icon

Nemocenská po výpovědi kvůli zrušení firmy. Jak to je?

madamas
29. pro 2020

Prosím mám dotaz. Jsem zaměstnaná na částečný úvazek deset let v jednom podniku. Podnik ke dni 30.12.2020 ukončuje činnost - celý se ruší, zaměstnavatel ruší živnost a nastoupí na ÚP jako fyzická osoba. Mě toho dne vyprší výpovědní lhůta, dostala jsem odstupné. Jsem nyní na nemocenské u praktické lékařky. Mohu tedy na nemocenské zůstat i jako nezaměstnaná? Jsem nyní na začátku těhotenství po ivf a během ledna již jako nezaměstnaná bych si mohla převést neschopenku na gynekologii? Nebo se neschopenka ukončía nastoupím na ÚP? Děkuji za případnou radu 😉

amazonkajanik
29. pro 2020

@madamas mrkni o 8h zpět,podobná situace,stejné podmínky

nikoulinka
29. pro 2020

Na nemocenské normálně zůstat můžeš. Nejdéle však jeden rok (pak musíš žádat o prodloužení). Nemocenskou si klidně můžeš nechat přenést na gynekologii (pokud gynekolog bude souhlasit samozřejmě).

verulevrtule
29. pro 2020

Ano, můžeš, už tě stejně platí socialka

madamas
autor
29. pro 2020

@amazonkajanik ano, viděla jsem, ale paní má jiné podmínky, ona byla propuštěna ve výpovědní lhůtě, já jsem byla propuštěna na základě zrušení firmy s vyplacením odstupného, tak jsem nevěděla zda je v tom rozdíl.

verulevrtule
30. pro 2020

@madamas Já myslím, že úplně nejlepší bude, když si zavoláš na sociálku, a tam Ti to řeknou úplně přesně

amazonkajanik
30. pro 2020

@madamas ano,ale ten postup na nemocenské bude stejný. Mě třeba pracovní smlouva skončila,jelikož na 2měsíce zavírali.

madamas
autor
3. led 2021

Tak píšu kdyby náhodou někdo podobnou zkušenost hledal. Volala jsem si na OSSZ a dozvěděla jsem se že mohu zůstat v neschopnosti, nemusím se hlásit na ÚP, jen mám pro jistotu zavolat na svou pojišťovnu a obeznámit je s mou situací, že už nejsem zaměstnanec. Možná budu mít i nárok na PPM, to si paní nebyla jistá, ale mám si pak poslat žádost a uvidí se.