Jak zvládnout začátky v nové práci plné nejistoty?
Ahoj. Potrebuji se vypsat, asi povzbudit, nevim.
Jsem par dni v nove praci. Zacatky tezsi - komunikace vselijaka, chyby v papirech. Pak na me spustili, ze budu delat vlastne neco jineho, zodpovednejsiho, nez jsme byli domluveni.
No ted se zaucuji. Ale ja si prijdu jak navic, jak kdyz obtezuji. Jsem tu doslova par dni a uz 2x jsem sla domu driv - nevedeli co mi dat za praci. A to co mi zadaji ani nevim, zda delam dobre, byt se ptam, odpoved ve stylu, ze se na to pak nekdo podiva.
No celkove mi to nejak asi nesedlo. A nejak se s tim neumim popasovat. Nevidim zadna pozitiva, zdaj se mi hrozny sny, atd.
Dat tomu sanci?
No vsechny to zname, najit praci, aby clovek stihal vyzvedavat dite, kor kdyz je na to sam. A idealne aby vydelal a ne jen zivoril. Je to tezke a bez prijmu byt nemuzu.
Jak jste zvladali nastupy vy? Kolik casu tomu dat?
Ja pracuju rada, doma trpim. Ale tohle nejak nesedlo.
Od toho je to zkušební lhůta - já bych se na tvém místě začala rozhlížet po něčem jiném. Však než by se něco objevilo, tak to chvíli zabere a pak budeš moct posoudit, jestli je to pořád na prd a půjdeš jinam, nebo jestli se to zlepšilo a zůstaneš.
Dívej se dal po pracovních nabidkach a odpovidej dale na inzeráty. Doufám, že když tě pustí dříve, protože pro tebe nemaji praci,tak ti to standardně proplati stejně,jako kdybys tam byla celý pracovní den...?
@squezy budou muset. Neni to muj problem.
@lv hodili na me praci, kterou jsem nikdy nedelala a ceka se ode me samostatnost 😎 ja ani neumim v programech, nevim co to obnasi atd. A celkove se tu necitim.
Zkusila bych to, naučíš se něco nového, měsíc bych vydržela určitě, já spíš ty 2-2,5 (a u toho klidně koukala po dalších příležitostech.
@lv asi nejde uplne o tu napln. Ja nemam problem se ucit nove veci. Vzdy jsem sla do neceho uplne jineho. Ale tady je to takovy divny no.
Vydržela bych, píšeš, že tam jsi "pár dní". Nic ti nebrání v tom pořád koukat i po něčem jiném a případně ještě ve zkušebce odejít, od toho zkušebka je. Nedávala bych hned výpověď po pár dnech, aniž bych měla v merku něco jiného. Ale hodnotit hned po týdnu mi přijde brzy na nějaké ukvapené závěry. Ono si to třeba sedne, nevím, co děláš za práci, třeba kolegové měli zrovna fakt frmol a stresy sami se svou prací a nebyl na tebe úplně čas (což není ideální, ale stát se může....ale nějaký čas na adaptaci a zaučení by ti dát měli a musí, pokud jsi tam nenastupovala jako kvalifikovaný zkušený odborník na danou problematiku-což jsem pochopila, že ne).
@ninive211 frmol vylozene nemaji. Je tu jeden a moc nevi co se mnou a sefa to moc nezajima evidentne. Neco delam, ptam se zda dobre, doted nemam odpoved.
Ne, nevim co tahle prace obnasi a od prvniho dne se ucim. Jen tim ze je mi dane jen zadani a pak uz nic, tak opravdu nevim, zda delam veci spravne. A ted mam jednu vec celou na svem hrbu, aniz bych vedela co s tim.
třeba si to sedne ....
Jako párkrát se mi stalo že jsem si první týdny v práci přišla jak z jiné planety ale pak si to sedlo ...
Jinak nevím co to je ale ledny bývají celkové mrtvé...
@veronicka89 Já jako bývalá účetní jsem ledny měla vždy jako nejhorší měsíce v roce 😀 (druhý nejhorší měsíc byl červen-závěrky). Ale pokud člověk dělá třeba v obchodě nebo tak, tak zřejmě vcelku logicky po hektickém předvánočním období nastává trochu útlum, zklidnění.
@ninive211 nejen obchod vše je v lednu v útlumu...většinou. výrobny, stavební průmysl, metal, obchodní zástupci různých firem... jako z mé zkušenosti je leden ve všech odvětvích klidnější...
