Nemocenská v nové práci, jak se počítá?

coreprincess
26. lis 2017

Holky mám dilema.

Od 1.11.2017 jsem v nové práci, která je však psychicky i fyzicky náročná(12h směny) a do toho mi hrozí neustálé nebezpečí uklouznutí a práce s chemií.
Doktor mi nabídl a doporučil nastoupit na nemocenkou na rizikáč, ale zase nechci být finančně závislá jen na manželovi a skoro nic nebrat.
Poradíte mi?
V červenci jsem skončila rodičák.
V srpnu nastoupila do práce. Odtamtud mě vyhodili na konci zkušební doby, kvůli snižování stavu zaměstnanců (predpokladam, ze potrebovali zaplacnout své dovolene a pak jsme se uz nehodily do krámu, ale to je jedno).
Od 1.11. jsem nastoupila tedy do nové práce kde mám ve smlouvě 13 000hrubého + 2 000hrubého měsíční prémiová složka. TJ 15 000hrubého. Měla jsem však naddělané hodiny, za které mám dostat + 2700hrubého. Tj dohromady 17 700kč

Chápu správně, že se mi tedy bude počítat nástup na nemocenskou z těch 17 700kč? Jelikož to bude můj první zisk od zaměstnavatele.
Dočetla jsem se, že se do nemocenské počítají všechny hrubé příjmy ať to jsou premie i hodiny navíc. Je to tak?
A že se to počítá z 12 mes, 3 mes a nebo z doby kdy se da urcit prijem u zamestnavatele. Coz ja jsem tam ten mesic.
Poradíte? :D
Další měsíc bych mela mít zase jen 13 000+ 2 000kč. Nic navíc. A každá kačka nahoru dobrá..
A je jedno zda bych nastoupila 30.11 nebo 1.12? Ovlivní to nějak ten příjem?

lv
26. lis 2017

Pohyblivou složku ti dají už teď ve zkušební době? Spíš bych odhadovala až po ní.
Nemocenská se počítá z průměru za 12měs, tedy nevím přesně jak po rodičáku, řekla bych za příjmy od srpna.

coreprincess
autor
26. lis 2017

@lv jo daji jelikoz ze me udelali vedouci a to je ohodnoceni ze sem prave ta vedouci. no a prej od sprna se to nepocita jelikz to sem mela jineho zamestnavatele ci co

belleelle
26. lis 2017

@coreprincess hele, a neni riziko uz jet i mhd? Spadnout kdekoliv ze schodu?
Nevim, jako vedouci v nove praci me teda nepripada fer hned jit na neschopenku. Ano, jsoz ruzne ochrane lhuty, ale vedela si pri nastupu, ze jsi tehu, ze? Uz jsi to tu psala.
Navic, kdyz se podivas na tabulku vyvoje u embrya, kdy jsou rizikova obdobi pro urcity organ, do 8. tydne je to nejhorsi a to jsi v praci proste byla. Udelala bych to teda obracene. Ale rozhodnuti je na tobe. Penez to teda je hodne malo.

jolysek
26. lis 2017

Aby sis spíš neuškodila. Ve zkušebce tě můžou vyhodit i jako těhotnou (po 14 dnech marodění). Pak bys neměla nárok na mateřskou. Takže na PN nejdříve po ukončení zkušebky, která ti předpokládám stále běží, když ti dali novou smlouvu

coreprincess
autor
26. lis 2017

@belleelle
@jolysek
jo holky to jo ale nevim, zda se mi to po potratu kdy sem i prez moznost vypsani na rizikove chodila do prace a o dite prisla zda radsi teda nejit. Samozdrejme se mi nelibi jit na nemocenskou a mit malo penez, ale nevim zda chci riskovat tehotenstvi kdyz jednou uz se mi to vymstilo