské poslal na ČSSZ s téměř dvouměsíčním zpožděním od té doby, co jsem mu dodala veškeré podklady. Paní Komunikace s paní účetní pro mě byla emocionálně velmi náročná a velmi se obávám dalšího psychického rozrušení v mém stavu.
Bojím se, že i teď dojde při potvrzování žádosti o PPM k několikaměsíčnímu zpoždění. Bude mi i tak lékař moci napsat nemocenskou v souvislosti s porodem, i když už budu třeba dávnou po porodu a budou mi pak dávky nemocenské vyplaceny zpětně? Je nutné tuto žádost posílat přes zaměstnavatele, nebo by bylo možné podat žádost rovnou na ČSSZ a požádat ČSSZ, aby si o vyjádření bývalého zaměstnavatele požádala sama? Mohu doložit evidenční list důchodového pojištění, zápočtový list a výpočet průměrného platu za dobu zaměstnání.
Vlastně podávám žádost s tím, že už dopředu vím, že nebude schválena, ale z hlediska formálněprávních záležitostí tak učinit musím, alespoň jsem to tak pochopila.
Snad to někdo přečte až do konce a poradí mi.

j.a.n.i
22. únor 2016

No, já ti k tomu napíšu jen jedno, UP nemá žádný zákonný nárok požadovat potvrzení, že nemáš nárok na mateřskou... pokud ho někde požadují, je to jejich výmysl. Takže pokud bude lékař ochoten ti tu neschopenku neukončovat pouze na základě tvé informace, že nárok na mateřskou nemáš, tak bych o ni nežádala, zůstala na ni až do konce šestinedělí a pak vyřídila rodičák.

anakolut
autor
22. únor 2016

@j.a.n.i Děkuji za odpověď. Tuhle informaci mi řekli osobně i telefonicky na ČSSZ i na ÚP. Navíc je na to i kolonka v tom jejich jednom formuláři přímo se tam zaškrtává, že vznikl nárok na nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, kde to potvrzuje ČSSZ. A ČSSZ mi dnes řekli, že mi tu neschopenku stejně musí gynekolog nejpozději 6 týdnů před porodem ukončit a jakoby vystavit novou na neschopnost spojenou s těhotenstvím.
Prostě mi to takhle tvrdí na obou institucích ☹ Už jsem z toho na nervy.