icon

Co dělat, když zjistíte švarcsystém v práci?

2. lis 2023

Ahoj holky,

chci se zeptat, jak byste postupovali, když jste zjistili, že ve firmě, kde děláte, dělají skoro všichni, na 'Rámcovou smlouvu' a to včetně lidí ve financích a stejně tak lidí, co dělají Recruitment - tedy spíše hledají lidi a dále je přeprodávají - bez licence?

Jsem z toho v rozpacích a podotýkám, jsem na HPP a utíkám odtud pryč.

Nahlašovala jste někdy některá z Vás tento systém? Nebo alespoň jak to funguje - info si taky na letu umím dohledat, spíš mi jde jen o to jak následně kontrola probíhala, pokud víte nějaký specifický případ? Nikdy jsem se s tímto nesetkala.

Děkuji moc.

dashyyy
2. lis 2023

Tady je to celkem pěkně popsané, https://www.sedlakovalegal.cz/cs/svarc-inspekce ..

irmamala
2. lis 2023

Nevím, co bych z toho měla, kdybych je udala. Maximálně nějakou úchylnou bonzáckou rozkoš, že jsem někomu zavařila 🙂

autor
2. lis 2023

@irmamala Chápu tvůj postoj. Já ale nedokážu mávnout rukou nad tím, jak obírají kde koho, nevyjímaje stát a jeho instituce.

autor
2. lis 2023

@dashyyy Děkuji! Mrknu na to.

irmamala
2. lis 2023

😀 Tak běž do politiky prosím, konečně poslední spravedlivej 🙂

autor
2. lis 2023

@irmamala Prosím nech si tvé uštěpačné poznámky od cesty, ptala jsem se na určitou věc, ne na morální názor jednotlivce. Hezký den.

martt
2. lis 2023

Tyto firmy to mají poměrně dost dobře "ošefované" takže i když je udáš tak z toho většinou ta firma vyjde úplně v pořádku a nebo max s minimální pokutou. Takže ano můžeš je udat , ale pokud si od toho slibuješ nějaké "potrestáni" nebo vůbec změnu jejich systému tak to určitě nečekej. Max.zavařiš těm zaměstnancům, kteří tam pracují.

jana_zofie
2. lis 2023

@martt a často nemají a spoléhají přesně na to, že je nikdo nenahlásí. Myslím, že dokud si lidi nechají dobrovolně s*át na hlavu, nic se nemůže zlepšit.

orchidis
2. lis 2023

Rozhodně to udělej. Nejde o to, aby dostali tučnou pokutu, ale o princip. A ohlášená kontrola z Inspektorátu práce je donutí se minimálně zamyslet.
Tady nejde o nějaké daně státu, ale i o to, že ti lidé často ani neví, jak moc zapláčou za pár let nad výdělkem. Jak moc blbě na tom budou na stáří, v dlouhodobé nemoci, v nezaměstnanosti, atp. Není to fér a není to v pořádku. Lidi jsou rádi, že mají práci a drží hubu a nemorální profit těchto chytráků jede.
A když píšu, že nejde o daně pro stát... vlastně to není pravda. Skoro všechny máme děti ve státních školách, jezdíme po dálnicích... i o ty daně jde. Proč jedni odvádí a jiní ne?
Stejně tak v restauracích. Jednou jsme se vydrbali - "jéje, zrovínka jim nefunguje terminál" a druhej den zas a od tý doby prostě neviděli od nás ani korunu. Proč podporovat zloděje? Ve finále za to zaplatíme všichni.

zekrt
2. lis 2023

@orchidis souhlas

hankapiiisek
2. lis 2023

@orchidis Inspektorát práce bych vážně nepřeceňovala. Sama sem tam podávala podnět kvůli neuhrazení mzdy a porušení smlouvy ze strany zaměstnavatele a po roce mi napsali že jelikož majitel neposkytuje součinnost tak nemají jak řešit a hotovo 😆
Švarcsystém byl, je a bude. Teď co vymysleli ve vládě s těmi DPP tak věřím že plno lidí půjde na IČO a bude dělat to samé co dosud jen budou fakturovat.

mavanka
2. lis 2023

@orchidis taky jsem žila v té naivitě, že mají do systému přispívat všichni, ale švarc vznikl právě proto, že to tak kvůli našemu dańovému systému není, protože prostě zaměstnanec stojí násobně víc, než ičar, protože za zaměstnance jde do systému na ty autobusy, školy a doktory o tolik víc peněz, než za živnostníka.

Proto lidi hledají cesty, jak platit míň, protože to prostě jde a proto je často hranice legální IČO/švarc tak tenká... taky jsem dřív žila v černobílé pravdě, že švarc je podvod, ale někdy je to otázka přežití jak někdy pro zaměstnance, nekdy pro zaměstnavatele nebo oba. Jasně, možná se dá namítnout, že když to nejde zaměstnaneckým poměrem, tak se to nemá dělat vůbec, čímž ale pak zase můžou vzniknout další krachlé firmy nebo lidi na dávkách.... a zase se vracíme zpátky k otázce, co je vlastně pro stát lepší....

Dokud nebude daňový systém pohlížet na každého pracujícího stejným metrem, nic se nezmění a "optimalizace" poběží pořád.

