Konec rodičáku. Jak dlouho dopředu si hledat práci?

rikatoka
16. kvě 2022

holky, prosím o radu. Od září bych ráda nastoupila do práce, ale měla jsem smlouvu na dobu určitou, ta mi už vypršela, takže si musím najít novou práci. Jak dlouho dopředu byste už posílaly CV? Už teď v květnu nebo je to brzy? Já už se nějakou dobu dívám na inzeráty, ale zatím všude chtějí nástup třeba od července. Já bych ideálně chtěla nastoupit v září. Díky za rady!

martiniquest
16. kvě 2022

Mne konci v prosinci a uz jsem zacala

bassetlady
16. kvě 2022

Ono kolikrát mají nástup ihned a přitom přijímací řízení se může táhnout i 2 měsíce. A přes prázdniny se nikdo extra nepřetrhne s pohovory. Takže už bych začala. Člověk si zkusí pohovory a trochu se otrká. A pokud si sednete, tak se dá vždy domluvit.

gracinka7
16. kvě 2022

@rikatoka začala bych se rozhlížet. Třeba by ti mohlo utéct něco super, kdybys čekala.

nick1234
16. kvě 2022

@rikatoka tak ono záleží jakou práci hledas - myslím tím, ze mas vystudovaniu určitou oblast, a v té by ses rada “uchytila”, nebo je ti to jedno… pokud ta první varianta, hledala bych už teď - já osobně třeba hledám práci už od února, a už třeba v dubnu hledali pracovnika ve školství s nástupem v září…pracovala jsem ve školství a trochu podcenila situaci, skončila jsem na konci prvního pololetí (byla jsem zástup za RD, takže jsem to dopředu věděla, ale nejak jsme si myslela, ze nebude problém sehnat práci) jenomže vzhledem k tomu, ze syn je teď ve skolce, od září ve škole, takže jsem závislá na tom, ze nemůžu pracovat třeba od šesti…bydlíme na vesnici, větší okresní město je cca 20 km daleko, takže asi půl hodiny cesty…tudíž i práce v kanceláři téměř nelze stihnout ani na sedm hodin. A upřímně dnešní mzdy je fakt katastrofa, já jsme na úřadu práce a beru podporu 21000, tudiz nevezmu první práci která je za 25 tisíc hrubého s dojizdenim 20 km😒 takže už jen z tohohle důvodu bych raději začala teď hned

fire85
16. kvě 2022

@nick1234 tak tu vysokou podporu prece nebudeš brát porad? To je jen nějaké 2 mesice, pak se to dost snižuje.taky mám okresní město 20 km, ale jsem tam za těch 15 min. Pracuju v krajském městě, kam jedu 40 min. A dělám 12 hodinove směny kratky ,dlouhy týden takže se dost vidím i s detma. Manžel se taky musí a umí postarat.

jutta42
16. kvě 2022

@rikatoka měla jsem to podobně, hledala jsem od září (před 3 lety) ahledala jsem cca od června, klidne bych už začla. Normálně jsem do průvodního mailu psala, že můžu nastoupit až v září.

rikatoka
autor
16. kvě 2022

Děkuji za odpovědi! Máte pravdu, už se musím rozhoupat a posílat CV teď. Díky všem.

andelka
16. kvě 2022

Já mám jakože rp až do 4 let ( do ledna), ale do práce jsem chtěla od září, jak by šel malý do školky. Posílala jsem životopisy a nabídky koncem února. Nahodou se našlo místo od dubna,tak už pracuju. Ostatní si moje cv uložili,ale místo zatím nenabídli. Ještě je tedy čas, hodně úvazků končí v červnu,srpnu,a nové se otevírají v září i později. Hodně je to o štěstí. Po předchozí RD jsem byla bez práce 1 rok. Podpora 5 měsíců a pak nic.

nick1234
16. kvě 2022

@fire85 na tuto podporu mam nárok 5 měsíců. Ani, normálně by se snižovala, ale protože mam vysoký základ (maximální) tak mi nemají co snižovat. A manžel muze syna vyzvedavat, ale chodí do práce na 6, někdy i na 5. Teď si ještě zatím muzu vybírat, ale vím, ze koncem června musím nastoupit ( i kdyby jen na čas, než najdu něco lepšího) kamkoliv do práce, protože mi v červenci skončí podpora 🤷‍♀️ Do té doby si muzu ještě vybírat 🙈

garpova
16. kvě 2022

Ahoj, rodičák mám do konce října, CV jsem posílala v lednu.