@veronicka89 To věřím. Jen ty chudiny účetní a obecně ekonomické/finanční oddělení se z toho v lednu můžou vždycky pos*at 😀 Ze strany personální - nástupy, zúčtování daní, evidenčáky, roční hlášení na úřady... Inventarizace, závěrky, rozpočty...pro ty leden klidnější fakt není. No jsem ráda, že už to nedělám, když si vzpomenu na ty stresy po vánočním volnu...lehce jsem si oddechla koncem února, jen abych nabrala druhý dech a pak znovu si vydechnout až pomalu 30.6.
@veronicka89 tak my naopak máme ledny hektický až do března. Na konci prosince se firmy rozmyslí, že musí uvalit peníze, takže objednají, zaplatí a my vyrobíme až v novém roce.
@kakba jj bude to asi jak coa jak kde ..ale v mém okolí ( krom turismu) je ve většině odvětví a je jedno zda výroba nebo management celkem klid...🙂
Já bych vydržela. Vracela jsem se do práce po 5,5 letech po dvou dětech. Jiná pozice, ale stejný zaměstnavatel. No, ten začátek dost na hlavu, neměla jsem pracovní místo, žádné vybavení, nic. To se pak těžko předstírá práce, když člověk nemá pc, notebook, nic. U kancelářské práce. Naštěstí jsem dostala kancelář, tak jsem pár dnů zabila jejím úklidem. A postupně jsem dostala věci a občas se ke mě někdo přihlásil a něco mě naučil. Drželo mě hlavně to, že to tady znám a že se to poddá, To ty neznáš, ale to se poddá a máš čas se rozhlížet dál a u toho i budovat současnou pozici. S těmi odchody domů bych byla opatrná. Třeba to tak můžete, když máte vše hotové, ale dala bych si pozor, jak se stanoví, že je vše hotové, kdo to rozhoduje a zda si to tam nemusíte odsedět, i když opravdu vše hotové je.
@biciklissie posila me domu sef, takze proste jdu. Prac dobu asi moc neresi, dle toho co tu vidim a co i rikal.
No tak tady naopak mi rovnou hodej velkou vec a to zvladnes. Zadny hele musis takhle a tohle. I kdyz jsem x krat upozornila ze to nechci, nemam na to skolu, zadnou praxi a neumim to. N
Nicmene kazdy den x hodin sedim a cekam. Mnohdy po cekani prijde 'jedte domu'. Proste na hlavu.
@biciklissie jinak jsem skoncila v prosinci jinde a ted jsem tady. Takze zadna velka pauza atd. A opravdu pro me kazda nova prace znamenala velkej boj. Ale tady mi proste nejak neni dobre, byt sama neumim rict duvod.
No obeslu par jinych praci a uvidim.
Tohle zazil muj chlap. Po roce mu rekli, ze se nezaucil a neprodlouzili smlouvu. Neni to normalni, pokud to trva vic jak tyden a pokud jsou ochotni platit ,,nulovou pracovni silu,, tez to neco vypovida o charakteru te instituce...Max mesic a jit pryc
Po par dnech bych nedelala zadne závěry. Dej tomu tu zkušebku. Nepíšeš co to je za práci, co jsi delala pred tim a co nyni, ale pokud je to alespon mediorní pozice, tak se prostě očekává nějaká samostatnost a invence. Nejsi junior po škole, aby tě někdo vodil za ručičku. To si tam opravdu nedokážeš najít nějakou agendu? Něco, co tě jako člověka skoro pořád zvenčí bije do očí a na co nemaji kolegove v každodenním zápřahu čas nebo chuť?
Nevím kolik jsi zaučovala kdy nováčků, ale je to docela schizofrenie - mám travit hodiny vysvetlovanim s tim, že to je investice do budoucna a přinese to ovoce v podobě samostatné pomoci nebo si to udělám za par minut sama, ale zas to bude pořád jen na mě? Dobrý manažer/senior si samozřejmě zvolí první možnost, i když to občas bolí.
Já asi nechápu v čem je problém? Pokud ti nesedí pracovni náplň, tak samozřejmě hledej dal a nejpozději 31.3. jim dej sbohem. Ale pokud ti vadi, že nad tebou nikdo nesedí a nevodí tě za ručičku, tak to bude spíš chyba v tobě.
Pár dní, ještě je čas. 😊
Teďka jsem 14dni zaučovala slečnu u nás a prostě jde to pomalu... Chce to čas.. Není nic hned.
Já teda dneškem skončila a od pondělí nastupuji do nové práce. Čeká me dlouhé školení a ani nevim jak pak bude vypadat celý můj den a jestli si to sedne, jestli to bude to pravé.. 😁😊Ač jsem po tom toužila.
