Bojím se práce
Ahoj potřebuju poradit, jak se mám na věc dívat, abych se nezbláznila.
Vlastně jsem nikdy nepracovala, dělala jsem jednou ve fabrice,tam jsem seděla tak to šlo super,ale pak mě dali na jiný stroj a já musela stát,po dvou dnech jsem to zvdala a odešla,pak sem nastoupila na rodičovskou. Neumím ráno brzo vstávat treba kolem paté a neumím vydržet stát na nohou celý den, je to pro me traumatizující ze po mateřské budu hledat práci a jelikož mám jen základní vzdělání tak nepočítam s nicím jiným než s fabrikou.
Prosim vás strasně moc vás prosím poradte mi, co mám dělat abych vydržela v práci stát na nohou celý den? Dál, jak se mám vyrovnat s tím,že nebudu mít tolik času na svoje věci, že práce mi vezme přes půl dne a já dojdu unavena dom a vlastne nebudu vůbec žít, budu pracovat. Holky prosim poradte mi jak se s tím vyporádat???
Ranní vstavaní klidne nacvičím ( moje miminko je strasne hodne necha me vyspat i do obeda) ale jak se mam vyrovnat s tim ze nastoupim do fabriky kde budu cely den stat a budu tam kazdy den?
Nedokazu si predstavit ze mi prace bude zabírat kazdy den tolik času,to není prece život ale živoření. Jak se s tím vyrovnat? Jsem ochotna udelat maximum abych zvládala pracovat jako kazdy normalni clovek diky za odpovedi a prosim nesudte me :( fakt me to trápí
Přiznám se, že mě dotaz zakladatelky nijak nepohorsuje. Mám naprosté pochopení pro to, že někdo k smrti nenávidí brzké vstávání, že si někdo nedovede představit třeba dvanactihodinove směny,... Myslím, že uvažovat o práci z tohoto hlediska není tak úplně na škodu. A zcela upřímně, já bych z práce na směny nebyla uchvacena, zrovna tak z práce ve fabrice. Navíc pro mě má volný čas strávený s manzelemcenu zlata, takže chápu i toto hledisko. Otázkou je, jak se k tomu člověk postaví. Jestli se upichne na pracaku a socialce, nebo si zařídí práci, která by jeho požadavkům vyhovovala. Známá nesnasela pravidelnou pracovní dobu a nakonec spravcuje v kempu a je šťastná. Někdo si najde práci z domova (vím, že je obtížné se k tomu dostat) nebo se stane svým vlastním pánem.
@selenit Však nemusí to být hned maturita někde na obchodce, co si uděláš. To je fakt vzdělání na dvě věci. Lidé, kteří umí kvalitně a s láskou dělat řemeslo jsou taky potřeba (např. šikovné cukrářky, kadeřnice, kosmetičky...). Zkus se poohlédnout ve tvém okolí, jaký obor třeba lidi více poptávají a shánějí.
@achjonetusim měla jsem na mysli pokladní, ta se nasedí až až.
@hojda Tohle mi nepříjde bohužel dnes až tak zvláštní. Švagrová mojí ségry bude mít teď snad už 35, v životě seděla většinu času doma u rodičů a byla na pracáku, akorát možná tak 1-2 roky dělala někde taky ve fabrice u pásu... A to je prosím INŽENÝRKA, takže některým lidem se do práce opravdu nechce a jen se vymlouvají, že žádná nejde najít. Já osobně toto nechápu, ale každý je nějaký, no...
Můžu se zeptat, kdo tě od opuštění základní školy živil? Hlavně mi neříkej, že stát. Pokud ano, tak je čas si uvědomit, že peníze nekvetou na stromech, ale je třeba se přičinit. A k tomu slouží právě práce. Taky platí, že práce šlechtí, tj. že se z člověka nestane tupec. Nikde není psáno, že u práce je třeba stát, tak si najdi práci, kde se sedí. Ideálně si dojdi na pracák, jsou tam poradci, ti ti poradí, jakou práci bys mohla dělat, třeba takovou, která tě ani nenapadla. Přeju hodně štěstí. Každý, pokud není milionář nebo nemá živitele, prostě musí makat, a je pak na něm, aby si našel práci, kterou zvládne a nebude ji pociťovat jako živoření. 😉
@elinkal Za pokladnu někoho jen se základkou nepustěj určitě, taky proč? Lidí bez práce a s lepším vzděláním je hafo.
