icon

DPČ a nemocenská. Budu mít nárok?

13. zář 2020

Ahoj holky, jen orientacne se chci zeptat, mam narok na nemocenskou? Ted to prave v praci resime kazdy mesic mam nad 3000. Smlouvu mam od dubna 2019 do konce roku. Je tedy mozne, ze na nemocenskou budu mit narok kdyby neco? Mate nekdo zkusenosti?

malenka3
13. zář 2020

Ano, u DPČ nad 3000 odvádíš sociální pojištění, tudíž máš nárok na nemocenskou. Ale počítej s tím, že se to počítá z toho příjmu, tak to nebude žádný terno.

autor
13. zář 2020

@malenka3 ano to je mi jasne, vydelam si cca 10 000 mesicne, takze jsem rada i za to malo kdybych nahodou onemocnela. Jen skoda, ze jsem to nevedela treba pred rokem😄 lezela jsem doma 14 dni a vubec jsem to nevedela.. 😄

benjik
15. zář 2020

Ano máš, v tom měsíci kdy dosáhneš na odvody a i ten následující, pokud bys onemocněla třeba na začátku měsíce. Též mám DPČ a aktuálně dlouhodobou nemocenskou z důvodu riz.těhotenství.

autor
15. zář 2020

@benjik muzu se zeptat, kolik to dela? Je to 40% z toho platu co jsi mela?

benjik
15. zář 2020

Na netu jsou kalkulačky přímo pro výpočet nemocenské. Moje odpověď by ti nepomohla jelikož mám DPČ specifikované jako práce malého rozsahu a přímo ve smlouvě je uveden vzorec pro výpočet. V podstatě se to u nás počítá se z minimální mzdy. Pak záleží i jak dlouho marodíš.