icon

Neprodloužení smlouvy. Poradíte, prosím?

dedex
16. únor 2021

Ahoj 😊
Snad se najde nějaká hodná duše, co bude vědět co a jak. Prohledali jsme s přítelem celý internet kvůli nalezení nových informací a abychom se trochu dovzdělali, výsledkem ale je, že jsme ještě hloupější. Aktuálně jsem na samotném počátku těhotenství a možná není třeba to řešit, ale já jsem hold taková, že vždy dělám vše s předstihem. Jsem studentem posledního ročníku VŠ a během studia mám úvazek 0,4 což dělá zhruba 6 500 tis. měsíčně, což je dost málo, ale při prezenčním studiu je to lepší než nic. Podle všeho splňuji podmínky pro získání mateřské dovolené, ale jak asi uznáte, percentuální výměra z toho, co dostávám je velmi malá. Naštěstí přítel má peníze dobré, což je i důvod proč jsme do toho už chtěli jít 😊. No a teď tedy to důležité. Mám smlouvu jen na rok, vlastně už je to moje čtvrtá smlouva a vždy byla jen na rok. Pokud vše půjde dobře, měla bych mít termín někdy v září. Jsem ale na výsost přesvědčena, že jakmile odbyde prosinec novou smlouvu od zaměstnavatele již nedostanu, nebyla bych první. Domnívám se, že v tomto případě se jakoby zaměstnavatel nedopouští ničeho, čeho by neměl, jelikož nedává výpověď, jen neprodlouží – nevystaví novou smlouvu. A jelikož tedy mateřská je vyplácena 28 týdnů, tak by to reálně znamenalo, že „něco“ dostanu jen zhruba nějakých 15 týdnů a zbytek nedostanu nic? Neexistuje nějaká možnost podpory? Nějaký jiný způsob, jak dostávat alespoň nějaké peníze? Dá se třeba v těhotenství žádat o podporu v nezaměstnanosti? Moc se v tom nevyznám :/. Možná se někomu může zdát, že je zbytečné to řešit, ale myslím že každá koruna se nám bude hodit. Nebo kdyby někdo věděl, na koho se mám obrátit kdo by mi poradil?
Díky všem 😉

Strana
z2
dedex
autor
16. únor 2021

@priefi mám pracovní smlouvou. Ten první rok, už je to nějaká doba, to bylo trochu složitější jelikož jsem pendlovala mezi dvěmi firmami, tak možná je to tím. Že jsem třeba měla růžový papír někde jinde? Ale já si jen nebyla jistá jak je to s tím vyplacením. Jak říkám nevyznám se :/ a vím, že mi to pak neprodlouží, kolegyni takhle neprodloužili smlouvu jen proto, že byla vdaná a myslela si na děti (naštěstí nebyla spokojená). Takže jsem ráda, že i když se mnou pak skončí, že nějaké ty penízky stejně dostanu 🙂 a to, že pak nebudu mít jisté místo pro mě asi není taková hrůza. Věřte nebo ne, já jsem ráda že tam pak skončím 🙂.

majtinka4ever
17. únor 2021

@hezz17 Váš manžel nejspíš nezná podmínky. Záleží, jaká je to agentura, ale podmínky mají stejné, jako klasický zaměstnavatel. Pokud je nedodržují, tak jde o podvodnou agenturu. Jejich zaměstnanci mají s agenturou smlouvu třeba na HPP na dobu neurčitou, ale ke klientovi jdou na základě písemného pokynu Od-Do a ano, to lze prodloužit. Pokud by si klient nepřál již daného zaměstnance, agentura by mu měla nabídnout jinou práci u jiného klienta. Ale jak říkám, záleží, zda jde o bílou, nebo tzv. šedou agenturu (ti rádi dělají smlouvy pro práci jako je pomocný dělník, což jsem kdysi zažila a odešla jsem z toho jakožto zástupce agentury), ale vše se dá projít. Ono tyto služby šedých agentur rádi využívají lidi s exekucemi aj., protože nechtějí mít plat na pásce. Ale to by bylo na dlouhé povídání. Nicméně teď jsem v jiné a tam by nepochodili a vše má svůj rub i líc. Věřte mi, že kdyby si manžel zkusil druhou stranu, tak by zvolil časem stejný způsob chování, protože ono mít každý měsíc týden před výplatním termínem hovory Há na téma kdy mi přijde výplata a kolikrát vydírání, přestože 10. den říkáte od tří od rána do telefonu do 15. přijde a nebo se vám zlískají na ubytovně po výplatě a za týden řešíte zálohy, protože to propili a nebo vám nepřišli bez omluvy do práce, tak by k nim každý přistupoval jinak. Ať si manžel prohlídne, jak vypadají a nevěří jim jen jejich krásné oči. Já věřila a můžu vám zaručit, že i když jsem u super agentury se skvělými podmínkami, tak i tak tam mám lidi, kterým lži sním i s navijákem a pak poslouchám, že nepřišli po výplatě do práce, protože je bolely nožičky od chůze do práce. A otravu alkoholem bych mohla mít i přes telefon když s nimi mluvím, takže asi tak. Jak říkám, vše má svůj rub i líc, nikdy nevíte, proč se jedna strana chová tak, jak se chová, ale prosím, nejdříve si ty zákony přečtěte a oddělte od sebe ty férové a ty zloděje. Na tyto dvě skupiny narazíte totiž i u normálních zaměstnavatelů a divila by jste se, kolik z nich dá přednost šedé agentuře, protože malá domů a tu normální odmítne.

