icon

Netolerantní kolegyně

poupe
1. led 2015

Ahoj,jen by mě zajímal nezaujatý názor, mam 2 děti(4a7 let), pracuji na směny, letos před vánoci na mě vyšla sobota(od 10-19h), 23.12-odpolední(do 22h.), po svátcích-3odpolední,1xranní, z toho 31.12-uzávěrka,odchod z práce v 18h.Má kolegyně 55 let(3 dospělé děti), co si o tom myslíte? 😉

linee
2. led 2015

@poupe resili jsne neco podobneho v praci.Chapu,ze kdo ma deti by byl o Vanocich co nejradeji s nimi ale zalezi vzdy na domluve a kolegyni.I kdy ji je 55,myslis,ze by rada neodesla drive aby nachystala Vanoce,urcite je take slavi a nebo nenavstivila koncem roku pribuzne?Prijde mi ujete,ze jen proto,ze ma nekdo deti si dela narok na Vanoce,Velikonoce,letni dovolenou a vsechny skolni prazdniny pod argumentem "ale ja mam deti".rozumim,ze je to tezke s hlidanim,ale spise je to o komunikaci.Necetla jsem prispevky,ale kdyz si vedela,ze to tak vyslo,mela si zajit za kolegyni a pokusit se domluvit aspon na cast smeny,zda by si neprehodila...

tarra27
2. led 2015

@poupe a ty ses kolegyně ptaa, zda by jsi s tebou nevyměnila službu a nepřišla na odpolko a ty na ráno? Zeptala ses ji? a pokud ne, tak proč ses ji nezeptala?

poupe
autor
2. led 2015

@tarra27 bylo mi to blbý 😉

somalicats
2. led 2015

@poupe Líná huba, holý neštěstí...

poupe
autor
2. led 2015

končím, jdu na odpolední 😀 😉

zuza01
2. led 2015

@poupe Tak u nás v práci bylo nepsaným pravidlem, že jsme my bezdětné braly dobrovolně směny za matky malých dětí 😉 Přišlo mi to normální. V současné práci se s nikým nestřídám, jsem samostatný pracovník, takže už to nemusím řešit, dovolenou si řídím sama, ale já bych se ozvala, kdyby mi to takhle nevyšlo. Že to kolegyni nenapadne je v dnešní bezohledné době bohužel běžné...

linee
2. led 2015

@poupe promin,ale kdyz se nezeptas,tak neni o cem.Pristi rok budes vedet,domluv se s ni.Mozna tam bude pristi rok ona a ty budes mit volno.Stejne by me to zajimalo,jak by si to resila,pokud by kolegyne mela deti.

somalicats
2. led 2015

@zuza01 A proč by ji to mělo napadat? Ta kolegyně nemá právo si nachystat svátky?

tarra27
2. led 2015

@poupe no, tak to je pak těžký...třeba by ti vyšla vstříc....kdo ví....
Já bych se zeptala, ale kdyby to nešlo, tak bych to vzala....někdy to nejde...já jsem pro komunikaci narovinu - heled, Jani, Já se Tě zeptám, ale když řekneš ne, tak ne...jen mě napadlo, doma nestíhám, nevím, jak to máš naplánovaný ty, ale nevyměnily bychom službu 23. ? že bych šla na ranní...heled ale pkud by Ti to delalo problém, v pohodě, nechci ti nic komplikovat...jen jsem si říkala, že se tě zeptám....já doma nestíhám, klasika... 😉 a bud řekne jo, tak ti to vyměním...a nebo řekne, heled, nemužu,...a já bych řekla dobře, nevadí,...a pak i popřála krásný svátky.....

Já o tak mám taky, pokud mužu pomůžu, pokud nemužu, nedá se nic delat.

linee
2. led 2015

@poupe a kdo vam rozvrhuje smeny? Tak si promluv s kolegyni nebo sefem a domluvte se
proste je to tak.Mrzi mne to,ze to tak vyslo,ale zlobit se muzes maximalne na sebe,ze si se nezeptala kolegyne

sisinka74
2. led 2015

@tarra27 přesně. Řešíme to v práci úplně stejně. Jako inteligentní lidé.

sisinka74
2. led 2015

@tarra27 akorát jsem se musela zasmát, protože zrovna dneska ráno mně volala kolegyně, že ji ulehl manžel s rýmečkou a ona musí být odpoledne s malým, tak jestli si neprohodíme směny. Takže jsem teď doma, uklízím si a vařím na víkend a jezdím tady na koňovi🙂

tarra27
2. led 2015

@sisinka74 díky 🙂 problém ale je, že když tohle někdo nezažije dříve i v rodině třeba, neumí to aplikovat dál.....když to nevidí u kamarádek nebo jiných kolegyn v práci, často bývá, že sám když je mladý, nemá s tím zkušenost a pak neví...jednak má strach se zeptat a přitom je to nedorzumení....kolegyne nemusí být vůbec netolerantní.....třeba by ji smenu vzala....kdo ví.....