Zakladatelko, vůbec bych se do toho nemotala, když se Tě to netýká. Každý má možnost volby, jestli v tom bude fungovat nebo nebude, já nechci, ani Ty, ale to je moje a Tvá volba. Když podáš udání, odnesou to i ti IČAři, pokud to nemají nějak ošéfované, že vlastně opravdu dělají na smlouvu a pak třeba mají i další odběratele jiných služeb. Nikomu tím nepomůžeš, jen budeš za Kilišovou....

hankapiiisek
2. lis 2023

Upřímně taky nechápu proč někoho udávat když se tě to netýká.

zekrt
2. lis 2023

Podle mě se to týká nás všech.

mavanka
2. lis 2023

@zekrt jo, celý je to nespravedlivý je to ale o systému.... proč ičař dělající pro víc zákazníků je ok, proč ale stejný ičař dělající pro jednoho už ok není? A proč oba odvádějí do systému mnohem méně než zaměstnanec, který v práci maká úplně stejně?

Švarc vůbec nehájím, jen asi dokážu pochopit, co lidi k tomu vede...

zekrt
2. lis 2023

@mavanka Asi hlavně proto, že ten co je na švarcsystému má zázemí jak zaměstnanec, chová se jak zaměstnanec, ale není zaměstnanec.

jana_zofie
2. lis 2023

@mavanka to jsou všechno výmluvy a kecy. Z mé zkušenosti jedou ve švarcu i velké firmy. Se slušným ziskem, manažeři si žijou jak honorace. Ve velkém městě by si to nedovolili, ale na periferii, Ústecký kraj, Karvinsko... velcí, úspěšní... A když ne švarc, tak agenturní zaměstnance s minimální mzdou, narozdíl od core zaměstnanců, kterých je ovšem minimum. Stejná práce, jiný plat. A slyšela jsem i o lidech, co je jako zaměstnance vyrazili a následně najali přes sesterskou firmu za o třetinu nižší peníze. Akorát já to už opravdu mám jen z doslechu (sice od několika nezávislých zdrojů, ale furt z doslechu). Z těch míst jsem se odstěhovala už před patnácti lety, takže podávat nějaký podnět je z mé strany poměrně nereálné. A jak říkám, dovolí si to ne proto, že by to bylo tak ošéfované, ale protože všichni jedou na vlně "ale ono to tak je všude", "tak to prostě chodí" a "radši nebudu nic říkat". Totální rezignovanost.

mavanka
2. lis 2023

No, v tom budeš mít pravdu, že z toho můžou profitovat velké firmy, které lidi zaměstnávají přes švarc, no lidi holt nejsou jen čestní a féroví a zákony respektující.

Jenže zase jsme u toho - problém je v systému..... protože stát chce daně a odvody vybrat zdaněním práce přes firmy z jejich lidí na HPP, než zdaněním přímo jednotlivců.... to je disproporce, která to způsobuje.... prostě to, že ičařovi zbyde ze stejného vyplaceného balíku za stejnou práci mnohem víc, než zaměstnanci. Dokud tohle nezminí, nezminí ani švarc....

bohužel nežijeme v ideáním světě, neni to rezignovanost, jen akceptace reality a pochopení, že morální nastavení lidí je po celou dobu historie lidstva stejné - pár poctivců, kteří trpí s každou nespravedlivostí ve světě, jako by se děla jim, pár superhajzlů bez kouska svědomí a pak většina někde uprostřed mezi tím z nichž to prostřední nejsilnější jádro se vždycky přikloní tam, kam je to v jejich sobeckém zájmu příjemnější.... prostě švarc nevyřeší ani nezruší udavači, ale nastavení systému tak, aby žádné takové "zkratky neexistovaly".....no dost filosofie a krásnou dobrou noc 🙂

koordinatorka_odboje
2. lis 2023

@irmamala uchylnou bonzsáckou rozkos? 🙄 okradaji nas vsechny a my se mame jako jeste stydet, ze jim to nedovolime?

hankapiiisek
3. lis 2023

@koordinatorka_odboje A čím si myslíš že si pomůžeš nebo nám všem tedy? Půjdeš udávat každou společnost? Tak to ti přeju hodně zdaru.
Celý systém je velice špatně nastavený a ono každý tady říká jak se Ičaři mají skvěle. No tak se může mít skvěle každý. Nikdo nenutí nikoho pracovat na Hpp.

dashyyy
3. lis 2023

@hankapiiisek přesně.. ať si to jdou zkusit jako OSVČ, moc jim přeju ať se jim opravdu a upřímně daří a pak chci vidět úsměvy v březnu, až to budou finančáku solit.. fakt mi občas přijde, že lidi nevidí ani za roh

westie
3. lis 2023

Můžeš společnost udat na inspektorát práce. Ale záleží, co si od toho slibuješ?
Píšeš, že odírají kde koho, včetně státu. Co to znamená? Koho obírají? Protože inspektorát tam půjde na kontrolu, nechá si předložit dokumentaci a vysvětlení, maximálně uloží pokutu, ale bude řešit pouze a jen oprávněnost toho, že jsou s lidmi podepsané smlouvy a zda to nenaplňuje podstatu vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec. Ale další vztahy řešit nebudou. Přijde mi, že bys chtěla řešit i další věci?
A jinak si ale myslím, že nějaká kontrola nikam nepovede, systémově se nic nezlepší, jen to zabere čas hodně lidem, zkomplikuje jim to práci, ale těch, co by mohli něco změnit, se to skoro ani nedotkne.