Personalista-vzdělání. Lze nastoupit se základním vzděláním?

15. říj 2022

Dobrý den, může nastoupit člověk jen se základním vzděláním jako personalista?
V životopise jsou uvedeny lživé informace, že má maturitu, kterou ale nemá, praxi na personálním sice má, ale jde mi přímo o to, pokud ho mohou přijmout na tuto pozici ač má jen základní vzdělání. Děkuji

miana
15. říj 2022

Přijmout kamkoli někoho, kdo udává lživé informace, je dle mého mimo mísu.

veroniquecz
15. říj 2022

Jsou jasně dané požadavky ve výběrovém řízení ne? A u personalisty to je minimálně maturita.
A zrovna u personalisty lhát do životopisu je úplně hardcore. Nehledě na to, ze vzdělání musíš doložit - diplomem, vysvědčením….

autor
15. říj 2022

Děkuji za odpověď. Tak nějak jsem si to myslela. Nejde o mě, ale o jednu osobu, co už na této pozici, co dělá teď je sice a nabranou praxí, ale se základním vzděláním a lživými informacemi o vzdělání.

meyryen
15. říj 2022

@veroniquecz po mně nikdy nikdo vzdělání dokládat nechtěl....

veroniquecz
15. říj 2022

@meyryen tak to je hodně zvláštní postup 🤷🏻‍♀️ obzvlášť na pozice, kde ne dané nejnižší požadované vzdělání.

veroniquecz
15. říj 2022

Jako ze někoho přijali bez vzdělání? Ono záleží taky jestli jde o soukromý nebo státní sektor.

anetka1701
15. říj 2022

Nevidím důvod proč je nutná maturita... Dostatečná praxe maturitu vykompenzuje 🙂

Lhaní na druhou stranu je fakt blbý a dost to o tom člověku vypovídá a zrovna na takovéhle pozici to fakt dobrý není...

lv
15. říj 2022

Vzdělání se předpokládá alespoň střední s maturitou, ale soukromý sektor si může vzít kohokoliv na cokoliv. A někdy je zkušenost cennější než maturita.

moudivlacek
15. říj 2022

@veroniquecz ja jsem v praci tez nikdy nedavala maturitni vysvedceni ani VS diplom

veroniquecz
15. říj 2022

@moudivlacek nevím, moje praxe je jiná. Vždy jsme chtěli vzdělání doložit. Měli jsme jasně dané podmínky výběrového řízení. Možná v nějakých menších firmách nebo u soukromníků.

zelenaesmolda
15. říj 2022

Ne,ze bych udavala ale hlasit se to musi...
Proc se do toho pletes?

anetka1701
15. říj 2022

@veroniquecz personalistiku dělám hodně přes 10 let, malý firmy, velký firmy, korporaty... Doklad o vzdělání jsem nechtěla vidět nikdy v životě 😅 Je to o lidech... Kdysi jsem měla kolegu se základním vzděláním, co o něm vím, dělá v ty firmě teď HR managera... Byl skvelej, strašně moc jsem se od něj naučila... Měl fakt dar vidět do lidí, doteď používám některý jeho postupy u pohovorů...

autor
15. říj 2022

@zelenaesmolda Protože vím, že daná osoba to vzdělání nemá a její případná nadřízená je moje známá, která se mě na ní bude určitě ptát a já nevím jak se k tomu postavit 🙂

blondynka400
15. říj 2022

@anetka1701 budu maličko v opozici, není to o lidech. Záleží, zda firma plní ISO normy, nebo je to třeba automotive a audity jsou na dením pořádku. Tam prostě doklad o vzdělání je základ, který v případě auditu musíš prokázat a když ho nemáš, je to velký problém.
@veroniquecz lidí z HR nelžou v CV méně než ostatní, spíš mi přijde že naopak v poslední době

blondynka400
15. říj 2022

Když se tě zeptá, tak řekni pravdu, jinak bych to být tebou neřešila. Na řadového personalistu není maturita potřeba, ta stejně v dnešní době nic neznamená, když to tedy není auditovaná společnost jak píšu výše. Horší je to lhaní.
Ale popravdě já osobně si neumím představit v mém týmu mít člověka jenom se základním vzděláním. Nejde o ten papír, ale co je to za člověka.... A chápu, že v mládí člověk udělá chybu, ale když má něco v hlavě, tak si tu školu dodělá později.

anetka1701
15. říj 2022

@blondynka400 IATF (Automotive kvalita) i ISO certifikace z pozice HR absolvuji posledních 5 let a fakt nikdo žádné vysvědčení nikoho z kolegů vidět nikdy nechtěl (máme třetího auditora). Certifikáty ze školení-to ano. Někteří zákazníci mají občas ve svých auditech dost šíleně věci a požadavky, školení a certifikace vytahuji pravidelně, kolikrát doškolujeme úplný hovadiny... Ale požadavek o doklady o vzdělání jsme nikdy neměli. Mám nějaký seznam kompetencí. V něm je vždy požadavek na vzdělání NEBO délku praxe... Když mě nabiral do tyhle firmy TOP manager z Japonska, ani ho moje vzdělání nezajímalo...

