Neschopenka v těhotenství, máte zkušenost?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenost s neschopenkou v těhotenství. Je max. 6 hodin vycházek, jenže co když chci jet za rodinou která bydlí jinde? To je celých děvět měsíců neuvidim? Když nemají oni možnost se dostavit.
Jenže ono ji nic není,je naprosto zdravá a těhotenství probíhá tak jak má. A je to její první dítě.
Holky, ne každý má takové zaměstnání, že jej může nadále vykonávat. Já osobně jdu dnes k lékaři a doufám, že mi neschopenku napíše a to mi též nic není. Jsem v 8 týdnu a jelikož pracuji jako Prodavačka v nejmenovaném ale ne zrovna malém Obchoďáku, když pominu to, co taháme za těžké věci, přepravky od piva, krabice s banány apod. .. stres, tak si nedovedu představit, že tam nadále budu pracovat.Vstávat ve 4 hodiny ráno, být na nohou 12 hodin, dvakrát do týdne bez jídla, kdy začínají akce a zákazníků je tolik, že na jídlo nemáte nárok. Když přijede 10 palet s mraženým, a vy jste hodinu v kuse s 2 minutovýma přestávkami zavření v mrazáku...Tak je mi ještě víc zle než mi bývá normálně. Takže tím chci říct, těm co se tady rozčilují, jako že proč je na neschopence, když jí nic není, vy by jste tohle to všechno vykonávali? A nechtěli neschopenku? Asi těžko. .Kdo má práci ne fyzicky náročnou, tak se mu to mluví ..... Podle mě i to předělání jen na pokladnu, není na celou dobu těhotenství, u nás to třeba nejde, ptala jsem se na to, a i kdyby.. též si nedovedu představit,že sedím 12 hodin na kase, bez toho jídla jak už jsem psala, a tahám balíky s vodami, když mi bývá nevolno. No každý to má jinak. Mějte krásný den. Pá
@smekalovamo Jenže to je právě typický příklad na žádost o přeřazení na jinou pozici. Neschopenka tohle prostě neřeší, neschopenka řeší zdravotní problémy a ne "problémy" zaměstnavatele.
Ale to je tady pořád dokola, fakt nechápu, že jdete dobrovolně na neschopenku, kde budete mít míň peněz a ještě omezení vycházkami.
@smekalovamo ja bych tohle neschopenkou neresila, zbytecnr se budes okradat o penize. Zamestnavatel je povinen te preradit na jinou pozici za stejny plat a pokud odpovidajici nenarocnou pozici nema, je povinen te nechat doma za plny plat.
Hodne lidi proste nevi, jaka ma prava
Tak proč mi vedoucí řekla, že jen vysedávání na kase nehrozí, že budu nadále vykonávat to, co do teď a ještě mi podstrčila papír, na kterém jsem měla podepsat, že cokoliv se mi stane, je jen na mé triko? Tak tohle to fakt ne, nejsem blázen. Chci aby bylo vše v pořádku a ne abych o miminko potom přišla skrz zaměstnání a celý život si to vyčítala, to radši budu na neschopence s méně penězi. Říkám, každý na to má jiný nárok. Tyhle řetězce se s Vámi vůbec nemazlí 😉
@smekalovamo tak to už je pak na tobě, jestli se budeš rvat o svá práva nebo ne.. Zaměstnavatel má povinnost tě přeradit na práci pro tebe vhodnou,s nárokem na přestavky,neexistuje, ze budeš tahat těžké věci atd.. Jedna holka to měla jak ty a hnala to přes personální reditelstvi v Praze,a přeradili ji.. Dokud se s nimi nebudeš dohadovat a půjdeš na neschopenku, budou se takto chovat ke všem..
Proste zákon je na tvé straně a je na tobě, jestli toho využiješ nebo ne, ale tvoje vedoucí zákon tímto porušuje a já bych ji nenechala, aby ji to prošlo.
@barboratov vycházky byli celodení ještě v roce 2009/2010 pak to zrušili
Kdyý se vrátím k původnímu příspěvku, ptala jsem se sestřičky, jak je to, když jezdíme občas k rodičům a řekla, že jí pár dnů dopředu stačí nahlásit kde budu a ona to nahlásí na sociálku. Říkala jsem, že ji přece nemůžu otravovat např. co čtrnáct dnů a ona mi řekla, že je to jen jeden telefon ať si s tím hlavu nelámu a vždycky předem zavolám.
@smekalovamo mužeš je nahlásit na uřad práce na kontrolu a pak tě moc rádi přeřadí
@smekalovamo taky si nesmis nechat libit vsechno. Nemysli si, ja pracuju pro jednoho z nejvetsich zamestnavatelu v CR a tady se s nama taky nemazli. Clovek holt nesmi podepsat vsechno co ti podstrci. Kontaktuj idealne vase HR oddeleni a s vedouci se nebav
ale je jasny že v tvym připadě teda by bylo přeřazení jedině na kasu a sedět 12hodin na kase neni žádná prdel taky teda
co se týká těch neomezených výcházek, tak mám dojem, že spousta doktorů neví (nebo nevím, jestli ví), že to psát nemohou nebo že to musí schválit sociálka. Že se odkláním od těhotných - můj otec měl problémy s okem, resp. s dírou v hlavě, která mu zůstala po tom, co mu oko vytáhli. Vlastně mu nic nebylo, jen mu z toho oka pořád něco teklo. Do práce kvůli tomu nemohl. Zeptal se na ty neomezené vycházky a sestra mu je vesele napsala, že to není problém. Tak táta nadšený, asi 2 měsíce měl "neomezené" vycházky a pak zjistil, že to sestra zvorala a že žádné neomezené vycházky neexistují. Je jedno, s jakým problémem člověk na nemocenské je, ale nemocenská je nemocenská, tzn. sedět doma na zadku.
