Napsat RD do životopisu?
Zdravím, končí mi rodičovská a chci si hledat novou práci. V průběhu rodičovské mi skončila prac. smlouva (na určito) a necelé 2 měsíce na to jsem začala na DPČ pracovat u jiné firmy, kde pracuji doteď. Uváděly byste v takovém případě, že jste byly na RD? Mám obavy, že mě nepozvou ani k pohovoru. Děkuji Vám za rady, hlavně HR maminkám 😉
A hle, náhle lze 🙂
@andelka Dneska je to spíš už jen problém v rovině nástupní mzdy, ne že by tě nikam nevzali, lidi nikde nejsou, ale budete muset udělat obě strany kompromis, ty jako máma od dvou dětí, a již i nějakého věku, zkousnout i nižší mzdu do začátku, než by sis právě jako máma od dětí možná ideálně představovala, ale pokud jsi nic nedělala ani částečně při dětech, tak jsi na tom zhruba jako absolvent (a ti jsou rok od roku se zajímavější praxí při škole, protože zase žijí v době, kdy ty možnosti mají). Tohle je hrozně těžké téma, uklidit se na rodičák před prací nebo nezaměstnaností, to se nejlíp hodí tam, kde pak je možnost vrtnout se někde do práce v rodinné firmě nebo podnikat. Na druhou stranu podobné situace řeší i jiné ženy a partnera třeba nemají nebo se jim dítě nedaří a nakonec někam nastoupí, stěhují se, apod. Kdyby měli všichni lidé stejné životy, bylo by to hrozně jednoduché.
@garalela někdy ten život neprobíhá ideálně no. Při RD jsem měla brigádu ,ale na plný tam zůstat nešlo. Teď pracuju skoro rok,jsem ráda,že někde měli opravdu nouzi o lidi a vzali mě,ale předtím to rok vypadalo už beznadějně,zvlášť v původně vystudovanem oboru. U mě ten kompromis byl dost zásadní,ale pořád tam jsou pozitiva, které vyvažují to co není úplně fajn.
Ráda bych šla třeba na zkrácený úvazek,ale jsem s dětmi sama a nevyzila bych.
Je to boj no.
Děkuji Vám všem za názory.
@konik_mischel cv je nato, aby sa v nom uviedlo co zena pocas svojho zivota presla. RD nieje nic s cim by sa nepocitalo. u mna to znamena, ze tam ma zena fugu a nieco skryva. okrem toho je rozdiel ci pracovala niekde 5 rokov a z toho bola 3 doma. nehovorim ze sa tm nieco vyrazne meni, ale chcela by som zamestnavat zeny ktore sa jednak nehanbia za to ze su matkami a dvak ktore su uprimne a ferove od zaciatku. tu ide (aspon pre mna) a ferovost od zaciatku
Zaměstnavatel se hlavně dle zákona nesmí při pohovorech ptát na děti - takže ty nemáš povinnost to tam psát 🙂 Každého to asi napadne, ale ty na to nemusíš říct ani bů. Pokud máš obavy, že by tě kvůli dětem nepřijali, stačí říct, že jsi třeba pracovala z domu a něco si vymyslet, ale to musíš mít dobrou paměť...
@lucie_91 ze zákona sice nemá právo, ale na kolika pohovorech jsi v praxi byla? na kolika na to nepřišla řeč? 😉
Když jsem to tam měla, nepozvali mě na jediný pohovor.
Za mě nepsat, říct až u osobního pohovoru....