Ahojky, já bych se v první řadě teďka neděsila něčeho, co možná bude za 8 (nebo kolik) let. Pokud se tím už teďka opravdu tak nervuješ a trápíš, jak mi z Tvého příspěvku připadá, tak máš hlavně depresi a všechny Tvé problémy se dají vyřešit u lékaře. Jak staré je Tvé mimčo? Nemůžou být na vině jen rozhašené hormony po porodu? Nezačínala bych teďka honem rychle shánět brigádu, dálkové studium nebo rekvalifikační kurz. Když máš tak hodné miminko, tak toho využij a sedni si k televizi, ke knížce, vyšívání nebo nevím, co Tě baví, dej si k tomu dobrou čokoládku nebo co máš ráda, hoď nohy na stůl a vypni mozek. Zasloužíš si to!
A k tomu, co Tě trápí: Neviděla bych to tak černě. Upřímně, sama jsem pracovala před mateřskou 7 let, z toho 5 let v šílené zimě a za šílených podmínek (šikana). Práci jsem nenáviděla, chodila do ní s odporem, s nervama, kolikrát jsem i v neděli brečela, že tam budu v pondělí muset. ALE když jsem pak nastoupila na tu "dovolenou" s dítětem, začalo teprve pravé peklíčko a očistec. Teďka jsem nesrovnatelně vyčerpanější a vystresovanější a ani nevíš, jak ráda bych si šla alespoň na chvíli odpočinout do té práce. Když se tak stresuješ tím, že jednou za x let možná budeš muset brzo vstávat do práce, proč se neděsíš toho, že za pár měsíců možná Tvé dítě už nebude spát do oběda? A až budou děti dvě, bude to ještě o dost horší? To bych řekla, že je reálnější a dřívější hrozba....
Pokud plánuješ být 8 let doma se dvěma dětmi, pravděpodobně budeš po většinu toho času pobírat jen minimální rodičák. Takové peníze, jaké budeš pobírat, si můžeš vydělat poměrně snadno i bez vzdělání, ranního vstávání, celodenního stání a nervů. Můžeš po odpoledních a večerech uklízet, hlídat děti, roznášet pivo v hospodě nebo sedět v obchodě za kasou. Pokud chceš zvýšit své šance na přijetí na takové místo, tak by bylo možná nejlepší dělat to už teď příležitostně jako brigádku (třeba o víkendech nebo jeden, dva dny v týdnu noční). Nebo takovou brigádku hledat - něco se dříve nebo později objeví.
Ale zase na druhou stranu, jestli máš v plánu jen 2 děcka a fakt s nima tvrdnout doma 8 let, tedy za ten nejmenší rodičák, tak přítel určitě vydělává dost, aby vás zajistil jen svým platem. Tak jestli tě práce až tak děsí, tak se na to vykašli i pak, děti si pořiď třeba tři (podle mě už to třetí takový výdaj navíc není) a věnuj se jen jim. Kdysi byly ženy v domácnosti běžná věc a možná to je právě to, co tě bude naplňovat🙂
Já teda osobně doufám, že budu ,,doma'' (jakože ne s pevnou pracovní dobou🙂) maximálně ty 4 roky a pak začnu pracovat už více a systematičtěji. Každý má jiné priority, tak se musí zařídit, aby mu to vyhovovalo.
Začala bych rekvalifikací nebo doděláním aspoň střední odborné školy s VL (dálkově). Hlavně musíš sama vědět co umíš nebo co bys reálně chtěla dělat a pak se na to zaměřit, jestli nevíš tak to není moc dobrý.
Kdybys za mnou přišla bez praxe a jen se základním vzděláním, tak bych ti nenabídla víc než úklidové a pomocné práce za minimální mzdu, protože jestli nemáš zasebou nějaký projekt, kterým se můžeš prezentovat a nabídnou ho potencionálnímu zaměstnavateli, tak nemáš moc šancí.