Říkám si, nezkusis, nezjistíš a vlastně se člověk nikam neposune😊
Zkušební doba je 3 měsíce, dala bych tomu ty 2 ať vidíš, jak si sedne kolektiv, práce a zajedeš si to svoje, svůj nějaký systém.
Ale důležité je, že máš snahu 😊 oni třeba taky přesně nevědí co umíš, co ti mají dát, jestli můžou a dát ti tu důvěru, což beru jako normální věc... A jak komunikovat. 😁😊
@20190418 par jo. A vsem jsem se aktivne venovala. Me se nikdo nevenuje. Zpetna vazba 0. A tak mi rekni, co mam delat, kdyz napln prace absolutne neznam 😎 nikdo me s tim neseznamil, skolu na to nemam, nikdy jsem to nedelala. Co reknou a vim, to udelam. Ale kdyz na x hodin odjedou a nereknou nic, co mam delat?
Nejsem tatar, nemakacenko, atd. Par pracema jsem prosla a vecpala se i tam, kde mi rikali, ze to nedam. V tomhle problem nevidim. Tady je to ve stylu, ze pred tebe postavej kone, podaj ti sedlo a mas jet vysokej parkur 🤷🏻♀️
@simkrk ale me se nikdo nevenuje, nikdo mi nic nevysvetluje. Jestli za tech par dni, se mi kolega venoval hodinu, tak to dost mozna prehanim.
No a co jako konkrétně děláš? A co máš v náplní práce ve smlouvě? Jak je možné, že děláš něco víc, než pro co jsi byla přijata? Z inzerátu a pohovoru nevyplývalo, co daná pozice obnáší? A jsi jediná na dané úrovni ve firmě, co dělá stejnou práci? Jako jestli se to do 2, 3 týdnů nezlepší tak komunikace a nebudeš vědět, co teda máš vlastně dělat, co se od tebe očekává, dle jakých výstupů budeš hodnocená, tak bych asi dala sbohem. Jestli ti tam něco fakt jó nesedí...to, že zrovna dva dny neměla co na práci a pustili tě dřív, to je v poho (pokud ti to proplatí), já v současné práci nevěděla do čeho píchnout prvních pár týdnů, zrovna se rozbíhal nový systém a částečně to bylo nové i pro stávající kmenové zaměstnance, tak jsem furt studovala interní směrnice a počítala zákony a návody, jak se ovládá program. A i teď se střídají dny, kdy nevím, kam dřív, se dny, kdy se nudou kopu do zadku
@ninive211 na pohovoru se jednalo rekneme o pomocnou praci. Ted mam delat hlavni praci. Kde je mnohem vetsi zodpovednost. Rekneme z jineho oboru, na pohovoru to byla pozice pomocneho kuchare (oblohy, polivky, prilohy, v nouzi nadobi) a ted po me chteji sef kuchare kuchyne, kterou moc neznam. Jsme tam dva, finale ma byt asi takove, ze si budem rovni. Jenze ten druhy ma skolu a praxi a ja dostala rovnou jeho praci.
Vse probihalo prapodivne, ve stylu 'nestiham', ale i u tohohle vidim, ze to je trochu jinak. A tak nejak proste nesedi mi vic veci a i kdyz to vezmu zcela rozumove 'naucis se, prachy potrebujes, budes hledat dal', tak je mi cestou do prace zle, vnitrne.
To je blbé.. Tak zkus jít za nějakým šéfem a optat se.. 😊🤷 Kdo tě má zaučit, kdo ti má dávat práci.. 😊
@simkrk kolega. Ale nema mi moc co dat. A nema cas me zaucovat ani po me praci kontrolovat. Bylo to na nej evidentne hozeno a cekal proste druhyho 'sef kuchare', co mu pomuze. A ne tele co sice rozezna talire, ale varit neumi. A sefa to nezajima, uz jsem protestovala. Rekl ze to zvladnu a odjel jako vzdy.
Ojeee... Tak to se nedivím, že se tam necítíš dobře.. 🤦
Měním názor a hledala bych něco jiného. 😊
@simkrk dekuji za pochopeni. Opravdu si myslim, ze nejsem clovek co hned utika. Uz jen kvuli vsem tem papirum kolem atd. Ale tady to proste nedava smysl a opravdu ten pocit je neprijemnej.

Jo, určitě to chce nějaký čas, než budeš o práci vědět víc, budeš samostatná atp. Měsíc tomu dej..