@stastnablcha to není o nějakém studu za to, že jsem matka, ani o nějakém skrývání čehokoli, ale životopis je profesní záležitost kam zkrátka a dobře mateřská dovolená nepatří. (od toho koneckonců u zkratka CV- curriculum vitae / tedy běh života, profesní životopis). Každého věc, co uvádí do životopisu, živím se poradenstvím pro nezaměstnané několik let a fakt je, že zaměstnavatele nezajímá jaké má jeho zaměstnanec koníčky, kolik má doma dětí ani jestli je rozvedený. Na jednu stranu se ženy strašně ohrazují proti otázkám osobního rázu při pohovoru ( já taky zastávám názor, že zaměstnavateli není nic po tom, jestli jsem vdaná nebo ne a plánuji děti nebo už je mám a jak často jsou nemocné) ale dobrovolně bez toho, aniž by to vůbec bylo žádané to do CV píší... tak co si o tom myslet? A není to ani o nějaké neupřímnosti, ale zkrátka o tom, že na pohovoru mluvím a mám mluvit pravdu, ale nemám povinnost na sebe vyzvonit během 15 minut všechno. A ano, když se mě zeptají: Máte děti? Odpovím ano a je to.
nepíšu...mám tam prostě tříletou pauzu a když se někdo zeptá, co jsem dělala, tak řeknu, že jsem byla s malým doma. U mě je to ještě trochu jinak, že jsem z těch tří let nejdřív žila dva roky mimo ČR a tam měla business, který s mojí kariérou zde až tak nesouvisí. Takže když jsem hledala první práci po narození syna, tak jsem tu svojí zahraniční zkušenost trochu okecávala - vypichovala to relevantní pro svoje povolání, ale teď už jsem zase přes rok v práci, takže mám prostě tříletou pauzu. Zase asi není nutné ty posuzovače CV podceňovat, když k nim přijde ženská po třicítce s různými pozicemi v CV, které na sebe navazují a najednou dvou nebo tříletá pauza, tak jim to asi dojde 😉
Jinak teď se k nám do firmy hlásí lidé na Obchodní ředitele a čtyřicetiletí chlapi jsou schopní poslat CV, kde mají zapsanou i nějakou brigádu v call centru z roku 1999...nechápu
@blahova_andrea Nerýpej, na dost pohovorech asi jako každý kdo někdy hledal práci, a ptal se mě jen jeden zaměstnavatel a to teprve až potom, co mi řekl, že mě vezme. Já mám hold tuto zkušenost, ale ostatní mají i ne zrovna milé...
@elialen Jsem HR. Na tvém místě bych uvedla, že jsem pracovala od do v dané firmě (do závorky pracovní smlouva na dobu určitou). Následně uvést DPČ/DPP a pokud by mi daná kandidátka uvedla, že to bylo během rodičovské - u mne osobně by měla velké plus, protože by bylo jasné, že pro ni nebude návrat do pracovního poměru takový náraz a dokáže skloubit osobní život s pracovním.
@anazuzzuzana A neni nadro, kdyz někdo po maturitě nebo absolvent VS posle CV na 3-4 stránky. Tam je potom věci....
@victress kopie: připojím se s dotazem pro zkušené HR personalistky:
1) když pošlu životopis na inzerát a není v něm výslovně uvedeno, že se uchazečům ozvou, braly byste jako kladné body, když uchazeč do firmy zavolá a informuje se, jestli jeho CV dostali a jak to vypadá nebo by to bylo příliš vtíravé?
2) když je uchazeč na pracovním pohovoru, berete jako troufalé či normální chtít vidět svůj budoucí pracovní prostor a přibližnou náplň práce?
1. Budu jednat za sebe - ne - za mne je zbytečné volat - svůj tel. nikde neuvádím, přes den bývám hodně na pohovorech, takže i přes recepci jsem hůře zastižitelná a tel. na mne mají zakázáno sdělovat - neustále jsme obtěžováni různými nabídkami personálních agentur, pseudo headhunterů, nabídkami personálních serverů či různých agentur na testování kandidátů apod.
P.S. plus jsem zaregistrovala reakce několika kolegyň - hlavně v minulosti, když se jim na administrativní pozici ozvalo třeba 150 kandidátek a bylo nutné CV protřídit, projít s budoucí nadřízenou - braly podobné telefonáty, jakože svou práci nestíhají - což je v tomto ohledu chápu... je fajn, že se dá na některých serverech nastavit automatická odpověď, nejde to však na všech.