majtinka4ever
17. únor 2021

@dedex Zkuste se podívat, jak je ta smlouva formulovaná. Pracovní smlouva je jak u HPP, tak u DPČ, tak u DPP. Ale pokud máte 0,4, tak se to odráží s největší pravděpodobností od DPČ nebo DPP a tím pádem nejde o HPP a vztahují se na to jiné podmínky. Jste student, kdysi to bylo tak, že student nesměl být na HPP, pak to měnili, ale v podstatě něco dostanete. Mateřskou určitě, spíše jde o dobu do nástupu na mateřskou.

majtinka4ever
17. únor 2021

@levandule_k A kde jste se dočetla, že slečna má HPP? To, že má pracovní smlouvu, je všeobecná terminologie zaměstnávání. Ta ovšem zahrnuje další tři typy pracovních smluv. Tzv. HPP=hlavní pracovní poměr (tam jak jsem psala, může být prodloužen maximálně 2x na dobu určitou jak jsem psala, kdyby jste četla úplně, potřetí přichází na neurčitou a to buď je podepsáno, nebo ani být nemusí a stačí přijít do práce, ale většinou se to řeší tzv. dodatkem ke smlouvě se specifikací od kdy na neurčito vzniká), pak máte částečný tzv. DPČ, což je též pracovní smlouva, ale na částečný úvazek o menším počtu hodin, proto předpokládám, že to asi bude mít slečna = úvazky typu 0,5 nebo i 0,9 nebo právě 0,4 a zde odchází stejně jako u HPP sociální, zdravotní i daně, ale jde o poměrnou část vůči úvazku, nebo například tuto smlouvu dostávají nejčastěji studenti, matky po mateřské a další. Má témeř srovnatelné podmínky jako HPP, až na právě prodlužování smlouvy na neurčito. Můžeme to totiž klidně lajcky nazvat brigádou. A poslední je DPP = dohoda o provedení práce, také jde o pracovní smlouvu, ale z této dohody plyne povinnost, že si zaměstnaný musí platit poměrnou část zdravotního, což mu stanoví zdrávka, dále může a nemusí platit sociální a pak tu jsou daně. Laicky tomu můžeme říkat úkolovka, protože z toho se to dá nejlépe pochopit. Na tuto smlouvu dělají třeba zedníci, nebo ji rádi využívají lidé, kteří upřednostňují zaměstnávání načerno. Daňové pak nesou většinou na úřad sami, pouze jim zaměstnavatel potvrdí výši přijmů u nich a oni třeba k tomu uplatní další firmy, pro které pracovali. To jsou ty rozdíly, které jsem se tu snažila slečně vysvětlit. Sama tu napsala, že vykonávala práci pro dvě firmy, do toho je ale stále student, takže ona platí pouze poměrnou část soc. a zdrav., protože je chráněna statutem studenta a má jiné podmínky. Dělám v personální oblasti osm let, tak mě příště nechytejte za slovo a čtěte pořádně. Jí asi moc nejde o dobu určitou nebo neurčitou, ale o to, zda něco dostane a kolik a za jakých podmínek.

