Když mi skončí smlouva, pořád můžu být na neschopence?
Ahoj holky,vim,ze takovych prispevku je tu plno,ale ja bych byla moc vdecna kdyby mi nekdo odpovedel tak,jak to doopravdy je..
K otazce :do prace jsem nastupovala 3.2.2015,smlouvu mam do 31.12.2015,zitra jdu k lekari a ten myslim potvrdi tehotenstvi mela bych byt ve ctvrtem tydnu a myslim ze mi rovnou da neschopenku,protoze jsem mela problemy i s Eliskou jako tehotna...A tak mam na vas otazku,kdyz mi skonci v prosinci smlouva,porad muzu byt na neschopence a nekdo mi bude vyplacet penize?(socialka)a umite mi prosim nekdo spocitat zda mam narok na materskou?
Moc se omlouvam za dlouhou otazku,ale snad jsem to napsala poradne a ne jak blb 😊
Dobře,takže výpověď podepíšu, odešlu zpět a dál..budu dál marodit na neschopence, posílat lístky na peníze zaměstnavateli a peníze mi budou normálně dál chodit od socky?
@lti Nejsem na to odborník, ale myslím si, že výpověď dohodou neexistuje. Že je to stejný nesmysl jako být na mateřské až do 3 let.
Pokud dostala výpověď, tak nic podepisovat nemusí. Prostě dostala výpověď (pořád myslím, že má trvat nějaká výpovědní lhůta, asi 2 měsíce + je možná nárok na odstupné a taky se možná výpověď přerušuje kvůli těhotenství). Maximálně bych jim podepsala převzetí, ale pokud to posílají poštou, tak je dokazatelné, že to převzala a její podpis není třeba.
Pokud po ní chtějí něco podepsat a má se jednat o "výpověď dohodou", byla by hloupá, kdyby na to přistoupila, protože pak by jí určitě nevznikl nárok na mateřskou (což možná nevznikne ani tak, to z těch málo informací nelze říct).
@okinkaa Nic bych nepodepisovala, maximálně převzetí výpovědi, ale dohodu určitě ne!
A s tou neschopenkou to je jak?
tak to bude asi to ukončení prac. poměru dohodou. a poví mi někdo jak je to s tou nemocenskou prosím?
Zustanes na nemocenske...
@lti Jak už jsem psala, nerozumím této problematice úplně, ale když jsem si otevřela Zákoník práce, vidím tam např.
§ 50
(1) Výpověď z pracovního poměru musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží.
§ 51
(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby.
Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2
měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a.
§ 67
(1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí
danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo dohodou z
týchž důvodů, přísluí od zaměstnavatele při skončení pracovního poměru odstupné
ve výi nejméně
a) jednonásobku jeho průměrného výdělku, jestliže jeho pracovní poměr u
zaměstnavatele trval méně než 1 rok,...
@okinkaa Proč chceš končit pracovní poměr dohodou? Není to pro tebe výhodné... Pokud budeš na neschopence, peníze budou chodit.
To já ne to můj zaměstnavatel chce dohodu! Co dělat?
Dohoda o vypovedi neexistuje.
@okinkaa Buď se chceš dohodnout na ukončení pracovního poměru a podepíšeš jim ukončení pracovního poměru dohodou nebo trváš na tom, že chceš pracovat do dubna nebo kdy Ti vlastně končí smlouva. V tom případě nic nepodepisuješ a pokud Tě zaměstnavatel nechce zaměstnávat, ať Ti dá výpověď. Výpověď je možná jen z důvodů uvedených v zákoníku práce a pokud budeš těhotná, ani Ti výpověď dát nemůže. Jediné, co bys případně měla podepsat, je převzetí výpovědi.

@okinkaa i pres telefon je platna vypoved. Zamestnavatal plati pouze 14 dnu nemoci. Potom socialka.