ale pokud toto poupe ve svem okolí nikde nevidela třeba na dvou jiných kolegyních, navíc je mladá.....tak těžko ji soudit....třeba žije v prostředí, kde se s kámoškou takhle baví a obě si notují, nemyšleno ve zlém, jen proto, že to nevidely nebo nezažily, že to jde i jinak 😉

zuza01
2. led 2015

@somalicats Má právo, samozřejmě, ale třeba mě to napadlo a taky slavím Vánoce. A ráda jsem ustoupila rodinám s malými dětmi, to je vše.

somalicats
2. led 2015

Ještě sem přidám jeden postřeh. V bývalé práci jsem měla kolegyni, která dělala na částečný úvazek, má dvě děti, obě jsou starší, než moje první dcera. V té době jsem měla jen svou starší (bylo jí tenkrát 7 let, když jsem nastoupila), ale byla jsem na ni už sama. Před Vánoci si tahle kolegyně brala vždycky dovolenou, přitom do práce chodila jen na dopoledne, ohledy na nikoho nebrala a šéfka byla moc "měkká" na to, aby jí něco řekla. Takže já byla v práci standardně od 8 do 17 hodin, a přesto jsem neměla problém s přípravou svátků. Je to o tom, jak si člověk rozloží práci a povinnosti, stihnout se dá ledacos.

tarra27
2. led 2015

@zuza01 my taky v práci bezdetní rozebrali vánoce a ti co měli deti tak silvestr a Nový rok... 😉 a proč ne, když v kolektivu vztahy fungují a ustupujeme si tak nějak navzájem....nikdy nevíme, kdo kdy co bude potřebovat 😉

linee
2. led 2015

@sisinka74 ale vzdyt je normalni,ze onemocni dite,manzel a pod.,to neni problem zaskocit,je to normalni.Ja jsem spise z dotazu pochopila,ze tazatelka se zlobi,ze ma dite a vyzrala si svatky a kolegyne s dospelyma detma smenu o svatcich nema. jak pise terra,je to o domluve,ale nesouhlasim s nazorem,ze mam deti,tak mam narok na vse.Vzdyt i bezdetne maji narok na osobni zivot-dovolenou,Vanoce,svatky nebo navstevu pribuznych.

somalicats
2. led 2015

@zuza01 Jenže tohle je vždycky o domluvě. Nevidím důvod, proč by bezdětní/s velkými dětmi měli skákat kolem těch s malými dětmi. Když jí nevyhovuje směna, není snad problém zajít za kolegyní a zeptat se. Ona je ta, které ta směna nevyhovovala, kolegyně si mohla třeba myslet, že si zakladatelka stihne své věci obstarat během dopoledne. Nikdo není telepat, cizí myšlenky číst neumíme, takže i tady platí to, co jsem napsala už dřív - líná huba, holé neštěstí...

zuza01
2. led 2015

@somalicats Ale já souhlasím, že je to o domluvě, můj osobní názor je ten, že čekat na empatii druhých k ničemu nepovede.

elib
2. led 2015

Zakladem lidskych vztahu je komunikace. Kolegyne jsi se nezeptala,zrejme jsi ji ani nic nenaznacila a ona predpokladam nevidi do tve hlavy,aby poznala,ze se smenami jsi nebyla spokojena.
Takze priste komunikovat ;)

somalicats
2. led 2015

@zuza01 Já bych to do určité míry pochopila ve chvíli, kdy by na zakladatelku vyšly třeba všechny svátky. Ale dělala jen v pracovní dny. Mě by třeba taky nenapadlo, že když má odpolední, že by jí to mohlo vadit - já jsem totiž zvyklá využít každou volnou chvilku, takže jít do práce na odpoledne, tak si nákupy a spol zařídím dopoledne, úklid dělám dopoledne...

krizecek
2. led 2015

myslím že by stačilo uvědomit si že prostě vy jste si to dítě pořídila, vy se o něj máte postrat a že není středobodem vesmíru všech ostatních.. nepochopím matky co si myslí že dkyž mají dítě, všichni ostatní okolo si z toho musí sednout na zadek a že se to stává naprosto běžně..nedávno mi například takto jedna maminka zablokovala výjezd z parkoviště, prý neměla už kde zaparkovat a musela k doktorovi a nebo mě dostalo na jedné diskuzi kdy paní psala že ona parkuje přes 2 parkovací místa, protože by nevytáhla z auta děti 😀 kolegyně není netolerantní, stačí jen nemít línou hubu a zeptat se, tak to funguje běžně 😉 ona má navíc taky svůj život.. a jinak tam kde maminky pracují například i přes víkendy se střídají s tatínky, jelikož rodiče jsou oba 😉 něco jiného jsou samozřejmě matky co jsou samy

