Hpp a dpč. Poradíte, prosím?

2. srp 2021

Ahoj holky, prosim, ktera se v tomto orientujete, muzete mi poradit? Jsem zdr. sestra, nyni na rodicovske do září 2022. Zamestnana jsem, hpp na dobu neurcitou. Nyni se mi naskytla možnost prace na dohodu u jineho zamestnavatele, ale opet jako zdr.sestra. A ted, mohu tuto dohodu podepsat? Nejedná se o nejaky ten stret zajmu (v pracovni smlouve ani dodatku jsem nic nenasla) a musela bych mit od soucasneho zamestnavatele souhlas vykonavat praci ve stejnem oboru? Ke konci rodicovske mam tak jako tak v planu dat v nynejsim zamestnani vypoved a zůstat tam, kde bych nyni byla prozatim na tu dohodu. Nebo mam/musim dat vypoved hned, nez podepisi dalsi smlouvu? Mohu mit ve stejnem oboru, ale u jineho zamestnavatele hpp a dpč současne?
Předem dekuji moc za radu! 🙏

j.a.n.i
3. srp 2021

No, muzes, ale tim, ze maji zamestnavatele stejny obor, tak potrebujes souhlas toho prvniho. A klidně muzes mit i toho druheho pracovni pomer.

emamaira
3. srp 2021

A mají opravdu stejný obor? V rámci zdravotnictví je těch oboru hodně. Pokud ano, musíš mít souhlas původního.

malenka3
3. srp 2021

@emamaira jde o stejný předmět činnosti zaměstnavatele, ne náplň práce. A to bude zdravotnická péče bych řekla, je jedno, že jedno je třeba ORL a druhý kožní.

merope
3. srp 2021

Mrkni do pracovní smlouvy, co tam máš napsaný. To je to klíčový. Někde to vadí a někde ne.

malenka3
3. srp 2021

@merope i když ve smlouvě nic nemá, tak ustanovení zákoníku práce o stejném předmětu činnosti dvou zaměstnavatelů je pro ni stejně závazné.

autor
3. srp 2021

Holky děkuji! Zajdu na personalni a uvidim, zda mi daji souhlas. A pokud bych ho nemela a zacala pracovat na novem miste se stejnym predmetem cinnosti, jsou nejake postihy nebo jak se to resi, kdyz je to vlastne podvod?

merope
3. srp 2021

Všechno máš v pracovní smlouvě. To je to klíčové. Žádný "zákon nad" není. Já dokonce dělám v oboru, kde dokud nepřišel zákon a regulace, tak jsem zákaz konkurence ve smlouvě neměla (finanční poradenství) - až teď po novu je licence vázána na konkrétní firmu, pro kterou se pracuje. Jinak učím a tam taky žádné zákazy konkurence nemáme. Pokud ji v pracovní smlouvě nemáš, tak to nemusíš vůbec řešit. Pokud ji tam máš, tak v některých případech jsou konkurenční doložky dokonce neplatné, ale to se asi nebude týkat této situace.

autor
3. srp 2021

Tak jsem jeste jednou prolezla smlouvu a vsechny ty dodatky k tomu a v pravech a povinnostech zamestnance jsem nasla ze "nebudu vykonavat samostatnou vydelecnou cinnost shodnou s predmetem cinnosti zamestnavatele, bez jeho predchoziho souhlasu" Ale mate me tam to slovo SAMOSTATNOU V. CINNOST 🤔

drep
3. srp 2021

Bacha na to, předmět činnosti je u obou na 99% léčebně preventivní péče a je fuk, čím přesně se zabývají. Taky ve smlouvě nic nemám a přesto potřebuju souhlas ( a pravidelně nám hrozí, že nám jej nedají, pokud…) taky mi to přišlo jako blbost, pokud jsem anesteziolog- intenzivista a chci jezdit záchranku, ergo urgentní medicína, což jsou dva různé specializační obory, každý se svou atestací. Můj bratr právník říká, že bych případný spor nejspíš vyhrála (ale jeho zdůvodnění už si nepamatuju), ale komu by se chtělo soudit. A u nás to platí pouze pro ty, co mají úvazek 0.5 a více, takže to zatím řeším 0.4 úvazkem, který nechci navyšovat.

malenka3
3. srp 2021

@merope a Zákoník práce, konkrétně paragraf 304 hovoří tedy o čem?

