icon

Může zaměstnanec odmítnout služební cestu do zahraničí?

prostenika85
8. srp 2016

Dobrý den,
prosím vás, vyzná se tady někdo v pracovně právních vztazích nejen ohledně mateřské dovolené apod.?
Zajímalo by mne, jestli zaměstnanec může odmítnout služební cestu do zahraničí. A za jakých podmínek?
Děkuji za reakce 🙂

Strana
z3
packaf
1. led 2019

@madinina Ten bezdětný to jednou pochopí, až bude čekat vlastní dítě. Příchod vlastního potomka na svět a následné sžívání celé rodiny je daleko důležitější než nějaká práce. Jemu uteče co? Víkend na lyžích? Jeden víkendový tah po barech? Naštvaný být může, ale to tak všechno. Na druhou stranu, jedna bývalá kolegyně si zase na děti vymlouvala neustále! Nemohla na žádnou služebku, protože ONA má děti, nemůže dělat přesčasy, protože ONA má děti, nemůže na teambuilding, protože ONA má děti, na roční uzávěrku (kterou jsme měli danou na konec září, obchodní rok jsme začínali v říjnu) nebude nikomu pomáhat, protože ONA MÁ PŘECE TY DĚTI! O práci z domu mezi Vánočními svátky nemohla být řeč, ona MÁ PŘECE DĚTI, co na tom nechápete?! Nakonec se díky tomu odstřihla od celého kolektivu, nekomunikovala ani se šéfem, všechno ignorovala až se s ní firma rozloučila. Ale to byl fakt extrém! Tvému manželovi gratuluji k úspěšnému vyřešení situace.

madinina
6. led 2019

@packaf To chápu, to je potom extrém. Ono je mít dítě a mít skutečný důvod proč člověk nemůže a nebo se na to stále jen vymlouvat..

linee
13. říj 2022

Dovolim si obnovit diskuzi. Jsem u noveho zamestnavatele, dostala jsem prikazem jednodenni sluzebni cestu do zahranici na obchodni jednani, na kterem jsem mela tlumocit. V pracovni smlouve mam uvedene, ze mne zamestnavatel muze vyslat na sluzebni cestu (uz neni specifikovano, zda i do zahranici). Pred odjezdem jsem se ujistovala, zda dostanu za cestu castecnou kompenzaci/premie, protoze tlumoceni nemam v naplni prace a oproti pracovni dobe jsem i s cestou pracovala misto 8 - 13 hodin. Bylo mi receno, ze ano. Jedna se mi o to, ze jsem nakonec po navratu byla informovana, ze za sluzebni cestu nic nedostanu, protoze:
1. Jela jsem rano tam a vecer zpatky sluzebnim vozem (naklady na PHM tedy ne)
2. Na akci byl zabezpeceny po celou dobu catering (tedy diety take ne)
Takze nevidi duvod, proc bych mela mit nejakou komenzaci.

Ja to vidim jinak - oproti sve bezne pracovni dobe jsem pracovala mnohem vic (oproti beznemu dni + 5 hodin, i kdyz je tam v tom cesta). Mam dve deti, obe do 8 let (ano, mohla jsem odmitnout, nicmene bych si rada pozici udrzela), musela jsem si zaridit hlidani, manzel musel komplikovane menit sluzby v praci.
Jedna se mi o to,zda mate podobnou zkusenost a jak jste dale postupovaly.
Jsem pristupem zklamana. V predesle praci jsem dostala diety po prechodu v zahranici a i kapesne, proto se i vyplatilo jezdit, ale tady jsem od rodiny, od deti, delam co neni v me naplni praci (jenom proto, ze umim jazyk) a jeste nakonec vypadam nevdecne. Byla jsem na materske, tak asi potrebuji vratit do reality🙂)) Dekuji

westie
13. říj 2022

@linee Existuje kalkulacka odmen za sluzebni cesty, kde se zohledni i zpusob cestovani, delka pobytu a zpusob stravovani (sam nebo od zamestnavatele).
Podle tveho popisu nedostanes zas tak moc, kdyz sis neplatila cestu, ani jidlo.
A ohledne prescasu - to zalezi na typu smlouvy, ale melo by se to ridit normalne zakonikem prace.

Moje osobni zkusenost: mensi rodinna firma, caste zahranicni cesty na dva dny. Narok na diety bych urcite mela, ale dohodli jsme se, ze nic resit nebudeme, protoze nam zamestnavatel kryje vse, kdyz jsme chteli na jidlo, byl to naklad na zakazku, na celodennim jednani u klienta se o nas starali jako o cleny rodiny, chodili jsme na obchodni vecere, bydleli v peknem hotelu, na letistich vyuzivali salonky s obcerstvenim atd. A i kdyz jsem mela deti, byl to pro me sveho druhu odpocinek.
A dulezity aspekt, proc jsem to neresila - v praci my vychazeli vstric v jinych vecech, vzdycky jsme dokazali najit nejake reseni, vedela jsem, ze by klient nepristoupil na dalsi zvysovani nakladu a musel by to platit zamestnavatel, prislo mi to spatne, kdyz mi zase vysli vstric v jinych vecech.

marcicek84
Autor odpověď smazal
linee
14. říj 2022

@westie dekuji. A jak to resis s detma? U mne je totiz problem ten, ze nemam hlidani, stridame se vylucne s manzelem, ktery dojizdi z prace podle smeny mezi 18 a 21 hodinou, takze kdybych absolvovala takto sluzebky, musi si manzel vzit dovolenou nebo si musim najmout hlidani, ktere mi ale nikdo neproplati. Pro mne to nema zadne vyhody:(

westie
14. říj 2022

@linee Manzel pracuje prevazne z domu a je flexibilni a s detmi je rad, takze jsem to resila vetsinou pres manzela. Pripadne prijela babicka a pres den s detmi pomahala. Samozrejme, ze to bylo pro manzela i pro me narocne, musela jsem pripravit domacnost na celou dobu, co jsem byla pryc, manzel zase nemel cas na praci, a to je i normalne pracovne dost vytizeny. Ale oba jsme vedeli, ze me prace bavi a ma pro me spoustu jinych vyhod a toto proste k me praci patrilo.
Kdybych to mela jako ty, rekla bych to otevrene zamestnavateli, ale nesla bych na to pres jeho povinnosti, ale moji ochotu mu vyjit vstric a tim, ze to pro nej rada udelam, ale mam s tim vicenaklady, tak to potrebuji pokryt.
Chapu, ze zamestnavatel ma dane povinnosti, ale nikdy se mi neosvedcilo na to jit pres paragrafy, vzdycky fungovalo starat se o vzajemny vztah, rikat veci otevrene, ale zaroven videt i uhel pohledu zamestnavatele.

Strana
z3