2. Pokud se u pohovoru daný kandidát/ka zajímá o konkrétní pracovní náplň - beru to jako plus. Dost lidí to bohužel nedělá.
Neberu je však do zázemí firmy. Odkážu je na fotky na webu či facebooku, kde mohou vidět, jak to uvnitř společnosti na pracovišti vypadá.
Respektuji soukromí kolegů, nemohu jim tam vodit cizí lidi.
Vezmi si, že třeba na administrativní pozici málokdy jednáš s méně než desítkami lidí.
@lucie_91 to nebylo rýpání. každý máme zkušenosti nějaké a podle toho pak jednáme. proto někdo píše a jiný nepíše. obě skupiny vědí proč 😉
@blahova_andrea To jo, někdy je šílený, co na pohovorech zkouší... 🙄
@lucie_91 a myslíš teď zaměstnavatele nebo potencionální zaměstnance? 😀 já myslím, že historky můžou být super z obou stran pohledu 😅
@blahova_andrea No spíš jsem myslela zaměstnavatele, popř. personalistu, někdy jsou to takové otázky, na které se dá odpovědět více způsoby a ani za boha člověk v té vteřině neví, co je asi vhodná odpověď...
@lucie_91 no a to tu naši reakci právě oni sází, že jim o nás hodně poví 😀 já mám teda raději takové ty strohé jasné pohovory než ty psycho oblbovačky. udělat nějakou zkoušku, psychotest nebo tak...to jo. ale přímo u pohovoru mám raději jasný hovor a ne "zapeklité otázky".
@konik_mischel
tiez robim HR nejaky ten rok. a uvadzat v CV toto mi pride fer
@stastnablcha to je váš názor a já ho respektuji, Za mě to z výše uvedených důvodů do CV nepatří.
@lucie_91 Máš otázky, kde prostě není žádná odpověď ta jediná a správná ,-)
Jen je prostě pitomé, když je pokládá někdo, kdo si prostě o podobných věcech něco někde přečetl a vlastně neumí s danými informacemi pracovat.
Sice neuběhlo moc času, ale takto to se mnou zatím vypadá. V CV nemám RD uvedenou. Byla jsem na dvou pohovorech, kde jsem sdělila, že poslední práce, kterou vykonávám je na dohodu, a že jsem ji začala vykonávat v průběhu rodičovské. A u obou přišla smršť otázek - stáří dítěte, chodí do školky, jak to bude s hlídáním v případě nemoci (máme), jestli jsem vdaná, apod. Ani z jedné práce se mi pak už neozvali. A musím sdělit, že šlo o větší firmy. Příští týden mě čeká další a přemýšlím, že využiji svého práva mlčet a uvidíme. Ono to opravdu není nic příjemného, když se Vás vyptávají, a i když v ničem problém není, tak vám stejně nevěří.
@elialen ,uprimne- chtela bys pro takove zamestnavatele pracovat?pro takove, kteri nerespektuji ani zaklady? Kdyz toto neumeji jiz pri vstupnim pohovoru, jaka pravidla asi ( ne)respektuji v zamestnaneckem pomeru?
Ber to jako trenink pro ty dalsi a lepsi pohovory. Cim vic pohovoru projdes, tim jisteji se budes citit. Nebala bych se jim rict, ze chapes jejich obavy, ale vzhledem k tomu, ze tvuj zajem o pozici je vazny, stejne tak vazne a zodpovedne jsi zhodnotila i vsechny aspekty dotykajici se tveho osobniho zivota. a tedy predpokladas, ze predmetem vaseho jednani je pozice a tve profesni predpoklady pro jeji vykon.

Děkuji Vám za odpovědi, ale nejde mi tu přispívat...asi technická závada ☹