@selenit
osobně bych se rychle zapsala na nějakou školu, kurzy, brigádu, cokoli... jinak nebudeš mít co napsat na životopis 😖
jinak buď v klidu, já chodím do práce na 6 h, mám dvě děti a taky nevstávám v 5 a nestojím 12 h na nohou... to bych fyzicky nedala...
vstávám v 6.20, jako některé dny se nezastavím a padám na ústa, holt dělám co je nutné (vařím tak obden, děti mají jídlo ve školce/škole stejně... žehlím jen co je nutné apod.).... jinak ale normálně funguju, chodím i večer cvičit a poslední rok a půl i malovat... rozhodně neživořím, je to hoňka, ale to byla na MD taky, děti mi dodnes vstávají v 6... a večer dělám se starším denně logopedii a rehabilitační cvičení...
nejsem supervýkonná supermatka 😉 a ani to není můj cíl 😉 jde mi o to, abysme byli zdraví a v pohodě... o víkendu mám čas na děti a trochu i na sebe... jediné co nám chybí je hlídání pro děti, abysme na sebe měli čas s mužem, jinak jsem spokojená 🙂 práci na plný úvazek budu hledat až v bodě kdy děti zvládnou dojet samy ze školy (dojíždíme kus, takže to bude tak nejdřív za dva roky odhaduju)
tobě bych poradila
- dát si dohromady životopis - napsat tam i případné brigády, praxe, zapřemýšlet co umíš, v čem jsi dobrá (můžou to být i tzv. měkké dovednosti)
- zamyslet se jestli potřebuješ ihned příjem (pak bych hledala pro začátek cokoli schůdného, např. tu pokladní, nějakou výpomoc, např. ve škole apod, tam nebudou nějaké noční směny apod.) nebo můžeš počkat - pak bych se zaměřila na vzdělávání:
Podívej se jestli u vás není obdoba těchto bezplatných kurzů a poradenství ohledně životopisu:
http://www.odmaminky.cz/cz/pr-clanky/rodicovstv...
a rozhodila bych taky sítě po známých, třeba někdo potřebuje vypomoct ve tvém okolí (v kanceláři, s dětmi apod.)...
držím palce!
@selenit asi by bylo potreba prioritne zmenit osobni nastaveni. Nic se nevydari, pokud k tomu clovek tak pristupuje jeste drive, nez se o neco pokusi.
Pak bych projela okoli a zjistila, na ktere skole by te nechali dodelat maturitu a za jakych podminek. Na zaklade toho, bych se rozhodovala dal. Pokud mas hlidani, tak mozna kouknout i po ucnakach, tam je vetsinou vsak prave potreba praxe, coz by mohl byt s detmi problem, nebylo-li by hlidani.
Na zaklade toho bych se rozhodovala, co dal.
Zadna praxe na tvem CV bude vypadat hur, nez zakladni vzdelani, zejmena ve veku, ktery uvadis...nejak mi take unika, co jsi delala do tech 25. let.
Myslim, ze vzdelavani se bude dobre i pro tve sebevedomi, socialni schopnosti, vseobecnou orientaci a rozvoj. Spanim do obeda se moc nikam neposouvas, ac chapu, ze to pro nekoho muze byt lakava predstava🙂 To vse tedy za predpokladu, ze se nekam v zivote posunout chces. Pokud ne, tak je tu moznost pecovat o dite do sedmi let, nebo o dve (a vice) do veku 15. let (toho nejmladsiho) a stat za tebe bude platit socialni a zdravotni a bude se ti to pocitat do duchodu (minimalniho tedy), pokud se nepletu, treba me nekdo opravi, nebo doplni.
Sama musis zhodnotit, jakym smerem svuj zivot hodlas kormidlovat. Nezapominej vsak, ze i kdyz porodis druhe dite ve 29. letech, tak budes v necelych 45. letech stejne na trhu prace, bez vdelani, bez praxe, nejspis jeste vic vydesena a neperspektivni. Takze pokud si nejsi 100% jista, ze te/vas manzel navzdy uzivi z jeho platu, tak bych se tou myslenkou nedelat pristich 20 let nic, nez byt doma s detmi radeji ani nezabyvala.