jetynka
2. led 2015

Mi to příjde jako normální pracovní doba, zakladatelka byla o svátcích doma, tak co by ještě chtěla?V práci by měli být všichni na stejné úrovni a ne já mám 3 nebo 5 dětí a musím být za každou cenu doma a ty nemáš nikoho tak pracuj, to mi příjde trošku jako šikana na pracovišti, pokud se takhle uvažuje a i jedná. Možná by to šlo kdyby se domluvila, ale já vědět, že někdo uvažuje takhle jak je to v úvodu napsáno, tak bych se někomu vykašlala na výměnu služeb. Mi to příjde že než netolerantní kolegyně je netolerantní sama zakladatelka.

loafeer
2. led 2015

@buldrik mně to přijde jako diskriminace :o/....málo kde nechce být na na vánoce doma a na dovolenou jet v létě. A je jedno jeslti má děti nebo ne, to mi nepřijde fér...jsem ráda, že jsme to v práci měly fakt tak, aby to bylo spravedlivé a přijatelné pro všechny- svobodné, s dětmi i bez nich....a to jsem dělala v babském kolektivu...

vanilkacka
2. led 2015

@kacenka1111 Děkuji za doplnění k mému textu, samozřejmě stejně jako bezdětná, tak i starší kolegyně s dospělými dětmi či vnuky má úplně stejná práva jako kdokoliv jiný a rozhodně si nemyslím, že by byla málo tolerantní.

eldrag
2. led 2015

dokud jsem neměla syna, brala jsem si automaticky tyhle nechtěné dny, bylo mi to totiž jedno 😀 chápala jsem matky s rodinama (i s dospělými dětmi) , že chtějí slavit spolu. Rovnou jsem jim to nabídla, přislo mi to fér. Ted když mám syna (i v době těhotenství) mi kolegyne vycházejí vstříc a nemají s tím problém. Takže je to o lidech (jejich povaze) a o domluvě.

alubif
2. led 2015

Já jen doufám, že zakladatelka až se s kolegyní potká, vzpomene si na tuhle diskuzi, tak se sama před sebou bude stydět za to co tu psala za bludy!!!!!

buldrik
2. led 2015

jejda, jeste jednou to zopaknu, ... muj prvni prispevek neznamena, ze bezdetni nemaji narok v lete na dovolenou, ale ze pravo prvniho vyberu terminu je u tech, co maji deti. Na vsechny se dostane, ale co mam zkusenost, tak hodne bezdetnych stejne radsi jezdi v cervnu nebo zari, na kraji sezony, kdy jsou dovolenky levnejsi. Pripadne v zime do exotictejsich mist.
A samozrejme, kdyz "bezdetni" maji nejakou udalost v lete, kdy potrebuji dovcu, tak se jdou domluvit. V moji prvni praci zadna pravidla nebyla a zensky se hadaly o dovcu nonstop. V dalsich zamestnanich uz pravidla v ruzny podobe byla a konflikty minimalni - lidi vi, na cem jsou a zaridi se podle toho.
Ted bydlim v holandsku, do prace se zensky vraci 3 mesice po porodu ... co maji pak rodice delat, kdyz maji pulrocni decko, chuva na dovoleny a zadna babicka nebo nekdo jiny na hlidani k dispozici ? A tady to nikdo jako diskriminaci nebere a nedela z toho "halo aferu" jako vetsina prispevku v tyhle diskusi

krizecek
2. led 2015

@buldrik jenže to je trošku jiná situace nemyslíš 😉 tady jsou zhýčkané tím že jsou x let doma a pak ještě čekají že za ně budou makat jiní.. já myslím že nebyl až tak problém v tom že paní chtěla být doma ikdyž vlastně přes svátky byla, ale spíše jak to podala.. že je kolegyně netolerantní atd.. Domluvit se dá vždycky o tom to je 🙂 Né čekat že každý udělá to co já zrovna chci

big_el
2. led 2015

Hodně lidí musí v dnešní době pracovat jak se poručí bez ohledu na to, jak starý děti má, tak to prostě je, bud člověk maká a nebo mu řeknou jdi. O svátcích si s dětma byla doma, to je hlavní ne?? Na Silvestra už dělá kdekdo, takže to mi taky nepřijde nijak divný. Navíc co jsem četla, nezeptala ses paní na případnou změnu nebo prohození směn, takže to je asi taky tvoje smůla.

big_el
2. led 2015

@buldrik četla jsem teda jen tvoji poslední reakci a přijde mi to jako blbost. Proč by jako měli mít přednost rodiče a bezdětní by měli čekat až co na ně zbyde?

Strana