§ 304

(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

(2) Jestliže zaměstnavatel souhlas podle odstavce 1 odvolá, musí být odvolání písemné; zaměstnavatel je povinen v něm uvést důvody změny svého rozhodnutí. Zaměstnanec je pak povinen bez zbytečného odkladu výdělečnou činnost skončit způsobem vyplývajícím pro její skončení z příslušných právních předpisů.

(3) Omezení stanovené v odstavci 1 se nevztahuje na výkon vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

(4) Ustanovení odstavců 2 a 3 se použijí, pokud zvláštní zákon nestanoví jinak88).

malenka3
3. srp 2021

@anonym samostatně výdělečná činnost je podnikání. Nicméně paragraf 304 Zákoníku práce mluví jasně, smlouva nesmí být s ním v rozporu, což není.

autor
3. srp 2021

@malenka3 takze pokud mam ve smlouve, ze nemohu pracovat ve stejnem oboru pouze jako OSVC, tak na beznou dohodu u jineho zam. souhlas toho soucasneho nepotrebuji?

malenka3
3. srp 2021

@anonym já si myslím, že paragraf 304 platí jasně, a to i pro tebe, tedy souhlas potřebuješ. Nevidím důvod, proč by nebyl ten paragraf uplatnitelný. Ale počkej, co napíše @merope na můj dotaz, ona je tuším právník, narozdíl ode mě. (Teď si nejsem jistá, jestli si ji nepletu s meronym 🤦‍♀️)

autor
3. srp 2021

@malenka3 jasne, uz chapu, spatne tvoji odpoved pochopila, diky!

merope
3. srp 2021

@malenka3 Nene, právník je zde meronym. A koukám, že to, co mám nastudované a je můj případ je vědecká a pedagogická činnost + finanční poradenství jsem dělala jako OSVČ a první je výjimka a druhé není podle zákoníku práce. Tak sorry za mystifikaci.

malenka3
3. srp 2021

@merope já si to myslela, že si vás spletla 🙈

V tom případě je to, jak psáno už na začátku, @anonym podléháš zákoníku práce, konkrétně paragrafu 304. Předmět činnosti zjistíš v obchodním rejstříku, pokud je definován stejně (což u zdravotnické činnosti bude, tam se nepíší specializace různých oddělení), pak to svolení musíš mít písemně od prvního zaměstnavatele.
Pokud to neuděláš, těžko říct, kde není žalobce, není soudce, nevím, co by to reálně znamenalo, kdyby se na to přišlo.

autor
3. srp 2021

@malenka3 dekuji, urcite nebudu pokouset "co by, kdyby..." a domluvim se se zamestnavatelem na souhlasu a pokud ho odmitne dat, s cimz vice mene pocitam, domluvime se rovnou na vypovedi z PP, at mohu co nejdrive podepsat dohodu u druheho zamestnavatele 😉

j.a.n.i
3. srp 2021

@malenka3 Já mám ten pocit, že to někde zákoník práce řeší a první zaměstnavatel může nakázat smlouvu u druhého ukončit.

malenka3
3. srp 2021

@j.a.n.i jj, mám dojem, že něco takového jsem už asi četla, ale to nevím jistě.

meronym
3. srp 2021

@malenka3 Informace od merope nejsou spravne. Zakon rozhodne je “nad” smlouvou a zakonik prace jasne stanovi, ze v pripade, jaky uvadi zakladatelka, musi dat puvodni zamestnavatel s vykonem prace u noveho zamestnavatele souhlas.

meronym
3. srp 2021

Když budete ve stejném oboru jako váš zaměstnavatel vydělávat bez jeho souhlasu – ať už půjde o druhý pracovní poměr, o práci na dohodu, nebo podnikání –, může to pro zaměstnavatele být důvod, aby vám dal výpověď. Vyplývá to ze zákoníku práce, podrobnosti pak vyložily soudy při řešení sporných případů mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. Nicmene, pokud chcete stejne skoncit, nemusite se tim trapit. Doplnim, ze prikazat vam ukoncit novou praci rozhodne nemuze.

malenka3
3. srp 2021

@meronym díky za potvrzení a doplnění 😘

autor
3. srp 2021

@meronym děkuji moc za informace! ☺️