Teda taky jsem líná, ale tohle je velkej úlet 😀 Ale tak zase body nahoru, že to přiznáš. Myslím, že takových lidí je spoustu a budou všechny přesvědčovat, že nepracujou, protože nemůžou..... Mně by ale zajímalo, když je práce taková ztráta tvého času, jak naplňuješ, nebo spíš jsi naplňovala před rodičovskou svůj život? Co jsi dělala celé dny? A jak se na tenhle tvůj přístup tváří tvůj partner?
Hele a neni to nejaky troll?
to ja se prace nebojim, dokonce si klidne vedle ni i lehnu 😀 😀 no jo velikonocni prazdniny tak se mladez nudi...
@selenit - ono se nějaknepotkalo tvé vzdělání s tím, jak bys chtěla žít, možná kdby ses dobře vdala a mohl tě živit chlap, tak by za současné situace pro tebe bylo nejlepší a vlastně bys nemusela dělatnic,ale vzhledem k tomu, žepráci hledáš, tato varianta asi padla...se základním vzděláním si práci vybírat nemůžeš,buď půjdeš k pásu a budeš stát, nebo nebudeš práci mít, můžeš zkusit z pracáku nějaký rekvalifikační kurz, nebo zkusit si dálkově dodělat učební obor či se přihlásit na střední školu a jestli tě vezmou dodělat si maturitu, no je to běhna dlouhou trať, ale aspoň bys měla víc možností při hledání práce.
a jestli chceš vědět jak končí lidí bez praxe či vzdělání, tak mám úžasný příklad z naší rodiny,:
1. moje mamka 2děti, vyučená, dodělaná maturita po 6 letech doma byla krize na trhu práce, udělali si účetní kurz po 4 letech hledání to vzdala, to na to se musela starat 5 let o svou matku a pak dalších 10 let o otce, od 50 let na trhu práce nemá šanci, přitom praxi před dětmi měla 10 let, ale je to už dávno, tak jako by se to nepočítalo...
2. dále manželka od bratrance po gymplu 3roky nemohla najít práci, takže 2 děti po sobě, po 6 letech se to nezlepšilo, snad nějak jeden rok v překladatelské firmě,no ber práce je po rodičáku dalších 6 let, ztoho3roky si dodělává voš zdravotní sestru, ted bud končit, praxe v 36 letech bude mít málo, upřímně jsem zvědavá co si najde,ale musí brát cokoli
3. sestřenice, má střední průmku a dodělala si ekonomické minimum, před 2 dětmi 10 let praxi, pak 2 děti po sobě 6 let doma na rodičáku, hledala pak práci další 2 roky, nakonec našla po známosti a konečně dělá
4. švagrová základní vzdělání -1 dítě, bez praxe, práci našla 3 roky po rodičáku a to fourmou brigády v kauflandu a tak šílené rozstřílené směny,že celý den v dupě, dělat od 5 do 10 a pak od 15 do 20 je opravdu super
5. kamarádka z výšky, má 1 rok praxe a zbytek času byla na pracáku a pořídila si dítě, já oproti ní mám6 let praxe, no upřímně to bude mít pak také těžké něco bez praxe něco najít, troufnu si říct, že když se přihlásím na to samé místo já s 6 letou praxí a ona pak ve 34 letech s praxí 1rok, tak myslím je jasné komu dají přednost a že té praxe má bude hodně lidí víc než má ona...
