icon

Daně u živnostníka - co vše lze započítat?

lenicka2323
24. dub 2019

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na řadu co vše lze dát do daní manžel je na živnost jako internetový technik vím že lze danit benzín, nářadí a co dál? =) moc se v tom nevyznám a s účetní jsem ještě neměla čas mluvit

sus3nka
Autor odpověď smazal
nita1984
24. dub 2019

@lenicka2323 velmi komplikovaná otázka. Benzín není zdaleka tak jednoduchý. U podobných profesí je obvykle lepší danit paušálně, ale chce to opravdu probrat s dobrou účetní.

lenicka2323
autor
24. dub 2019

O té možnosti paušálně jsem něco málo četla že u těch daní jsou nějak dvě možnosti máme právě ještě dcerku a já pobírám jen rodičovský 🤔práci vykonává svým autem ale používáme ho normálně i pro svoje účely tak jako dřív než šel na živnost.

nita1984
24. dub 2019

@lenicka2323 jak říkám, dobrá účetní v tomhle poradí

sudylichozrout
24. dub 2019

@lenicka2323 na benzin by si musel vest knihu jizd a auto pouzivat jen k pracovnim ucelum. Vemte to pausalem. Bude mit naklady 60 procent z obratu. Z nasledneho danoveho zakladu se pak vypocitava dan, ale muzou se uplatnit slevy na dani.

lenicka2323
autor
24. dub 2019

@sudylichozrout a ty slevy na dani jsou konkrétně jaké? Vím že rodiče když byli na živnost na daních dobíraly ale je mi jasné že u každého to je jine

nita1984
24. dub 2019

@lenicka2323 dobirali? To je možné pouze pokud člověk platí zálohy. Jinak se může maximálně stát, že je dan 0, ale určitě nikdo nic nedobira. Sleva je na poplatníka, lze na manželku, pokud se splní podmínky (příjem manželky max 68000 za rok), sleva na dítě. To jsou zhruba ty základní. Pak se dají odečítat úroky z hypotéky, bonusy za odběry krve, životní pojištění atd

sudylichozrout
24. dub 2019
vitezove
24. dub 2019

Je to strašně jednoduchý. Prostě jsou to výdaje na podnikání. Tečka. Pokud jezdí za klienty, tak benzín. Pokud potřebuje nářadí, tak to. Pokud potřebuje papíry na tisk atp. taky. Pokud by měl oběd s klientem tak může i ten.
Jinak může danit paušálně. Já mám paušál 60%. Je to pro mě výhodnější protože reálné náklady prostě nemám takhle veliké. A tím pádem mi potom vychází mnohem nižší daně, protože od příjmů odečteš výdaje a pak z nich počítáš daně.

K těm slevám - dej si do googlu slevy pro živnostníky. A uvidíš. Můžeš odpočítávat manželku pokud vydělává do nějakých 68tis za rok, pak děti, hypotéka, dárcovství všeho možnýho a tak.

Pokud se rozhodnete platit zálohy na daň, tak vám mohou i něco vracet. Vyplatí se to pokud vydělá manžel 500tis za rok a více. Do nějakých cca 400tisíc (+-) většinou mám daně 0. //odpočet na poplatníka je kolem 21tis. Když vydělám kolem 500tis tak mám daně asi 10tis. Od doby co máme hypotéku tak se mi ale odečtou úroky a neplatím nic.

nita1984
24. dub 2019

@vitezove u toho auta bacha, tak snadné to není. V tomhle případě je třeba mít auto vedené v podnikání a vést knihu jízd, platit silniční daň atd. Ale zas lze v takovém případě uplatnit i dálniční známku, opravy atd. To pak každý musí zvážit sám, co je výhodnější. Já třeba volím pohodlí a daním paušálně, o když bych náklady měla, ale tohle je prostě jednodušší

vitezove
24. dub 2019

@nita1984 já jsem to napsala velmi stručně. Ke každému je třeba si zjistit další informace. Já taky platím paušálně. Je to snazší a výdaje reálné skoro nemám.

lenicka2323
autor
24. dub 2019

Je pravda že tu variantu paušálni hodně doporučuji na internetu u manžela by ten výdělek za rok byl cca těch 400-500 tis já jsem na rodicaku a žádný výdělek k tomu nemám.

berenika39
25. dub 2019

@lenicka2323 sotva dáte dohromady náklady ve výši 60%, tak jak to umožňuje paušál. Oba s manželem uplatňujeme, už xx let. Zjisti si o tom více, a hlavně - účetní je dar🙂))

editah222
25. dub 2019

@vitezove oběd s klientem je daňově uznatelný náklad? Já nedávám do nákladů ani kafe a čaj :D ;)

vitezove
25. dub 2019

@editah222 všechno se dá odpocitat, když to zdůvodnis. A oběd s klientem je reálný náklad. Někdy se prostě musíš sejit s někým, aby se rozjeli pracovní vztahy a tak. Kafe a čaj, co se kupují do kanceláře jsou samozřejmě taky výdaje.

niski
25. dub 2019

@vitezove a už vám daně prošli kontrolou od finančního úřadu? Jestli chceš někoho pozvat na oběd, abys udělala dojem a on pak uzavřel obchod, tak to rozhodně není daňově uznatelné. Strava se proplácí pouze zaměstnancům, pokud jsou mimo možnost se stravovat sami (např.na stavbě, při natáčení v terénu) a to pouze pokud je to stanoveno vnitřním předpisem. Takže bych takové věci raději platila z jiných zdrojů než firemních.

vitezove
25. dub 2019

@niski já platím paušálem. Jak už jsem tu 20x řekla. Ale vím, že v bývalé firmě si to šéf odepisoval. Musel klienta vzír na oběd, aby sjednali kšeft atp. A normálně jsme neměli nikdy problém jak u účetního tak u daní.

niski
25. dub 2019

@vitezove raději bych to nikomu takhle neradila, protože jako účetní pracuji už hodně dlouho a zbytečně se firma dostane do průšvihu