pro těhotný by měli udělat vyjímku
Ja si nemyslim ze by meli udelat vyjimku.. pokud je nekdo na rizikovem tehotenstvi, tak z duvodu nejakych komplikaci, tak by se nemel venku neomezene prochazet.. A to, ze tolik tehotnych je na neschopence kvuli nevyhovujicimu zamestnani je neco, co by se melo hromadne resit se zamestnavateli. Pokud nekdo delat 12ky a zazada o zmenu na 8h smeny, meli by mu vyhovet. Takze nekdo, kdo dela 12ky pres noc v supermarketu by mel dostat moznost delat 8h denni smeny na pokladne. Vsude v zahranici to tak funguje, zila jsem v Anglii nejakou dobu a nevidela jsem ze by tam nejaka tehotna zena byla na neschopence, kdyz nema komplikace.. Tam proste zamestnavatele vychazeji vstric. To samy by meli udelat i u nas.. to je to, co by se melo zmenit..
@ratatooy jako tehotna nemuze sedet 12 hodin za kasou. Ma narok na pravidelne prestavky a dokonce myslim ze nesmi delat vic nez 8,5 hod. Jako ja sedim v praci 8,5 hodin a da se to prezit. Zvednout se taky muzu pouze na obed, jinak ne. Plus teda to znamena 8 hodin maximalniho a nepretrziteho soustredeni (mame velkou hmotnou odpovednost pac se nam tu toci miliardy denne). Co jsem tehotna, tak se proste nikoho na nic neptam a delam si prestavky v souladu se zakonem (tj. kazde dve hodiny 10 minut).
@ratatooy Minulý týden jsem skončila v neschopnosti kvůli krvácení a věř tomu, že vycházky jsou to poslední, co řeším. A to mám dvě děti. Těhotná, které nic není, nemá na neschopence co dělat.
@smekalovamo podívej, existuje taky něco jako zákoník, kde je přesně stanoveno, jak postupovat v těchto případech - bud převést na jinou práci nebo zůstat doma pro překážky. Ale není to na neschopenku. A o tom je zde řeč.
@im4fun Ja to mela presne jako ty.. prace 9 hodin, 1hodina na obed, sezeni nepretrzite v kancelari a pauzy podle zakoniku prace... takze jsem se zvedala, kdyz jsem potrebovala jit na zachod, a na zakonne prestavky..nikoho jsem se na to neptala. Sezeni v praci jsem kompenzovala tim, ze jsem pred praci vystoupila o 2 zastavky driv a dosla do prace pesky, to samy cestou z prace... plus jsem se mohla projit trosku pres obed... da se to..ten zakonik prace je nastaveny tak, aby to tehotna zena v praci zvladala, a zamestnavatel je povinny to respektovat.
@somalicats jenže jsou fakt případy kdy se práce rada zbaví nebo tam prostě nemuže a je na neschopence a nic ji není a takovejch je 90%těhotných co jsou doma
@ratatooy Tohle je jenom o tom, co si kdo necha libit. Tehotnou nemuzou vyhodit. Moji kamaradce jedna firma neplatila, tak se hromande domluvila s ostatnimi zamestnanci a podali na ne zalobu... a najednou meli vsichni vyplatu na ucte. Proste pokud nekdo sklopi hlavu a jde na neschopenku, je to jeho blbost a zneuziva tim system.. takze neni jediny duvod, proc by k tomu mel mit neomezeny vychazky.
@ratatooy Pokud někdo jde na neschopenku, protože nezná svoje práva a neumí se za ně postavit (a na rozdíl od jiných situací si těhotná může vydupat vše, protože těhotnou nikdo vyhodit nemůže), tak je to jeho blbost (a blbost toho doktora, že ji napíše). Za blbost se platí - tedy nejen tím, že má pak ženská míň peněz, ale i omezenými vycházkami. Neschopenka je pro nemocné.
@somalicats tak rpo mě to bylo dobré na neschopence jsem měla pomalu víc nž v zaměstnání a vycházky ještě neomezene v roce 2009/2010
@xpila jo to je pravda že to plno lidí neví,já jsem třeba v práci tahla těžký věci,nebo byla 12 hodin na prodejně na nohách,sednout nebylo kde ani jsme nemohli.tak jsme se domluvili že mě jakože přeřadí jinam napíše novou prac smlouvu s více penězi a vlastně jsem pak na neschopence měla víc,jinak plat jsme měli od 7-9tis
@xpila prosím tě vyznáš se dobře v zákonech?třeba by jsi mi dokázala poradit v mým problemu viz zde
https://www.modrykonik.cz/forum/zamestnani/firma-v-insolvenci-jsem-na-rodicovske-dovolene/

@barboratov Jenže si uvědom, že pořád na té neschopence mají mnohem víc času než když by chodily do práce. A neschopenka je pro práce neschopné, tzn. pro ty, kteří mají zdravotní problémy a nejsou schopní pracovat. Tak je pak jasné, že nemají trajdat někde venku.