Tedy, když si to tak pročteš, vidíš že ti výše uvedení lidé mají mnohdy vyšší vzdělání i větší praxi než ty, někteří i rekvalifikační kurzy, tak podle toho si udělej úsudek jakou máš ty se základním vzděláním šanci na trhu práce a zda si v této situaci může vybírat nebo psát o tom, co dělat nechceš, pokud chceš pracovat, měla bys být ochotna vzít jakoukoli práci a pokud nechceš stát u stroje nebo pásu, tak ti zbudou supermarkety a úklidové firmy, či nějaká pomocná práce v kuchyni, pokud máš řidičák a praxi v řízení, možná bys mohla jezdit s taxíkem, možná bys také mohla investovat do kurzů na nějakou nehtovou modeláž, ale pokud nemáš základní kapitál rozjet tento bussiness, to tak než budeš mít lidi a budeš něco umět bude trvat 2-3 roky, tak ani to pro tebe není....
podtrženo sečteno přenastav se jinak, neubekuj nám tady, vem život do svých rukou a smiř ses tím, že lidi obvykle pracují celý život...
@ayenkas já si jeden čas myslela, že tu hledají inspiraci redaktorky ženských časopisů, ale teď taky zastávám názor, že nám tu admini organizují zábavu 😀
@selenit jsem ráda, že neurážíš můj jemnocit hrubkami - ti, co se rozhodli, že si vystačí se základním vzděláním, většinou pravopis nijak extra neovládají... 😉
Tož jak nevydržíš u práce stát, tak si najdi takovou, u které budeš ležet... 😀
@suzanna123 taky se mi zda, ze je ten pravopis moc dobry jen na zakladku, pominu-li carky a preklepy, tak temer bezchybny
Nesouhlasim, ze pravopis umí vzdělanější populace. Pravopis se uci na zakladni škole. Můj otec ma základní vzdělání a pravopis mu nedělá problémy. Delam ve zdravotnictví a to byste teprve koukaly, co jsou schopni napsat VŠ vzdělání lide 😉 .
no,tak fabrika,nebo obchod-nic jinýho asi se svým vzděláním neseženeš ☹,takže za mně doporučuju rychle zauvažovat třeba i nad individuálním plánem někde na učnáku,přece jen máš ještě nějaký čas,než do práce půjdeš tak ho využít,a pak zkusit třeba i rekvalifikaci-čím víc toho zvládneš,tím líp se budeš moct uplatit,nezlob se,ale na holky se základním vzděláním se většinou koukají skrz prsty a nebo najdou jen brigádu,v dnešní době jim nechtějí dát ani pořádnou smlouvu ani po pár letech praxe-mám s tím vlastní zkušenosti s dcerkou ☹,takže dnes rychle dohání aspon ten výuční list,měla práci sehnanou,dělala ji právě už několik let coby brigádnice o prázdninách,jenže ani na potřetí neudělala maturitu z němčiny a tak měla smůlu,a dost lidí ji nechápe-protože jí nezměnili otázky,tak se mohla vše naučit už i nazpamět a nic-holt mládí nerozvážné 🙂

No nemusí to zůstat tak, že budeš mít stále jen to základní vzdělání. Jestli tě miminko nechá vyspat až do oběda, tak třeba ten čas dopoledne nějak využij. Nauč se perfektně s počítačem (pro začátek fakt důkladně word, excel, třeba tě to chytne a naučíš se v nějakých dalších programech, třeba pro skladové hospodářství nebo logistiku, s takovou výbavou už určitě pak jednodušeji seženeš zajímavou práci, kde nebudeš muset stát 8 hodin denně). Taky máš možnost zapracovat na jazykové výbavě, cizí jazyk se naučíš i doma a znalost angličtiny nebo němčiny je taky předpokladem k získání lepšího místa než někde u pásu.
Jinak mi teda tyhle problémy příjdou spíš úsměvné, do práce chodí téměř každý a nepříjde mi, že by tito lidé nějak živořili a všechen čas obětovali práci. Spíš to je o tom, že na práci nejsi zvyklá. Já třeba pracuji pořád i po tom, co jsem porodila. Sice v menším rozsahu a musím si přizpůsobit čas, kdy můžu jet pracovat, podle toho, jak mám hlídání pro dceru, ale nepřipadá mi, že bych ji nějak zanedbávala. A to se musím starat ještě klasicky o celou domácnost, vaření... Bohužel můj chlap mi s uklízením a vařením moc nepomůže, ale zase hodně dělá kolem domu, no🙂