malenka3
17. únor 2021

@majtinka4ever 🙈 pokud má úvazek 0,4, má normální pracovní smlouvu s definovanou výší pracovního úvazku. DPP a DPČ je přeci definované zcela jinak, tam se žádný 0,4 úvazku nepíše 🤦‍♀️ já jsem třeba normálně měla pracovní smlouvu na 0,25 úvazku. Klasická, žádná dpč a mám z ní i mateřskou.
Proč by student nemohl mít HPP, to je taky blbost. Prosimtě, co to tady píšeš? Ty vycházíš jen z agenturních zkušeností? Slečna má ale normální vztah zaměstnavatel - zaměstnanec. Mi přijde, že tady akorát mateš, jsem se v těch tvých informacích totálně utopila 🤦‍♀️
Píšeš, že děláš personální 8 let, ale přijde mi teda, že to dost motáš. Když už jsme u toho, nic jako HPP už není zákonem definováno.

hezz17
17. únor 2021

@majtinka4ever je mi jasny, ze mraky lidi pod agenturou jsou lidi jak pises, exekuce, alkohol... taky tam maji takove, co prihdou 2x a vickrat uz je nevidi. Bez omluvy samozrejme. Ale jsou to i chlapi nebo zensky od rodin a dostavalo me, kdyz treba 1 mesic nebylo dost práce a agenturni zustavali doma. Zadarmo. Takze pak misto 25tis meli 15.
Ale mas pravdu, ze asi maji hpp u agentur, a prodluzuji smlouvy u klienta-zamestnavatele.

hezz17
17. únor 2021

@blondynka400 prave ze pod agenturou delaji i uplne normalni lide s rodinami. Tady uz prakticky nejde do zadne fabriky jit jako kmenovy. Vsechno jen pres agentury. I kdyz b, do kmene samozrejme radi, protoze tam jsou dalsi benefity, odbory atd.
Ja tohle nastesti resit nemusim a znam jen z manzelova vypraveni. Ale znam osobne i ty agenturní zamestnance-jeho kolegy a často jsou to uplne normalni lide.

majtinka4ever
17. únor 2021

@malenka3 Neboj, nevycházím jen z agenturního zaměstnávání, ale z praxe jak v interním, tak externím HR. Nicméně neříkám, že slečna nemá pracovní poměr, ona ho má. To je definované smlouvou mezi ní a zaměstnavatelem a v té smlouvě má sjednanou pracovní dobu, místo výkonu práce a údaje její a zaměstnavatele plus další údaje. To je pracovní smlouva. DPČ je také pracovní poměr a také může být na neurčitou dobu, ale nepodléhá době přechodu na neurčito a může být prodloužen vícekrát. Nepíšu, že nemůže být na HPP! Může, ale jak už píšu snad pro ty pomalejší po 150x, je třeba znát, jak má definovanou pracovní smlouvu a podle toho by se poznalo, od čeho se její úvazek odráží a od jakých zákonných podmínek (což třeba zjistí například ze sjednaných podmínek výpovědi - buď má klasiku a je to super, nebo má taky třeba 15 dní, protože ano, jak správně píšeš, dnes to není povinné ve smlouvě definovat). Ale jak jsem psala a znovu opakuji, NIC to nemění na tom, že mateřská se jí týká, že i po skončení sjednané doby PP jí plyne tzv. Ochranná lhůta a ta je 180 dní od zániku PP, ale co jsem pochopila, tak se toho obává, což nemusí. A další primárně jsem se tu nepřišla dohadovat, slečně jsem poradila co si vybrat za variantu, aby dostala co největší peníz a ne jen almužnu před nástupem na mateřskou. Což je cca 6-8 týdnů před porodem. Ptala se, zda jít na ÚP, radila jsem jí rizikové těhotenství a z toho dostane víc, pokud jí jde o peníze ještě před samotnou mateřskou. Začala jsi tu nesmyslně řešit agetury, protizákonné prodlužování doby určité a já nevím co kde, tím asi slečně neporadíš, protože faktem je, že bude doma s dítětem a jak napsala, nechce se asi ani vrátit, tak není třeba to řešit. Takže co jí poradit, jakou cestou jít před nástupem na mateřskou a později rodičovskou a přestat se tu hašteřit která z nás má či nemá pravdu? Protože jak to tak sleduji, tak ty jsi určitě právník přes zákoník práce a upřímně mě dohady s tebou fakt nebaví.

meronym
17. únor 2021

@majtinka4ever Nevim, proc se tu do nekoho navazite. Psala jste nesmysly, akorat zakladatelku motate a jeste se tvarite urazene. Neskutocne.

