icon

Co dělat, když vás firemní lékař nepustí do práce?

pavlanka221
22. čer 2023

Ahooj,
Chtěla jsem se zeptat co by mě čekalo kdyby... V červenci ukončuji marodku (8mesicu).
Bojím se, že by mě nepusti závodní doktor co máme v praci. Kdyby mě nepustil, jak je to potom? Dají mi výpověď s odstupným, nebo bez? Nebo?
Děkuji za odpověď. 😊

kocila
22. čer 2023

@pavlanka221 myslim,ze vypoved bez odstupneho…nebudes zdravotne zpusobila pro vykon prace… treba ti zamestnavatel umozni jiny druh prace? Mluv si nimi a uvidis

anetka1701
23. čer 2023

Výpověď 2 měsíce. Ale po dobu výpovědní lhůty ti nenáleží náhrada mzdy a do práce bez platné lékařské nemůžeš. Takže vlastně 2 měsíce zadarmo (nebo tedy dohoda). Odstupné nenáleží. Pak je samozřejmě možnost domluvit se se zaměstnavatelem na přeřazení na jinou práci, ale ne vždycky to jde...

pavlanka221
autor
28. čer 2023

@anetka1701 děkuji za odpověď. V jiné skupince mi pani odpověděla tohle:

Sice nedají odstupné, ale budeš mít dvouměsíční výpovědní lhůtu, po které bude doma a pobírat 100% platu a poté budeš na úřadě práce podporu v plné výši, mnoho zaměstnavatelů se proto snaží donutit zaměstnance podepsat Dohodu o rozvázání pracovního poměru. Což by bylo pro tebe nevýhodné.

Myslíte, že to je pravda?

anetka1701
28. čer 2023

@pavlanka221 je to poněkud zapeklitější...

Zaměstnavatel tě přijme na práci, kterou uvede ve smlouvě. Součástí pracovní smlouvy je popis pracovní pozice a před nástupem projdeš prohlídkou u lékaře. Tedy, jsi schopná práci vykonávat dle lékaře, můžeš nastoupit. Pracuješ a pak se něco stane - jdeš na dlouhodobou neschopnost. U delší neschopnosti samozřejmě pak následuje mimořádná lékařská prohlídka, protože zaměstnavateli nic do toho co ti bylo není a jediné co potřebuje vědět je "schopen" nebo "neschopen" (případně "schopen s omezením...").

A co když lékař zjistí, že vinou nemoci/úrazu nejsi schopná práci vykonávat? Samozřejmě se nabízí možnost převést na jinou práci. Ale pokud taková práce není, je to překážka v práci ze strany zaměstnance. Zaměstnavatel s tebou podepsal smlouvu na danou pozici a má povinnost ti práci přidělovat. Ty máš povinnost jí pak osobně vykonávat. Zaměstnavatel by ti jí tedy klidně přidělit mohl (podle smlouvy), ale ty jí vykonávat nemůžeš, protože toho nejsi dle lékaře fyzicky schopná. Takže se nejedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele, ale tebe.

Jiná věc je u těhotných, tam těch 100% platu je, ale to je výjimka, na kterou se pak snaží naroubovat svoje nároky všichni, kdo ztratili zdravotní způsobilost práci vykonávat.

Takže to je tak, jak jsem napsala. Bohužel. Něco podobného jsem ve své práci několikrát řešila, jednou nás dal ex-zaměstnanec i k soudu (vyhráli jsme).

ninive211
28. čer 2023

@pavlanka221 https://www.podnikatel.cz/clanky/nejasnosti-kol... podle tohoto ve výpovědní době nárok náhradu mzdy není