blondynka400
15. říj 2022

@anetka1701 BMW, Mercedes vždy chtěli dodat u vybraných zaměstnanců doklad o nejvyšším vzdělání, tak aby to odpovídalo JD. U auditu o ISO, když je kvalitní auditor tak též (bohužel jich to většina dělá tak jak dělá a ne tak, jak se má). Ohledně mého dokladu vzdělání, u VŘ jsem též nikdy nedokládala, ač tedy za posledních 10 let jsem šla vždy přes HH, ale ve složce ho mám uložený stejně jako všichni ostatní. Za mne je to prostě základ. A jestli to tak neděláš, ok, tvoje volba.

veroniquecz
16. říj 2022

@anetka1701 přesně jak píšeš - soukromá sféra, tam je to o vlastnichnpravidlech, proto jsem i dala dotaz jestli soukromá x státní. Já mám zase zkušenosti z veřejné sféry, tam tohle prostě neexistuje.

veroniquecz
Autor odpověď smazal
Zobraz
veroniquecz
16. říj 2022

@blondynka400 souhlasím s Tebou 👍

bervidka
16. říj 2022

U výběrka jsem vzdělání nedokládala, ale věděli, že požadované mám, proto mě oslovovali. Jinak se u nás nejvyšší dokládá při nástupu a zasílá se i na Krajský úřad.

vineta
17. říj 2022

Taky jde o to, kam až ta lež sahá, jestli to uvedl do CV, nebo zda to i “doložil”. Na právním jsme pro HR řešili i podání trestního oznámení pro padělání vysokoškolského diplomu. Takže bacha i na tenhle rozměr… Jinak pokud by se mě známá ptala na reference a já o tomhle věděla, řekla bych to. Pokud jde o soukromou sféru, může se pak sama rozhodnout, jestli jí ta praxe přijde dostatečně nahrazující vzdělání a zda takovému člověku bude důvěřovat. Já bych nedůvěřovala.

kevi1
17. říj 2022

@veroniquecz po mne nikto vzdelanie nikdy dokladat nechcel. Zakonom nie je dane, ze to, co robim, musi mat minimalne vysokoskolske vzdelanie, tak to ziadny zamestnavatel nikdy neoveroval a proste mi veril, ze tu vysku mam.

janneke
17. říj 2022

Tak buď na tu funkci má i jen se základním vzděláním a nevidím problém. Nebo na takovou funkci nemá a čas to ukáže.
Pokud je člověk schopný funkci vykonávat podle očekávání a nezpůsobuje problémy, nevidím v tom nic, co by se muselo řešit.

Nikdy jsem nedokládala diplomy. Kreativní s životopisem jsem v určitých mezích.. napsat si například do životopisu znalost japonštiny a neumět ani slovo je samozřejmě hloupost, ale tu a tam si něco málo přidat, tu a tam ubrat, proč ne.

maxulekapcule
17. říj 2022

@veroniquecz Já mám stejnou zkušenost, též jsem dokládala v práci vzdělání, budiž, byla jsem na vedoucím miste, ale dokládali ho i uklízečky, dojičky atd

veronikav31
17. říj 2022

@meyryen tak to se divím,po mě vždy maturitní vysvědčení chtěli

oveckaluky
17. říj 2022

To je asi na zaměstnavateli. Taky ji může mít koupenou, taky pár takových lidí znám, co si ji MV prostě koupili, a to se pak blbě dokazuje. Jako fér to opravdu není, ale proč dělat někomu zle a upozorňovat na to. To je opravdu na zaměstnavateli, jak si to ověří.

kolibricek36
18. říj 2022

Hele, pokud jde o to, že závidíš, tak to je tvoje chyba, pokud ohrožuje zdraví, pověst lidí, firmy tak bych řekla. Ale nikdy nevíš jestli skutečně má maturitu. Já jsem šla na učňák a z učňáku na obor s maturitou.
Já mám VŠ už 8 let za sebou a stejně to zatím v občance nemám, a stejně by mi to jedna psycholožka nevěřila, že skutečně mám Mgr. titul.

autor
18. říj 2022

@kolibricek36 😀 nemám opravdu proč závidět někomu, že má základní vzdělání 🤦🏻‍♀️😁 já dělám práci co jsem vždy chtěla, takže místo na nějakým personálním určitě tedy také nezávidím, ještě za almužnu 🙈
Že tu maturitu nemá vím určitě, protože se nám tím už dříve chlubila, jací jsou ve firmách pitomci že na to nikdo nepřišel. Nikdy jsem neměla potřebu to nijak řešit, než se ucházela o místo u mé známé, které lhát případně nechci. 😉

oveckaluky
18. říj 2022

Tak jestli ti to udělá dobře, tak to řekni, a usneš. 😀