malenka3
17. únor 2021

@majtinka4ever holka, ty jsi úplně mimo 🤦‍♀️ o žádném prodlužování jsem nepsala, o agentuře jsem v mé radě taky nepsala. Máš tady odpovědi od právničky, že píšeš mylné informace a ještě se rozčiluješ. A pak to tu plevelíš informacemi o ožralech 🤦‍♀️

majtinka4ever
17. únor 2021

@hezz17 To ano i já mám mezi zaměstnanci naprosto normální lidi od rodin, na které nedám dopustit a snažím se jim co nejvíc tu práci zpříjemnit. Dnes by mzda i benefity měly být stejné, jako u kmene. Pokud nejsou, je tam problém. Buď u klienta že něco zamlčel nebo v jednání agentury nebo i u zaměstnance. A věřte mi, že super klient, super agentura a super zaměstnanec když se sejdou, tak většinou ani nepoznáte, že klient má agenturu a ta má u něj zaměstnance. A všichni jsou spokojení. Bohužel se to ne vždy takto sejde, ale většinou to jsou problémy, které by vznikly i bez přítomnosti agentury.

majtinka4ever
17. únor 2021

@meronym primárně se tu do mě začala navážet jiná slečna/paní, už nevím kdo. Pouze jsem reagovala. Další ohledně agentur jsem tu nezačala já, ale slečně jsem odpověděla když už to tu psala a píšeme si naprosto normálně. A poslední, pouze jsem ukončila za mou stranu diskuzi se slovy, že daná osoba je “evidentně”právník se znalostí zákoníku práce, tak ať problém autorky vyřeší. Takže kdo se tu do koho naváží? 😀

drep
17. únor 2021

@majtinka4ever personalistka, která radí rizikové těhotenství, jupí, ta nám tu chyběla! Tys kromě personalistiky dělala i medicínu, že můžeš radit, kdo je a kdo není práce schopný? Víš, že v případě absence zdravotních obtíží (ano, těhotenství jako takové není nemoc) je pojišťovací podvod a že za ni hrozí lékaři poměrně velké sankce včetně až vyloučení z lékařské komory?

levandule_k
17. únor 2021

@majtinka4ever Já jsem se nikde nedočetla jaký má @dedex úvazek, ani jsem to netvrdila, že takový má. Já vím, že když má někdo HPP, nelze prodlužovat donekonečna a chtěla jsem vědět, jak to je aktuálně s prodlužováním HPP, protože mě to zajímá, a proto jsem se ptala @meronym, protože vím, že je právník a má lepší informace než já 🙂 Meronym můj dotaz pochopila správně. V dotazu jsem uváděla konkrétní typ úvazku, aby bylo všem jasné o čem se bavím a někoho to nezmátlo.

@dedex "Růžový papír" (prohlášení poplatníka), nemá nic společného s druhem úvazku a rozsahem úvazku. Růžový papír je kvůli daním. Můžeš mít podepsáno vždy jen u jednoho zaměstnavatele, a díky tomu si uplatňuješ slevu na dani. Pro tebe je důležité, jestli jsi ve smlouvě měla, jestli je s tebou uzavírán hlavní pracovní poměr, dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce. Pokud jsi ve smlouvě měla každý rok hlavní pracovní poměr u stejného zaměstnavatele, pak on porušuje zákoník práce a máš mít smlouvu na dobu neurčitou.

priefi
17. únor 2021

@dedex růžový papír je věc daní, na úvazek to nemá vliv, kde daň uplatnuješ. Základ je, zda to byla pracovní smlouva, anebo dohoda o provedení práce nebo dohoda o provedení činnosti. DPČ a DPP můžou se opakovat do nekonečna, pracovní smlouva viz moje dřívější zpráva

priefi
17. únor 2021

Jinak termín HPP se už nepoužívá 😉 tato terminologie byla kdysi.

priefi
17. únor 2021

@majtinka4ever pracovní smlouva, je pracovní smlouva, dohody nejsou pracovní smlouvy. Jak jsem psala výše HPP už se dlouho nepožívá.

priefi
17. únor 2021

@majtinka4ever nesouhlasím, že to není třeba řešit. Pokud by měla 4x prodloužení PS, tak by již měla mít dobu neurčitou. Pokud by měla aktivní PS po MD, tak má nárok na čerpání dovolené, což jsou další penízky. Takže nejrozumnější je, aby si obhájila svoje práva a díky tomu pak měla víc. Ovšem otázka stále je, co má podepsané, zda dohody, nebo pracovní smlouvu, anebo kombinaci.

Strana
z2