2hanah
16. kvě 2022

Tak já jsem asi jediná, která řeknu, že je ještě čas, mám tu zkušenost, že chtějí nástup hned nebo od prvního nového měsíce, takže by mi práci stejně nedali, od května by mi do září nikdo nepočkal. A také rodičák jsem měla vloni do září, že nastoupím taky pro prázdninách, ideální stav, užít si ještě děti, jenže jsem začala hledat už v únoru a hned narazila na skvělou nabídku, kterou jsem si tajně přála a k dětem ideální, výběrko jsem vyhrála, nástup byl ihned, nebylo co řešit, prázdiny už byly sice pracovní, ale mám skvělou práci a hodně času na děti a co si budem povídat, půl roku k rodičáku navíc plat byl super.

andelka
16. kvě 2022

@2hanah no vzhledem k zdražování jsem teď za tu náhodu a brzy rozesílané cv vděčná. Souběh platu ( i když mám částečný úvazek) a rp je skvělá možnost.

95newmommy2020
16. kvě 2022

Mě kojici rodicak v únoru 23, začala jsem hledat v dubnu. Čekala jsem to mnohem horší. Měnila jsem obor. Cely pracovní život jsem dělala v bance na pobocce. Vracet se mi tam už nechtělo, zkusila jsem dvě vyberka na HR naborare. A ještě jsem si vybírala. Všechno bylo hrozne rychlý. A na konec pracuju od května. O 9 měsíců dřív.
A ze svy zatím krátký pracovní zkušenosti, mohu fakt potvrdit, že vyberka se zrychlily. Někdy je to i otázka týdne. Kandidátu je nedostatek a oni si vybírají.

andelka
16. kvě 2022

@95newmommy2020 asi jak kde. Já jsem měla teda měsíc mezi vyberkem a nástupem. Ale manžel už v poslední době zažil i výběrové řízení trvající 5 měsíců.

95newmommy2020
16. kvě 2022

@andelka Jo, tak určitě. Na ty vrcholový manažery se to naopak táhne dost a ještě mají několik kol a několik úkolu.

andelka
16. kvě 2022

@95newmommy2020 no tady rozhodně nešlo o vrcholového manažera. Normální technická profese.

blondynka400
16. kvě 2022

@rikatoka klidně už začni teď. Ale je otázka, jaké pozice hledáš. Jestli někam do výroby a pod, tak pak je čas. Jinak ale ne, někdy to trvá 14 dní a někdy ani za půl roku nenarazíš na to, co by bylo ok a chtěli tě. Za mne je ale potřeba být připravená na to, že když by se fakt objevilo něco, co bude sedět po všech stránkách, tak být připravená nastoupit hned, i kdyby to mělo být komplikované. A taková malá rada, nikde neříkej, že chceš striktně nastoupit až od září. Lepší je říct, že od září, ale v případě potřeby se můžete dohodnout. To zní mnohem lépe 🙂

blondynka400
16. kvě 2022

@95newmommy2020 netvrdila bych, že kandidátů je nedostatek. Jde spíš o to, co je to za firmu a co dokáže nabídnout a jaký má EB. To, že si měla štěstí a vzali na náboráře je věc jiná. To je interní HR a nebo agentura?

95newmommy2020
17. kvě 2022

@blondynka400 Agentura. Já chtěla jen obchodní pozici s plánem. Interní by mě nebavilo.

blondynka400
17. kvě 2022

@95newmommy2020 tak to potom ano, tyto pozice (obvykle se to jmenuje konzultant a ne náborář) jsou volné snad v každé agentuře, protože to nikdo nechce moc dělat. Jak píšeš, je to obchod a ne HR . A berou i lidi bez zkušeností, což do interního HR je dost problém.