icon

Když mi skončí smlouva, pořád můžu být na neschopence?

makynaeliska
10. lis 2015

Ahoj holky,vim,ze takovych prispevku je tu plno,ale ja bych byla moc vdecna kdyby mi nekdo odpovedel tak,jak to doopravdy je..
K otazce :do prace jsem nastupovala 3.2.2015,smlouvu mam do 31.12.2015,zitra jdu k lekari a ten myslim potvrdi tehotenstvi mela bych byt ve ctvrtem tydnu a myslim ze mi rovnou da neschopenku,protoze jsem mela problemy i s Eliskou jako tehotna...A tak mam na vas otazku,kdyz mi skonci v prosinci smlouva,porad muzu byt na neschopence a nekdo mi bude vyplacet penize?(socialka)a umite mi prosim nekdo spocitat zda mam narok na materskou?
Moc se omlouvam za dlouhou otazku,ale snad jsem to napsala poradne a ne jak blb 😊

Strana
z2
lti
22. pro 2015

@okinkaa i pres telefon je platna vypoved. Zamestnavatal plati pouze 14 dnu nemoci. Potom socialka.

okinkaa
22. pro 2015

Dobře,takže výpověď podepíšu, odešlu zpět a dál..budu dál marodit na neschopence, posílat lístky na peníze zaměstnavateli a peníze mi budou normálně dál chodit od socky?

vilibalda
22. pro 2015

@lti Nejsem na to odborník, ale myslím si, že výpověď dohodou neexistuje. Že je to stejný nesmysl jako být na mateřské až do 3 let.
Pokud dostala výpověď, tak nic podepisovat nemusí. Prostě dostala výpověď (pořád myslím, že má trvat nějaká výpovědní lhůta, asi 2 měsíce + je možná nárok na odstupné a taky se možná výpověď přerušuje kvůli těhotenství). Maximálně bych jim podepsala převzetí, ale pokud to posílají poštou, tak je dokazatelné, že to převzala a její podpis není třeba.
Pokud po ní chtějí něco podepsat a má se jednat o "výpověď dohodou", byla by hloupá, kdyby na to přistoupila, protože pak by jí určitě nevznikl nárok na mateřskou (což možná nevznikne ani tak, to z těch málo informací nelze říct).
@okinkaa Nic bych nepodepisovala, maximálně převzetí výpovědi, ale dohodu určitě ne!

okinkaa
22. pro 2015

A s tou neschopenkou to je jak?

okinkaa
22. pro 2015

@vilibalda už si sháním novou práci jenže stejně, když budu těhotná, tak mě ve zkušebce stejně vyhodí. achyo..a to mě vyhodili jen za to, že jsem byla tak dlouho nemocná jako bych za to mohla.

lti
22. pro 2015

@vilibalda na odstupne nema narok, jelikoz nesplnila zakonne podminky. A vypoved je platna. Vypoved dohodou neexistuje, pouze ukonceni prac. pomeru dohodou.

okinkaa
22. pro 2015

tak to bude asi to ukončení prac. poměru dohodou. a poví mi někdo jak je to s tou nemocenskou prosím?

lti
22. pro 2015

Zustanes na nemocenske...

vilibalda
22. pro 2015

@lti Jak už jsem psala, nerozumím této problematice úplně, ale když jsem si otevřela Zákoník práce, vidím tam např.
§ 50
(1) Výpověď z pracovního poměru musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.
§ 51
(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby.
Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2
měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a.
§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí
danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z
týchž důvodů, přísluší od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné
ve výši nejméně
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u
zaměstnavatele trval méně než 1 rok,...

@okinkaa Proč chceš končit pracovní poměr dohodou? Není to pro tebe výhodné... Pokud budeš na neschopence, peníze budou chodit.

okinkaa
22. pro 2015

To já ne to můj zaměstnavatel chce dohodu! Co dělat?

lti
22. pro 2015

Dohoda o vypovedi neexistuje.

vilibalda
22. pro 2015

@okinkaa Buď se chceš dohodnout na ukončení pracovního poměru a podepíšeš jim ukončení pracovního poměru dohodou nebo trváš na tom, že chceš pracovat do dubna nebo kdy Ti vlastně končí smlouva. V tom případě nic nepodepisuješ a pokud Tě zaměstnavatel nechce zaměstnávat, ať Ti dá výpověď. Výpověď je možná jen z důvodů uvedených v zákoníku práce a pokud budeš těhotná, ani Ti výpověď dát nemůže. Jediné, co bys případně měla podepsat, je převzetí výpovědi.

Strana
z2