DPČ a nemocenská. Budu mít nárok?
Ahoj holky, jen orientacne se chci zeptat, mam narok na nemocenskou? Ted to prave v praci resime kazdy mesic mam nad 3000. Smlouvu mam od dubna 2019 do konce roku. Je tedy mozne, ze na nemocenskou budu mit narok kdyby neco? Mate nekdo zkusenosti?
@malenka3 ano to je mi jasne, vydelam si cca 10 000 mesicne, takze jsem rada i za to malo kdybych nahodou onemocnela. Jen skoda, ze jsem to nevedela treba pred rokem😄 lezela jsem doma 14 dni a vubec jsem to nevedela.. 😄
Ano máš, v tom měsíci kdy dosáhneš na odvody a i ten následující, pokud bys onemocněla třeba na začátku měsíce. Též mám DPČ a aktuálně dlouhodobou nemocenskou z důvodu riz.těhotenství.
@benjik muzu se zeptat, kolik to dela? Je to 40% z toho platu co jsi mela?
Na netu jsou kalkulačky přímo pro výpočet nemocenské. Moje odpověď by ti nepomohla jelikož mám DPČ specifikované jako práce malého rozsahu a přímo ve smlouvě je uveden vzorec pro výpočet. V podstatě se to u nás počítá se z minimální mzdy. Pak záleží i jak dlouho marodíš.

Ano, u DPČ nad 3000 odvádíš sociální pojištění, tudíž máš nárok na nemocenskou. Ale počítej s tím, že se to počítá z toho příjmu, tak to nebude žádný terno.